Време е цар Фердинанд да бъде погребан! И то в България

Непогребаният дървен саркофаг на цар Фердинанд в криптата на църквата “Свети Августин” в Кобург.

ГИНЬО ГАНЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ 

На 26 февруари 2011 г. се навършват 150 години от рождението на най-дълго царувалия български монарх от Третото българско царство цар Фердинанд. По този повод се учреди един Национален инициативен комитет, който, ръководен от принципите на държавния континюитет, вече предприема различни инициативи - не за фалшива възхвала на царя и царедворството, а за реабилитиране на историческата мярка.

На 25 юли 1887 г. III Велико народно събрание на Княжество България избира за владетел Фердинанд, принц Сакскобургготски.

Този избор е направен във време, когато Великите сили отричат правото на българите да водят самостоятелна политика. С възкачването си на престола Фердинанд става изразител на стремежите на българското общество още от годините на националното ни възраждане за свободна и независима българска държава.

На 22 септември 1908 г. в Иван-Асеновия храм “Св. 40 мъченици” в старопрестолния град Търново княз Фердинанд огласява историческия Манифест към българския народ, с който съединената на 6 септември 1885 г. България се провъзгласява за Независимо българско царство. По този начин се разкъсват веригите на васалитета, които спъват пълноценното развитие на държавата и народа.

През предходните три десетилетия от освобождението от турско робство и особено след Съединението България израства като “държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”, както се казва в манифеста.

Ние, съвременните българи като че ли недостатъчно осъзнаваме изключително важните реални измерения от прогласената от цар Фердинанд и българските държавници независимост, както и неимоверните трудности по пътя на нейното международно признание. С акта на независимостта се отхвърля васалният статут, който тридесет години сковава нормалното развитие на страната ни. С него България открито заявява правото си да участва в международните дела като суверенен държавноправен субект. Освен това с този акт окончателно се утвърждава обединението на Северна и Южна България. Отпадат и всички основания затериториални претенции на Османската империя спрямо бившата Източна Румелия.

Добре е да си припомним думите на тогавашния министър-председател Александър Малинов, когато Високата порта иска откуп за провъзгласената българска независимост от повече от 400 милиона тогавашни златни лева. Той заявява: “Ние не сме се борили за българската независимост, за да я откупуваме със сребро или пари. Ако трябва да я откупим, ще я откупим с нашата, българска кръв.”

В периода на войните за национално обединение 1912-1918 г. българският народ дава чутовни примери на храброст и саможертва. Въпреки това и поради лични заблуди и грешки на монарха се стигна до нещастния за България край на Първата световна война.

На 3 октомври 1918 г. цар Фердинанд е принуден да абдикира и напусна България завинаги. Австро-унгарският император Карл не му позволява да се установи в неговите земи и той се заселва в град Кобург, Германия, откъдето са неговите предци.

Там той се отдава на своите научни интереси и занимания и взема участие в проявите на редица орнитологически и ботанически организации, на които е действителен член.

През 1930 г. по повод венчавката на цар Борис и царица Йоанна старият цар пише писмо на министър-председателя Андрей Ляпчев, в което казва, че най-силното му “желание преди да умре, е отново да види върховете на своето обично Отечество”.

На 10 септември 1948 г., без никога отново да се завърне в България, цар Фердинанд умира. Поради обществено-политическите условия у нас и поради обявената през септември 1946 г. Народна република категорично изразеното му приживе желание да бъде положен за вечен покой на българска земя остава неосъществено. Вече 62 години саркофагът с тленните му останки се съхранява непогребан в криптата на църквата “Свети Августин” в Кобург.

В името на държавността и националната ни памет намираме, че е крайно време тялото на основателя на съвременната царска династия да бъде положено на родна земя.

Подобен акт бе извършен от страна на румънското републиканско правителство с връщането на тленните останки на крал Карол II от Португалия през 2003 г., както и организираното от руското федерално правителство препогребване на починалата в изгнание руска императрица Александра Фьодоровна през 2006 г.

Във връзка с това Националният инициативен комитет постави този въпрос пред съответните държавни институции и заинтересовани страни и предлага тленните останки на Фердинанд да бъдат положени в римокатолическата конкатедрала на Софийско-пловдивската епархия “Свети Лудвиг” - храма, в който се съхранява тялото на неговата съпруга княгиня Мария Луиза.

Останките на дядото на Симеон никога не са полагани в земята

Останките на Фердинанд Първи, който умира като изгнаник в Германия на 10 септември 1948 г., лежат в дървен ковчег, пред каменните саркофази на неговите родители в криптата “Свети Августин” в Кобург.

Бившият български монарх никога не е полаган в земята. Неговата воля е била да бъде погребан до съпругата си Мария Луиза в пловдивска римокатолическа катедрала "Свети Лудвиг".

Още 15 короновани особи от династията на Кобургите са намерили последния си покой в криптата на църквата в Кобург.

Божият дом е построен по заповед на херцог Ернст Втори в неоготически стил през 1860 година. Църквата се намира на малко възвишение в града точно под крепостта на фамилията. Криптата под нея е дело на архитекта Георг Ротбарт.

В нея по традиция намират вечен покой телата на покойниците на католическата линия от фамилията на Кобургите. Криптата е наричана и "Кохари", както наричат и най-голямата ценност на династията - огромни диаманти, с които се гордеела майката на Фердинанд Клементина Орлеанска. Тя също почива там в саркофага на съпруга си принц Аугуст. Синовете на двойката - Фердинанд Български, Фердинанд Филип и Лудвиг Аугуст, са положени край тях.

Единствено българският цар не е в саркофаг, а в дървен ковчег.

Забележителност в криптата е каменният гроб на принц Аугуст и съпругата му Клементина, който е направен от скулпторите Аме Миле и Алоиш Щробл.

Фердинанд Първи пристига като изгнаник в Кобург с влак през 1918 година. Прекарва последните си години ту в двореца Августин, ту в една вила в дворцовата градина.

В Кобург той се отдава изцяло на страстта си към хербариите и събира всякакви видове насекоми. Предприема множество пътешествия между 1930 и 1933 г. до Източна Африка, Египет и Судан. Оттам докарва десетки видове птици в Кобург, които живеят в градината на вилата му. Става прочут като орнитолог и ботаник и дори получава титлата почетен член на Германския орнитологически съюз. След смъртта му на 10 септември е положен в криптата до родителите си.

КАПКА ТОДОРОВА, Германия

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 12

Сортирай по:

9
КАПКЕ КАПКЕ - няма ли най- сетне да се продъните в дън земя с вашите царе , наистина нито фердинант нито борис ни най-малко симо -рулетката нямат място в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и спрете да пишете за тази фамилия, какво искате да ни натресете симо- рулетката за президент ли да довърши Б-я като дядо си ли това ли искате, нещастни мекерета монархически. Знаъте скоро ще дойде денят в който всички предатели на България ще бъдат съдени и такива нескопосани писачи като вас.

-6
Цар Фердинанд е управлявал 31 години България и сетне още толкова е живял в Кобург. Била съм в Аугустинер кирхе и четох златния надпис в криптата, чийто автор е самият Фердинанд. В него има просветлена тъга от прощаването с живота, приемане на нещата, които не е могъл да промени и молба за щастие. Днес Царят ни почива в мир именно там (въпреки, че изрично иска в надписа да преместят костите му в Словакия, в графството на фамилия Кохари, където прекарва последните 10 години от живота си). Исторически нередно е да го местим посмъртно. В България Костов, Борисов и спецслужбите не биха позволили Фердинанд да почива в мир. Вижте само хулите и обидите, които тяхната агитка сипе из медиите, а всички форуми нарочват за небългарин всеки, който не се присъедини към примитивното им озлобление.

6
Г-жо Тодорова,Вие чели ли сте докъде се е разпростирала България след Балканската война и да сте чували линията Мидия-Енос?Мечтата на Фердинанд да приема на бял кон парад на български войници в Цариград му изиграва лоша шега,за съжаление не само на него,но и на цяла България.Междусъюзническата война също я загубихме, отново благо-дарение на манията на Фердинанд,че ще победим Гърция и Сърбия,без да си правим смет-ка,че зад гърба ни чака победената Турция, а румънците също се лакомяха да отнемат те-ритория от БГ.Като резултат загубихме Турска Тракия и излаза на Бяло море.Първата све-товна война окончателно ни погреба, а върх.главнокомандващ на българската армия беше Фердинанд.Така че ако на Вас Фердинанд по някакви причини Ви е мил,не ни го прехвърляй-те на нас,той просто не ни трябва. Както и внукът му.

0
Вилхелм 2 виновен за катастрофата в Германия- 1 св. война- също не е погребан в Германия а в Холандия и никой там не плаче.Така че по спокойно - всекиму според заслугите

7
Тоя некадърник нищо не е направил за България,от цялата рода само Борис III беше стойностен човек.Симеон е същия боклук като дядо си и заслужава същата участ:да го изгонят посред нощ по бели гащи и да пукне в изгнание !!!

9
ФЕРДО ЛИСИЦАТА- ГЕЙ И КРАДЕЦ НЕ БЕ РАЗСТРЕЛЯН ОТ ВОЙНИЦИТЕ ПРЕЗ 1918 Г. ПОРАДИ НЕОРГАНИЗИРАНОСТТА ИМ. ТОВА АВСТРО-ГЕРМАНО-АНГЛИЙСКО ПАРВЕНЮ, ТОЗИ БИЧ ЗА БЪЛГАРИТЕ НЯМА МЯСТО НА ЗЕМЯТА НА АСПАРУХ! АЗ КАЗАХ!!!

3
Petar e prav, ma4no mi e za tezi izstradali s kravta si bulgari, izbiti, izseleni, i unishtojeni po zverski i ne4uvano jestok na4in..no i Severnqshki e prav, narod koito ne si za4ita sam istoriqta, ne e narod.

-7
Е, Петре, Петре! И към другите също. Недейте така! Не сте ли чували или чели ,че когато един народ не признава историята си, той не заслужава да има бъдеще? Не мислте ли, че една от причините да сме на този хал е именно тая - все някой друг ни е виновен, а ние сме света вода ненапита и затова с лека ръка сме готови да се отречем от себе си. От себе си - повтарям. Та на думата - със заслуги към българския народ, с грехове, той е бил наш ЦАР. Айде нека имаме едно място където тези, които признават историята си, да му се поклонят! Нека да не бъдем такива нихилисти, защото самите ние пет пари не струваме.

0
Фердинант никога не е бил българин и в него няма нищо българско с изключение на това ,че е бил, "цар на България" избран от някого , а не от народа. До кога насила ще ни натрапват разни "измислени герои" като него, като внука му и т.н? Според мен костите му нямат място в България, защото Историята е написана от българските министри и министър-председатели, а не от него и последвищете го царе, които са търсели единствено личния си интерес!

10
Фердинант никога не е бил българин и в него няма нищо българско с изключение на това ,че е бил, "цар на България" избран от някого , а не от народа. До кога насила ще ни натрапват разни "измислени герои" като него, като внука му и т.н? Според мен костите му нямат място в България, защото Историята е написана от българските министри и министър-председатели, а не от него и последвищете го царе, които са търсели единствено личния си интерес!

-7
Всичко разбирам, но защо в град Пловдив, защо при Мария Луиза , мисля че катедралата беше на улица „Леонардо да Винчи”, предлагат да бъде погребан цар Фердинанд. Дали в не е по-добре в с. Кутловица, в гр. Фердинанд, Михайловград или Монтана? Той е Български цар и сигурно трябва да бъде погребан в София. Мавзолеят на княз Батемберг е свободен, но дали е подходящ? Как ще се оцени всичко това от бъдещите българи? Въпрос, на който никой не може днес да отговори. Мир на праха му!

9
Тодорова,в коя България да го погребат?Защото поради този екземпляр ние сме единствената държава,която граничи със самата себе си!Има неща,които не могат да бъдат простени и пред лицето на смъртта,Тодорова!Никога и по никакъв повод!Как това нещо се положи на остатъка от България редом с хилядите убити български войници,с тракийските бежанци,с поруганата и орязана България!!Това е отговорът според мене-нека душата му не намира покой заради греховете му към БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!Нека това бъде неговото наказания,Тодорова!!!И твоето за платеното "застъпничество!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Продължава да вали и през нощта, в северозападните райони се очаква сняг

Валежите ще продължат и през нощта, в северозападните райони ще превалява сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН за "Фокус".

ДСБ: Реформаторите да излязат с обща позиция по казуса "Ченалова"

Днес се проведе заседание на Националното ръководство на ДСБ с участието на депутати от парламентарната група на РБ и представители на други партии от блока, съобщиха от пресцентъра на партията.

Вижте стълпотворението за Черния петък в мол в София (Снимки)

                                                                                                                                                      

ЕК не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли

Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни.

Дояч на риби - най-важната професия в люпилнята за пъстърви край Девин

Данчо Черноков първо взема хайвера от женските, после леко натиска мъжките по корема и събира бяла течност. След оплождането балканската пъстърва се излюпва за 26 дни,

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф.