Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева изпраща рецепта за зеленчукови пици с тиквички.
ПРОДУКТИ
1-2 по-едри млади тиквички (семената им да нямат още твърда обвивка), доматено песто или едросмляна лютеница, 1 чушка, 1 глава лук, парченце сирене пармезан, моцарела или козе сирене, брашно, маслини, ронена чубрица или риган, пресен копър, олио, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме тиквичките, остъргваме кората им и ги нарязваме на по-дебели шайби. Осоляваме ги от всички страни и ги оставяме да престоят 20-30 минути, за да се отдели сокът им.
Отцеждаме тиквичките от сока, набрашняваме ги и ги поръсваме с олио. Запичаме ги леко на грил или в загрята фурна на 200-220 градуса, за да се запечатат и да не пускат вода.
Гарнираме ги с лютеница, парченца лук, чушка и друго по желание и ги връщаме да се допекат. Малко преди финала добавяме сирената и разрязаните на две и обезкостени маслини. Поръсваме с чубрица или риган.
Поднасяме блюдото, украсено със стръкчета пресен копър.