Месеница с лимонада

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 29.

ПРОДУКТИ

1 кг брашно

2 с.л. сол

1 кубчемая

150 мл топла вода

375 млжълта лимонада или

газирана вода

1 яйце

200-300 г сирене

3 с. л. свинска мас

1 жълтък

маргарин и олио за намазване

КОЙ ГОТВИ

Пише ни Мария Георгиева от Лясковец. Тя припомня, че в миналото нашите баби всеки ден са месили и вместо олио са използвали свинска мас, която в последно време не се споменава в рецептите, а често се замества с маргарин.

Затова ни предлага една любима рецепта, която е научила от баба си.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме солта. Разтваряме маята в топлата вода, добавяме я към брашното, а след това и лимонадата. Месим тестото, докато спре да лепне. Оставяме го 20-30 мин, след което го разделяме на 3 топки, които разточваме на правоъгълник.

Разбиваме яйцето и натрошаваме сиренето. Мажем кората със свинска мас и поръсваме от яйцето и сиренето. Поставяме отгоре втората кора и пак мас и яйце със сирене. По същия начин правим и третата кора.

Навиваме на рулои започваме да въртим и двата му края в противоположни посоки и едновременно разпъваме на дължина.

Намазваме тава с маргарин и навиваме тестото на охлюв в нея. Загъваме я да не хваща кора и я оставяме на топло да втаса. Намазваме месеницата с разбития жълтък с малко вода и олио.

Печем я в загрята фурна на 150-200 градуса до готовност. Като я извадим, я намазваме с маргарин, за да омекне коричката. Напръскваме я с вода и я увиваме да се задуши.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Нищо подобно , драга Възмутена , или може би НЕКАДЪРНА! Рецептата е неневероятна , приготвих я в къщи , всички много харесаха "Месеницата4!!!!

0
24 часа се е превърнал в регионален вестник, защото рецептите, които се предлагат са от едни и същи хора (можеби на щат към вестника) защото нито рецептите, нито изпълнението им заслужават да бъдат публикувани

Добави коментар

Добави коментар

Месеница със спанак и сирене

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Патладжани със сирене и кашкавал на фурна

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Палачинки от тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Соленки с тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,