Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Този път моето предложение е за вкусно ястие с карфиол, оформено по нетрадиционен начин”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
1 глава карфиол - около 1 кг
400 г кайма
1 главичка лук
200 г майонеза (аз използвах домашна, направена от 1 малко яйце, 120 мл олио, щипка сол и лъжичка лимонов сок)
600 г консервирани домати
Подправки:
сол, черен пипер, кимион, чубрица, босилек, скилидка чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме карфиола и го сваряваме леко в подсолена вода, като внимаваме да не го преварим.
Омесваме каймата с подправки по избор и внимателно я напъхваме между розичките на карфиола.
Намазваме отгоре с майонезата и поставяме главата карфиол в тавичка, в която сме сложили доматите, леко намачкани и подправени на вкус.
Печем на 200 градуса около час. Ако е необходимо, накрая сгъстяваме доматения сос с лъжичка брашно или нишесте, размито в малко вода.