Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днешният летен десерт, подходящ за най-топлата седмица от годината, предлага Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
500 г пресни ягоди и малини,
300-400 мл йогурт или кисело мляко,
125 г заквасена сметана или разбита течна неподсладена готварска сметана,
сокът на 1/2 лимон,
течен мед или
кленов сироп на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме внимателно от дръжките измитите под течаща студена вода ягоди и малини.
Нарязваме ги на половинки или четвъртинки в зависимост от размера (част от плодовете се оставят цели за украса).
Пасираме плодовете в блендер или пасатор на по-едри парченца. Смесваме ги с лимоновия сок и меда (или кленовия сироп).
Прибавяме постепенно йогурта и сметаната. Оставяме десерта за известно време в хладилник. Преди сервиране гарнираме с цели плодчета.