Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Седмицата започва с фин десерт от Йорданка Фодор - ароматен крем. Амарето е италиански ликьор, който се прави от кайсии, бадеми, а понякога и от двете. Амаретите са бадемови сладки - продават се в големите магазини.
ПРОДУКТИ
За 8 порции:
500 г маскарпоне
5 яйца
150 г захар
мусковадо
150-200 г бисквити
амарети
100 мл силно кафе
50 мл ликьор амарето
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме 5 мин жълтъците и захарта до светла кремообразна смес. Прибавяме лъжица по лъжица маскарпонето и разбъркваме.
Разбиваме белтъците с щипка захар на твърд сняг и внимателно ги прибавяме към крема, като разбъркваме бавно от дъното към върха на сместа.
Смесваме в купа кафето и ликьора и накисваме амаретите за 2-3 мин в течността. На дъното на десертни чаши поставяме по 1 с.л. крем. Подреждаме отгоре слой амарети и покриваме с крем. Редуваме до изчерпване на продуктите.
Покриваме чашите със свежо фолио и оставяме крема да се охлади за поне 3 ч.