През 2011 г. в България бе създадена Агенция по безопасност на храните (БАБХ). На сайта на въпросната агенция пише следното: БАБХ следва най-добрите европейски практики в прилагането на високи стандарти при контрола.... Всички ние, експертите на БАБХ, ежедневно осъществяваме стриктен контрол по цялата хранителна верига – от полето и фермата до масата.
На хартия изглежда много добре. Но се оказа, че за първи път от 40 г. насам от антракс умря човек, а от заразеното месо май яли министри. (Виж 3-а стр.)
Тогава възниква логичният въпрос проспа ли агенцията антракса и защо бе създадена, след като допусна това да се случи. Та БАБХ или да си върши работата, както трябва, или да бъде закрита. Иначе ще остане в историята със скандали за подкупи и сини пъпки.