Лъчи лекуват напълно рак на щитовидната жлеза

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АОК

Проф. Татяна Хаджиева е началник на Клиниката по лъчелечение в болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. Има специалности по лъчелечение, нуклеарна медицина и онкология. Основател и председател е на Гилдията на лъчетерапевтите в България. Била е национален консултант на МЗ за 2000-2006 г. Съветва НЗОК от основаването й. Член на Специализирания съвет по рентгенология, лъчелечение, нуклеарна медицина към МС.

Болните от рак у нас реагират много по-емоционално и тревожно на диагнозата от тези в Англия например, разказва проф. Татяна Хаджиева, началник на клиниката по лъчелечение в ИСУЛ, която е специализирала на Острова. Българите се нуждаят от психологически грижи в по-голяма степен от северняците. Ролята на психиката в оздравителния процес е голяма, убедена е проф. Хаджиева. Около 30% от успеха на лечението зависи от усилието, борбеността, от вярата в лекаря, че двамата заедно ще победят болестта по думите й.

Лъчетерапията е много успешен метод за лечение на рака, когато той е в ограничен локален стадий. Съотношението между разходи и постигнат резултат при него е много добро. Химиотерапията е скъпа, хирургията пък отрязва органа или част от него. Така се нарушават важни функции на организма. В ИСУЛ могат да се похвалят с добри традиции, чиито корени са в 50-те години на ХХ в. Една от първите комбинации на химио- и лъчелечение у нас е започнала тук през 80-те г. Стандарт в медицината сега, методът е бил авангарден за своето време.

Съвременното лъчелечение в комбинация с малки дози химиотерапия (лъче-химиолечение) е подход, който съхранява органите. Например при рак на ларинкса не се налага да бъдат жертвани част от гласните струни и пациентът да изпитва затруднения, когато говори. Този тип лечение щади и дебелото черво.

Ракът на гърдата също вече не е така страшен. Учените знаят много повече за генетиката на това заболяване, а това позволява, когато ракът няма разсейки, лечението да се фокусира само върху болното място. Не се налага оперативното отстраняване на цялата гърда и жената може да се върне в социалния живот пълноценно.

През ноември в ИСУЛ ще бъде официално открит нов уред от най-ново поколение - линеен ускорител. Модерната техника е последно поколение лъчетерапевтична апаратура без аналог в Източна Европа.

Уредът ще помага при някои форми на рак, които са трудни за операция. Системата позволява изключително фино разграничаване на болните тъкани от здравите.

Така лъчите ще отиват в по-голяма доза, до 50% повече от старите уреди, но само в тумора. Околната тъкан ще бъде пощадена и това е едно от големите предимства на високата технология.

Апаратурата обаче ще заработи едва към средата на 2011 г., понеже са необходими много прецизни настройки и обучение на персонала. С нея лекарите в ИСУЛ ще помагат на тумори в мозъка, белия дроб, пикочния мехур, на гърдата. Наричаме го прицелно лечение, защото се фокусираме върху болното място, обяснява проф. Хаджиева. Към уреда е свързана система от компютри, които следят дали лъчите бомбардират с пълна точност поразения орган.

Надеждата е голяма за пациенти с доброкачествени заболявания на мозъка. Това са вродени малформации на кръвоносните съдове - малки доброкачествени туморчета, разположени в уязвими места на мозъка. Те не метастазират, но и не могат да се оперират, обяснява проф. Хаджиева. Когато се увеличат много, дават тежка неврологична симптоматика.

Ракът на белия дроб също ще се лекува с новия ускорител или пък терапията поне ще намали тумора до размер, подходящ за операция. Специалистите в ИСУЛ се надяват да помагат и на болни с почти нелечимия рак на панкреаса, с напреднал рак на стомаха или със саркома. Това са заболявания, които в момента не е добре да се облъчват никъде в България, защото няма подходяща техника.

Недостатък според лекарите в клиниката е, че клиничните пътеки за лъчелечение са доста подценени. На пациент касата дава по 620 лв. В чужбина един курс с подобен уред за лъчелечение с модулиран интензитет излиза поне 8-10 хил. евро. Специалистите са изчислили, че курсът у нас би струвал средно около 4000 лв. Толкова трябва да е клиничната пътека. В началото разликата ще е за сметка на болницата според проф. Хаджиева.

Лъчите помагат дори на хора в краен стадий, защото облекчават мъките им. При тях няма листи на чакащи. “Като цяло лечението на рака днес не е синоним на безнадеждност, а напротив - нещо перспективно, - уверява специалистът.

С новия апарат ще можем да помогнем радикално на много пациенти, а това означава, че туморът си отива завинаги. Ангажираме ли се с един пациент при нас, значи му обещаваме оптимизъм за бъдещето.”

Борбата с онкологичните заболявания бе обявена за приоритет номер едно в концепцията за реформа на здравното министерство. Проф. Хаджиева и колегите й горещо приветстват тази инициатива, защото ще се подобри ранната диагностика.

Има много неща, които трябва да се наваксат в лъчетерапията в България по думите на специалистите. У нас има само два линейни ускорителя, а за страната са необходими поне 40 апарата, казва проф. Хаджиева. Годишно у нас с лъчи се лекуват около 13 хиляди пациенти. В ИСУЛ минават 1500 за 12 месеца. С разширяването на капацитета броят им ще стане към 2000. Новият уред ще бъде по-прецизен, но не и по-бърз. Затова специалистите по лъчелечение предвиждат да разширят работното време, като се трудят на две смени.

Пациенти с най-различни поразени органи търсят помощ в лъчетерапията.

Основно у нас се лекуват рак на гърдата при мъже и жени, рак на матката, всички карциноми на главата и шията (тумори на мозъка, ларинкса, фаринкса), на тестисите, левкози, неходжкинови и ходжкинови лимфоми. ИСУЛ е единствената болница у нас, където е въведен метод за облъчване на цялото тяло като подготвителен режим за костно-мозъчна трансплантация.

“Клиниката е водеща при лечението на рака на щитовидната жлеза. При нас идват от цяла България”, уточни проф. Хаджиева. Прилагаме изключително щадящ режим - облъчване толкова ниско, колкото е реално достижимо. С минимално облъчване се постига максимален резултат - 100% от пациентите оздравяват. Лечението е с радиоактивен йод. Хората се връщат на работа, могат да имат и поколение. Това е голямо постижение на съвременната медицина, удовлетворена е лекарката. Огромен проблем у нас е късната диагностика. “Тежко е, когато виждам пациенти с карциноми в областта на главата и шията, в устната кухина и ларинкса, които са потърсили лекар едва след като туморът е започнал да им пречи да се хранят и говорят. Това са хора с нисък социален статус, които злоупотребяват с алкохола и цигарите и имат много лоша зъбна хигиена. 70-80% от тях идват с тумор в последен стадий”, споделя професорката. Болестта започва без осезаеми симптоми, но и здравната култура на много пациенти е изключително ниска

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 6

Сортирай по:

0
Искам да споделя мнението си за един нов, неинвазивен метод на лечение на възлите на щитовидната жлеза, който набира скорост - така наречената ехотерапия. Това е метод, използващ фокусиран ултразвук с висока интензивност ( HIFU) и представляващ алтернативен вариант на хирургичното лечение на проблема. Доколкото знам предимствата му са: не е нужна обща упойка; - процедурата е амбулаторна , възстановяването е в рамките на няколко часа – пациента се приема сутринта и се изписва следобед; - лечението е безопасно, ефективно и също така, за разлика от операцията, не остава белег; Линк към статия на български: http://www.monitor.bg/article?id=321787

2
Професор Хаджиева е изключителен специалист, лекар със златни ръце и голямо човешко сърце. Възхищавам се от нейната доброта, отзивчивост и желание да окаже помощ винаги и на всички. Благодаря ти, проф. Хаджиева! Нека всичко каквото си пожелаете да Ви се сбъдва в повечеи!

0
Рядко се срещат хора като нея-рязка,груба,цинична,нервна,без капчица разбиране към пациента и тотална липса на способност да отговори по нормален начин на въпрос на пациент.Би било ОК в други случаи,но не и когато става въпрос за лекар.Онкологията е деликатен дял от медицината,особено в контакта лекар-пациент.Пациентите са притеснени,което е нормално особено в случаите на малигненост.При нейното поведение пациентът по-скоро би се отказал от лечение,отколкото да се опитва да зададе въпрос.Проф.Хаджиева,или посещавайте по-често психоаналитика си,пийте си лекарствата за менопауза или просто...станете надзирател в затвора.Мисля че последното би било от най-голяма полза.С поздрави Павел,роднина на пациент,на когото за малко да докарате инфаркт с думите си!

0
Тая жена беше сложила лепенка радиоактивно на кабинета си в ИСУл и на цялото отделение, където лежаха болните за химиотерапия, просто за да не й се пречкат пред кабинета. Химиотерапевтите работеха точно срещу нея и не се плашеха от "радиоактивността".

-1
ПОТВЪРЖДАВАМ! ТАЗИ ЖЕНА Е НАЙ-ЦИНИЧНАТА И БЕЗДУШНА ЛЕКАРКА, ЗЛОУПОТРЕБЯВА ОТ ГОДИНИ КАКТО С ПАЦИЕНТИТЕ-ВУЛГАРНА И С НЕОПРАВДАНО САМОЧУВСТВИЕ,ТАКА И СЪС СРЕДСТВА ,ОТДАВНА Е ИЗВЕСТНО,ЧЕ Е ИЗПИСВАЛА ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ, ОТПУСНАТИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ ЗА...ПОЧИНАЛИ ПАЦИЕНТИ; ДЪРЖИ СЕ ПРОСТАШКИ, НЯМА МИЛОСТ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ БОЛНИТЕ, ПОДКУПНА Е, КРАДЕ НА ПОРАЗИЯ; ОТДЕЛЕНИЕТО Е МИЗЕРНО,МРЪСНО; С ЕДНА ДУМА- БОЛНИТЕ СЕ ДОУБИВАТ;

-3
Поръчкови журналисти или некадърни , незнам кое е по лошо от двете. Как може да говорите госпожо Хаджиева и да гледате умно от снимката. Бях при вас видях как ръководите вие и вашите сестри- всички сте за съд и уволнние ама понеже е държавно никой не ви търси отговорност за безобразията които вършите, вие и господата хирурзи . Чудя се как върви продажбата на лекарството на вашия баща (бог да прости че го споменавам) ама ако знае какви ги вършите би се срамувал от алчноста ви и високомерието което демонстрирате. Така като ви гледам на снимката пък и в исул все се гружите за външния си вид все едно сте ученичка или проститутка на околовръсното,. Явно не съм първия или последния дето ще ви плуе но дано не е осхте дълго а в затвора да ви се порадват на вуъншния вид

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...