Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Рецептата е много стара и сполучлива. Тези солени питки са бързи и чудесни за закуска. Завити в торбичка, остават меки до два-три дни”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
1 яйце, 1 ч.ч. гъсто кисело мляко, 1/ 3 ч.ч. олио, 250 г натрошено зряло сирене, 1 к.л. сол, 1 ч.л. сода, 3 ч.ч. брашно
За гарниране: 30 г краве масло, 100 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме яйцето, млякото, олиото, солта и сиренето. Поетапно добавяме брашното, което предварително е пресято, със содата.
Омесваме тесто - трябва да е меко и леко да лепне по ръцете. Късаме от него и в тава, покрита с хартия за печене, поставяме на разстояние купчинки с неправилна форма.
Натискаме леко върха на всяка добруджанка и в получената дупчица поставяме парченце масло. Печем солените питки в загрята на 180 градуса фурна до лек загар.
Поръсваме ги с настърган кашкавал малко преди да са готови, и ги връщаме във фурната, докато той се разтопи. След това ги изваждаме и ги подреждаме върху скара, за да се охладят, без да се овлажни долната им коричка.
Покриваме добруджанките с мека кърпа, за да не се втвърдят.