Печено телешко с червено вино

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За повече информация тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Стоимен Николове на 25 г., от Бобошево, област Кюстендил. Работи като технолог в областта на енергетиката, но от няколко години се занимава с готварство като хоби. Днес предлага загряващо и ароматно ястие с телешко филе.

ПРОДУКТИ

За 4 порции:

1 кг телешко контрафиле

1 глава кромид лук, нарязана на полумесеци

3-4 моркова, обелени и нарязани на ленти

по 1 ч.л. риган и босилек

шарен пипер и сол

25 г краве масло, нарязано на кубчета или ленти

За соса:

250 г печурки, ситно нарязани

2 ч.ч. червено вино мерло

250 мл вода

1 телешки бульон

10 г краве масло

1 с.л. брашно, разтворено в малко вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме контрафилето и го слагаме върху алуминиево фолио. Отгоре редим полумесеците лук и лентите от морков. Накрая се поставя маслото.

Подправяме го със сол и пипер и покриваме плътно с фолиото като колет. Пече се във фурната за около 3,5 ч на 160 градуса. Когато е готово, го вадим и добавяме сока във фолиото към соса заедно с лука и морковите. Месото се нарязва на филийки и се аранжира върху чиниите.

За соса - запържваме гъбите в маслото до златисто. Сипваме виното и бульона, разтворен във вода. Прихлупваме тигана да ври около 15 мин на умерен огън, докато течността изври наполовина. Оставяме го да изстине. После го загряваме с добавените зеленчуци. Щом заври, бавно сипваме разтвореното във вода брашно, за да се сгъсти соса.

Заливаме телешкото със сос и сервираме с двуцветен ориз (червен и бял), варен и подправен с малко кимион и анасон, дафинов лист, черен пипер и сол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Вкусен език за младо вино

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Котлети от сьомга с лимонов сок

Кой готви С тази рецепта Петя Тодорова се включва в пети кръг на конкурса. Приготвя се лесно, а рибата става сочна и ароматна. Продукти За 2 порции: 2 котлета от сьомга, 3 скилидки чесън,

Шоколадови суфлета

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Риба с мед и зеленчуци

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Пилешко руло със сушени домати

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Стефан Рядков слага кочан царевица в киселото зеле, за да се газира армеята

В семейството на Стефан Рядков всички са почитатели на лютото. Затова подправката, която си донесли от о. Хайнан – най-южната точка на Китай, им се усладила страхотно.

Мозък по шопски

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,