Baшата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днешния летен десерт с аромат на диви ягоди и лайм изпраща Румен Петров от София.
ПРОДУКТИ
500 мл прясно козе мляко, 5 с.л. захар, грис колкото да се сгъсти (около 3 с.л.), 1 ванилия
За топинга:
200 г горски плодове – диви ягоди, боровинки, касис и други по желание, 150 г захар, сока от 1 лайм
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме козето мляко на котлона. Като се загрее, прибавяме захарта при постоянно разбъркване, докато се разтвори. След завирането на млякото постепенно добавяме гриса с ванилията.
Разбъркваме сместа енергично до сгъстяване. Изсипваме я в купички или формички, предварително изплакнати със студена вода. Обръщаме ги, след като изстинат, върху подходяща чиния.
Слагаме горските плодове в касерола заедно със захарта и варим 15 минути. Пасираме и прецеждаме сместа, след което добавяме сока от лайм.
Поливаме десерта с топинга, украсяваме с горски плодове и го слагаме в хладилник да се стегне и охлади.