Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Чобанов: Мнението на БНБ вече не е експертно

„Вече не можем да приемем мнението на БНБ като експертно заради това, което се случи в КТБ”, каза пред "Нова телевизия" Петър Чобанов, бивш министър на финансите и народен представители от ДПС.

Българите почивали по-малко това лято

По-малко са почивали българите през това лято в сравнение с предишното, показват данни на НСИ, обявени днес. Туристическите пътувания от юли до септември са намалели с 2,

Връщат 10% данък за депозитите

Междувременно ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха проект за промени в закона за банковата несъстоятелност. Това стана ден, след като премиерът Бойко Борисов се договори с банкерите да бъдат отменени всички сделки

Минималната работна заплата остава 340 лв. и догодина

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде Дарик. Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има

Менда Стоянова обяви: Цесиите в КТБ са около 1 млрд. 170 млн. лева

"Имаме информация отпреди две седмици, когато имахме бюджетна комисия, че квесторите на КТБ са получили уведомления за около 1 млрд. 170 млн. лева цесии, от които около 800 млн.

Удължават сроковете за съставяне на технически паспорти на строежи

С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и

Менда Стоянова: Връщаме данък лихва на 10%

В бюджета за следващата година се предвижда данъкът върху доходите от лихви по депозитите да се увеличи отново на 10%. Това съобщи в интервю за "Труд" председателят на бюджетната комисия Менда