Мусака с макарони и кайма

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Пише ни Мартин Венков от София. Той е на 20 г. и работи във фирма за кетъринг. Обича футбола и кулинарията. Предлага ни рецепта за мусака с макарони.

ПРОДУКТИ

300 г макарони, 500 г кайма, 2 с.л. масло, 1 белтък, 4 с.л. кашкавал, 1 глава лук, 1/2 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. доматено пюре, 1/2 месен бульон, 1 с.л. галета, черен пипер

За соса: 1 малка заквасена сметана, 2 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1,5 ч.ч. вода, 1 ч.л. сол, 5 с.л. кашкавал, 1 жълтък, 2 с.л. галета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрявамемаслото и изсипваме сварените и изплакнати с вода макарони да се запържат за 2-3 мин. Смесваме разбития белтък с кашкавала и ги изсипваме към макароните. Запържваме ги още 2-3 мин.

Намазваметавата с масло, поръсваме с галета и изсипваме макароните. Нарязваме лука на ситно, запържваме го и добавяме каймата. Като се запържи, наливаме бялото вино и доматеното пюре. Сипваме бульона и варим, докато се сгъсти, и заливаме макароните.

Приготвямесоса, като разтопим маслото, прибавяме брашното и запържваме леко. Постепенно добавяме водата и подправяме със сол. Варим 5 мин, като бъркаме непрекъснато. Смесваме заквасената сметана с жълтъка. Махаме соса от котлона. Добавяме сместа и кашкавала и разбъркваме. Заливаме отгоре ястието с нея, поръсваме с галета и настъргваме кашкавал. Печем 30-35 мин.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Браво Марти, страхотно предложение

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Плодов сладолед “Експрес”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Рогчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,