Пускайте брадите, стрижете мустаците

ОСАМА БЕН ЛАДЕН

“Пратеникът Мохамед е носел брада и казвал: “Пускайте бради и стрижете мустаците си!” Затова брадата е изключително важен атрибут за мюсюлманите”, обяснява районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Косми от брадата на пророка имало в доста джамии и мюсюлманите се кланяли над тях.

Според Дъбов едно от изискванията на исляма е вярващият да носи брада. Нямало значение дължината и формата й.

“За разлика от християнството и юдаизма, където само проповедниците трябва да имат бради, в мюсюлманството се засягат и редовите вярващи. Всеки си спазва канона”, обясни мюфтията. Имамите не ходели на бръснар, защото не били суетни, всеки сам си оформял брадата по собствените си виждания.

“По брадите ще ни разпознаете.” Такава пък е мантрата на съвременните ислямисти или поне на техните духовни и военни лидери, които действително могат да бъдат идентифицирани с гъстата растителност върху долната част на главите им.

Самите теобаче не са в състояние да посочат какво символизира брадата, която те носят с очевидна гордост.

Всъщност ясни правила каква брада трябва да носят мюсюлманите и какво означават дължините им няма. Предписание и обяснение за това в Корана отсъства, а вярващите разбират какво смята Мохамед по този въпрос чрез хадитите - устни разпоредби, приписвани на Пророка и записани след смъртта му.

Според един хадит в сборник, съставен от видния ислямски учен от IX в. Мухамад аб Бухари, Мохамед е съветвал последователите си да подрязват мустаците си, но да оставят брадите си да растат на воля. Смята се, че самият пророк е имал брада, но доказателства отново липсват, тъй като традицията забранява Мохамед да бъде изобразяван по какъвто и да било начин.

Ислямските учени и до днес остават разделени по въпроса. Според едни дългата брада е задължителна за всички мюсюлмани, според други носенето й не фигурира сред задълженията на правоверните и е само препоръчително.

Първите се опират на ранните тълкуватели на Корана и хадитите, според които брадата е важен атрибут за мюсюлманите. Чрез него те се дистанцират и разграничават от своите врагове - първоначално от политеистите, а после и от останалите друговерци най-вече християни и юдеи. Вторите са на мнение, че липсата на ясни разпоредби в свещените текстове дава възможност за вариации, както при дължината, така и при формата на брадата.

Сунитите предпочитат да пускат брадите си по-дълги, шиитите - да ги подрязват и оформят. Едните се водят по хадитската традиция, другите - по ранните имами.

Последователите на крайния ислям пък изискват всички мюсюлмани да носят дълги бради. Най-радикални втова отношение бяха талибаните, управлявали Афганистан до 2001 г., и сомалийските ислямисти, които през юни разпоредиха на всички в страната да си пуснат дълги бради. Нещо повече, едните налагаха, а другите обещаха да налагат сурови наказания за неспазване на това изискване.

На обратния полюс са страни с повече или по-малко светски режим като Турция, Йордания и Египет. Там могат да се срещнат не само редови мюсюлмани, а дори и ислямски учени, които са гладко обръснати.

А иначе традиционното издължаване на ислямската брада се получава след години поглаждане по време на дълъг размисъл и е типично за хората на перото и ума, а не за действени личности като например чеченския ислямист Шамил Басаев.

Акцията срещу ходжите забавена, защото ДАНС чистили отпуски

Имам от Сърница е ръководител за България на незаконнатаорганизация, проповядваща радикален ислямизъм - “Уакъф ал Ислями”.

Операцията по неутрализиране на организацията бе проведена в сряда на територията на Пазарджишка, Благоевградска и Пловдивска област.

“Приемете, че аз съм определила кога да бъде проведена операцията още през септември. Тогава координирах нещата с колегите от другите области и единодушно взехме решение. Мога да ви кажа, че отлагахме провеждането на акцията няколко месеца по различни причини - дипломатически проблеми от Саудитска Арабия, скандал с възстановяването на Недим Генджев, Рамазан Байрама, ползването на отпуски от колеги.

Отлагахме, за да не бъдем обвинени в каквото и да било, а именно това се случи. В провеждането на операцията няма политически или други мотиви. Тя е подготвена и реализирана под ръководството на прокуратурата. Ние не сме притурка на ДАНС или МВР, просто си вършим съвестно работата по защита на националната сигурност”, заяви вчера наблюдаващият делото прокурор от окръжната прокуратура в Пазарджик Недялка Попова.

Досъдебното производство за разследване дейността на незаконната фондация е било образувано от нея на 4 юни 2009 г., когато след сигнал започва същинската работа. С първите събрани данни става ясно, че се касае за структура, която изповядва и иска да наложи опасната ислямска идеология салафизъм на мястото на традиционния ислям у нас.

Салафистите са идеологическо крило на “Ал Кайда”, което се занимава с промиването на мозъци, за отричане на светската държава, омраза към другите религии и световно господство на исляма.

Българската клетка на организацията е била учредена в 4-звезден хотел в Истанбул през 2008 г., а наш имам е бил избран за ръководител, разкрили свидетели пред обвинението.

Финансирането идва от Рияд, столицата на Саудитска Арабия, през Истанбул и се осъществява чрез парични преводи по “Уестърн юнион”.

Салафизмът категорично забранявал работата с банки, било голям грях. Според структурата на организацията под ръководителя у нас стоеяи най-близките му хора, които са лектори на нелегалните сбирки. Под негов надзор и помощ и на база програмата на организацията те подготвяли своите лекции и проповеди.

Прокурор Попова изрази увереност, че сред иззетите над 30 чувала с ислямска литература при операцията проведена в сряда в Сърница и махала Кандова, се намира и въпросната програма. Свидетели разкрили, че тя е на арабски и е оформена като печатно издание.

Сред лекторите има мъже и жени. Мъжете получавали месечно възнаграждение за работата си от 300 евро, а жените - по 200.

Третото ниво на организацията били т.нар. организатори, които получавали същото възнаграждение. Тяхната задача е да наемат квартири, където да бъдат провеждани сбирките и проповедите, да набират последователи и слушатели, момчета и момичета, за лекциите, както и да следят за изявите и поведението им. Установени са наети за целите на структурата квартири в София, Пловдив и Благоевград. В тях били провеждани лекции и проповеди за налагане на салафизма, които са били отделни за момчета и момичета.

Структурата включва и настойници на обучаваните, които са ги препоръчали и гарантирали за тях, следят развитието и работата им.

Прокурор Попова обясни, че различните нива имат конкретни наименования на арабски, които показват мястото на всеки в организацията и задълженията му.

При обиските в района над Велинград екипите са открили и 17 хил. лв., 4 хил. евро и арабска валута, които вероятно са били приготвени за разплащане.

Отчитането на изразходваните финансовите средства, както и проведените мероприятия и лекции, е правил ежемесечно имамът. Това е ставало по електронен път на специални формуляри, които изпращал в Рияд.

Дейността на българската структура се е простирала предимно сред българомохамеданите, турците и ромите, изповядващи ислямската религия. Най-много приобщени към радикалното течение имало в Гоце Делчев и околните села, където хората били по-ниско образовани и лесно се поддавали на влияние.

Във Велинград под прикритието на лекции за традиционния ислям в духовно училище към местното мюфтийство лекторите преподавали салафизъм.

Според свидетели ръководството на българската клетка си е поставило за цел проникването в Северна България, което до момента на практика не било осъществено. “Полицаите пристигнаха в дома ми и заявиха, че действат по сигнал. Не участвам в никакви незаконни организации. Срещу мен няма повдигнати обвинения. Някой има интерес умишлено да насажда напрежение.”

Това заяви имамът от Сърница Саид Мутлу. Той не изключи възможността операцията в Сърница, обиските на дома и колата му да са провокирани от Недим Генджев, който го мразел още от времето на обучението му в Саудитска Арабия.

Мутлу обясни, че е учил 7 г. във Висш ислямски институт в Медина. Той бе и директор на закритото преди години в Сърница училище за ислямски духовници, което обучаваше младежи от цялата страна. Мутлу разказа, че служителите на ДАНС и БОП са иззели от дома му ислямска литературата и компютър. В опразнената от разследващите библиотека е съхранявал учебниците и помагалата, от които е учил в Саудитска Арабия, които впоследствие си донесъл у дома. Твърди, че те са били декларирани на българската митница, описани и проверени.

Към момента все още няма да бъдат повдиганиобвинения по досъдебното производство, докато не бъдат основно проверени и анализирани всички иззети при претърсванията документи, компютри и материали. Това вероятно ще отнеме няколко месеца, но няма да бързаме, за да може точно и ясно да конкретизираме обвиненията, заяви прокурор Попова.

ЛЮБО ИЛКОВ

20 хил. лв. - за заплати на имами или за бунт?

“При акцията на МВР и ДАНС срещу заподозрени за връзка с нерегистрирания клон на ислямистката организация “Уакъф ал Ислями” са иззети и пари”, каза зам. окръжният прокурор в Смолян Недко Симов.

На едно от претърсваните места сумата е значителна. Заподозрените ще бъдат проверявани за нерегламентирано финансиране на дейността си, както и за произхода на средствата.

Проверяват досегашния районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който пък нашумя това лято с акция мюсюлманките да се снимат забулени за лична карта.

“Вкъщи намериха 20 хил. лв. Това са парите за заплати на имамите, не са нито мои, нито пък с тях се финансира нещо нередно”, заяви Дъбов.

През септември районната прокуратура в Смолян започна проверка срещу Дъбов. Тя е образувана, след като прокуратурата е сезирана от Рамадан Малеков, който е определен за районен мюфтия на Смолян от Висшия мюсюлмански съвет на Недим Генджев.

Малеков и Дъбов са съседи в рудоземското с. Борски дол. Спорът се води и от двете страни за това кой мюфтия е легитимният и кой не е. И двете страни се обвиняват в това, че не са легитимни, обясниха от прокуратурата тогава.

Вчера в рудоземската джамия се събраха над 60 имами от района, които написаха декларация в защита на атакуваните от МВР и ДАНС духовници. Според нея акцията е опит да се дискредитират мюсюлманските духовници и да се сплашва мюсюлманското население.

Подгизнали, с чадъри, дъждобрани или само с качулки, над 1000 селяни от гоцеделчевското с. Лъжница прекараха 12 часа под проливния дъжд на улицата пред къщата на имама Мохамед Камбер.

Домът му бе обискиран по подозрения, че притежава литература на арабски, която проповядва радикален ислям и е свързан с “Уакъф ал Ислями”. 4-ма агенти на ДАНС и двама полицаи стояха блокирани над 6 часа в дома му, защото хората барикадираха улицата и отказаха да ги пуснат да си тръгнат с конфискуваната литература.

“Цял ден се опитваме да научим името на тази терористична организация и все не успяваме да го произнесем. Откъде го измислиха? Тази акция е провокация срещу мирното население в селото. Тук си изповядваме един ислям, който го има в Корана”, разпален коментира Хасан, приятел на имама Камбер.

Той е завършил строителния техникум в Благоевград, след това е бил 1 г. студент в ЮЗУ, но неочаквано му се отваря сгодна оферта да учи за имам в Медина, Саудитска Арабия. В университета там прекарал 8 г., като първите 2 изучавал езика.

Стотици коментираха акцията до късно през нощта и мъжете едва успяха да приберат по къщите си съпругите, които бяха сред най-запалените. “Айде, по къщите бързо. Вижте кое време стана”, изкомандваха мъжете и забрадените жени се разотидоха.

Общинският съвет в Гоце Делчев късно онази вечер излезе с декларация в защита на имама.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 23

Сортирай по:

-1
BOKLUK,MIRIZLIVIYA SI TI,KOYTO DORI NE ZNAE KAK DA SI POCHISTI ZADNIKA! ZA DA E VINAGI CHIST MUSLIMANINA PREMAHVA KOSMITE OT POLOVITE ORGANI,PRI VSAKO IZPOLZVANE NA TOALETNA SE PODMIVA,SLED VSEKI POLOV AKT ZADALJITELNO SE IZKAPVA,PREDI VSAKA MOLITVA 5 PATI NA DEN SI IZMIVA RATSETE,USTATA,NOSA,LITSETO,RATSETE DO GLEZENITE,USHITE,VRATA I KRAKATA DO GLEZENITE!PREDI YADENE ZADALJITELNO SI IZMIVA RATSETE BEZ DA SE PODSUSHAVA I NAKRAYA VSEKI PETAK ZADALJITELNO SE IZKAPVA PREDI DA HODI V JAMIYATA. JAMIYATA E MASTO SVESHTENNO ZA MOLENE,A NE BRASNARSKI SALON! PITAY SE I SE OTGOVORI KOY NA KAKVO I ZASHTO MIRESHE BOKLUK NEPOPRAVIM TAP NEVERNIK!

1
Всички резаци колективно си бръснат срамните косми отпред и отзад в джамиите! Ударили са го на разврат. Телата им миришат на овча лой!

-2
PARVATA KRACHKA E YUDEIZMA - SPRELI SA DO PROROKA MOYSEY ! TE NE PRIZNAVAT ISUS HRISTOS I MOHAMMED ! VTORATA KRACHKA E HRISTIYANSTVOTO - SPRELI SA NA PROROKA ISUS HRISTOS,KOGOTO GO NARICHAT "BOG" ILI "SIN" NA BOG! TE NE PRIZNAVAT MOHAMMED . TRETATA KRACHKA E ISLAMA - POSLEDNATA RELIGIYA NA CHOVECHESTVOTO,POSLEDNIYAT VLAK ZA RAYA,ISTINATA BEZ POPRAFKI,BEZ LAJI I IZMAMI,BEZ PEDOFILI,BEZ ALKOHOL I NARKOTITSI. . . . . . . . . .,TE,MUSLIMANITE- ISLAMA PRIZNAVA I MOYSEY I ISUS HRISTOS I SLEDVA UCHENIETO NA PROROKA MOHAMMED ! VSEKI ,KOYTO YADE SVINSKO I NOSI KRAST E- NE E HRISTIYANIN,PONEJE ISUS HRISTOS -CHOVEKEA- PROROK NE E YAL SVINSKO I NE EKAZAL DA SE YADE I NE E KAZAL NOSETE KRAST! DNES HRISTIYANSTVOTO OTMIRA I E BIZNES,DOKTRINA,KONTROL I PEDOFILIYA! SPASENIETO E SAMO V I S L A M A ! DOBRE DOSHLI MILI TURTSI,POMATSI,TSIGANI I BILGARI! RELIGIYA ZA TSALOTO CHOVECHESTVO KAKTO E KAZALA DORI BABA VANGA!

-1
ЕЕЕййй, слепици,де се свряхте бре? Специално за престъпният общински Г.Делчевски съвет,не забравяйте че този съвет е управляван от Муджахидините / властта е турска / и естествено ще защитават всяка ислямска пиявица.Там за БГ-те живот няма.Е,сега разбрахте ли защо ви искупиха земята за жълти стотинки?А?А на съдийката казвам: не се оправдавайте със делата си,не се съобразявайте със никъкви дни,ДАНС трябва да работи 24 часа,що за извинения са това.Ами ако е опрял ножа до гърлото,ставаме и режем,да не мислите че ще чакаме заповеди или разрешения от турския ни президент?А?.Семешни сте със черният ви хумор.Исляма отдавна превзе жалката България с помоща на престъпната комунистическа орда българоубийци.

0
Някой казва, България е християнска страна. Хубаво щеше да е, ако беше! Много хора са забравили Бог, но бързат да се пишат християни, като се сетят за исляма. Който призовава към пускане на танкове или обижда хората с различно мнение, няма право да се нарича християнин, нито пък ще постигне нещо добро. Иисус Христос е казал "всичко, което искате да правят на вас човеците, същото правете и вие на тях; защото това е законът и пророците." Как тогава призоваваш към насилие и обиждаш? Ако ти се беше родил в мюсюлманско семейство и отраснал с тази вяра, как би се чувствал ако "християните" имаха лошо отношение към теб заради това? Така че не петни името на Христос с недостойното си поведение.Толерантността и истината не се налагат със сила, а с пример, кротост и разум.

3
Копелдаци ниедни, нашата страна е християнска. Официалната религия е изгочно православна. Ако вие , тъпи турски гъзове искате да проповядвате исляма, вървете се по Турция и където щете на майвата си, но не и в България.Защото ние сме толерантен народ, но когато ви пуснем в къщата ни и искате да се качите на главите ни и злоупотребите с гостоприемството ни , си вървете при мюсюлманите.Отвратително ми е когато в моята страна видя някъде да се издигат минаретата на джамиите ви и протяжното ,чуждо на нашата душа виене на вашите. Чии го търсите у дома?

-1
AKO SRAVNIM EDIN CHOVEK OT VREMETO NA ISUS HRISTOS ILI MOHAMMED /MIR DA BADE NA TAH/ I SEGA,KAKVA E RAZLIKATA .NIKAKVA! AKO MISLISH,CHE SME NMOGO NAPREDNALI,ZASHTO TOGAVA NAPREDNALITE TI PRIYATELI AMERIKANTSI ISKAT DA POKORAT I DA KONTROLIRAT SVETA I UBIVAT NEVINNI HORA PO SVETA I ZAROBVAT NARODI!

-1
SAPRICHASTEN KAM NECHOVESHKOTO NASILIE I RAZRUHA NA GADNITE AMERIKANTSI V IRAK I AFGANISTAN - DA !PRAV SI ROSENE! OTVORI OCHI I VIJ ISTINATA,TAKAVA,KAKVATO E , A NE KAKVATO TI GO PREDSTAVAT MEDIITE! USPEH!

-4
Otkaji se ot alkohola, Ne yaj mrasnoto svinsko , Ne igray hazartni igri,Otkaji se ot lihvarstvo, Kaji ne na narkotitsite,Ne na izneverite i seksa bez brak,Ne na lajite,Uvajenie kam hristiyani i kam vsakakvi hora i jivotni,Uvajenie kam saseda,Ne se klanay na Isus Hristos kato na gospod. Uvajavay go kato prorok na EDIN Allah/Gospod/God/Yehova.....Ne na nasilieto,Ne na voynite,Ne na omraqzata,Ne na zavistta,Ne na pokaznostta! Dobre doshli v I S L A M A ! USPEH NA ZEMATA I USPEH SLED SMARTTA!

1
Явно ти се чувстваш съпричастен към нечовешките действия на фундаментализма в Ирак и Афганистан. Това за пореден път показва фанатизма, с който ви облъчва вашата религия. Вие сте същества от отминали епохи.

-7
Kupete si ibritsi i se obrazvayte, Islama nastapva mnogo barzo i vremeto e malko!

-6
PREDI 27GODINI , SELANINA - OVCHAR OT PRAVETS, VASHIYA LUBIM VOJD, SE OPITA S TANKOVE I ARMIYA IMENA DA SMENI I SLED 27 GODINI OSHTE SARBAME POPARATA, A SEGA AKO IZPOLZVATE TANKOVE SRESHTU TURTSITE I PRAVOVERNITE SHTE STANE POLOJENIETO VI PO TEJKO OTKOLKOTO NA VASHITE SAYUZNITSI V AFGHANISTAN I IRAK ! BOKLUTSI DOLNI NE SE RAZPRAVAYTE S NAS,ISTORIYATA DOKAZA,CHE NAKRAYA VIE SHTE BADETE GUBESHTI,KAKTO VINAGI!

0
http://video1.darikweb.com:8080/video/video/data/0/30/30774.15.mp3

11
Към "билгарин муслиманин": абе, гъз, вземи се научи да пишеш на български, преди да коментираш по форумите!

0
каде са танковете,пускаите ги до като не е станало кьсно!!!!!!!!!

-1
KOMENTORAYTE,OBVINAVAYTE,POKAJETE SE KOLKO STE NEGRAMOTNI I "NAPREDNALI", O SLEPTSI NA 21 VEK! EDNA E ISTINATA EDIN DEN VSEKI SHTE UMRE I SHTE VIDI ISTINATA,NO NAMA OBRATEN PAT I SPASENIE ! MOMENTA E SEGA NA TOZI SVAT NA TOVA IZMERENIE,BEZ OMRAZA,BEZ NASILIE S LICHEN PRIMER POSLEDVAYKI ZAKONITE NA EDIN GOSPOD: ALLAH/BOG/GOSPOD/GOD/TANGRA.YEHOVA/. . . .SLEDVAYKI ZARAKITE NA PROROTSITE: ADAM.NOY,SOLOMON,DAVID.......,ISUS HRISTOS I POSLEDNIYA PROROK/UCHITEL/VESTONOTSES/ DOSHAL S POSLEDNATA SVESHTENNA KNIGA KORAN MUHAMMAD /MIR DA BADE NA VSICKITE/ DA SE PODGOTVIM ZA VECHNIYA JIVOT SLED SMARTTA! PARI,VLAST,OMRAZA,NASILIE,PROMIVANE NA MOZATSI NAMA NISHTO SVARZANO S RELIGIYATA ISLAM! ISLAMA NE E BIZNES,RABOTA I MATERIALNI BLAGA! ISLAMA E MIR,OBICH,UVAJENIE,CHISTOTA NA TALOTO I DUSHATA! ISLAMA E ZA USPEH V TOZI JIVOT I V JIVOTA SLED SMARTTA! VSICHKO KAKVOTO VARSHIM V IMETO NA EDIN ALLAH/GOSPOD... NE E ZA PARI,SLAVA I NASILIE! OPOZNAYTE I IZUCHETE ISLAMA OT INTERNET I POSLE KRITIKUVAYTE!

1
До вчера си мислех че това с религията е голяма измислица, но това беше до вчера. Миналата вечер в къщата ми се явиха и господ и алах, накуп, заедно. От днес виждам всичко по различен начин, вече мога до гадая, да лекувам и куп други неща. Вервайте ми. Ако някой иска да му бъда полезен, да му казвам кое е хубаво и кое не е, дали да носи брада или не и къде точно трябва да му бъде- дали на главата или на гъза, къде да си влага парите за да се множат, нека да ми се обади. Ще му кажа всичко срещу 1000 лв., Парите не са за мен, разбрал съм се и с двамата да им ги оставям на едно място.

4
още от средновековието свещениците са се оправдавали с името на бог бил той аллах или господ за да облагодетестват себе си за да лапат парите. Смешни са ми и мн ме дразнят, защото то си е ясно едно човек вярва или не или в когото и да вярва то си е за него и толкова. никой не е длъжен да се обучава да вярва. това е фанатизъм, който се превръща после в тероризъм. абе всички са хора стига с тия вероизповедания бла бла. вярата е вътре в човек, кой ще ме учи мен или промива мозъка ако не искам?

0
da gi pra6tat v sibir,tam da im pomaga tozi s bradata.

1
това не са българи!а анадолци живеежи в 10 ти век

0
Първо на първо тези хора нямат нищо общо с Аллах и напразно и с цел лъжа и лично облагодетелстване използват името му. Но великият Аллах всичко вижда и сурово ще ги накаже! Защотото Аллах е българин и името му е Тангра! Слава на Тангра и нека силата му бъде с нас! А за такива измамници, като арабите Аллах е определил позор и наказание.

2
смачкайте тази паплач докато е време!

-2
KAKVO DA SE KOMENTIRA,OSTAVIHA GI DA SE 4UVSTVAT NENAKAZANI I MNOGO SPECIALNI,AMA TO4NO SLED POSE6TENIETO NA TURCHINA MI E MNOGO SAMNITELNA TAZI AKCIQ

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Всички оттеглиха исканията си за повторно броене на бюлетините за съветници във Видин

Всички партии и кандидати, които оспорваха изборите за общински съветници във Видин, са оттеглили исканията си за повторно преброяване на бюлетините и Административният съд заличи днес назначената

Властта не уважи годишнината от смъртта на Антим I във Видин (снимки)

Стотици видинчани се събраха на възпоменателната церемония по повод 127 г. от смъртта на първия български екзарх и председател на Учредителното народно събрание и на Първото Велико народно събрание

Ало измамници, ужилили русенка с 27 000 лв., вече са в затвора

57 месеца строг затвор за телефонни измамници, измъкнали от баба 27 хиляди лв. уж за лечение на дъщеря й, постанови Районният съд в Русе. Суровите наказания са след внесен обвинителен акт от Районна

Община Хасково с нов главен архитект

Община Хасково е с нов главен архитект от днес. Деляна Панайотова сменя на поста досегашната шефка Кремена Цонева. Панайотова ще оглави дирекцията от архитектурния отдел в Столична голяма община,

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в Благоевград

Поради бомбена заплаха Съдебната палата в Благоевград е затворена, съобщи "Фокус'.  Сигналът за поставено взривно устройство е подаден около 14.00 часа.

Болницата във Велико Търново има нов ангеограф

С ангеограф от последно поколение и нова медицинска апаратура е оборудван Регионалния диагностичен център за онкологични заболявания към областната болница във Велико Търново.

Земеделец завлякъл с пари близки на онкоболен, казал, че му осигурява лекарства

Районната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу 67-годишния Димитър Д. по обвинение, че е откраднал дарение от близки на онкоболен под предлог,