Печено телешко с червено вино

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За повече информация тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Стоимен Николове на 25 г., от Бобошево, област Кюстендил. Работи като технолог в областта на енергетиката, но от няколко години се занимава с готварство като хоби. Днес предлага загряващо и ароматно ястие с телешко филе.

ПРОДУКТИ

За 4 порции:

1 кг телешко контрафиле

1 глава кромид лук, нарязана на полумесеци

3-4 моркова, обелени и нарязани на ленти

по 1 ч.л. риган и босилек

шарен пипер и сол

25 г краве масло, нарязано на кубчета или ленти

За соса:

250 г печурки, ситно нарязани

2 ч.ч. червено вино мерло

250 мл вода

1 телешки бульон

10 г краве масло

1 с.л. брашно, разтворено в малко вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме контрафилето и го слагаме върху алуминиево фолио. Отгоре редим полумесеците лук и лентите от морков. Накрая се поставя маслото.

Подправяме го със сол и пипер и покриваме плътно с фолиото като колет. Пече се във фурната за около 3,5 ч на 160 градуса. Когато е готово, го вадим и добавяме сока във фолиото към соса заедно с лука и морковите. Месото се нарязва на филийки и се аранжира върху чиниите.

За соса - запържваме гъбите в маслото до златисто. Сипваме виното и бульона, разтворен във вода. Прихлупваме тигана да ври около 15 мин на умерен огън, докато течността изври наполовина. Оставяме го да изстине. После го загряваме с добавените зеленчуци. Щом заври, бавно сипваме разтвореното във вода брашно, за да се сгъсти соса.

Заливаме телешкото със сос и сервираме с двуцветен ориз (червен и бял), варен и подправен с малко кимион и анасон, дафинов лист, черен пипер и сол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Маслен сладкиш с череши

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пица с блат от тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,