Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
В момента на всеки пазар може да намерите сини сливи. А какъв сладкиш да си приготвите с тях, днес ви показва Елза Стоянова от Видин.
ПРОДУКТИ
За пълнежа: около 700 г сини сливи (изчистени от костилките), 125 г масло, 200 г захар, 2 с.л. прясно мляко, 100 г кокосови стърготини
За блата: 150 г крема сирене или хубава извара, 5-6 с.л. кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, щипка сол, 300 г брашно, 1 бакпулвер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопяваме маслото на тих огън, добавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прибавяме кокосовите стърготини и млякото. Оставяме сместа да изстине.
Разбиваме с миксер крема сиренето със захарта, добавяме млякото, солта и ванилията.
Добавяме брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркваме. Постепенно добавяме олиото и замесваме меко тесто. Оставяме го да почине 10 мин, завито във фолио.
Слагаме хартия за печене в тава с размери 26-28 см и с ръце разстиламе тестото равномерно. Отгоре нареждаме изчистените сливи. Върху тях разпределяме кокосовата смес.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. Оставяме сладкиша да изстине, преди да го нарежем.