Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Казвам се Иван Иванов и съм от София. Предлагам ви да опитате от вкусната картофена яхния, която готвя от години. Подготовката на продуктите за ястието отнема 10 минути, а сваряването не повече от 20 минути. Добър апетит!
ПРОДУКТИ
1 глава кромидлук
1 морков
1 зелена чушка
2 средно големи домата
1 кг картофи
2 щипки сух или връзка пресен магданоз
1 кафена чаша олио
сол на вкус
1 щипка целина
1 чаена лъжичка червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелените картофи се сваряват и се нарязват на едри кубчета. Нарязаните лук, морков, чушка се задушават заедно с олиото в тенджера.
След това се прибавят и ситно нарязаните или настъргани на едро ренде домати и се задушават за 2-3 минути. Накрая се прибавят и намачканите картофи, като ястието се бърка непрекъснато около 5 минути. След това се прибавят червеният пипер и топла вода от чешмата до получаване на желаната каша.
Яхнията се остава да заври, като от време на време се разбърква. Преди да се свали от котлона, се прибавят магданоза и целината.