Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 29.
ПРОДУКТИ
за 4 броя
500 г кашкавал
5 с. л. брашно
4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
щипка сол
черен пипер и чубрица на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Брашното се разбърква с част от млякото. Добавят се яйцата и всичко се разбива леко с тел. Тази смес се добавя към настъргания кашкавал. Долива се останалото мляко, като се внимава сместа да не стане прекалено течна. Прибавят се подправките.
Дъното и стените на гювечетата се намазват с половината от маслото. Сместта се разпределя равномерно в съдовете. Отгоре се поставят парченца от останалото масло.
Гювечетата се поставят в студена фурна и се пекат на умерена температура до пълна готовност. Първоначално се слагат с капачетата, а накрая се махат, за да може кашкавалът да хване приятен загар. След като се запекат достатъчно, може да проверим дали са готови с дървен шиш, като прободем сместа - ако не изтича нищо, значи гювечето е готово.
Може да се сервира по два начина - директно със съда или кашкавалът да се обърне в чиния.
НАЧИН НА КОНСУМАЦИЯ
Пише Ви Илиана Николоваот Ловеч. Изпращам рецепта за кашкавал в гювечета. Подходяща е да се приготви, когато бързаме, а напоследък това е ежедневието ни. Приготвя се много лесно, а резултатът е изключително вкусен.