Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Димитър Кирков изпраща лесна и бърза, но изключително вкусна рецепта за сочно патешко.
ПРОДУКТИ
2 патешки филета с кожа, черен пипер, сол на вкус, 1-2 портокала, малко бяло вино, половин малко пакетче масло, 1 ч.л. натурално нишесте
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Правим прорези по патешкото филе от страната на кожата в двете посоки, така че да се получат ромбове. Поръсваме го с черен пипер и сол, загряваме тефлонов тиган и слагаме патешките филета откъм кожата, без да добавяме мазнина. Те пускат достатъчно.
Печем така 7 минути. После обръщаме за още 5 мин откъм филето. След това веднага пъхаме тигана (ако не е с огнеупорни дръжки, прехвърляме филетата в тавичка заедно с мазнината, която са пуснали) в загрята на 200 градуса фурна. Филетата трябва да останат с кожата надолу. Печем 5 мин за алангле и около 10 за средно изпечено патешко.
Приготвяме соса, като разтопяваме маслото на загрят тиган, добавяме сока от портокалите и бялото вино, подправяме със сол. По желание може да добавим чесън и розмарин. Бъркаме за 4-5 мин и сгъстяваме с нишестето.
Сервираме патешкото, нарязано на филийки и полято с портокаловия сос.