Бившата депутатка отвори ресторант под нотариалната си кантора, сама готви в обедната почивка
МИЛА МИЛКОВА
“Истинска наслада е обядът в ресторанта на Фидосова. Да те нахрани ящна жена, е за предпочитане, отколкото някоя мършава женица или анорексичка да се мръщи пред чинията.
Прекаленият аскетизъм и Богу не е драг. За да си готвач, трябва да си щедър. Блюдата понякога са щедро полети с пикантни сосове.”
Това са думи на магистрат от Монтана, който редовно отсяда в ресторанта на бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова.
Юристката, която след напускането на парламента е видимо отслабнала, се върна в нотариалната си кантора и в същата сграда отвори ресторант и кафене.
“Правя го не толкова за печалба, колкото от любов към ресторантьорството, за духа и атмосферата. Важно е хората, които имат трудни дела и решават сложни казуси, да си отпочинат в по-приятна атмосфера. А това, което най-много сближава, е храната”, обяснява тя.
В ресторанта атмосферата е ведра, цари спокойствие. Първото условие за добрата кухня е чистотата, твърди Фидосова. Тя следи за всяка прашинка. Страхува се някой клиент да не направи забележка или оплакване.
Приборите се измиват и претриват по три пъти.
Наела е готвачка, но сама следи за всяко нейно движение в обедната си почивка. От време на време слага готварската шапка и сама готви.
Страстта ѝ към кулинарията е отдавна. От малка била отглеждана главно в кухнята в монтанското с. Киселево. Там се научила от майка си и баба си да приготвя вкусни манджи. Като млада,
Искра била слаба, тренирала волейбол баскетбол.
Тънкостите на добре приготвената храна са в съставките и пропорциите. Фидосова разкрива тайната на обичаната от мъжете плънка за месо. Слага се малко бабина душица, или мащерка, на плънката от дробчета и ориз, но съвсем малко, само за аромат.
Съдийките и съдебните секретарки, които пазят линия и държат да бъдат елегантни, се въздържат от пиршество в заведението, но след изтощителни диети и те се поддават на изкушението да заситят глада си с истински обяд при Фидосова.
Според бившата депутатка успешните юристи са добри гастрономи и се нуждаят от добра и питателна храна. Обилното хранене им доставя задоволство, сигурност и увереност, че ще се справят с делата, успокоява страстите и бори стреса.
Един от ценителите на нейния кулинарен талант е адвокат с дългогодишна кариера. Той твърди, че доживял до достолепна възраст именно с редовно хранене, едночасов следобеден сън и усмивка на лицето.
Усмивката е задължителна при сервирането на ястията в ресторанта на Фидосова. Тя лично следи всичко да е изискано и със стил.
“Радвам се, че в Монтана има такова заведение, което предлага по-необичайни ястия от останалите. Всичко е премерено и дозирано, с вкус. Тук се предлагат и най-фините десерти - торти и чийзкейкове, измайсторени от самата Фидосова. Те са естествен завършек на обяда”, хвали я зам. окръжният прокурор Олег Димитров.
“Понякога просто ястие може да предизвика повече наслада, отколкото специалитети по сложна завъртяна рецепта. Сега например през лятото може някой да поиска просто пържени яйца с пресен лук и сирене”, казва собственичката.
В менюто с по-лека храна Фидосова предлага задушен заек с моркови и цели пресни картофчета.
Съдържателката на ресторанта се стреми за десерт да осигури и плодове от Балкана. Тук клиентите могат да хапнат боровинки, малини, диви горски плодове.
“Отиваме на гурме при Фидосова! Да заредим батериите, да поемем малко калории”, шегуват се изтощените магистрати. Понякога на обяда те решават сложни преплетени ситуации. Случва се дори опоненти да се съберат на маса и да се реши конфликтна ситуация, проточила се с години. А прегазили закона да получат капки надежда. Винаги намират предпочитаното ястие, удовлетворяват се всичките им прищевки - от таратор и бяла чорбица до лазаня, пица и сочна пържола.
Фидосова се доверява само на изпитани рецепти.
Въпреки че съпругът ѝ Томислав Живкович, бивш футболист на “Раднички”- Пирот, е от Сърбия, тя твърди, че храната в ресторанта ѝ няма нищо общо със сръбската кухня. Мъжът ѝ е страстен рибар и използвал преди всичко лимона при приготвяне и мариноване на рибата.
Бившата депутатка от ГЕРБ се е консултирала с лекар и мазнините в менюто ѝ са строго контролирани.
“Заех се да изуча всичко за гурмето и да избягам от конвенционалната кухня”, твърди Фидосова.
Исках да намаля мазните и запържени блюда.
Затова залагам и давам превес на телешко, заешко, свинско, агнешко и пилешко месо, риба и морски дарове, зеленчуци и плодове, както и други здравословни храни, приготвени по начин, който гарантира усвояването на съставките по максимално полезен за организма начин. Някои от ястията обикновено са приготвени чрез задушаване или на пара. За целта има специален уред.
Прибавяме гарнитура от зеленчуци и аранжирани по възможно най-екстравагантен начин, гарнирани със сосове от балсамов оцет, ароматни масла и подправки.
“Много прецизно подбирам продуктите. Търся доставчици на екологични плодове и зеленчуци, държа да са гледани без химикали с естествена оборска тор и, разбира се, да са сертифицирани. Стремя се да спазвам всички санитарни изисквания”, уверява собственичката.
Нотариуската съветва колегите си да не палят цигара след обяда, за да не развалят вкуса от храната.
От круизите и екзотичните пътешествия в Австралия, на Сейшелите, Дубай, Австрия и редица африкански държави научила много за различните кухни, но не прекалява със заемките. Най-добре според нея е храната да бъде съобразена с географските ширини и климата.
В тайландската кухня например има няколко отличителни вкусове и аромати - тя успява да съчетаe по непредвидим начин цитрусовата свежест на лимоновата трева и лайма, остротата на чилито и различните видове къри с мекотата на кокосовото мляко.
Имам това предвид, но аз се придържам към рецептите от кухнята на баба. Избягвам сладката жилка, казва Фидосова. Категорична е, че пристрастеността към ястията от миналото е заложено в българския бит.
“Харесва ми в ресторанта на Фидосова, истински си почивам след трудното и забързано ежедневие. Това е едно кътче за отмора, а и съчетано с изискани ястия, е рай за сетивата”, споделя и млад юрист.
Славата на заведението вече се носи и предава от уста на уста. Там отсядат и млади хора, които, загрижени за фигурата си, търсят здравословната храна.
РЕЦЕПТИ
Пълнени пилешки гърди на фурна
Лукът (1 стрък) се нарязва на ситно, гъбите също (100 гр.), а кашкавалът (100 гр.) се настъргва на едро ренде. Продуктите се смесват. С тази плънка се напълват пилешките гърди (4 бр.), предварително подправени със сол и черен пипер и разполовени хоризонтално като джобове.
Плънката се прикрепва с клечки за зъби. Гърдите се поставят в тенджера от йенско стъкло и се заливат с бяло вино (1 ч.ч.). Съдът се захлупва и се поставя във фурната. Пече се на умерен огън. Когато виното изври наполовина, ястието се залива с пилешки бульон (1 ч.ч.) и се връща във фурната. Пече се до готовност.
Ястието се поднася горещо с гарнитура от варен ориз и полято с образувалия се винен сос.
Сьомга на тиган
Необходими продукти - сьомга - 300-400 г филе, бяло вино - 100 мл, сокът и настъргана кора от 1 лимон, черен пипер, червен пипер - 1/2 ч.л. лют, сол - на вкус, зехтин - 3-4 с.л. за запържване, копър - накълцан пресен.
Нарежете филето сьомга на порции, посолете и поръсете с черен пипер. Оставете го да се маринова за 20 минути в смес от бялото вино, лимоновия сок, настърганата кора и червения пипер. Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие и сложете филетата сьомга да се запържат, докато променят цвета си от двете страни.
Поднесете сьомгата на тиган, леко поръсена с накълцан копър и с гарнитура от зеленчуци или картофи.