Академията на МВР роди премиер, магистрати и банкери

Според данни на академията над 11 000 души годишно прекрачват прага й, за да се обучават по един или друг повод.

Магистрати, банкери, бизнесмени, шоумени и премиер. Такива хора са завършили Академията на МВР, която тази година чества 41 г. от старта на висшето полицейко образование у нас и 85 г. от полицейското обучение.

Министър-председателят Бойко Борисов, шефът на Софийския градски съд Георги Колев, зам. главният прокурор Бойко Найденов, зам. вътрешният министър Павлин Димитров, тв водещият Росен Петров и покойният вече банкер Емил Кюлев са само част от известните възпитаници на академията.

Докато беше главен секретар, премиерът Борисов често навестяваше тогавашния ВИПОНД. Тъй като е доктор по психология, той е изнасял и лекции там. В музея на академията пък още пазят униформата на Павлин Димитров. В първия випуск, в който са били приети и жени курсанти, дори имало две манекенки от агенция "Визаж".

Дългокраките дами Галина и Радостина завършили, работили 10 г.в системата на МВР и после поели по друг път, спомнят си преподаватели.

Гидът на "24 часа" из коридорите на академията проф. Стефан Симеонов, който преподава по история на полицията, разказва, че на 1 октомври 1969 г. е създадена Висша специална школа с 4-годишен срок на обучение и 3 факултета - "Държавна сигурност", "Народна милиция" и "Противопожарна охрана".

Така е до 1986г., после се преименува на висш институт, а през 1991 г. вече е висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност за нуждите на МВР.

От 2002 г. до днес бъдещите полицаи и пожарникари се обучават в Академията на МВР. В далечната 1925 г. е имало само полицейско училище без висш курс. Тогава първият изучаван предмет от стражарите бил граматика и писане. Чак през 1929 г. е създаден курс за агенти, а 3 г. по-късно и за криминалисти.

Интересна подробност е, че през 1969 г. бройките на желаещите и свободните места са държавна тайна. Един от предишните ректори на академията ген. Калчо Таушанов "легализира" обучението и то вече е приравнено по Закона за висшето образование.

Днес адемията има 2 факултета – "Полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Традициите в обучението се поставят още със създаването на МВР на 5 юни 1879 г.", обяснява проф. Симеонов. Датата е определена за празник на министерството заради Указ 1 на княз Александър Батенберг, с който е създадено първото правителство с министър-председател Тодор Бурмов, който е и шеф на МВР.

Първият импулс за образование идва при управлението на Стефан Стамболов. Първият закон за полицията е от 1889 г., а първият стражарски курс - от 1907 г. Тогава курсистите учили Наказателния кодекс, хигиена и медицина, стрелба, български език.

Законът за администрацията и полицията от 4 май 1925 г. гласи, че "Всеки кандидат за полицейска служба трябва да мине през полицейска подготовка"

Първият курс започва на 1 декември. В него участват 35 стражари. През 1937 г. е създадено Държавното полицейско училище, в което курсът не е 15-30 дни, а цели 18 месеца. 4 г. по-късно училището открива филиали в Пирот, Ниш и Сяр заради границите на България след 1941 г. Преподавателите вече са университетски професори.

В периода 1944-1969 г. всяка структура в МВР си има свои школи за специална подготовка. Големият скок е преди 41 години, когато школите се обединяват и започва 3-годишен полувисш курс. Въпреки че броят на приетите е държавна тайна, той бил съобразен с нуждите на териториалните подразделения.

"И сега е така - получаваме заявката от областните дирекции", казва проф. Симеонов. Кандидат-студентите не си подават документите в академията, а в териториалните служби, уточни той. Дотук с приликите обаче. През 1969 г. 50 души са учили във факултет "Държавна сигурност", преименуван след 10 ноември 1989 г. на "Национална сигурност". От 2 г. насам в него няма прием.

Тази година от 427 кандидати мъже за бакалавърска степен 80 са приети на 1-о класиране. 65 жени пък са се борили за 20 места в академията.

Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред е най-желаната специалност във факултет "Полиция".

Хабилитираните преподаватели са около 30 човека. От академията се хвалят, че те са едни от най-добрите в цялата страна. Именно затова са обект на ухажване и от други вузове.

Студентите, които учат редовно за бакалавърска степен, са длъжни да идват на лекции с униформи. Всяка година ходят на практически стаж, а накрая на обучението си – на преддипломен в РПУ-тата в страната.

"Няма спад в бала и кандидатите", хвалят се от академията. Желаещите си подават документите, но има предварителен подбор. Проверява се дали са наркомани, психично болни или осъждани. "Още първия ден им даваме оръжие, трябва да знаем що за хора са", казват преподавателите.

От тази година се вземат оценки от матурите и по тозиначин отпадат писмените изпити.

Академията на МВР е единственият ВУЗ, от който се излиза със заповед за назначение. Осигурената работа обаче върви в комплект с договор, който задължава курсантът да работи 10 г. в МВР.

В Симеоново се обучават около 2000 души, колкото е и капацитетът според акредитацията на вуза. Бакалаврите и магистрите са 1400 души. Обучават се и офицери, нови служители в МВР, има и обучение за Шенген, през което трябва да минат общо 54 000 души.

Сред предметите, които най-много се изучават в академията, са стрелкова подготовка, полицейска самозащита, криминалистика и др. Курсантите имат възможност да учат и по 2 чужди езика. Стреля се с почти всички оръжия, които са на въоръжение в МВР – "Глок", "Макаров", "Калашников" и т.н.

Пазят уредите на царя на фалшивите долари

Продукцията на най-известния фалшификатор между двете световни войни Тодор Кривналиев се пази в музея на Академията на МВР.

Кривналиев бил издирван в 7 щата заради фалшиви долари. Залавя го българският началник на криминална полиция Никола Манолов. В експозицията в Симеоново могат да бъдат видени уреди, матрици, лепила, мастила, с който си е служил легендарният Кривналиев.

Съществува версия, че фалшификаторът е прототип на героя от филма „Фалшификаторът от Черния кос", в който обаче не се говори за полицая Никола Манолов.

През 1968 г. писателят Хаим Оливер печели II награда в конкурса на МВР за приключенска и разузнавателна литература с едноименния роман.

Смята се, че полицията подгонва Кривналиев заради фалшификация на ценни книжа и той заминава за Америка. Живее в Ню Йорк, където печатафалшиви долари.

Твърди се, че и у нас Кривналиев успява да произведе толкова много ментета, че Министерството на финансите е принудено да изтегли от обращение цялата емисия.

Препарирано куче от Народната милиция също е експонат в университетския музей.

В периода 1958 - 1962 г. Тоник разкрива три убийства и 34грабежа по горещи следи.

В експозицията са подредени полицейски униформи, сред които тази на сегашния зам. вътрешен министър Павлин Димитров, стара техника за подслушване, куфари по криминалистика, различни документи, емблеми и пособия, свидетелстващи за различни етапи от историята на българската полиция.

Музеят съществува от 1997 г. Работи всеки четвъртък. В него най-често влизат международни делегации, стажанти от други университети, гости от училища.

Показват супермодерна зала по криминалистика

Hова зала по криминалистика ще бъде открита на 1 октомври. В нея има микроскопи за криминалистически изследвания и изследване на биологични следи.

Залата е снабдена и с камера за следи от ръце по различни предмети. Такива уреди има във всички областни дирекции, обясни д-р Людмил Георгиев.

Освен курсантите от академията, бившите офицери, оперативни работници, районни инспектори, служители от МВР учат криминалистика за първоначална подготовка.

Студентите за 4 г. имат общо 120 часа криминалистика.

Изпитът им е теоретичен и практически. На втория трябва да откриват следи, да правят отливки от стъпки, снимки на местопрестъпления и да изследват документи.

В друг кабинет по криминалистика пък е създадена домашна атмосфера, за да се научат курсантите да реагират адекватно на терен.

"Най-често грешат при запазване на местопроизшествието, заличават следи, което създава затруднения за разследващите при огледа.

Курсантите най-много бъркат и в процесуалността на действията. В реална ситуация когато нещо не е записано в протокола, има усложнения в съдебна фаза, отпадат доказателства, проваля се разследването", каза д-р Георгиев.

Пред винкела всички са равни

"Пред винкела всички сме равни" е мотото в часовете по полицейска самозащита. Заедно със стрелковата подготовка това е най-изучаваната дисциплина в академията. За 4 години курсантите имат 240 часа самоотбрана.

"Полицейска лична защита гарантира безопасността на служителя, за да може да оцелее на улицата и да се справи със задълженията си", смятат преподавателите.

Първо се учат техники за защита от удари с ръце и крака. После следват техниките за нападане. Как да се справят с престъпници, въоръжени с пистолети, ножове, винкели, бухалки, тесли, коси, тръби и т.н., се учи в 3-и курс. Набляга се и на полицейските правомощия - как да се слагат белезници на буйстващи хора, как да се обискират и т.н.

"Създаваме навици за запазване както живота на полицая, но и учим студентите да бъдат полезни на колегите си и на обществото", казват преподавателите.

Тази година по самозащита нямаше скъсани. "24 часа" не намери никого по време на поправителната сесия. "Ако са скъсани по този предмет, това значи, че на улицата ще ги убият", коментираха от академията.

Николай Москов, ЗНС, 4-и курс: Очакванията ми бяха оправдани

- Защо реши да учиш в академията?

- Имах няколко желания, но факултет "Сигурност" беше първото. Прецених, че работата е динамична. Това, което срещнах в обучението, оправда очакванията ми.

- Колко е трудно да влезеш в академията и каква подготовка е нужна?

- За да вземеш това решение, се иска много време. Подписва се договор, който го задължава да работи в МВР 10 г. Влизането не е чак толкова трудно. Моят випуск влезе с 5 изпита - история, литература, медицински, психически и физически тест. Считам, че от нас се очаква повече.

- Как стои въпросът с разпределянето?

- Класираме се по успех. Той включва оценки, награди, допълнителни точки от състезания. Изнася се списък, в който класираните на по-предни места избират къде да работят.

- Какво искаш да работиш?

- Искам да се занимавам с международно сътрудничество или с оперативна работа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 13

Сортирай по:

0
Школата в Симеоново даде премиер на България. Той така се накраде покрай царя, че чак се забрави. Преди телохранителят на Симеон да стане премиер, царят го направи собственик на банка и генерал. Сега обаче крадецът се прави, че няма нищо общо със себе си, сочи с пръст благодетеля си и вика „Дръжте крадеца!”. Иска му дворците, иска му горите – а забравя, че той самият и Цветелина трябва да внесат в държавния бюджет огромната сума от продажбата на СИБанк. Къде са тези стотици милиони? Защо академията на МВР не разследва Бойко и Цветелина за тези пари ? За да ги опазят за себе си тия двамата нямаха друг избор, освен телохранителят да влезне самостоятелно в политиката и да стане премиер. По същата причина, но за да опази едни други милиони, и Ковачки си направи партия да стане министър на енергетиката, но не успя. Всички влизат в политиката, за да опазят краденото. Вервайте ми!

0
Естествено!!!!!То по аналогични причини и Ф.К. Синчец - София има най-много почитатели.Десетилетия наред поли-милиционерщина...какво друго да очакваме освен мутанти и мутрология...а нищо,че днес Университетите фалират.А и как да не се фалира,като полицейщината,освен 5-листни детелинки да събира-било то в СИН СИТИ,било то в Португалия(най-пресния от многото случаи)........ама нека сме кавалери,както някога ВЕЛИКИЯ ЛЕВСКИ е бил,преди лизачите на османски пишки да си направят след кончината му партии ,спор(т)ни отбори и чалга - купончета...хей-така,под славата му драпайки и придрапайки името му.ШИБАЙТЕ СЕ МАНГАЛИ,ТОЕСТ ЧЕНГЕТА!!!!!!!

0
DA BESHE GI ABORTIPAL !

0
Що се касае до съдебната власт,там нещата преминаха много по-леко - магистратите една вечер си легнаха като пазители на законите на соц-строя, а сутринта се събудиха баш-демократи.Това са настоящите висши съдии и прокурори. Потомците на видни БКП кадри пък придобиха високи постове в управлението на страната "по право". Б.Велчев е гл. про курор, Боков редица години беше по върховете на властта, Ирина Бокова се подвизава като шеф на ЮНЕСКО,синът на верния съюзник на БКП Танчев – проф.Е.Танчев е шеф на Конституционния съд.Кандидат членове на ЦК на БКП и бивши членове на ОК на БКП от по-младата генерация са експерти и консултанти в частни фирми. Красимир Райдовски, Д.Иванов,Ц.Цветков са чести гости на телевизиите и дават съвети как да се подобри обстановката в страната,кой е крив,кой – прав. Може би затова обстановката в страната е криминогенна ,без надежда за оправяне в близ ко време.Защото риба се лови в мътна вода.

0
Не се учудвам от факта,че от т.нар. Полицейска академия излязоха видни банкери,бизнес мени, та дори и премиер.Когато БКП разбра,че трябва да сменя строя от соц- на демокра-тичен,започнаха да трескаво да търсят хора,които да бъдат техната опора при условията на демокрация.Тези хора бяха на първо място непознати на широките обществени слоеве сътрудници на ДС,сетне по-умните хора от Стопанската милиция и комсомолските кадри на ниво Райоен/Окръжен комитет на Комсоомола (ДКМС).Затова сега можете да разпоз-наете във видните бизнесмени и банкери Ил.Павлов - лека му пръст,Емил Кюлев, Мутаф-чийски,Гигов,Д.Иванов и мн.други, от комсомолските кадри - Т.Батков,Н.Банев и т.н. Бив-шите кадри на НМ и ДС пък трябваше да изградят структурата надолу и да я запълнят с верни хора.По-верни доносници от барманите и келнерите нямаше.Сега можете да видите редица бивши ресторантски кадри в ролята на видни бизнесмени,та дори и ексминистри .

0
Боже, боже, какво чета - „ген. Калчо Таушанов "легализирал“ обучението и то вече било приравнено по Закона за висшето образование.” Наглите простаци от Симеоново искат да са равни (по-равни!) на българската интелигенция - и получават тапия за доказателство, че са по-по-най-равни. През комунистическо, в интервю на Креворкян директорката на класическата гимназия Гергина Тончева определи България като полицейска държава, в която милиционерът взима три пъти повече от учителя. Обидените малоумници от „академията“ обаче сега я свалиха от поста щото не прощават на никой да се заглежда в тапията им, изградена върху обучение, „чиито традиции се поставят на 5 юни 1879 с Указ No.1 на княз Батенберг“ (?!). Забравили са да споменат за 9 септември 1944г. Тогава се поставят „традициите“ на милиционерското обучение в България. Ужас!!!

0
допълнение - Богомил Бонев - министър МВР, Валентин Моллов - Първа частна банка

0
Да писалите: Не сте съвсем точни. Комисарят, В.Стоевски, ръководещ столичния КАТ е възпитаник на ВМЕИ "Ленин", Транспортен Факултет-гр. София.

0
Ето какво изсра като премиер академията и постави във властта http://www.youtube.com/user/PandoraBOXonline#p/a/u/0/gYEwwyUBwws

0
Nyama kvo da se lujem - BG e chengedjiiska darjavica zatova e tolkova mizerna - ne moje typi i neobrazovani horica da upravlyavat strana. I molia Vi se milicionerska akademia - kvo akademichno ima tam? Ujas.

0
Кога ще роди истински полицаи, а не само некадърни самохвалковци милиционери ?

0
Неграмотни-повечето и името си не могат да напишат без грешка; Некомпетентни-примерите за уникалната им некомпетентност са пословични; Дезориентирани-в ценностно отношение и с илюзии, извън реалността; Неподготвени-без практически умения; Некадърни-нагли служители, със самочувствие на НИЩО, пълнят статистиката с гафове и дисциплинарни нарушения, повечето ги уволняват преди изтичането на 10-годишния договор или сами напускат; Нестабилни психически-нестабилност на поведенческата изява, а са на ръководни длъжности... Елате уважаеми г-н проф.Симеонов в РУП в страната и си вижте кадрите - не е виц, всичко е истина!

0
Академията на МВР роди премиер, магистрати, банкери и плеяда преуспели бандити.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Лъвът - цар на шоуто

Лъвът е царски знак. Родените под него държат на честта и уважават себе си, вдъхновяват другите и имат силно присъствие. Весели са, но и изтънчени. Искат да играят звездата на сцената на живота.

Не разчитайте само на диети за красива фигура

Ако искате да свалите излишни килограми, направете го здравословно, ефективно и най-важното без нечовешки усилия. Повечето хора търсят най-популярните методи за отслабване, но те не са най-ефективни.

Само 3 от дъщерите на Хачо носят фамилията Бояджиева

Xачо Бояджиев и Евгений Станчев, тогава главен редактор на в. "Поглед", стоят с чаша в ръка на някакъв коктейл и си говорят. Край тях минава Камелия, щерката на Станчев, и Хачо му казва:

Казачка от Сибир убива с поглед

Жителка на сибирско село имала страховитата слава, че може да убие всеки с поглед, информира изданието "Паранормал". Никой в Ирса, малко селце край Иркутск, не смеел да излезе срещу Авдотя Ивановна.

Инженер прави жените ни пети в света на кънтър страйк

Когато преди 10 г. Петя Желева идва от Асеновград в София като първокурсничка по електроинженерство в Техническия университет, тя има бегла представа от компютри. Вече е запалена по култовата...

2 чаши вино дневно - добре, 3 - зле

Алкохолът може да има и здравословно действие върху организма. 1-2 чаши вино на ден пази от инфаркт и лош холестерол. Това беше доказано отново, този път от италиански учени.

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира.