Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
Мария Ташева ви предлага да опитате тези вкусни кашкавалки по оригиналната рецепта на Николина Караколева, която има личен кулинарен блог.
Продукти
500 г брашно
200 мл топло прясно мляко
2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
12,5 г прясна мая
60 г олио
1 супена лъжица захар
2 чаени лъжички сол
60 г разтопено масло за намазване
250 г кашкавал
Начин на приготвяне
1. Разтваряме маята със захарта в топлото прясно мляко. Добавяме останалите продукти и замесваме меко тесто.
2. Оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Разточваме втасалото тесто на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 - 1 см, която намазваме с разтопеното масло и поръсваме с настъргания кашкавал.
3. Завиваме на руло и го нарязваме на парчета с ширина около 2,5 - 3 см, които подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с размит с капки вода жълтък и ги оставяме за около 30 мин да се отпуснат.
4. Печем кашкавалките в незагрята фурна в началото на 170 градуса, а след това на 180.