Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ви предлага поредното тестено изкушение - този път за домашни франзели с вкусна плънка.
ПРОДУКТИ
600 г брашно
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 пълни с.л. свинска мас
1/2 кубче мая
100 мл вода
1 ч.ч. кисело мляко
За плънката:
сирене, пастърма
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в загрята вода 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и маята. Разбъркваме и оставяме маята да шупне. Пресяваме брашното в голяма тава и правим кладенче. В него чукваме двете яйца, добавяме солта и свинската мас. Разбъркваме добре и добавяме втасалата мая и киселото мляко. Отново разбъркваме всичко.
Започваме постепенно да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за половин час. След това го премесваме отново и го разделяме на три топки.
Раздърпваме с намазнени с мас ръце всяка топка и оформяме елипса, дълга почти колкото тавата, в която ще се пекат франзелите. (Аз използвам тавичката от фурната.) Отгоре поръсваме със сирене или подреждаме плътно тънко нарязана пастърма. Навиваме на руло.
Отрязваме три парчета хартия за печене. Подреждаме франзелите в тавата на разстояние една от друга, като всяка е сложена в отделно парче хартия за печене. Поръсваме с брашно - най-добре с цедка, и правим напречни разрези на няколко места с ножица. Оставяме франзелите да втасат и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.