Месеница с лимонада

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 29.

ПРОДУКТИ

1 кг брашно

2 с.л. сол

1 кубчемая

150 мл топла вода

375 млжълта лимонада или

газирана вода

1 яйце

200-300 г сирене

3 с. л. свинска мас

1 жълтък

маргарин и олио за намазване

КОЙ ГОТВИ

Пише ни Мария Георгиева от Лясковец. Тя припомня, че в миналото нашите баби всеки ден са месили и вместо олио са използвали свинска мас, която в последно време не се споменава в рецептите, а често се замества с маргарин.

Затова ни предлага една любима рецепта, която е научила от баба си.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме солта. Разтваряме маята в топлата вода, добавяме я към брашното, а след това и лимонадата. Месим тестото, докато спре да лепне. Оставяме го 20-30 мин, след което го разделяме на 3 топки, които разточваме на правоъгълник.

Разбиваме яйцето и натрошаваме сиренето. Мажем кората със свинска мас и поръсваме от яйцето и сиренето. Поставяме отгоре втората кора и пак мас и яйце със сирене. По същия начин правим и третата кора.

Навиваме на рулои започваме да въртим и двата му края в противоположни посоки и едновременно разпъваме на дължина.

Намазваме тава с маргарин и навиваме тестото на охлюв в нея. Загъваме я да не хваща кора и я оставяме на топло да втаса. Намазваме месеницата с разбития жълтък с малко вода и олио.

Печем я в загрята фурна на 150-200 градуса до готовност. Като я извадим, я намазваме с маргарин, за да омекне коричката. Напръскваме я с вода и я увиваме да се задуши.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 2

Сортирай по:

0
Нищо подобно , драга Възмутена , или може би НЕКАДЪРНА! Рецептата е неневероятна , приготвих я в къщи , всички много харесаха "Месеницата4!!!!

0
24 часа се е превърнал в регионален вестник, защото рецептите, които се предлагат са от едни и същи хора (можеби на щат към вестника) защото нито рецептите, нито изпълнението им заслужават да бъдат публикувани

Добави коментар

Добави коментар

Мозък по шопски

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъстра есенна салата

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пилешки крилца "3 лъжици"

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Звезди от “Ахат” е майстор на шпикованата плешка и мексиканската закуска

Преди време Звездомир Керемидчиев и сестра му решили да си сготвят нещо. Той купил бутертесто, а тя предложила да го напълнят. Така се родила рецептата за лазаня с бутертесто, пилешко, лук,

Бърза закуска със слънчогледови семки

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кифлички със сирене

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Киш с бутертесто

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к