Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
Кой готви
“Предлагам ви много лесна и бърза рецепта с есенни ябълки. Може да я приготвите и без захар, защото печените ябълки са достатъчно сладки. Освен това съдържат пектин и са полезни за стомаха”, пише ни Марияна Бончева.
Продукти
8-10 средно големи ябълки, 1 лимон, 100 мл готварска сметана, 100 г захар, 300 г орехови ядки, 100 г краве масло, 50 мл студена течна сметана, цейлонска канела на прах
Начин на приготвяне
1. Отрязваме “капаче” в горната част на всяка абълка. Издълбаваме вътрешността и напръскваме ябълките обилно с лимонов сок, за да не се окислят и да не потъмнеят.
2. Смесваме сметаната със захарта, ситно счуканите орехови ядки, малко канела и една ябълка, почистена и нарязана на малки кубчета.
3. Пълним с малко от тази смес всяка ябълка, затваряме я с “капаче” и отгоре слагаме парченце масло.
4. Печем във фурна на 180 градуса.
Печените ябълки са вкусни както топли, така и студени. Преди сервиране може да ги полеете с течна сметана и да ги поръсите с канела. Ако ябълките са по-кисели, вместо със захар може да ги подсладите с течен мед.