Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Цената на пшеницата пада, а на хляба - не

Срив в цената на пшеницата на световните борси - поевтиняването в световен мащаб е около 20 на сто в последните два месеца. Не се очаква обаче това да се отрази на цената на хляба.

Kaufland открива десети хипермаркет в град София

На 03 Септември 2015 г. Kaufland открива новия десети подред хипермаркет в град София на ул. „Проф. Д-р Иван Странски" № 20 в Студентски град, съобщават от фирмата.

Горивата поевтиняха до 2,15 лв. Ексминистър: Може и под 2 лв.

Горивата поевтиняха отново и от вторник по големите бензиностанции цената им е с 5 ст. по-ниска. Масовият бензин А-95 се продава а 2,15 лв., толкова струва и дизелът.

Цената на олиото с 13% нагоре

Цената на олиото се е качила с 13% само за година, пише "Монитор". Средно е 1,83 лева за литър без ДДС, при 1,62 лева миналата година. В същото време на амстердамската борса цената не е мръднала от

БНБ: 2015 г. може да е рекордна по печалби за банките

Българските банки завършват първото полугодие на 2015 г. със 110 млн. лв. ръст на печалбите, което е 2 пъти повече от юни, сочат данни на БНБ. Прогнозата на централната банка,

Вдигат осигуровките на магазинерите с 22 лв. на месец

Синдикати и работодатели договориха най-голямо увеличение на праговете в търговията С 22 лв. да бъдат увеличени осигуровките на магазинерите от следващата година са се разбрали синдикатите и

Надежди за икономиката - рекорден спад на безработицата в еврозоната

За първи път от три години и половина безработицата в еврозоната отбеляза рекорден спад, засилвайки надеждите за възстановяване, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на "Евростат".