Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Майсторката на сладките изкушения - Велина Вълкова, изпраща рецепта за вкусен тестен десерт или неделна закуска.
ПРОДУКТИ
За тестото: 1 пак. суха мая, 1/2 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.ч. топло мляко, 1/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. разтопено масло, 1 ч.ч. сол, 1 голямо яйце, 4 ч.ч. пресято брашно.
За плънката: 1/2 ч.ч. разтопено масло, 3/4 ч.ч. захар, 2 с.л. канела, 3/4 ч.ч. стафиди
За глазурата: 4 с.л. масло, 2 ч.ч. пудра захар, ванилия, 5 с.л. гореща вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме топлата вода и маята, разбъркваме и оставяме за около 10-15 мин. В друга купа смесваме топлото мляко, разтопеното масло, солта, яйцето и прибавяме 2 ч.ч. брашно.
Разбъркваме добре и после прибавяме маята и останалото брашно. Омесваме меко и еластично тесто, което оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разточваме тестото до дебелина 7 мм, намазваме го с разтопеното масло за плънката и поръсваме с канелата, захарта и стафидите. Навиваме тестото на руло и го нарязваме на парчета, дебели около 2,5 см. Подреждаме рулцата в намазнена и поръсена със захар тавичка. Подреждаме ги на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат за около 40 мин и печем на 180 градуса за около 30 мин или до готовност.
Смесваме всички продукти за глазурата без водата. Нея прибавяме постепенно, докато не се получи нужната консистенция (може по-малко вода за по-гъста глазура, а може и повече). Заливаме рулцата, след като изстинат.