Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Димитър Димитров изпраща апетитна зимна рецепта за сочно телешко месо под капак, червен сос и зеленчуци.
ПРОДУКТИ
1 кг телешко месо без кост, 3 глави кромид лук, 1 стрък праз, 1 по- голяма глава целина, 1 шепа ориз, 1 буркан консервирани домати, 100 мл червено вино, 100 мл олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, млян черен пипер, риган или мащерка, листа целина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сипваме на дъното на глинен гювеч част от мазнината и нареждаме половината количество кромид и праз, нарязани на парчета. Изсипваме и половината буркан домати.
Слагаме нарязаното и осолено месо и върху него разхвърляме ориза. Редим главата целина, нарязана на филийки. Поръсваме с черен пипер и суха подправка.
Добавяме отгоре останалото количество кромид, праз и домати. Слагаме малко сол, захарта, отново черен пипер и суха подправка и листата целина, нарязани на ситно.
Изсипваме виното и останалата мазнина. Не добавяме никаква вода. Захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна. Включваме я и печем 1 час на 250 градуса и още 1 час на 120 градуса. Преди сервиране оставяме ястието поне 30 мин, без да отваряме съда, за да се смесят добре ароматите.