Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

“Мтел” купи “Близу” след наддаване с БТК и “Теленор” (Обзор)

“Мтел” купува кабелния оператор “Близу”. За сделката е постигнато споразумение с досегашния собственик – EQT V, съобщиха от компанията майка на мобилния оператор “Телеком Австрия груп”.

С Виденов на уста депутатите дадоха БНБ на новия екип (Обзор)

Трима подуправители на БНБ избра в сряда парламентът след 3-часов дебат. С това депутатите дадоха БНБ на новия екип, след като преди десетина дни бе гласуван и нов управител.

Бизнесът: Няма да плащаме за тока с празен чек (Обзор)

Защо оборският тор е по-важен от икономиката, питат работодатели “Няма да плащаме за тока с празен чек.” Това заяви по време на протеста срещу цените на електроенергията от 1 август Константин

Георги Костов: 5000 дка площи са опожарени от началото на годината

„По наши данни само от началото на годината в страната са възникнали 133 горски пожара, които вече са засегнали около 5000 дка площ.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц.

Кои са най-важните болести по пипера

Пиперът се напада от много болести, които в зависимост от условията могат да се развият или не. Безспорно най-важната от тях е маната. Повече четете тук.

Бизнесът в Пловдив обяви "ден на траур за българската икономика"

Около 150 души се събраха днес на пл. Джумаята в Пловдив и преминаха през Главната с лозунги "Да на реформите", "Не на мафията" и призиви за пазарни цени на тока, съобщи БГНЕС.

Мтел придобива кабелния оператор blizoo

Telekom Austria Group обяви днес, че Мтел е постигнал съгласие за придобиването на 100% от кабелния оператор blizoo България с досегашния собственик – EQT V. Това съобщиха от Мобилтел.