Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днес Маргарита Димитрова ви показва как да си приготвите вкусна, но и здравословна пица с по-малко калории. Прави се с домашно “тесто” от карфиол, сирене и яйца вместо от брашно.
ПРОДУКТИ
500 г карфиол
1 ч.ч. натрошено зряло сирене
2- 3 яйца (в зависимост от големината им)
2 скилидки чесън
сол на вкус
За гарниране:
пилешка шунка
домашна лютеница
кашкавал
подправки по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме карфиола съвсем за кратко - до леко омекване. Обливаме го със студена вода до охлаждане и го смиламе в кухненски робот.
Настъргваме сиренето на ренде. Разбъркваме в купа яйцата, добавяме карфиола, сиренето, накълцания чесън и солта и разбъркваме добре.
Покриваме тава с диаметър 32 см с хартия за печене. Разстиламе сместа за блата равномерно с помощта на лъжица. Печем в загрята на 180 градуса фурна до лека розовина.
Изваждаме блата и го оставяме да се охлади. Гарнираме с лютеница, шунка и кашкавал. Овкусяваме с подправките. Печем пицата на горен реотан до стопяване на кашкавала. Поднасяме я топла.