Гиганти череши „Дикме”

До 36 мм стига диаметърът на новите череши. СНИМКИ: АВТОРИТЕ

Необичайно едри череши бият рекорди, държани у нас с години.

В Кюстендил вече се хвалят с 18-грамови плодове с диаметър 36 мм от канадските сортове “Самид” и “Самбърст”. Спецове от института по земеделие в града твърдят, че другаде в България такова нещо не може да се види.

В село Габарево до Павел баня обаче вече ги догонват в конкуренцията - с череши по 12-14 г с диаметър до 26 мм. Сортовете са американски, италиански, френски и турски.

На всичкото отгоре плодовете са и по-вкусни след опитване. Обяснението е, че нашият планински климат е по-благоприятен за овошките, отколкото в родината им. Температурните разлики в различните часове на денонощието - горещо денем и студено вечер, правят черешите по-сладки.

Над 5000 дка са новите насаждения в България през последните 4 години, твърди бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който се занимава с консултантска дейност. Черешови масиви има в Хасковско, Пловдивско, Кърджалийско, Благоевградско, Бургаско, Разградско и край Сандански.

В новите градини са засадени сортове, непознати досега у нас.

Уникални за Кърджалийско например са италианските и френските “Ърли лори”, “Челесте”, “Биг лори”, “Феровия”, американската “Финко”, канадската “Суит хард”. Отлично се развива и турският сорт “Зират”, известен у нас като “Наполеон”. Дръвчетата са нискостеблени, върху специални подложки. Отглеждат се по нови технологии.

“Добивът с капково напояване достига до 2 тона от декар”, твърди Мехмед Дикме. Допълва, че животът на една градина с нискостеблени череши е не по-малко от20 години.

Новите сортове започват да зреят от 5-10 май и приключват в края на юни. По-ранните череши имат изключително добър пазар и цената им стигаше 8 лева за килограм, каза Дикме. Интерес към продукцията има от Русия и Германия.

“Това е смяна на поколението Старите сортове, отглеждани в България, вече ще отиват в консервната промишленост, а новите са за директна консумация у нас и в Западна Европа", смята Дикме.

Едрите плодове предизвикаха истински фурор на пазара в Кърджали през юни. Килограм череши, отгледани в градини край селата Боровица и Петелово, вървеше между 1,50 и 1,80 лева, а търговците рекламираха стоката си като "Черешите на Дикме".

Според бившия министър насажденията от череши и други плодове могат да станат реална алтернатива за производителите на тютюн.

Доходът от декар череши е съизмерим с този от декар тютюн.

"Единственият проблем, който възниква, е, че държавата трябва много сериозно да инвестира в изграждането на напоителни съоръжения", смята консултантът. Тези култури се нуждаят от капково напояване, а старите съоръжения са напълно амортизирани.

"Тази култура е благодатна. Тя расте на слабопродуктивни площи, където нищо друго не може да се отглежда. Ако стопанин има 10 дка череши, той спокойно може да се издържа с тях през цялата година”, коментира директорът на института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов.

Дори и там, където черешите са традиционен поминък, разчитат на все още непознатите сортове. 4000 дка са новите насаждения в община Кюстендил от общо 17 000 дка.

"При надморска височина от 500-900 м, ако през деня е 30 градуса, през нощта температурата може да падне и до 12. Именно тези промени довеждат до формиране на вкусовите качества на местните плодове. При тези условия черешите не изискват много поливане, нужна е малко агротехника, само две-три пръскания", твърди Домозетов.

В института се отглеждат и селекционират сортове череши, различни по времето на зреене. Най-ранните са готови в началото на юни. Сред новите сортове, разработени от института, има и такива, които са готови за консумация още на 17 май.

От среднозреещите сортове най-популярните са “Бинг” и “Ван”, внесени от Америка и от Канада. Теглото на плодовете е над 7 г, те са плътни, хрупкави и много вкусни. Търсят ги и за износ.

При къснозреещите са разпространени “Козерска”, “Джермандовска”, “Хеледфингелска”, “Друганова жълта”. Плодовете им са изключително атрактивни - с дълга дръжка, сърцевидна форма, с плътно "месо" и едрина над 8 г, обясняват специалистите.

“Хардланд” и “Роял тон” пък са внесени от опитната станция в Ню Йорк.

"При тях най-важното е, че запълват период от 15 дни между зреенето на останалите сортове", казват изпитвачите на овошките.

175 са общо сортовете, отглеждани в института. До момента там официално са утвърдени 8 черешови сорта, селекционирани от местните специалисти. Последният е свръхраннозреещия сорт “Супер стар”.

Забравете обаче за череша без костилка. Това може да се случи само при сливите, предупреждават специалистите.

НЕНКО СТАНЕВ, ЕЛИЦА ИВАНОВА

Дините по-малки, но повече. От Гърция влизат издължени

От няколко години сортовете дини по българските бостани са сменени тотално. "Причината е изцяло пазарна: ластуните раждат по-малки карпузи, но повече. Така добивът от декар скача до 10 тона от декар", разказва производителят от Любимец Митко Маврудиев.

Старите времена, когато дините стигаха до 20- 25 кг, вече са забравени. "Криза е, хората нямат пари. Никой не може да си позволи 15-20 лева само за една любеница", обяснява стопанинът.

Фермерите в региона работят със семена на холандска фирма. Най-застъпените сортове са "Трофи", "Топгън" и "Соренто". "Те не са по-устойчиви от родните, но зреят по-бързо - за 50-70 дни в зависимост от метеорологичните условия през годината", разказва Маврудиев.

Сега по полето от старите сортове на места може да се види само американския "Кримсон", внесен у нас преди 30 години.

Дали пък динята не е гръцка, също може да се разбере лесно - техният сорт "Варела" е със силно издължени, а не обли плодове.

След изникването на семената рано напролет растението се присажда върху подложка. Тя е от кратуна. Сортът тиква се съешава с летния плод, както се облагородяват овощните дръвчета.

"Вкусовото качествообаче е същото, както и това на поникналите от обикновена динена семка растения", категорични са бостанджиите.

"Подложката на кратуната гарантира неколкократно по-голям добив", разказва пък производителят Паско Недялков.

В началото на кампанията се засаждал тиквеният материал. След поникване той се прехвърлял в кофички от кисело мляко. После разсадът се пикирал: в стъблото на кратуната се правела дупка с топлийка, а на мястото се присаждало и закрепяло истинското динено растение.

След тази хирургия сдвоената флора трябвало да престои седмица на тъмно и с минимално поливане.

Тогава хибридът се сеел на бостана. "Основното предимство е, че дивачката е устойчива на болести и студ, което не важи за чистата диня", уточнява Недялков. Ако след засаждането например температурите паднели под 17 градуса, "чистата" диня спирала вегетацията.

"Пясъчно-глинестата почва по нашия регион носи високата захарност на реколтата, подложката няма значение за сладостта", уточняват стопаните.

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Текстилци стават берачи в кризата

"В черешите край Габарево вече сме инвестирали чрез нашата дъщерна фирма "Руно" около 2,6 милиона лева. Започнахме най-напред със засаждането на 430 декара през зимата на 2006 година. Тогава кризата беше на прага ни и така решихме да намалим риска", каза пред "24 часа" изпълнителният директор на "Катекс" - Казанлък, Илия Вандов.

Градината вече надхвърля 1000 декара, които фирмата наема под аренда или изкупува от местните. Който има търпение, ще преброи тук 128 хиляди дръвчета и малки фиданки от 16 различни сорта череши, все чуждестранни и тъмночервени на цвят. За първи път т.г. тук засадиха посадъчен материал от американския сорт “Симко”, създаден преди 2 г. Точно на него заложи и банкерката Цветелина Бориславова, която създаде тук 300 декара своя овощна градина с череши и малко сливи. Избрала тъкмо този район, защото по думите й "тук всичко става".

И още едно нещо се случи за първи път тази година в градината - бяха набрани първите 50-60 тона череши от младите дръвчета. Плодовете са основно за износ - в Латвия и Естония, както и в Западна Европа. В техни берачи се преквалифицират временно работници от "Катекс", а за сортирането на плодовете са наети хора от Габарево.

"Заложихме на черешата, защото този плод узрява първи напролет и се търси много", пояснява още Илия Вандов. "Подбрали сме така сортовете в градината, че когато дръвчетата стигнат своята зрялост на 6-7-годишна възраст, да стигнем добив от 1500 тона. И то равномерно разпределен във времето. Най-ранният ни сорт - френският “Ърли лори”, зрее около 10 май, а най-късните - до средата на юли", допълва директорът.

Друго предимство на предпочетените сортове е, че дърветата от тях стигат най-много 2,5 метра височина и се берат лесно.

Тези дни обаче беритбата на още младите череши завършва по-рано - около 27 юни, защото фиданките от най-късните сортове са още много малки. Но "Катекс" готви още инвестиции в градината, тъй като се кани да монтира капково напояване за дръвчетата.

ВАНЬО СТОИЛОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 8

Сортирай по:

2
Пани,дай съвет.Ърли Лори хубав сорт ли са.Искам да засадя 1-2 дек.До Пловдив съм като местност.И от други търся съвет,а и от къде да закупя дръвчета.

0
Едрите череши мисля,че се казват Сънбърст. На едрите череши не се радвайте. Те не са сладки като нормалните. Имам ги тези сортове.

0
сорта Зират всъщност се казва Зираад. оригиналният сорт се казва Роял Ян,открит е в САЩ,вероятно е мутация сорта Наполеон идва от Роял Ан и сорта е френски а Зираад всъщност не е турски сорт,ами си е чистия Наполеон. този сорт череши са изключително вкусни,но не стават за България - искат много жега. при тези лоши зими у нас дърветата изсъхват, подходящи са за Гърция и Турция,но не и за България другото лошо нещо е,че ги напада много плоден червей,дърветата са огромни и високи, не стават за механизирана беритба. аз съм се опитвал да обера едно такова дърво,казвам ви не става за бране - 12+ метра си е много

6
Моля Ви,пишете правилно имената на сортовете череши:сортът с много едри плодове е СаНбърст, а не Самбърст,известен в БГ от края на 70-те години,много едри череши,но не особено родовит сорт; грешки има и при имената Хеделфингенска (без "л") - много стар сорт,ДрОганова жълта (не "у")-сорт с плодове неустойчиви на дъждове по време на зре-енето; що се касае до сорта Наполоеон (той е оригиналният сорт, а не турският Зират) - това е също стар сорт със силно напукващи с плодове при дъждове по време на зреен-ето.Струва ми се,че и с името "Джермандовска" нещо не е наред- като че ли не трябва да има буквата "д" в средата на думата.

0
brei! tova bulgarina e strashno neshto, i na o4ite si ne vqrva:-))

0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ http://www.originalni.be Футболни фланелки за Световното първенство,

0
Не се радвайте на едри череши,защото може да са генно модифицирани.

0
На ГМО ми намирисва

Добави коментар

Добави коментар

Близо 18% от търсещите заем българи са с лоша кредитна история

Oколо 18% от клиентите на потребителски и ипотечни кредити на "Кредит център" през март се оказаха с проблем в справките на Централния кредитен регистър.

Стартира обновяването на първите две сгради попроект „Енергийно обновяване на българските домове“

Стартираха строително-монтажните работи по първите две сгради, които ще бъдат обновени по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. На територията на град София ще бъдат санирани блок №10

"Лукойл" влага у нас 1,5 милиарада долара

1,5 милиарда долара инвестиция ще направи ”Лукойл” в България. Това се разбра вчера след среща на президента на ОАО ”Лукойл” Вагит Алекперов и премиера Пламен Орешарски, съобщиха от правителствения

Брюксел ще проверява на място всички европроекти

Брюксел може да започне и физически проверки на място на европроекти, след като завърши одитната процедура по ОП “Околна среда”. Това заяви вчера вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Злата