Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В разгара на коледния пост ви изпращам постна рецепта за пълнени чушки с ориз в два варианта - с маслини и сушени домати и със сушени плодове и орехи. Вторият вариант е леко по-сладникав, но и двата са достойни за всяка празнична трапеза”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
500 г ориз, 20 едри чушки, 4 глави лук, 2 моркова, 1 консерва домати, 1 връзка магданоз, смлян черен и червен пипер, кимион, чубрица, сол, брашно, маслини, сушени домати, орехови ядки, коняк (бренди), сушени плодове по избор - обезкостени фурми, кайсии, сини сливи, стафиди, боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Запържваме в олио нарязания лук. Добавяме настърганите моркови и измития до светло ориз. Бъркаме, докато оризът се остъкли.
Прибавяме консервираните домати (отделяме малко за застилане на тавата), ситно нарязания магданоз, черен и червен пипер, кимион, чубрица и сол на вкус. Разреждаме с малко гореща вода и бъркаме, докато оризът стане полусварен.
Разделяме сместа на две части и в едната добавяме обезкостените и ситно нарязани маслини и сушените домати, а в другата - счуканите орехи и предварително накиснатите в коняк или бренди сушени плодове (пресните фурми не се киснат). Почистените от семето чушки пълним с една от двете смеси и ги запечатваме, като топваме отворите им в брашно.
Редим ги в тава с разстлани по дъното нарязани чушки и консервирани домати. Доливаме малко гореща вода и печем в загрята фурна. За да не загорят, ги покриваме с алуминиево фолио.