Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Банки наддават за депозитите в КТБ

Това обаче ще е възможно само ако новият парламент гласува бързо актуализирането на държавния бюджет, където двете опции са записани. Съдбата на КТБ след отнемане на лиценза, ако такова решение бъде

Eнергиен експерт: Имаме мощности, които да осигурят пазара през зимата

Имаме достатъчно електроенергийни мощности, които могат да осигурят пазара през зимния период, коментира енергийният експерт Йордан Йорданов пред БНР.

Плодовете и зеленчуците поскъпват рекордно

Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците в края на есента отчитат стоковите борси. Пазарите са залети с вносна продукция от Полша и Македония, информира Нова тв.

Двойно повече информация в обновения bgfermer.bg

Два пъти повече информация, нови рубрики и нова визия предлага вече на читателите сайтът www.bgfermer.bg. Така той затвърждава позицията си на агросайта с най-богата и полезна информация,

Стойнев: Няма основания за плащане на "Уестингхаус" по изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по

Руска банка иска да купи ТБ "Виктория"

Банк Российский кредит иска да придобие 100% от капитала на Търговска банка "Виктория" (част от групата на Корпоративна търговска банка), съобщава вестник "Дума",

Митниците на протест, не искат да ги сливат с НАП

Синдикатите в митниците вчера се обявиха против задкулисието и корупцията. Те разпростнаниха декларация срещу сливането им с другата приходна агенция - НАП. Според тях това е поредният опит: “