Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Пише ни Пенка Камова от София. Тя предлага вкусен десерт, който е съобразен с есенното изобилие от плодове. Според нея те са предизвикателство за всяка домакиня, която обича да прави сладкиши. Рулото на Пенка е лесно за приготвяне, ефектно и много вкусно. В него се съчетават плътният вкус на черен шоколад и тръпчивите и ароматни горски плодове.
ПРОДУКТИ
За тестото
- 6 яйца
- 200 г разтопен черен шоколад
- 200 г пудра захар
- 3 с.л.брашно
За пълнежа
- 2 пакетчета сирене крема
- 200 г заквасена сметана
- 100 г течна сметана
- 4 с.л.пудра захар
- по 100 г боровинки, къпини, малини или други плодове по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата с 200 г захар около 10 минути, докато побелеят и се сгъстят. Прибавяме разтопения на водна баня шоколад. Слагаме брашното, разбъркваме и изсипваме в голямата тава на фурната, застлана с хартия за печене.
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 12 мин. Оставяме готовия блат няколко минути да поизстине. След това внимателно го навиваме заедно с хартията. Отгоре го покриваме с влажна кърпа и оставяме да се охлади напълно.
Приготвяме пълнежа, като разбиваме сиренето с течната сметана и 4 с.л. захар на крем. Заквасената сметана разбиваме и добавяме към крема със сирене. Отделяме 1/3 от него за украса, а останалия намазваме върху изстиналия блат.
Разпределяме върху крема плодовете и завиваме блата на руло. Отгоре го намазваме с останалия крем и украсяваме с плодовете.