Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Увеличават цената на тока с 9.79%

Средното увеличение на общата цена за битови клиенти на регулирания пазар от 1 октомври е в размер на 9.79%, съобщиха от ДКЕВР. В резултат на установените дефицити в енергийната система ДКЕВР

НЕК преведе 500 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен“

Националната електрическа компания преведе на ТЕЦ-Сливен 500 хил. лв., съобщиха от Българския енергиен холдинг. От началото на годината на „Топлофикация-Сливен“ са изплатени над 80% от дължимите

БСХ Домакински уреди България с аргументиран оптимизъм за развитие през 2014

БСХ Бош Сименс Хаусгерете ГмбХ е най-големият производител на домакински уреди в Европа и една от водещите компании в сектора в световен мащаб. Групата е основана през 1967 г. като джойнт венчър

Световният клуб “Златно крило” спря моторите край Карнобат и подкара колелото на златния “Каберне фран”

150 от най-елитните рокери на планетата от клуб “Златно крило” си направиха среща в изба “Братя Минкови”. Там те угасиха скъпите си мотори и вдигнаха наздравица с Cabernet Franc от легендарната серия