Българският Лувър с вътрешен двор като парижкия

Така би изглеждал вътрешния двор на българския Лувър според арх. Янко Апостолов. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Вътрешният двор ще е сърцето на проекта. Той ще бъде повдигнат, с достъп от улицата, подобно на двора "Марли" в Лувъра или на Скулптурната градина в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Изключени са каси за билети, информационни павилиони или други дейности. А музеите ще могат да работят независими един от друг."

Това са част от аргументите, с които арх. Янко Апостолов, консултиран от ателието на лондонския спец Стивън Растоу, спечели конкурса за проект на Музей на съвременно изкуство, обявен от Министерството на културата. На 19 юли бяха подадени 31 оферти. Председател на 17-членното жури е главният архитект на София Петър Диков. Вчера бяха обявени резултатите от конкурса.

Според арх. Диков идеите на Апостолов били подкрепени със стабилен консенсус. Проектът му предполага бърза реализация при възможно най-добри финансови условия. Тепърва ще се възлага обществена поръчка. Ако се осигурят нужните 25-30 млн. лева, българският Лувър може да е готов до 2 години, надява се Диков. Строителството не е сложно, защото голяма част от сградите са налични.

Според проекта той ще е на площ 20 200 кв. м със седалище в старата сграда на МЕИ до Паметника на Левски, включвайки и сегашния Национален музей на чуждестранното изкуство. В него ще има консервационен център, огромно депо, образователни зали, ресторант и магазин. Възможно е вътрешния двор да бъде покрит със стъклен покрив. Там едва ли ще остане чалга заведение и разни офиси.

На второ място е проектът на арх. Багряна Бачева. Вероятно заради близостта със златните кубета на храм-паметника "Св. Ал Невски", тя е предвидила музеят да се отличава с два пилона, на които има огромни златни кръгове. Както повечето участници в конкурса, и тя затваря карето от сгради от четирите страни, образувайки едно общо музейно пространство.

"Порш концепт архитектура, дизайн и проектиране" ЕООД, зад който според запознати стои немски архитект, достигна до 3-ото място в конкурса. Той е изключително интересен от гледна точна на подхода към залите и музейните части, казва членът на журито проф. Христо Харалампиев. За него това било най-важното в гледаните проекти. "Порш" също са се "заиграли" в вътрешния двор, но тяхната идея е там да има езеро с лилии. Разбира се, и те имат своя световен пример - такова имало в лондонски музей.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Архитект Николов е с най добирия, европейски проект! защо го прецакаха журиращите?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Театър по убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Случаят с убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина влиза и в храма на Мелпомена, след като вече е в този на Темида. Студиото за документален театър “Вокс Попули” е създало постановка по

Нарушител опита да прегази с джипа си горски в Разлог

Нарушител е опитал да прегази с джипа си горски стражар в Разлог, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие за "Фокус". На 27 май, по сигнал от горския стражар Георги Жегов за

Ардино: МОН прати проверка на матурата - 2014 г. бяхме по-добри от гимназии в София

Зам.-министър Ваня Кастрева: Не са били като наказателен отряд, целта им е била да подпомогнат работата Показна наказателна акция в Ардино направи Министерството на образованието в СОУ “Васил Левски”,

Татяна Дончева не преговаря с БСП и АБВ за местните избори

“Движение 21” ще има самостоятелни листи за общински съветници на вота наесен. До момента не са водени разговори нито с БСП, нито с АБВ, заяви лидерът Татяна Дончева вчера.

Борисов: След инфраструктурата са заводите - така се вдига икономиката (Обзор)

“Не съм го измислил аз, неслучайно римляните са строили пътища. Ето, откриваме част от магистрала “Марица”, а с инфраструктурата идват и заводите - така се вдига икономиката.

470 000 лв. струва подредбата на национална галерия “Квадрат 500”

“Откриват нова галерия със стари картини”, прочетох в сайт. “Че какви да са, мои ли?”, пошегува се премиерът Бойко Борисов   “Ще доведа министрите тук, да разгледат всичко зала по зала,

И София, и Търново не си дават общинските болници, искат срещи с Москов за сливането

Столичните общинари искат среща със здравния министър д-р Петър Москов заради реформата, която предвижда 3 общински лечебни заведения да се влеят в държавни болници. Това стана ясно на сесията на СОС.