Работодателят ще плаща първите 3 дни от болничните

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.

Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта.

В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника.

До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ.

Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните.

Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Карлсон кацна на 40 покрива из България

Човек с перка на гърба, червена риза на точки и син гащеризон кацна върху 40 билборда с реклама на покриви из цяла България. Карлсоните стърчат над рамките на бордовете на един метър и отдалече

Председателят на КЕВР: Tрябва да равнопоставим потребителите

„Смятам, че трябва да равнопоставим потребителите”, заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. „Досега бизнесът и по-скоро онази част от фирмите,

Класация: Vizeum е най-бързо развиващата се медийна агенция в света

Международната медийна агенция Vizeum, която работи и у нас от 2013 г., бе обявена за най-бързо развиващата се медийна агенция в света. Това показва класацията на изследователската компания РЕКМА

БНБ подготви гръцките банки у нас за кризата в Гърция, стабилни са

БНБ е взела мерки кризата в южната ни съседка да не се отрази по никакъв начин на банките у нас, които имат гръцки собственици. От идването на СИРИЗА на власт през февруари 2015 г.

Шоколадов гигант спира рекламите си за деца до 12 години

От 1 януари 2016 г. производителят на “Милка” и “Орео” няма да излъчва клипове за продуктите си в детските предавания За първи път, откакто изобщо съществува реклама,

Признание: “Публисис” с награда за креативен офис

“Публисис Груп България” спечели приза “Най-креативно офис пространство” на първите годишни награди на B2b Media.Офисът на “Публисис” разполага със собствена библиотека с най-голямата и актуална

Еврокомисарят по земеделие идва у нас

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоуган пристига за първи път на официално посещение в България. Той ще бъде у нас на 10 юли, съобщиха източници от представителството на ЕК в София.