Чака ни най-лютата зима от 10 века насам

Огромна цепнатина е разрязала ледника Петерман в Гренландия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента, предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан.

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега не може да компенсира хлада, носен от арктическите ветрове.

Симптоми за тези климатични промени вече се наблюдавали в скандинавските страни. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Изводите на поляците се подкрепят и от руски специалисти. Шефът на метеорологичната служба в страната Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури през зимата. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори една десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", твърди Фролов.

Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

"Според нашите изследвания ще влезем в зима с достатъчно топли океани в северните ширини - обяснява Александър Фролов. - Към 10 септември площта на арктическия лед възлизаше на 4,8 млн. кв. км. Това е с 600 000 кв. км по-малко от 2007 г. Западната част от Арктика на практика няма никакъв лед."

Някои експерти смятат, че аварията с нефтената платформа на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив също е сред причините за забавянето на гълфстрийма.

"Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата.

Гълфстриймът не само не забавя свеята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20 на сто и средната си температура с 0,2 градуса.

Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години. (24часа)

Необичайни циклони носят студ и сняг у нас

Зимата у нас няма да е така люта, както в Северна и Западна Европа, но пак ще е с няколко градуса под обичайните температури, прогнозира Петър Янков, управител на синоптичната фирма ТV-МЕТ. За сметка на това обаче се очаквали необичайно за сезона множество средиземноморски циклони, които ще ни докарат повече сняг.

Интензивните валежи започват още от сега, каза Янков. Октомври ще е по-хладен и по-влажен от нормалното. Дъждовете ще минат нормата от 30-60 л/кв. метър, а средните температури ще са между 7 и 15 градуса. През ноември ще е още по-хладно. Ще вали по-често и нормата от 40-70 л/кв. метър ще бъде мината.

През декември живакът няма да се качи над 4-9 градуса. Средиземноморските циклони ще са необичайно чести, което ще доведе до обилна снежна покривка. Така още в началото на зимата се очакват затруднения с транспорта и поледици, каза синоптикът.

Януари ще е най-сухият зимен месец. Валежите ще са между 20 и 50 л/кв. метър, а дневните температури ще се движат между 1 и 6 градуса.

Февруари и март ще са по-снежни и по-студени от обичайното, прогнозира Янков.

Според Националния институт по хидрология и метеорогия на БАН периодът декември-февруари ще е относително студен и снежен. Температурите щели да са близки до нормата.

Британската метеорологична служба прогнозирала индекс NAO минус 1,54- плюс 1.Теоретично се смята, че когато този индекс е отрицателен, зимата е относително студена и мокра в 75% от случаите и топла и суха в останалите. Когато NAO е положителен, в повечето случаи зимата е топла и суха.

Прогнозите по индекс NAO, които всъщност отчитат фазата на Северноатлантическата осцилация, имат 67% успеваемост за зимния сезон, уточняват от БАН. Те се базирали на връзка между разпределението на температурата на повърхностните води в Северния Атлантик в няколкото месеца преди зимата и фазата на NAO в самия сезон.

За специалната прогноза на зимния сезон се използват също изчисленията на водещите метеорологични центрове за фазата Ел Ниньо/Ла Ниня. Този показател за България влияел слабо, но все пак се смятало, че зимите с Ел Ниньо са по-скоро мокри и меки, а с Ла Ниня - преобладаващо студени и сухи. В момента се развивала фаза Ла Ниня и се очаквало тя да се задържи и в предстоящия зимен сезон. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 19

Сортирай по:

0
Прибързано е от една студена зима да се правят изводи, че "глобалното затопляне" е "балон". Всъщност налице е едно общо разбалансиране на климата, което на едни места се изразява във засилване на по-студените епизоди, а на други места - в по-остри затопляния. Това не означава, че като цяло глобалното затопляне ни се е разминало. То ще си проличи най-ясно по топенето на замръзналостите около полюсите и по високите планини.

0
За лятото - глобално затопляне, трябва да купувате климатици. За зимата - застудяване в Европа - трябва или да се обвържете с Топлофикация, или да закупите по-мощни климатици, или да закупите повече въглища. И всичко е свързано с пари. По някакъв странен и необясним начин.

-116
Kakво се случи с глобалното затопляне,спука се балона както със свинския грип ли?

0
Не вярвам на гадателите от БАН, че ничака най - лютата зима от времето на Христа. Но вярвам че проповедниците са комбина с мафията от ТОПЛОФИКАЦИЯ. ДОБРЕ ДОША ЛЮТА ЗИМА, както ще дойдеш, след време така и ще си отидеш. Не те посрещаме за първи път!

0
Какво имате предвид 'ни' ? Кои сте вие? И какво значи 'у нас'? Къде е у 'вас'?

13
ОТ кога я чакаме тази зима! ...

0
Този който е писал статията е copy-paste-нал резюмето на "The day after tomorrow" ....Ако може да изгледа и филма....

0
В тази прогноза не видях нещо кой знае колко необичайно.

0
За съжаление, по отношение на природата,(Време, катаклизми, живот, както и човешката) наусата е на ниво мистика, заклинания и пр.Добре е все пак, че човек се владее 99% отемоциите, а 1 - ия % разум използва, за да не вярва на всички "прогнози", съвети, новини и пр. Иначе не му остава нищо, освен да се гръмне "спатрони за глиган"!

9
Последно какво ще става - глобално затопляне или застудяване? Точно река да се запася с бански и джапанки, и ето на - трябва грейки и одеала да се взимат. :D

-26
E nese kosete patrioti - chovek predpolaga, a Gospod razpolaga. Ta ka, che te ti kazvat edno, a to izliza drugo. Ne jiveyte v strah. Kakvoto doyde! Chao

0
Абе що не направите едно интервю с Лили И. ?! От първа ръка ще получите инфо за последната ледена епоха.

0
Не Николай. Трябва ти само Библия. Истината е записана там, само там.

0
"Времето": От целия ти коментар най-важна дума е "купи" :))

0
Мда първо ледена епоха после глобално затопляне,сега пак ледена епоха.Човек да се чуди на кво да вярва вече,наи добре да не вярваш на нищо просто каквото стане така или иначе ништо не можем да направим :)

0
Никола, по-добре си купи няколко книжки, за да ти стане ясен ефектът от глобалното затопляне

-12
i narsatva6ta bezrabotitsa ........... naistina kakvo li ni ochakva v bade6te

-61
Съвсем се ошашавих. До вчера ме плашеха с глобалното затопляне, а днес изникна глобалното застудяване (рекордно за последните 1000 години, с глетчери, ледници и измиране на динозаврите и хората). Направиха ни на луди, не знам сега потник ли да си купувам, или кожух!!!

0
А през февруари 2013 какво ще е времето? Стига с тези дългосрочни прогнози.....те за следващия ден не могат да познаят,а какво остава за март догодина.....само заплати взимат

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Москва мести ракети в Сирия, отвръща на удара (видео+обзор)

Лавров: Не почваме война, но ще преосмислим отношенията с Анкара Русия изпрати една от най-новите си ракетни системи в Сирия, която да пази самолетите ѝ там,

4-ма пътували с експлозиви към Будапеща

Четирима души са арестувани близо до унгарската столица Будапеща, а в колата им са намерени експлозиви, автомати, патрони и заглушители, съобщи Ройтерс.

Френският премиер: Стига толкова бежанци в Европа

Контролът на границите ще реши съдбата на ЕС, каза Валс Френският премиер Манюел Валс призова Европа да спре да приема бежанци заради джихадистката заплаха. Той отправи апела в интервю за в.

Полша махна знамето на ЕС от заседания на правителството

Hовото полско правителство занапред ще се лиши от знамето на ЕС по време на заседанията си, както и на пресконференции, предаде ТАСС. Преди синьото знаме със златните звезни бе поставяно във всички

Турция публикува запис с предупреждение към сваления руски Су-24 (видео)

Турция публикува аудио запис на разговор с двамата пилоти от сваления край турско-сирийската граница руски Су-24, в който се чува как предупреждават пилотите на самолета, съобщава "Дейли Сабах".

Обама и Оланд искат Русия да се прицели в джихадистите

  Юнкер: Шенген е в частична кома 11 дни след атентатите в Париж Барак Обама и Франсоа Оланд обявиха на срещата си в Белия дом, че ще продължат заедно борбата срещу джихадистите в Сирия и Ирак,

Лондон: Пияни пасажери да не летят до живот

Пазачи на борда и по летищата ще броят чашките Великобритания може да забрани завинаги на прекалили с алкохола пътници да се возят със самолети, съобщи в. "Дейли мейл".