Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Бързи, хрупкави и вкусни банички, които всеки може да направи, а плънката е според вкуса и предпочитанията. Моите днес са солени, с извара и поръсени с маково семе”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница (от един лист кори за баница излизат по две банички), олио или чисто масло за намазване, маково семе за поръсване
За плънката: 2 яйца, като единия жълтък оставяме за намазване, 150-200 г извара, 1 с.л. кисело мляко, щипка хлебна сода, сол, ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Вземаме един лист от корите, намазваме го с четка с олио или с чисто масло. Прегъваме го на две, после още веднъж на две и внимателно по сгъвката с нож разделяме листа на две.
Намазваме отново с олио всяка половинка, слагаме в единия край от плънката. Прегъваме леко външните краища навътре, за да не излезе плънката. Навиваме на пуричка. Така процедираме с всички кори. Нареждаме баничките в намазнена или покрита с хартия за печене тава.
Намазваме всяка пуричка с жълтъка, объркан с няколко капки олио. Поръсваме с маково семе.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.