Искам да живея достойно като българка,европейка и ромка

Ромите са или "номадско племе", или "инкубатор за генериране на престъпност". Тези коментари, направени от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов през октомври в Брюксел, още веднъж ми напомниха неприятното усещане да бъдеш ром в родната ми България.

Въпреки твърденията на г-н Цветанов, че медиите са „усукали" неговите думи, раната е отворена отново - за мен, за моето семейство, за поне 800 000 хил. роми, които живеят от векове в България.

Европейската комисия определи коментара на вътрешния министър като "неприемлив", но аз се чудя дали неговото изказване е и неприемливо за средностатистическият българин. Осъзнаваме ли, че начина, по който ромите са третирани у нас, вреди на цялото общество? Защо сме така нетърпеливи да защитим българската си национална идентичност, когато е атакувана, а все премълчаваме, когато стане въпрос за най-голямото етническо малцинство в страната ни?

Вместо да обсъждаме валидността на тези твърдения, не може ли просто да помислим как се отнасяме към нашите сънародници - ромите?

През 2009 г. български политици и широката общественост реагираха с възмущение, когато в Брюксел страната ни бе представена като "турска тоалетна" от художника Давид Черни. Тогава някак си успяхме да излезем от традиционната си леност и да заявим несъгласието си с такъв стереотипен подход.

Същото се отнася и за имиджа ни в Италия. Българите са представяни в местните медии като престъпници и по-голямата част от италианските новини за България са съсредоточени върху престъпността. Разбира се, средностатистическият българин никога няма да приеме това обобщение. Но когато стане дума за нашите стереотипи спрямо ромите някак си забравяме какво означава да те третират по такъв унизителен начин. Лесно е да опростим мислите си за определена група хора, когато четем само лоши новини за тях. Но не е справедливо, не е достойно, а и не отговаря на истината.

Г-н Цветанов направи своето изявление без да мисли за последствията от думите си. По-късно той дори заяви, че те се основават на заключения по отношение на броя регистрирани престъпления в страната. Е, човек лесно може да попита г-н Цветанов дали знае какъв е реалният брой на ромите в България, за да може да направи добър сравнителен анализ на броя престъпления, извършени от различните етнически групи. Но нека да пренебрегнем този въпрос.

Защо става така, че когато един ром извърши престъпление, или някакво нарушение дори, той е определен само като ром, но когато той печели Европейско, световно първенство по бокс, като Борис Георгиев например, той е само българин? Престъпността няма етнос и криминалните стереотипи не служат на никого, освен на популистките нагласи на политици. Да, ние трябва да отворим очи и да погледнем проблемите в лицето, но заклеймяването на ромите и критиките за неуспеха на интеграцията все срещу предишното правителство, не са изход от проблема.

Вместо това, ние трябва да търсим решения как ромите могат да имат същите възможности, права и задължения като останалата част от българското общество. Ромите не трябва да живеят като аутсайдери в гета или в изолирани квартали в покрайнините на градовете. Ромите трябва да живеят заедно с мнозинството и това ще се случи, само когато подобни изявления на наши избрани представители не се премълчават.

Виждал ли е г-н Цветанов как живее едно семейство в ромски квартал? Питал ли ги е някога за проблемите и възможностите, които тези хора са имали в живота си преди да направи подобно изявление? Ромите, както и много други българи, напускат страната, за да търсят по-добър живот. Мнозинството хора в България са принудени да напуснат страната поради бедност. За ромите ситуацията е още по-лоша, защото процентът на трайна безработица при тях е винаги най-висок в цялата страна. Ромите напускат България, защото много често те са изправени пред ширеща се, ненаказана дискриминация и са принудени да търсят хляб за многочленните си семейства, по-добър живот, извън пределите на родината си.

Трябва да се събудим и огледаме около нас, за да видим какво се случва. Живеем в страна, която от 2007 г. е член на Европейския съюз. Нашето правителство се съгласи да бъде част от един съюз, основан на ценности като зачитане на човешкото достойнство, свобода и равенство. Всеки има право на достоен живот в нормални жилищни условия и на равен достъп до качествено образование, здравеопазване и трудова заетост. По-голямата част от ромите в България не ползват никое от тези права.

Нашите стереотипи за ромите са тези, които се подхранват всекидневно от подобни твърдения. Тези същите стереотипи са накарали български родители в Пазарджик, в Сливен и други градове да отпишат децата си от класове с ромски ученици в началото на новата учебна година.

Не си представях живота така, нито моят, нито на децата ми. Не искам да търся възможности в друга страна. Искам да ползвам правата си и да живея с достойнство като българка, европейка и ромка. Г-н Цветанов, трябва да се започне диалог с ромите. Нужно е правителството и ромите, да работят заедно за успешно интегриране, за осъществяване на стратегията за приобщаване на ромското малцинство.

Днес Европейският съюз ни подава ръка. Г-н Цветанов, нека ви напомня, че вие сте и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, нека да работим заедно за изграждане на отворено и справедливо общество, в което правителството е отговорно за всички българи - и роми, и нероми.

Виолета Найденова

------------------

Авторката работи в Отворено общество - Брюксел

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 178

Сортирай по:

0
И е хубаво държавата да си назначи поне още 2-3 хиляди полицаи след нова година и да промени закона за употребата на лично оръжие в частна собственост,защото след нова година като се забрани основния изсточник на доходи за ромите-предаването на черни и цветни метали и настъпи масов глад в редиците им,ще стане страшно.Ще започнат да нападат на орди от гетата,защото няма да има какво да ядат.И трябва да имаме законното право да ги спрем,ако ги открием посред нощ в къщите и дворовете си.

1
И основното-трябва да образоваме ромите-така те ще придобият нужната квалификация за да работят на по-хубави и добре заплатени позиции,а от там ще подобрят начина си на живот и съответно културата и мисленето си.Защото ако и нас не ни бяха образовали преди 2 века-че и ние сме имали цар и държава-то още щяхме да сме под османско владичество.

0
А 24 часа да си оправи сайта-объркал ми е първия коментар.Правилно се чете-Дори тези деца да са на пълна държавна издръжка,пак държавата ще загуби по-малко,отколкото от последвалите неплатени сметки и бъдещи престъпления.Имам няколко познати и съседи-роми,които имат по 1-2 деца максимум,като нас българите,работят и се справят доста добре в живота.

1
Съответно трябва да има строги наказания за тези роми,които не изпращат децата си да учат.И основното,което трябва да направи държавата е да въведе закон,както в Китай-всяко ромско семейство да има право на 1-максимум 2 деца,а за всяко следващо да се изисква някакъв непосилен минимален годишен доход.Да такъв закон ще ги дискриминира,но ще им помогне много за интеграцията им в обществото.След като са необразовани и не знаят как да се предпазват,трябва някой да ги контролира.Иначе следва мизерия и глад,а от там и масова престъпност в редиците им.

1
Аз мисля,че проблема с ромите в България е единствено и само в многочислените им семейства.Трябва държавата да се погрижи за ранна сексуална култура на ромите.Да обучават децата им дори още от 10 годишна възраст какно трябва и какво не трябва да правят,за да не раждат на 11г.Да им се обясни,че като родят рано,след това не могат да учат и да завършат училище,съответно не могат да си намерят работа и да гледат добре себе си и децата си.Трябва държавата да задължи ромските деца да ходят на училище поне до 8 клас,защото тези деца трябва да научат за хубавия живот извън гетата и сами да се стремят към него.Дори тези деца да са на пълна държавна издръжка,пак държапрестъпления.Имам няколко познати,също и съседи-роми,които имат по 1-2 деца вата ще загуби по-малко отколкото от последвалите неплатени сметки и бъдещи максимум,като нас българите,работят и се справят доста добре в живота.Така че ако дадем образование на ромите,те сами ще се погрижат да искат да подобрят живота си.

0
Хванаха сина на Дон Кънчев с крадени железни тръби. Момчето е завършило Кембридж. Представяте ли си? Значи и образовани да са пак са си същите, ще крадат, няма да плащат ток и вода, ще се размножават като зайци а ние ще търпим това. А през 2050 г. те щели да са доминиращия етнос в България. Ами надявам се тогава да не забравят миналото си и да ни супсидират като малцинство, както го правим ние сега.

-1
Тази невинно изглеждаща госпожица съм я виждал на безплатен порно сайт в графа аматьори,много е яка,никога не бих се досетил,че е мангалка!

0
Бизнеса на тази на снимката е да клевети хората, които отглеждат роднините и. Тези като нея са гадни, гадни и лъжливи същества, с които прокуратурата трябва да се захване колкото се може по-бързо.

-1
Онази вечер гледах репортаж за мангалски блок в Перник.Имаше една изключително нагла мангалка, която с живееше в общинско жилище, и тя и мъжа и не работеха и съответно живееха на помощи, имаха 7 деца и дължаха близо 20 хил. лева за наем и консумативи.Когато репортерите отидоха у тях имаше ток , въпреки че и е спрян за неплатени сметки.Ухили се нагло и каза, че няма пари и няма да плати нищо, но децата и не можели без ток. А поводът на репортерите да я посетят беше, че искала от общината да и РЕМОНТИРАТ жилището, в което живее напълно безплатно и е направила на циганска КОЧИНА.Та и таз на снимката е също толкова нагла - ИСКАМ ПРАВО ДА ПОЛЗВАМ....

2
Защо се нахвърляте на "Рома"? Той ни казва истината директно в очите. Около 30 % от сметките ни за ток отиват за покриване на загубите на ЕРП-тата от кражбите на ромите. Защо мислите се въвежда нова такса електромер и защо точно преди изборите? Явно пак ще се разчита на ромските гласове. Проблема е в нас и в робската ни психика. Във Франция, Австрия или Германия гражданите не биха търпели подобни неща. Роби сме и ЦИГАНИТЕ НИ ОБЛАДАВАТ ОТЗАД - това е истината.

0
То и с тока е същата работа- ЕРП- тата съвсем законно си включват кражбите на ел.енергия в сметките на българите, които си плащат редовно.А преди избори кандидатите за кмет обикалят махалите и обещават - няма да ви бутаме незаконните къщи, няма да плащате ток, вода, ще има програми да подпирате метлите и да вземате пари, полицията няма да ви закача ипр.пр.

1
Преди няколко години шеф на държавно ВИК в областен град сподели, че ВИК -то изобщо не отчита и не издава фактури за вода на ЦЯЛАТА циганска махала, тъй като събираемоста клони към нула, а ако издадат фактури на мангалите , фирмата трябва да надчисли и внесе 20% ДДС.А сега познайте за чия сметка е водата на тази циганска махала? И кой е дискриминиран?

-2
РОМА умри от бавна смърт мангал мършав ! винаги ще си на дъното мръшляк и ще бачкаш за "ТИТАН" стотинкаджия.. е такива провокатори като тоя в панделата..майкати сигурно е магистралка :)

-1
ТУРЦИТЕ СА ВИ ПРАСКАЛИ 5 ВЕКА,СЕГА НИЕ ШЕ ВИ ДОВЪРШИМЕ!

0
С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ, ТАКЪВ СТАВАШ!

0
ДИСТАНЦИЯТА Е НЕЩО МНОГО ВАЖНО В ЖИВОТА!

0
Аз знам 3 български поговорки: 1) Циганинът и да го изкъпеш, съпуна си хабиш! 2)И на снимка да видиш циганин,удари му 2 шамара за всеки случай! 3)Циганин, и без пари да ти работи ,пак си на загуба!

0
Les bulgares,pourquoi vous vous divisés en bulgarie, gitan, turc ets...Arretez de vous diviser.Regardez occidentaux, personne n'est inutile chaque a sa place dans la société

0
Салито използва друг заучен от ромите прийом - когато някой им бръкне в очите го изкарват психопат. Опитай нещо друго, господин ром! И този плоча сме я слушали стотици пъти.

0
Циганска работа

0
O...Богове, преди да поумнеете оправете собственият си живот, собственият имидж, останалото само ще си дойде на място. Като ви чета коментарите просто ми се плаче, понеже изпускате първото изречение и цитат произнесен от УПРАВНИК! Ако така я караме до никъде няма да стигнем и Апостолът ще се преобърне в гроба от огорчение, че държавата ни се превърнала в една психиатрия с неизлечимо болни граждани за съжаление... Не ви ли идва на ум, че управниците ви хвърлят прах в очите за да сте още по мизеруващи, още по-стопени с ощ по-ниска раждаемост, с още по-изтекли мозъци в чужбина и с още по-неутрални управници... Е, в края на крайщата Всевишният ще реши, но правителството може да ви информира какво точно постигат страни като Италия, Франция, та дори и Македония, нищо не знаете, това ве отвлича от истинската сполука...

0
Аз пък бях свидетел на следната случка преди около 2 години: На опашка за плащане на ел- енергия една ромка заяви, че в България има дискриминация, защото и е спрян тока след като не го е плащала 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА. Да, наистина има дискриминация, защото ако аз не го платя за един ще ме отрежат веднага, на момента без да ми дават никакви обяснения.

0
Нямам намерение да споря с потребители като Анелия, Циганин, Роси Милева и сие, защото знам, че няма смисъл. Тези хора се оплакват от дискриминация, дори когато им направиш забележка, че са се облекчили на тротоара /имам точно такъв случай с ром/. По-скоро констатирам. И смятам, че трябва да сме непримирими, когато някой клевети страната ни и сънародниците ни.

0
Ангелов, няма смисъл в спора с радио марка "Анелия", както и срадиа марка "Роси Милева", "Циганин" , Виолета Найденова" и т.н., освен, ако както и сам си вече забелязал, не ти трябва урок по наглост.

0
Анелия, много правописни грешки. А за толерантността - да попитаме Саркози. На богата и 60-милионна Франция и дотежаха 7 000 паразита, а на 7-милионна България не и дотежават 800 000?!? Анелия, ние ви храним, плащаме ви ток, вода и здравеопазване - защо сте толкова нагли?

1
Чудесна статия.Поздравления! Трябва да се борим и доказваме, да реагираме точно по начина по който го правите.Незнам защо, участниците във форума искат всички роми да са образовани, нима всички бъпгари са образовани.Разбира се ,че образованието е приоритет, най вече за нас ромите. Но къде е толерантността на тези с който живеем в нашата скъпа родина БЪРГАРИЯ.Със сигурност има лоши хора но те не са само от ромския етност.Но аз се гордея с тези,който са като теб Виолета, имат смелостта да се самоопределят като роми и се борят съвсем интелегентно а те не са малко.

-1
По външен вид циганите удивително наподобяват човеците. Но приликите свършват дотам. Съжителството на двата е невъзможно.

0
СПАРТА ПОБЕЖДАВА АТИНА. ТВЪРДЕ МНОГО АНАЛИЗ ВОДИ ДО ПАРАЛИЗ.

0
мангалите убиват, крадът, изнасилват нашите братя, сестри, деца, майки, бащи докога ще търпим, ДОКОГА !? Докато не ни убият и самите нас ли ?

0
Току-що прочетох как трима цигани са заклали 77-годишна жена, защото ги е видяла да изнасят желязо от двора й. Към такива същества не бива да се проявява хуманност, те не са хора!!!

0
До Циганин: Прочети коментарите на статията "Гара увива в пуловера си ударена котка". Явно читателите на 24 часа съдят за хората по делата им, а не по цвета на кожата им. И аз мисля,че е крайно време да се намеси прокуратурата. А за лъжите в статията на тази ромка -.просто нямам думи. Уникална наглост!

0
Отново се споменава Косово. Призовеш ли циганите да станат хора, да плащат ток, вода, осигуровки, данъци, да работят - и веднага ни плашат с кръвопролития. Време е да се намеси прокуратурата.

0
1.До Цигни:.Ясно е ,че не и циганин а фиромон(македоче с иазпрано мозаче) вече по изказванията ви познаваме по форумите с глупавите си антибългарски разъждения.То и ваз ви чака една от албанците ама това е друга тема. 2.Нощо против нямам против ромите ако всички се обарзоват(както дамата) и гледат децата си,както и законите на България да важат и за тях.Неможе на циганка някой да и направи бебе на 13 години и за него да няма съд.Каде го има това ???Май само в Индия...Искаме да сме е ЕС ама дали сме ?

3
За сетен път се уверявам че това българското население не всички разбира се са долно безкруполно племе повече от нас . Трябва да стане като Косово и тогава ще видите "Кон боб яде ли ". Че има долни от нас има но и от вашите бугарски главорези има и то по лоши и от нашите . Държава си имате и и ебахте майката. Ваша си е но докога ли . Още 40 години когато няма да има расизъм тогава ще има живот и за вас и за нас . Да го духат тези които не са съгласни с мен .- Макар че е демокрация и всеки е свободен да си изказва мнението .

0
DAITE DA NE SE LAZEM!!! CIGANKATA E MNOGO GOTINA I STAVA ZA EEEEEEEE:::::::::NE

1
Приканвам, тази госпожица или госпожа да отиде в родопския край, или в делиормана и да види как живее там турското население.От сутрин до вечер се трудят на къра /полето /, заедно с децата си когато са във ваканция. С нокти чоплят земята, но не са тръгнали семейно да крадат, както правят циганите.Не се товарят на каруците и да се заселват в покрайнените на големите градове. На времето Т. Живков им предостави всичко- и образование и работа и заплати, но много малко от тях се възползваха за да станат нормални граждани.Всички други си останаха паплач.Катранджията и в Цариград да го пратиш пак си остава катранжия. Затова не сополиви сълзи за това племе, а китайски закони.Посягат на полицаи защото закона е дискиминационен към българите. В онези години съм работил в МВР. Ще посегне манго отгоре ми, но ръцете му от лактите надоло щяха да изсъхнат.

0
Според мен проблема е точно в такива организации като "Отворено общество", Евророма, БХК и безбройните ромски фондации. Наляха се стотици милиони в тях за интеграция на ромите, а резултата е нулев. Някъде се къса нишката. Крайно време е МВР и прокуратурата да се намеси.

1
Kolkoto i surcerazdiratelno da pishe gospojata, neka se zapita zasho samite cigani nikoga ne oprovergaha s neshto,ami samo potvurjdavat fakta che sa podli,kradlivi i bezskrupulni.V Bg ima dvama uspeli romi - Kostov,koito e sram za cqlata durjava i Chirkov - koito e gordost za Bulgariq, zashto nqma treti - zashtoto tretiq sa ostanalite 800 000kradlivi,mrusni i nejelaeshti da se obrazovat i integrirat cigani.A vashte stradaniq ne sa nishto v sravnenie s tezi na hilqdite iznasileni i biti nemoshtni starici vuv vsqko kutche na rodinata.

0
Уважаема Госпожо! Никога не сам виждала толкова много коментари по тема, и всички изразяващи едно и също мнение! Това на какво ви прилича?! Отговорът е че НА ХОРАТА ИМ Е ПИСНАЛО ВЕЧЕ ОТ ТИя цИГАНИ!!!!Набиите си го в главата, и вместо да предлагате интеграция, предложете начин как ПО СКОРО ДА СЕ ОТТъРВЕМ ОТ ТяХ!!! живеq в чужбина и канq маика ми на гости от години, а жената не смее да си остави къщата, защото ще я съборят и изнесат всичко!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ВИЕ, И ВСИЧКИ РАДЕТЕЛИ ОТ ЕВРОЗОНАТА, АМИ ПРИБЕРЕТЕ СИ ГИ ВИЕ И НИ СПАСЕТЕ ОТ ТАя НАПАСТ!!!

0
RosicaMilkova: Абе вие много ги разбирате нещата бе! Човек като види начина ви на изразяване и може да се досети какъв е социалния ви статус! Един нормален човек никога не би казал,че кучето му е по-умно от някой ЧОВЕК,но не се и очудвам защото най-вероятно единствено кучето е единственото живо същество покрай вас! Между другото ,убедена съм,че тия коментари се пишат от един и същ човек,само дето си сменя никнейма!Жалко е! Роске,ти каква се явяваш,циганка,или истинска европейка?Какво ще кажеш,ако например влязат в къщата на баща ти или дядо ти да го пребият,или убиятче да му вземат гроздето или парите или...?Тогава ще плачеш пред някоя телевизия,и ще ги интегрираш отново?

-1
Абе майка ви д..ба изгоряла!Какво дискриминация,какви 5 лв.?Вие кредете и не ви вкарват в затвора,защото сте цигани и това е дискриминация.Не може да крадеш на долния етаж,при положение че аз съм на горния,и да ме гледаш нагло в очите.Ние бачкаме,вие вечер си правите кефа докрай,вследствие на което се размножавате(като хлебарки) .и после най-дискриминирано си вземате парите от социала.Има и добри цигани,но да се сърдят на братята си.Не може заради шепа нормални цигани,да кажа абе печени сте!Направо сте супер!Хитлере,Хитлере,що не почна от тук?

0
В момента слушам по Дарик Радио някакъв ром от някаква ромска фондация. Изключително нагло и гадно създание. Всички са им виновни, само те не. Навсякъде виждат дискриминация. Тия хора не разбраха ли, че вече не им вървят номерата. Казвам се Русинов. Г-н Русинов, изтърка ви се плочата! Нагли паразити!!!!!!

-1
Прочетох почти всички коментари и не видях нито един в защита на циганите( те са цигани а не роми).Това красноречиво показва,че тази измет нямат право да живеят в България.

0
bravo iznenadax se kato videx kolko mnogo xora sa komentirali .znachi che i te nemogat da tarpt mrsnite i kradlivi cigani.-vsichli sa loshi naucheni sa da lapat samo tova im e v kravta.tozi na cvetalin knchev da ne beten ta krade trbi--ne tova si im e gena za adet trebva da se prilarat zakonite v tazi darjava za da ima red evale xora doidoxa ni do gusha --koi znae nekoga kak po sshtia nagin sa bili dotegnali na germancite stavat samo za sapun.

0
До Вторник, 23-ти Ноември 2010 Българин: Ей брато какво ми крадеш псевдонима.. ?

0
do bılgarin za tvoqa radost ne sım ot bılgariqa i nqmam ni6to protiv BGi bılgarite no tisi edin nacist i idiyot znaqa nqkolko ezika i moje da imam gre6ki camo moga date cıjelqvam bednqk...

1
До мангалката sonya която иска да се мисли за туркиня сякаш има значение едно лайно какво точно е все смърди. И внимавай как говориш на българи мръсна ислямска пачавро. Марш в Анадола, вземи и братята си мангали и без това са дошли в България заедно с фесовете.

1
Обърнете внимание къде работи - "Отворено общество". Всичко свързано с шефа на тази групировка е доста съмнително. А оставим настрана факта, че е персона нон грата във Великобритания.

0
Да, обаче госпожата практикува друг ромски занаят - клеветенето. И е много добра. И много нагла. Не мога да не призная, че тези хора ги бива в краденето и лъженето.

0
Не бих се учудила, ако един ден и авторката на тази статия я хванат на летището в Брюксел "да бере" протмонета, в съответвие с ромските културни особености и традиции / както снахата на Цар Киро я хванах на летището в Лондон/. Пък после искайте .................

1
"Синът на лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев Микеле е задържан за кражба на метални тръби." "Един от четиримата синове на ромския лидер Цветелин Кънчев е влюбен в дъщерята на главния комисар на полицията в Мадрид. 19-годишният Микеле вече година и половина е неразделен със смуглата испанска красавица Марина де ля Пеня. Двамата учат в Кембридж" Е, г-жо Найденова, поредното доказателство , че мангала си е мангал- и в Кеймбридж да учи, пак ще краде желязо и жица.Пък Вие се обиждайте на Цветанов и искайте, искайте, искайте.......................Мангали мръсни - за вас само интеграционни селища от затворен тип с висока ограда и ток по нея, пък вътре живейте ако щете и като японци............

0
Каква е разликата между неандерталеца и кромамньона !

0
do toni ti kıde slaga6 turcite do mangalite be prosqk alkoholik ti znae6li 4e turcite sa potomctvo na imperiqa kıde ce claga6 ti be vı6kar mrıcen gad

0
"Съществува още едно прозвище, за което позабравихме: "манго", "мангал" или "мангасар". Произходът му си е цигански, идва от тяхната дума "мангес", означаваща "искам". Тоест мангасарите са хора, които само искат," Искам да живея .................

1
Има разлика между циганин и мангал: Имам съседи цигани дето си работят, учат и т.н. всичко нормално което може да прави в една европейска държава. Поздравяват те държат се приятелски и това се забелязва от българите в квартала приемаме си ги като наши и нормални българи. А мангалите са тези, който крадът, убиват, изнасилват вървят на тумби, мизерстват и живеят на гърба на средностатистическият българин. Та моя извод е, че не трябва да има гета там се създават "мангалите" ако живеят сред нас ще се стремят да подържат стандарта на българите и може малко да си променят "мангалският манталитет". Също така има работа за тях ако се вложи в образование и да ги обучат по проекти за земеделие - този сектор ще се съживи (няма да внасяме боклуци с ГМО извън България), а циганите ще си изкарват парите на нивите. :) :) е има още много какво да се каже..., но сега нямам време да се занимавам с цигански работи. enJoY!

0
Новородено момиченце с тегло около 3 килограма е намерено в кофа за боклук във варненския квартал "Възраждане" рано тази сутрин.По-късно е открита и майката - 23-годишна жена от ромски произход, която живее в близо до мястото, където е открито бебето. По данни от дежурния екип тя е дебилна. Първоначалната информация гласи, че жената е родила около полунощ, а детето е изхвърлено от бащата.

0
Много ми допадна приказката за хищниците и тревоопасните. За съжаление нашите хищници, не се усещат, че се развъждат прекалено бързо и че скоро тревоопасните няма да могат да ги изхранват. А за г-жа Милкова - и аз смятам, че трябва да се излезе от анонимност. Освен никнейм, трябва да се посочва от редакторите и имейл, IP, адрес и телефон, за да могат биячите на Евророма, където работите, да търсят сметка на тревоопасните.

0
Скъпа Роси!Драга Милкова! Както -предполагам - и вам е известно, хищниците хапват тревопасни.Отдавна е забелязано, че когато по някаква причина - епидемия да речем -популацията на тревопасните намалее "глупавите" хищници раждат и отглеждат по-малко хищничета. За огромно мое съжаление ако сравним поведението на тези животни с това на някои български граждани, които се множат безспирно дори тогава, когато и на животното му е ясно, че поколението му при подобна ситуация няма да прокопса,до какъв извод стигаме - животното е по-интелигентно от въпросните ни съграждани... И да си имаме уважението - ром, коняк и джин са алкохолни напитки. Циганин, българин и турчин са представители на различни етнически групи, населяващи Република България. Не ни натрапвайте паразитни чуждици като изсмуканите от нечии пръсти "роми"... благодаря за вниманието.

0
До Милкова ; Говорим за мангал не за 4овек

0
Абе вие много ги разбирате нещата бе! Човек като види начина ви на изразяване и може да се досети какъв е социалния ви статус! Един нормален човек никога не би казал,че кучето му е по-умно от някой ЧОВЕК,но не се и очудвам защото най-вероятно единствено кучето е единственото живо същество покрай вас! Между другото ,убедена съм,че тия коментари се пишат от един и същ човек,само дето си сменя никнейма!Жалко е!

0
Браво Toni ти направо ме застреля този си коментар! С няколко реда казахте повече от всички останали до тук !Затова напълно ви подкрепям за това което сте коментирали ! Да кучето ни което е на двора също го храня и е "неграмотно" но с тази си разлика , че си отглежда своите кутрета сама и не си ги продава (разменя) за храна!

0
Стига с тези манипулации в България има не повече от 300 000 т.н. турци и 300 000 цигани. Това че всички мангали са непрекъснато по улиците за да крадат, просят или проституират докато хората работят, готвят, чистят или ремонтират дома си не ги прави повече. Долна гадна сръдлива измет крайно време е да се въведе образователен и имуществен(само хора плащащи данъците и осигуровки) за гласуване. Щом не може да гласува кучето ми което е неграмотно и което аз храня въпреки че е по-умно и се грижи от повечето от тях и се грижи всеотдайно за потомството си за разлика от тях, мисля че няма какво да се коментирар факт.

0
|Y| България над всичко ! |Y|

0
Г-жо Милкова, обикновено заучените фрази се използват от слабообразованите и глупави хора, поради простата причина, че не могат да измислят друго. А в случаите с роми и за да могат да оправдаят определена девиантна постъпка. А дали знам за какво иде реч - познавам много добре вашия етнос. Патил съм жестоко от вас.И то не един път.

0
Да, не всички цигани са лоши. Има няколко индивида, които са станали хора, и...... сами вече не искат да се наричат цигани. Само шепата мухлясали недоносчета, дето се тъпанят по Брюксел парадират с това, че виж ти - от циганско потекло са, пък не са такива, каквито ги изкарваме тука. И да вземем всички дружно да се прегърнем, и да забравим лошото... Да, да, ама не. И аз съм потърпевш. И докато не видя, че циганите сами искат да стане по-добре - мнението ми си остава такова, и няма да мръдне нито на милиметър!

0
И пак за оправдание изтъквате "големите" престъпления, които се броят на пръсти. :) А това, че мирното население страда всеки ден и всяка нощ от цигански набези - е маловажно, така ли!? Значи организираните цигански престъпни банди не са големи престъпления, а трябва да ги отнасяме към "дребно хулиганство"? Да ходя ли да кажа на Карбовски, че репортажа му за плевенската околия е тъп, ненужен, и не отразява действителността!? Да пиша ли писмо на Рос Кемп, да му кажа, че се е объркал горкия, и да вземе да си промени съдържанието на филмите за България!? Абе, що за наглост трябва да притежавате, че да издокарате действията на мнозинството цигани като нещо невинно и непорочно!?

0
Г-н Оги-Доги,не може да се направи заключение за цял етнос като асоциален, след като сам виждате ,че този етнос има и друго лице, което не попада в криминалната хроника!Откъде имате тази информация за 80%-но ромско престъпление?За какъв тип престъпления става въпрос? Предполагам,че се досещате,че големите престъпления са извършени от хората с власт, а хората с власт не са ромите! Иии относно помощите може да се поспори доста -работя в тази сфера и знам много добре как стоят нещата!Смея да твърдя,че в последните години,не ромите са тези,които са консуматорите! Никой не очаква от Вас да направите нещо,достатъчно е да не ни съдите по вида!!!

0
Г-жо Милкова, заучени фрази са и тези от типа "Крадем, щото нямаме пари". Ако мислиш, че си измислям - това са го казвали пред камера, и е излъчвано по телевизията. Заучена фраза е думичката "дискриминация", която циганите използват по всякакъв повод, дори и когато са хванати да тарашат чужд имот. Заучени фрази има много, но аз наистина ви призовавам да огледате фактите и от двете страни. Pреброените 800 000 цигани извършват над 80% от престъпленията. Това общо прави 40 пъти по-престъпни елементи спрямо средностатистическите българи или мохамедани. Циганите са предимно консуматори, очакващи помощи, без да плащат данъци, и маса престъпления им се опрощават, просто щото полицията вдига рамене, и казва: "Ми, какво можем да направим!?!?". Пак напомням - дали циганите ще бъдат хора - си зависи само от тях. Ние не можем насила да ги направим такива.

0
Г-н Ангелов незнам за чий пост говорите,но искам да Ви попитам откога говоренето с факти се счита за заучени фрази?!Един път ни определяте като "недообразовани" ,а след това като "заучили фрази" - това показва само едно- няма как да се угоди на човек,който никак не е наясно за кво иде реч!!!

0
Г-жо Милкова, моля пишете на кирилица. Да ви кажа честно - поста Ви е пълен с глупости и заучени фрази.

0
Научете се първо да пишете на кирилица... тога коментирайте! Така ,че да бъде разбрано от останалите! Глупости не му е приятно на никому да чете! Пък те били дори написани на вашия правопис! Нашето състрадание към тях поражда тяхната безотговорност към нас и държавата! Толкова коментари се изписаха просто да бяхте обърнали поне капка внимание кое го е накарало Българина да стигне до тези собствени заключения относно циганите!

0
Nadyawam se da doyde wremeto,kogato shte spre da se etnizira problema ,zashtoto genezisa mu dalech ne e poroden ot etnicheskata prinadlejnost,zastoto problema ne se porajda ot etnosa, a ot faktorite,koito spomagat pri formiraneto ti kato li4nost. Pedagogikata opredelq tri etapa w razwitieto na choweka : igra,uchene,trud- powecheto romi sa preskochili etapa na igra i u4ene i sa se ozowali naprawo w tretiq-trud, tejuk fizi4eski trud,izkarwane na prehranata 4rez rabotene, I mnogo molq da sprat komentari swurzani s murzela na romite,koito polu4awat pomoshti i si jiweyat bez da rabotyat. Towa ne e wqrno,dori i za mizarnite 42 lv,koito durjawata im otpuska te sa dlujni da polojat ot 5 do 15 dena ob6testweno polezen trud!!!!! E,kajete mi togawa tezi "pomo6ti " ne sa li wsushtnost otraboten trud?!Darjawata ne e manna nebesna i nie romite znaem,4e oswen prawa imame i zaduljeniq i golqma 4ast ot nas gi izpulnqwat! Drug e wuprosa,4e tozi fakt ne e nikomu polezen,po-lesno e da obwinqwame,otkolkoto da mislim :)

0
Oпа, съжалявам, пропуснала съм името. Та така, госпожо Найденова :), успех!

0
Скъпа госпожо (не си казвате името), бих искала поне повечето роми в България да бъдат поне на половина като Вас - образована и с мисъл за обществото, в което живее, да получават заплати, да плащат данъци. Само че проблемите на ромите в България не се решават в Брюксел с обвинения срещу държавата, която ви е пратила, и народа, който хубав-лош наистина отглежда огромно мнозинство неработещи роми. Проблемите на ромите не се решават и от правителствата, а от будните хора сред самите общности - в махалата! Интеграцията на ромите се случва с тези, които я искат, и не само Вие сте потвърждение за това! Няма лесно, ама кой в България живее лесно? С много неща сме се преборили, преборете се и вие, но не с омраза и мързел! И да видите как ще скокнем всички за вас, ако някой ви обижда или, не дай Боже, стане нещо, така както навремето сме скокнали да си защитим евреите. Бог да Ви пази!

0
От статията става ясно, че авторката освен, че е неграмотна освен, че си изкарва парите, клеветейки България, изпитва и безкрайна омраза към хората, които отглеждат роднините и. Расизъм, наглост и некомпетентност - това е тази личност.

0
Госпожата, като типична недообразована ромка бърка понятия като „права” и „задължение”.Г-жо, ромите имат право да си купят жилище където пожелаят, да се образоват, да ползват здравни услуги, да работят – никой не им е забранил.Но това тяхно право не поражда задължение на някой /държавата или нормалните хора/ да им го осигури безплатно. И още нещо – дискриминация би било, ако циганите нямат право да запишат децата си в определено училище, да си купят жилище в определен квартал, за тях има отделни болници ,за тях има отделни трамваи, не ги вземат на работа защото са цигани, а не защото са необразовани, мръсни и крадливи. Иначе и аз бих се радвала повече от тях да са образовани, нормални граждани.Но докато само да искате „право” да „ползвате блага” / разбирай безплатно/, това няма да стане.

0
Интересно ми е защо всички, които пишат в подкрепа на ромите, имат сериозен проблем с българския език? И какво общо има ОБАМА С ЦИГАНИТЕ? И кой идиот сравнява африканците, доведени насила в Страната на свободата, за да бъдат роби, и по-късно освободени от господарите си, защото така е по-изгодно, и индийските племена, пристигнали с османските поробители, за да убиват и грабят!

0
Така наречената "авторката" както и цялата останала лезбийско-педалско-демократична пасмина ревяща ежедневно - Дискриминацияяя!!! и работещи усилено за "всички хора са равни" - BULL SHIT! Хората не сме равни, нищо на света не е равно на друго. Цветанов може, и даже е задължително да казва това което мисли, това е израз на мислите на тези които са гоизбрали. А ако това не понася на някого, да гласува за друг. На мен също не ми понасят педалски паради но, явно трабва да свиквам. Никой не е ДЛЪЖЕН да харесва някого и/или да се държи добре с него. Хайде пък малко да сме некоректни. Корекността се заслужава, не се насажда от дрисливи организаций, членовете на които не са произвели продукт за еднин хляб през живота си, но са пълни с поуки за другите - Как да живеят, мислят, постъпват. Всеки ден, по цял ден от екраните и вестниците всеки посерко ни поучава как да.......всичко което касае всяко наше действие! Имам право и искам да ви го кажа - Fuck you guys!!!

0
Ромският произход причина ли е за конфликтната ситуация сам по себе си? Ако един човек чувства ,че негативното отношение към него е предопределено от етническата му принадлежност ,той също реагира с неприязън,омраза агресия,изгражда си своя стратегия на отмъщение. Чий интерес се подхранва ?Как се постига това и кого обслужва? Това обслужва точно тези индивиди,които не са преуспели в личен план и просто някой трябва да им бъде виновен.Ако си представим България като къща,в която съжителстват същите етнически групи и направим напречен разрез на тази къща какво ще видим според вас? Къде ще бъдат разположени различните общности? Във всички сфера-медии, ежедневие, работа-ромите се разглеждат като отделна част от обществото, нецивилизована и капсулирана група,те са или на дъното или в най-отдалечените краища.Отстрани изглежда така, като че ли тези хора не желаят и не търсят своето „ място под слънцето” – предпочитат да живеят тук и сега. А дали наистина е така?

0
PODKREPA, писанието ти показва единствено, че не си вникнал в съдържанието на статията, нито си опитал да разбереш коментарите. Обама няма нищо общо с общия за повечето държави проблем "цигани", нито нахалното подскачане с лозунги и думата "дискриминация" имат нещо общо с реалната обстановка. Откакто отвориха границите - европейците най-сетне разбраха истинския проблем с тази напаст, и вече се вижда на практика. Франция не е първата страна, която екстрадира по бързата процедура цигани. А да не почвам с въпроса що циганите по света се пъчат, и се наричат българи? Турците също. Щото иначе няма да си намерят работа. Но за този въпрос българите нямат никаква вина. Проблема не е в българите, и колкото по-бързо го разберат циганите - толкова по-добре за тях. Те сами си правят белята, и никой не може да ги оправи насила.

0
Аз не мога да разбера защо толкова се дразниме всички когато излиза един /ром-цигани/ по грамотни и почваме да плюваме по тях . Хубаво е че , има такива хор АЗ ВИ подкрепям така ще успе България за интегрираните роми 1 % ама ще има успех докато наще деца пораснат и да не разберат каво расизъм . Нали ги виждате с кава злоба растът децат това всичко идва от домашната сред , ученик преби друг ученик, учителка и.т.н. А това че един престъпник който е бил в затора иска да стане президент .....! Так че примете факта че има Роми а Обама е президент така че те са се преборили с африканците така и ние трябва да го направиме. УСПЕХ на тази млада гспожица!!!!!

0
Към "coment" и "Razlikat": Нищо не ви се разбира. Не се напъвайте - усеща се, че сте роми. Неграмотни паразити.

4
Razlikata, господине между теб и мен е, че аз умея да пиша. Грамотен съм, имам образование, инвестирал съм време и много усилия, за да имам професия, да работя, и да НЕ съм паразит за обществото. Колкото до големи и малки престъпници - циганите най-често са не просто големи престъпници, а са организирана престъпност. Само кажи какви новини искаш да прочетеш, аз ще ти ги намеря. За пари и фондове - циганите имат фондации за чудо и приказ, десетки милиони минават през тях. За кражби!? :) Само циганска банда може да задигне осем вагона с метални отпадъци. Менте алкохол марка "Цар Киро" - най-нашумялата на балканите. Мога да продължавам така до утре, но схвана идеята, нали? А пък за самонастанилите се цигани в дома на онзи музикант от новината преди две седмици има ли смисъл да коментирам!?!? Такова нещо и най-изпадналия българин не би направил.

0
PRESTAPNITSI! TSIGANINA - DREBNI PRESTAPLENIYA! BILGARINA - GOLEMI PRESTAPLENIYA! NAMA RAZLIKA MEJDU DVATA ETNOSA,MOJE BI SAMO MALKO BOYA I MIRIZMA,NO DNES I TOVA MOJE DA SE ZALICHI!

0
predi vsi4ko da taka sie mangali sa mangali no pamientai te 4e. Baiganiovci sa baiganiovci.. ne znam zashto vsi4ki si mislqt 4e samo romi kradat no predi vsi4ko nai golqmi kraci sa balgari i nai golqma kurupciolna darjava i izmanitelna sa v parlamenta..... i iskam da kaja 4e hora sme s nai dobri integracja v evropeiska darjava no ostanali sme 4e baiganiovci si ostavat baiganovci zatova.... Glupavo dasi mislqt te 4e. Balgariq samo sa za balgari...... vsi4ki sme hora i celiq svqt.. e za vsi4ki.. predi vsi4ko 5 veka balgariq bila po tursko robstvo a sega po bnt i po drugi meidi davat turecki televizi i oshte pove4e novini i emisi na turski ezik,...... turci ebali darjava i prodoljavat da ebat natatik i koito misli 4e sa romi mangali i kradci te sa nai golemi glupavi hora.. i zatova 6te sme nai posledno po razvitieto... v Evropaa!

0
Както всички знаем мангалите са паразити и вредители (99 % от тях), а вие какво правите с хлебарките вкъщи ;) Та мисълта ми е, тоя миндил на снимката на човек не прилича, а статийки се мъчи да пише ..

0
Единственото населено място в България, в което от 10 години няма регистрирана кражба, е ломското село Долно Линево. И къде е тънкия момент - там НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН РОМ.

0
ИНДИЯ ПРЕВЗЕМА БЪЛГАРИЯ ОТВЪТРЕ, БЕЗ ДА ОБЯВЯВА ВОЙНА, ЧРЕЗ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОКАТА РАЖДАЕМОСТ И АГРЕСИВНОСТ НА СВОИТЕ ЕМИГРАНТИ!

0
Госпожата клевети. Ще се самосезира ли прокуратурата?

0
Ако зависише от мен и много като мен, дето ни е писнало от вас циганите, нито един от вас нямаше да живее изобщо!Ама на тебе кой ти пречи да живееш, а? Живей ма, циганко мръсна, живей!

0
Че кой ти пречи ма стрино?Всички партии в България се грижат за такива като теб да не плащате ток и вода и когато ви хванат да крадете да казват: циганска работа,каво да ги правиш...И какво толкова искат от вас в замяна?Един глас на изборите,нищо повече...

0
vsi4ki si igraqt na kotka i miska ostavete gi tea cigani mrasniiii...te v cql svqt sa si takiva mirizlivci...a zaradi tqx nie balgarite v evropa se sramime e zaradi takiva gnusni 13 godisni devoiki s nevrasni bebeta ...mangali trbva da im zabranqt da se mnojat da gi kastrirat majki jenski vsi4ko pod noja...na sapun...

0
Бизнеса на момичето е да клевети България. Разберете го!

0
Госпожата иска равни права. Кога ще получа правото на безплатен ток, вода, на невнасяне на социални и здравни осигуровки и на самонастаняване? Това не е ли дискриминация? Не са ли нарушени моите права? Кой ще защити тези мои права?

0
Жената трябва да си поддържа добрия статут в Брюксел, но повече не може да измисли. Тази мода мина, а Отворено общество не сменя персонала. В България има и други малцинства. Всички имат паспорти, ЕГН и еднакви права, но никой не може да бъде уважаван насила.

0
Ромите в Лом продават подарените им от идиотите от държавната администрация ваучери за въглища по 140лв, когато тона е около 250 лв. После пак ще ревнат, че им е студено и че са дискриминирани. И пак разни тарикати от Евророма, БХК и Отворено общество ще пишат, че мангалите живеят много лошо в БГ и че българите са най-големите расисти..

0
Mi jivej be , koj te spira ! Niakoj da ti e zabranil da jivee6 , kato bylgarka , evropejka i romka ednovremenno ? Tova oba4e , 4e saplemennicite ti sa si spe4elili lo6o ime , ne e po vina nito na Evropa , nito na Bylgariq . Tova si e po va6a sobstvenna vina .A ti se idetenficiraj , ako 6te6 i s japonka !

0
Как,бе,Найденова,да няма интегриран циганин Ами Александър Чирков-бивш Фарук Чириков какъв е?Натурален циганин от мездренско!Ами Нери Терзиева!Не си права,ние не пречим на никого да живее в България-напротив вие циганите ни пречите и колкото по-бързо изчезнете от тук,толкова по-добре!Чиста и свята република,за която мечтаха и умряха Ботев и Левски ние можем да си направим,но без 800 000 мангала!

0
Г-н Цветанов е казъл тези думи, защото трябва да има по-големи субсидии за интегрирнето на ромите. Целта е ромите да се третират като престъпници и отпадък, за да има печалба едно или друго НПО. В Българя си имаме професия"Циганин" целяща да печели от нищетата и мизерята на Ромите

0
E, г-це Найденова, г-н Тано и други Вам, Вие предизвиквате негативизъм с това, че отново, макар и интегрирани, продължавате да защитавате всички цигани. За съжаление има и много българи, чието поведение и манталитет не се различава от циганското.Не защитавайте статуквото и всички цигани, а тези, които са се измъкнали от гетото, от традициите и са нормални, полезни граждани на България! Колкото до 5000-х хиляди студенти на Тано-защо не изготвите един алманах на успелите български цигани- български граждани да ги видим? Кои са Ви архитектите, писатели, артисти, оперни певци, учени, лекари/ освен д-р Чирков, за друг не съм чувал/, професори, стоителни инженери, инженери и т.н. Покажете техните достижения и открития. Имате ли такива и къде са те? Покажете се на Вашете събратя и им кажете, че така по-вече не може! Който иска да бъде уважаван и почитан, го прави с дела, а не с нови искания за пари! Защото който и каквото да говори, отново става въпрос за пари?! Така ли е г-це/г-жа Найденова?

0
Това което го е казал Цветанов, изразил се е много тактично даже! го мислят всички българи. Мнението си хората създават не от казаното на този или онзи, а от лични наблюдения и опит. Каква наглост на Найденова!!!!!! Равен достъп на жилища. Аз имам два апратмента, защото родителите ми са имали две деца, а не 12 като изродките каъдето раждат като кучки. Работили са, спестявали са родителити ми, без ничия помощ. Какво иска тая, да подаря единия апартамент на някой първи срещнат човек от улицата, например ром. Да, да, да!, няма равен старт в курвинския ЕС! Обикновените граждани плащат милиони като вноски, а ЕС ще ги дава на ромите? Е'а си ЕС, е'а си переверзията. Но световният ЦИОНИЗЪМ го реди света така, и един главен играч е въпросният Сорос, доказан мръсник и мошеник. Съжалявам , че точно него са го изпуснали германците през ВСВ.

0
Госпожа ромката вместо да реве, че циганите са дискриминирани, да каже след като работи в "Отворено общество" те какво правят за да намалят циганската популация? Защото и аз ако имам 5 или 10 деца също ще бъда бедна.Защо не плащате абортите и спиралите на циганките, а искат държавата/ т.е. от данъците, които плащам аз/ да ви храни децата и да ви строи къщи, пък вие да можете на воля да крадете и убивате. Създавате нещастни изроди без бъдеще, само за да можете да живеете от помощи, просия и кражби. Така че първо се погрижете цианките да спрат да бълват чаавета, пък после искайте някой да направи за вас.

0
Дискриминираните в България са само белите семейства, които работят и плащат всички данъци. На тях са им спрели мизерните детски от 35 лв., чрез расисткия анти-бял праг от 350 лв. бруто В същото време на циганските семейства, които не работят и не плащат данъци, детските са по 59,15 лв. на чааве + още едни 78 лв. за майката, месечно Еднократните, енергийните, целевите, хранителните помощи са отделно Безплатния ток и вода са пак отделно Неплащането на данък-сгради и такса-смет допълнително Край нямат техните расистки привилегии, на гърба на бедните българи данъкоплатци

0
Ангелов, да, тук си прав. Виждал съм ги в Италия нашите "роми". Хората от пътна поддръжка събрали накуп материали за ремонт на мантинели, и след края на работния ден - си тръгнали естествено. "Ром"-а минава, гледа, но не пипа. Защото е СИГУРЕН, че ако пипне - ще му счупят кокалите в дранголника. България в това отношение е много по-назад, но лошото е, че не само по циганския въпрос. Тук самите управници се възползваха дълго време от този електорат, защото са най-сигурните гласоподаватели, и лесно се печелят избори с тяхна помощ. Едва миналата година заради Доган нормалните българи се постреснаха, и си поместиха гъзовете до урните, да стопират тая анархия. Та ако не за друго, поне за това мога да благодаря на Доган. Направо прекрачи всякакви норми и граници, държа се по-арогантно дори от Петър Стоянов на последната си кандидатура. :) Благодаря!

0
Оги, България наистина е прецедент с високата си степен на търпимост. В Австрия, Франция, Финландия, Швеция или която и да е "цивилизована" държава, данъкоплатците биха ли търпели един етнос, от който 99% не плащат ток, вода, осигуровки, данъци, който безчинства, граби и убива? Може би нямаше да сме толкова зле, ако не стоеше така положението с ромите. Те са 800 000, а колко ни струва издръжката на един за година?

0
Радост, не съм жена, и съм работодател. Благодаря, но повече не бих взел типичен представител на циганското население за някаква работа. Малкото пъти, когато съм опитвал да го направя - се пазаряха "като цигани", платих си "като поп" за на две на три свършена работа, и след тях се оказа, че имам липси от рафтовете. Не, мерси, намерих си други работници. Тези, които са си намерили работа, и са преминали в цивилизацията - вече сами не искат да се наричат цигани, и сигурно се сещаш защо. Име се гради трудно, а се губи лесно. И все пак - другите, които продължават да бъдат цигани - в някоя държава успели ли са да ги интегрират? Въпроса е ми е съвсем нарочен, защото почнахте да издоарвате нещата така, сякаш България е някакъв прецедент. А всъщност в целия свят е същото, ама ей на, трябва да има някой виновен...

0
Не бива да се учудваме от това, че ромите изкарват българите расисти - това си е техния начин за правене на пари - лъжи и мрънкане. Тези хора нямат никакво достойнство и никаква благодарност - народите в Източна Европа никога не са ходили на лов за роми /като се е ходило на такива в германските графства през 17 век/, нито са ги е убивали в газови камери /Германия през 30-те години на 20 век/, нито са ги гонили най-безпардонно от страните си /ФХранция в началото на 21 в/.

0
sorry, fall in love

0
Оги-Доги, в случай че работиш (искренно ти го пожелавам имайки впредвид кризата в БГ), моля огледай се около себе си може и да работиш с някои интегриран, които не мрънка, а си върши работата често доста по-добре от всички останали. And if it`s a woman be careful cause you might get in love accidentially ;-)))

0
Ispania ima dobri modeli za integracia.

0
Ингразиа в газовите камери

0
Радост, щом си чела коментарите, поне отговори на стария ми въпрос: Има ли държава на света, в която циганите са се интегрирали, и работят редом с всички други? Ще задавам този въпрос, докато го разберете, мрънкачи такива!!!

0
Ооо аз никога не взимам хапчета, просто ще изкривят мирогледа ми! Имам две прекрасни деца, те ме държат здраво на земята и правят живота ми хубав. Простите неща човече, те са важни. Усмивки!

0
Radost, мисля че е крайно време да спреш розовите хапчета, че вече халюцинираш здраво за някакви прекрасни светове....

0
Ле ле каква мърсотия! Не вярвах, че човек е способен да бълва толкова омраза. От ГМО-то или от мизерията, в която сте израстнали ли сте толкова долни и жлъчни? Та той Хитлер пасти ще яде пред всички вас. Вас да не са ви били с колан като малки? Докато четях коментарите по-долу взе да ми се повдига и си представях по една газова камера в задния двор на всеки от вас. Ужас !!! Време е да се опомните. Та вие сте хора, за бога! Хайде, сега всеки от вас да вземе да излезе от мрачните си, спарени дупки и да види колко е хубав светът навън! Живота е прекрасен! На някои от вас може и да не им остава още много.

0
Всеки има право на достоен живот в нормални жилищни условия и на равен достъп до качествено образование, здравеопазване и трудова заетост. По-голямата част от ромите в България не ползват никое от тези права. Ей , мангалка нагла, вие само права имате! Ами ходете на училище- безплатно е, плащайте си здравните осигуровки вместо да биете докторите от Бърза помощ, работете, купете си къщи където искате -да имаш права не означава че някой е длъжен да учи или работи вместо теб!!Нито да ти даде къща наготово, която да разрушиш- както аз и плащам ипотечния кредит, така си купете и вие къщи.Ама то това да не е да вириш краката, да цвъкаш чаавета ,да въртиш гюбеци и чакаш соц. помощи .А колкото до 5000 студенти от цигански произход - те са повече - поне 10000 и учат във Факултета специалност "джебчийство".

0
Който има очи и иска нека чете: 1 http://www.ric-bg.info/bg/readarticle.php?article_id=1969 2. http://www.ric-bg.info/bg/readarticle.php?article_id=540 3. http://www.ric-bg.info/bg/readarticle.php?article_id=733 4. http://romafacts.uni-graz.at/index.php/history/general-introduction/general-introduction

0
РОМКА ААА?ГАДНА,МРЪСНА,ДОЛНА,МИРИ(ЗЛИВА,ЧЕРНА,КРАДЛИВА,ЛЪЖЛИВА,СМРАДЛИВА(РАЗЛИЧНО Е ОТ МИРИЗЛИВА),ТЪПА, ПРОСТА ЦИГАНКАААААААААААААААААААААААААААААА!

0
Още един въпрос към циганите: Няма ли да е поне маааалко по-честно, ако първо циганите се напънат малко, и покажат, че са достойни да бъдат наричани хора? Например да не правят гета с вид на сметище, да спрат да се самонастаняват където им хрумне, да спрат да крадат от безпомощните, да не разрушават всичко до което се докоснат, да се образоват поне малко, колкото да могат да работят работа, която няма да е срамна за тях (нали са с претенции), и все такива неща. Накратко - да спрат да бъдат паразити. Тогава може да се пристъпи към някаква интеграция, ще се построят къщи, ще им се намери и работа, стига работодателя накрая да не се окаже окраден до шушка... Схващате ли, господа "роми"? Това, което правите вие самите - никой друг не може да ви го направи.

0
Botsos, те не че не могат, просто не искат да разберат какво им говориш. Правят това, което им е угодно, а в нашия случай - намират си виновни за положението, в което са се насадили. Аз все още чакам отговор на предишния въпрос: Има ли поне една държава на Земята, в която циганите са интегрирани, и работят наравно с другите? ... Отговор - няма такава. Обвиняват българите в расизъм и дискриминация, а всъщност България в това отношение въобще не е никакъв прецедент. Навсякъде е така, но си търсят изкупителна жертва. В България въпроса става по-очевиден от други държави, просто защото тук циганите имат най-голяма свобода, и най-много им се угажда на акъла. Т.е. за извършват престъпления от всякакъв характер без да бъдат наказвани. И сега, когато някой реши, че не може така - се чувстват онеправдани.

0
Към Антон: цитат " ... Ако искате да промените нещо в тази държава започнете от сами те вас " - я сега да ми разясниш малко. Какво по-точно да променяме в самите нас?! И ние да започнем да крадем, убиваме и изнасилваме ли?! Да спрем да работим и да ламтим за помощи ли?! Иии, какво ще стане в крайна сметка - всеки ще чака на готово от всеки и ще измрем. Разберете бе, хора, не може да интерираш нещо, което не иска бъде интегрирано!!! П.С. Моля дамите и господа "роми" които пишат тук, да обърнат малко повече внимание на правописа и пунктуацията. Ааааа, да. Щях да забравя - ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!!! Проявете малко уважение към езика на тези, които ви изхранват!!!!!

0
За съжаление имам опит от 1971 г., в софийско училище и подобен "интегриращ се съученик". През 2005 г., когато бях вече болен, трудно подвижен и търсих помощ в „Александровска” болница, той, придружен от две „румънки”, ме нападна в двора на болницата и ми отне венчалната халка. После търсих помощ от 6-то РПУ на МВР в София, но не получих никаква помощ, а някакви преписки за оправдание..... Твърдо съм убеден, че никакви интеграционни програми и харчене на държавни пари, събрани от другите граждани в държавата, няма да ги промени тези хора. Какъв е изхода от тази ситуация не знам!

0
а и като сте от векове тука защо българия участвала в толко войни няма един ром герой пролял си кръвта за държавата,жалки паразити

0
800 000 хил. роми, които живеят от векове в България=интересно,защо тия миризливи цигани в бг са роми а примерно в италия ,испания с гордост се представят за българи,и защо преди турското робство липсват данни за роми в българия,направете си държава бе роми,самоче как ще стане-нали всички ще изпукате от глад,няма кой да бачка,няма плащане на данъци и тн.няма роми има мръсни крадливи и нагли цигани

0
Най-плачевното е, че това с циганите ще продължава и със следващите поколения, защото децата им са възпитавани не като граждани, а като паразити, не ходят на училище и никога няма да има прогрес, А що се отнася до измисленото от тях самите име „роми“ мога да ви кажа, че там, където живеех като дете имаше цигански квартал, на Висока гора и Емил Марков сега Гоце Делчев в София - когато се караха и сбиваха самите те, се наричаха „мръсен циганин“. Никога никой не се е нарричал ром, а си и знаеха мястото, защото може би милицията си беше на мястото ,,,,,,,

0
TOVA E JIVATA DEISTVITELNOST ! PODKREPYAM VI I VI BLAGODARYA ZA TOZI HUBAV KOMENTAR! KOLKOTO DO BALGARITE TOVA SA NAI GOLEMITE NACISTI I GANYOVCI NA EVROPA

0
"Ромите, които са си уредили жиовата по един или друг начин и живеят сред нас не казват вече че са роми." - естествено. За какво им е да претендират, че са роми? Тия с претенциите се намират на опашките за помощи. Да сучат от данъците ни, и вечерта да тръгнат с каруците да крадат пак от нас... "Циганин" - в България отдавна не е етнос. Превърнало се е в "професия", начин на живот, паразитизъм. И не използвайте думичката дискриминация. Няма нищо общо със ставащото тук в България. Дискриминирани са били евреите в Полша по време на Втората Световна война. Но не и наглите, мазни, гнусни мангали, впили се като пиявици в мирните граждани, продаващи изборния си глас за по две кебапчета с хлебче. Тая сган няма държава, няма общество. Тя живее на гърба на другите. И ако някой отделен индивид се измъкне от смрадта, и си оправи живота - разбира как са нещата от другата страна. И спира са да се нарича "ром". Защото няма смисъл. Това не е етнос, а начин на живот.

0
Прочетете ми коментарите от долу на горе, по малко знаци могат да се публикуват, а дано и симпатичната дама от снимката го прочете!

0
В гета живеете, защото не умеете да живеете с други, в Пловдив най-мръсния квартал е Столипиново, въпреки че се чисти повече от целия друг град, а кофите за смет там стоят празни. Блоковете се разрушават подобно на Ямбол. Да питам, какво съградихте в тази държава, какво дадохте на българската нация?????? Едно голямо нищо! Освен може би проститутките по околовръстното. И сега, чета за вашите претенции...на какво основание???? За съжаление в природата има едно доказано правило-при растенията има плевели, при животните има паразити, а при хората явно това са циганите, съжалявам, че трябва да ви го кажа!

0
Живеете антисоциално, не искате да се съобразявате със законите в никоя държава, в която живеете, искате само права, а нямате никакви задължения, не учите, а искате работа....да продължавам ли да казвам всеобщо известни факти. Най-ви е изгодно да живеете като паразити, на гърба на гостоприемника-в случая българите. Това, че някои, конкретно вие сте учили, интелигентни и умеете нещо, това е на 10 000:1, което е потвърждение на правилото, че в 99% сте крадци, некадърници и паразити. Звучи нацистки нали, но фактите са си факти.

0
Това, че сте тук от векове е така, дошли сте да мародерствате след идването на турците, но ние сме доста по-от рано тук, завоювали сме всеки един милиметър от тази земя с цената на кръвта си и едва ли на тази орязана територия има и милиметър, на който да не се е ляла българска кръв. Така, че това не е довод-ние имаме държава, създали сме си я, отстоели сме си я с течение на хилядолетия и когато някакво придошло племе иска повече права от нас е меко казано нагло! Вие не сте способни и кадърни да създадете държава-това е факт, култура и писменост нямате-ако за култура се считат маанетата, това е смешно.

0
Уважаема симпатична госпожо, така като ви гледам на снимката, малко ми е съмнително, че сте чистокръвна циганка, със сигурност имате доста друга кръв, вероятно българска, за да сте и красива, и интелигентна. По въпроса "роми" веднага да отбележа, че лично мен не ме интересува как се наричате помежду си, не съм длъжен да знам бедния ви от всякакво естество език-на български е циганин и никога няма да ви нарека "роми". По въпроса с вашата общност. Твърде нагли са вашите постоянни ревове и долни манипулации на общественото мнение, че все вие сте с нарушени права, че се в нещо сте обвинени...всичко прекалено не е хубаво, а вие отдавна прекалихте.

0
Антон е типичен пример за циганин с "вишо" - слабообразован, тъп, но за сметка на това с огромно самочувствие.

0
Антоне, трудно ти се разбира. Не можеш ли да напишеш поне две свързани изречения? Много си зле, братчед.

0
А кога ромите ще започнат да плащат ток, вода, осигуровки и данъци?

0
Хубавото момиче автор на статията,ако наистина милее за правата на циганите в България трябва да живее в кв.Столипиново в Пловдив и само при много важни цигански дела да ходи в Брюксел ! Такава е световната практика иначе всичко друго е "хубава работа ама циганска " !

0
КОМУНИСТ от московски тип- човек,който лъже,краде и не работи.ЦИГАНИН- човек,който лъже,краде и не работи при пълна липса на елементарна КУЛТУРА. България няма да се отърве от тази зараза, но надеждата умира....

0
Я колко пъти ще пиша за да се знае че и ние не сме светици.Нали ве казвам че баба ми все казваше че сме дошли ет долината на Волга и по всяка вероятност сме руски цигани /а и начина на живот което водим не доказвали това/.И още нещо има ли по голям циганин от волен в България.За това дайте да оставим тези глупости а да мислим как довечера ще си нахраним чедата.

0
Циганка, не ромка! Казвайте нещата с истинските им имена.

0
Много се радвам когато видя красиви и умни хора роми ,които се показват в медийното пространство признавайки си за произхода ,знам че има много такива които се крият поради страх от дискриминация, и аз съм ромка образована шефка на 50 човека,майка на две деца които ходят на училище и много добре се справятс учебния материал, българина знае че трябва да си мръсен ,въшлясъл необразован и си циганин, но не е милички има много сред вас които няма да ви кажат доктори ,учители ,адвокати и мн. мн др.,и не ние се правим на извънземни а вие сте си такива , а и вашите офиси къде трябва да са след като нейния трябва да е в Филиповци вашите трябва да са на село а е като ще се обиждаме на българи и цигани ,кажете къде има такава дискриминация каквато е в българия това е отживелица само един комплексар може да каже че други са му винивни ,вземи си купи огледало покледни ако се харесваш усмихни се ако ли не хората не са ти виновни за това ,запиши си час при психиатър 2 или3 сеанса ще ти олекне!

0
Виолетке, спри да ни баламосваш като дърта ромка. Ако ти си ромка нямаше да изглеждаш както на снимката,Щеше да се снимаш с десетина ромченца,нямаше да можеш да пишеш, нямаше да имаш две имена, щеше да работиш в Улични общества - Брюксел. Ние българите знаем какво значи циганин. Тия ги разправяй на Саркози.Ако всички бяха като теб, аз съм готов да интегрирам две.

0
НИЕ, българите, нямаме друг избор освен да поискаме разпускане/ приключване на държавата (България) след като тази държава не се грижи за нас, А ЕДИНСТВЕНО И САМО за ромите. БЕЗ НАШЕТО СЪГЛАСИЕтази враждебна държава решава да плаща на ромите за раждане на повече и повече деца. Разбираемо е чоек да иска да има потомство. Ако си беден - едно, две, все ще се намерои помощ. Но да продължават да изсират създания, (които по най-бърз начин, още в детска възраст се самопроизвждат) - няма обшество, което може да понесе това. След като са бедни да престанат да раждат. Ако някой е болен или сирак - да. Но в случая става въпрос за професия "безработен" и уродливи утроби, които бълват ннякакви същества. Няма добро останало ненаказано! Ние бяхме добри и не постъпихме като Хитлер, и ето сега ни отмъшават за добрината . Тази ухилена стерва от снимката, Йорданова, да не се прави на извънземна, А ДА СИ ПРЕМЕСТИ ОФИСА ВЪВ ФИЛИПОВЦИ.

0
Знаете ли с подобно отношение няма да успеем да изградим здраво общество! Ще се мразим и завиждаме и всеки път ще търсим виновни за собственият ни хал. Тези роми, които виждаме всеки ден на улицата, това не е лицето на ромите. Колко приятели роми имате? А може би отговорът е че нямате. Бързаме да генерализираме, зашото това е лесно. Не искате поне малко да се замислите, че ромите са и журналисти и професори и писатели и лекари и художници и т.н. Но това е невъзможно нали, защото не познавате никoй такъв. А защо? Ромите, които са си уредили жиовата по един или друг начин и живеят сред нас не казват вече че са роми. Именно поради подобни коментари. Трябва да работим заедно и държим политиците, за които гласуваме ОТГОВОРНИ !!! Отговорни за всички нас, български граждани - роми, нероми. Спим и имиджа ни навън се подрежда близо до думата - корупция.

0
BILGARINA E TSIGANINA NA EVROPA , A TSIGANINA E OTHVAPLENOTO,IZOSTAVAENO I IZMACHENO DETE NA BILGARIYA! BILGARINA E NAY-GOLEMIYA RASIST NA EVROPA,PORADI NATRUPANI KOMPLEKSI OT VSAKAVI ROBSTVA! DA JIVEE TSIGANIYATA,TSIGANITE,TSIGANKITE I TSIGANCETATA ! SLED 50-60GODINI- DARJAVA "TSIGANIYA" SA STOLITS A" TSIGANDA"!

0
Както отдавна стана асно, не е достатъчно да се наречеш "ром" и да престанеш да бъдеш циганин.Рано или късно циганията избива на повърхността.Трябва промяна в манталитета, трябва отказ от циганията и циганиите.Това е достойното.Иначе има една българска поговорка: Преоблякъл се Илия и пак е в тия:)Та така и с циганите, нарекоха ги "роми", но си останаха цигани.

0
Кой ти пречи да живееш достойно , кой пречи на един циганин да си плати данъците кой пречи на един циганин да си пллати тока , кой пречи на един циганин да си купи хляб , сега КОЙ ЦИГАНИН ПЛАЩА ТОК , КОЙ ЦИГАНИН ПЛАЩА ДАНЪЦИ ПЪРВО СИ ОТГОБОРИ НА ТЕЗИ ПРОСТИ ВЪПРОСИ И ТОГАВА ПРАВИ АНАЛИЗИ И ЖЕЛАНИЯ И ПОЖЕЛАНИЯ

0
стига с тия роми , цигани дошли с турците да грабят след тяях и да заличават зулумите им , тва са тия кво общо имат с рим и римляните кой го измисли роми цигани от азиатските полета дето никой не ги желае , дори и тиядето ги доведоха по нашите земи турците не желаят да имат нищо общо с тях , били са едно време като хиените дето след всяка битка за обирали и оглозгвали всичко което е могло , но сега в нашетовреме няма битки и няма кво да се граби и са нещастни , мисълта ми е там от където са дошли вече няма нужда от тях , АКО ТУРЦИЯ ИМА НУЖДА ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕ

0
ma ti nukoga ne moje6 da bade6 balgarka po prostata prichina che si tsiganka(romka) ...... siniata ti krav rano ili kasno 6te progovori,za6toto e chast ot tialoto ti i to sastavna......... kakvo ravenstvo ochakva6 s balgarite ....... tova prosto e nevazmojno

0
Аз не можах да рзбера какво иска тази хубавица - ако разбирам правилна, тя е циганка. И работи в Брюксел.При това, цитирам : "Искам да живея достойно като българка,европейка и ромка". Е ми, аз мисля, че живееш. Какво искаш повече? Не ти ли е ясно , че толерантният български народ по никакъв начин не е възразил за това, че си циганка и да ти пречи да се развиваш. Значи българския народ те уважава. Уважава и не сегрегира такива като тебе - те се интегрират спокойно в обществото. Но ти защитаваш мързеливците, престъпниците -цигани, за които претендираш, че не не ги интегрирал българскиа народ. Той не интегрира и българите мързеливци и престъпници. Всеки се бори сам в животът си и никой не може да получава наготово. Интегрирането е личен избор,лична борба и който се бори - успява като теб, хубавице. С най хубави чувства.

0
От това, че претендирате за права, но пропускате задълженията си. От това, че искате да ви третират като хора, без да се държите като такива. От това, че в България търпят циганските престъпления, и присъдите за такива са буквално изключение. Да припомням ли смъртта на професор Калоянов? Или 8-те вагона желязо от гарата в Перник? За такова нещо в друга държава досега щяха да са разпробили по още една дупка в миризливите им задници. И като си решил да ме пунтираш непрекъснато - не пропускай въпроса, който зададох: Има ли въобще държава по света, в която циганите са се интегрирали, и работят наравно с другите?

0
България не е 70 милионна население ... По - скоро не мога да разбера, дали бългасрина се ядосва на това, че има неграмотни роми или на факта , че има над 5000 студенти роми ... от кое от се чувствате не конфортно споделе, може и да ви разберем ...

0
Пак изтъкваш чужди нарушения, като оправдание на престъпленията на циганите. Само че байкото с "палата", дето има фирма, изкарал е пари, платил е данъци и си е построил палат - не идва да ме краде през нощта. Говорим преди всичко за манталитет и поведение. Богаташите, които цитираш не оставят конски фъшкии след себе си, нито организират гета приличащи на сметище, от което се ръсят всякакви зарази. Циганите сами си правят този начин на живот, никой друг не може да им го направи. А после се чудят що се гнуся да се доближавам до квартала им, що не им давам работа, и що се дразня като им дават всичко наготово... Щото аз плащам за същото, което те получават даром, затова.

0
Но те са само, за да ви покажа, че монетата има две страни !!! Престъпността и корупцията, запомнете нямат име нито етнос ... Ако искате да промените нещо в тази държава започнете от сами те вас , стига давайте инструкции и тон в живота на другите, които виждаш ли, трябва да са виновни и за моето състояние. И на края, ако слепец слепеца води, до къде ще я докараме ? Последно, роми ли унищожават в момента българският футбол ? ДА се чуди човек да се интегрира ли или не ? Ако, да към какво и към кого ? Кой са примерите за поведение, че вече се объркахме ....

0
Vile, super mnogo podkrepyam tvoyata statiya! Nazavisimo ot komentarite na nyakoi ...da rechem "hora", az se radvam, che smelo zastana i izrazi svoeto mnenie za nas, romite, v edna ne-evropeiska durzhava. Az sum s teb!

0
Антон, "Цар Киро" говори ли ти нещо? :) Недей търси причини в шепата далавераджии, които са много по-малко дори от циганите-студенти. Говорим за невъзможност за интеграция на масата цигани, които непрекъснато формират нови и нови гета, всяка нощ тероризират мирното население, рушат дори цели мостове, за да вземат желязото, и да го предадат на вторични... Те нямат палати, защото не умеят да създават. Те само рушат!!!

0
Първо, поздрави към авторката за отличната статия ... Имам няколко въпроса кем обидените българи : Ромите ли са виновни за корупцията ни в съдебната система ? Ромски ли бяха тези незаконни палати( а не колиби), които видяхме по новините в елитните Софийски квартали ? Роми ли са тези престъпници пред, които българската съдебна система е на колене ? Роми ли създават корупцията по високите етажи на властта в Б-я ? Роми ли са държавните служители, които източиха еврофондовете към Б-Я ? Роми ли са богаташите и бизнесмените, които използват всички видове даначни облекчения ? Роми ли печатът фалшиви парични банкноти ? Роми ли решават проблемите на ромите или е пълно с некадърни чиновници от предишния строй (българи), които би трябвало да интегрират ромите ? А щях да забравя, някои знае ли къде е кмета на Ямбол в момента , може би има нещо циганско в него , за да го задържaт ?

0
Чичо ли си, къ'в ли си, не знам, ама можеш ли да ми кажеш някоя държава, в която успешно са интегрирали цигани? Ей така, циганите да са като всички останали в тази държава, да работят наравно с тях, да си плащат данъците, застраховките, осигуровките и прочие... Поне една!!!

0
Права е кифлата! Напълно я подкрепям! Тук НЕ СМЕ СБОСОБНИ да интегрираме ромите!! Затова предлагам всички да минат кратки курсове по ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ, да им се платят пътни разходи до една държава от ЕС по тяхно желание +100 евро джобни и от там само да гледат и да се маят на метаморфозата gypsy -> european citizen!! И без номерца а ла СИКОЛА НАРКОЗИ !!!!!

0
През 1988г. копаех канали за телефони в Червен бряг. Бях войник, беше лято , беше неделя, хората си почиваха, аз махах с кирката като египетски роб. По време на почивката говорих с един циганин, около 45г. Самият той каза, че циганина ще се мъчи 12 часа да открадне нещо за 8 лева, но няма да ходи да работи 8 часа за 10 лева. Защото при тях тези които работят ги имат за ахмаци и не ги уважават, а тези които крадат са на почит. Тези "роми", които сега са 1000 пъти по-нагли отколкото преди 22 години, ли да интегрираме в нашето общество. А пропо познавам циганин бизнесмен, когато го попитах защо не наема от своите на работа, той ме попита дали не съм луд.

0
Г-жо от брюкселското Факултето! Статията Ви е поредната нагла гавра с всички трудещи се и плащащи чинно данъците си българи, които всеки ден сме терорицирани от циганския произол и от безхаберието на Държавата по въпроса. Къде според Вас са правата на хилядите български пенсионери, които след 50 години трудов стаж и достоен почтен живот са принудени да се барикадират всяка нощ в домовете си, ужасени от страх да не станат поредните жертви на циганските набези, въоръжени грабежи, изнасилвания, убийства и т.н.? Европейско ли е млади и яки мъже да безделничат по цял ден в кръчмите и кафетата, а нощем да грабят всичко, което има някаква материална ценност? Ако приемем тезата им, че го правят от глад, то тогава от глад ли изнасилват и убиват (над 90% от изнасилванията се извършват от цигани)? И имайки предвид Вашата организация, колко отворено може да бъде едно общество, в което 15% от населението тероризира и държи в постоянен страх останалата част?!?

0
Напълно съм съгласна с Мария...Какво прави фондация Отворено общество и Вие, г-це Найденова? От Брюксел нещата изглеждат доста различно...Пример от снощи-телевизия БТВ - Великолепната шесторка-майката на 9 изоставени деца, бременна с 10-то?! Няколко бащи...последният каза, че децата ще се раждат, "да давали детските и те ще си ги гледат...щял да заколи тези от общината...Видяхте ли как изглежда къщата и какви са условията за живот...Ето тук направете нещо и после говорете за толерантност към ромите...

0
Ха-ха-ха... Ако този виц за 5-те ви хиляди студенти е верен, то можем да си дадем сметка за нивото на родното образование... А колкото до падналите на земята, то нека се изкажат хилядите пребити, ограбени и изнасилени български беззащитни пенсионери, тероризирани всяка нощ в селата, най-вече в северозападна България.

0
до Tano: Г-н Тано, моите поздравления за Вас и 5000 студенти роми във ВУЗ. Но, "една лястовичка пролет не прави". Не разбрах защо трябва да криете вашият произход. Нима казаното от другите коментатори не е истина? И кой случая е паднал на земята и притиснат в ъгъла в нашето общество? Разходте се из нашата китна, наистина родина. Обезлюдени села, само роми, обрали всичко до шушка и направили всичко в руини...

0
Г-н Владо, и аз като г-ца Найденова съм ром или ,както повече обичате да ни наричате циганин. Честно казано нямам проблем да ме наричате, както изберете за добре, но държа да съм такъв а не "бивш циганин". Това, че съм образован, работя, плащам данъци, ток, вода, парно и осигурявам работа на шестима българи в какви рамки на Вашите стереотипи ме вкарва, но и това не ме инересува. Искам само да Ви кажа, както на Вас така и на останалите коментатори, че хората, като нас от нашия етнос са много повече от колкото вашите мозъчета могат да го осъзнаят. Към момента има повече от 5 000 роми студенти в различни ВУЗ в страната. Питам се още колко ли крият своята идентичност, заради стереотипите в нашето общество. И в заключение ще кажа, че е най лесно да се оплюе и набие някой, който е паднал на земята или е притиснат в ъгъла. Поздравления за вашето достойно мъжко поведение!

0
Г-жо/-це Найденова! Какви хора трябва да сте Вие, ако от векове живеете, както казвате в една държава, не познавате друга такава, но упорито не се интегрирате в нея?! Каккъв е този етнос, който никаде в Европа не го обичат, тачат и милеят за него. Всеки един, който като Вас се е изучил и интегрирал, и неговите пра-пра- пра- ит.н. родственици са родени на тази земя, си е БЪЛГАРИН. Не ние, а Вие с Вашите цигански традиции и родово-общинен строй се делите, да не говорим какаъв процент почти не говорите езика ни. Познавам "бивши цигани", образовани, работещи, които са българи като нас, и не ми минава мисълта да ги нарека цигани. Защото отдавна в нашето търпеливо общество думата циганин е синоним на поведение и начин на живот, а не на етнос!!! Осъзнайте се! Какво защитавате?

0
Коментара на тая девойка е пример за циганска наглост :)

0
Българите са най-толерантни към ромите в целия ЕС. Някои хора, които са в бизнеса с правата и дискриминацията, се опитват да ни изкарат черни отгоре до долу поради една единствена причина - пари.

0
Може би ще кажеш, че всичко това е така, защото няма търпимост към тях. Нима!?!? От колко десетилетия ги търпим!? И от година на година става все по-зле. За циганите има само права, а за мен - само задължения. От мен вземат данъци, на тях дават помощи. Аз плащам ипотека 30 години, а на циганите - общински жилища!?!?!? Е, що така бе, Миме!? И който говори за дискриминация - има ли някаква идея кой точно е дискриминирания в случая???

0
Да, трябва да се събудиш, и да се огледаш. И тогава може би ще видиш разрушенията, които причиняват циганите. Блок 20 в Ямбол е само като връх на айсберг. Това е, което се виждаше. Днес има и новина за самонастанили се цигани в дома на музикант, докато е бил на гурбет. Циганите не се интересуват от Законите, вземат каквото си искат, и не един или двама от тях са ми заявявали съвсем открито: "Докато има социални помощи - ей тия две ръце никога няма да работят!". Когато бях ученик, в класа ми имаше и циганчета от съседното село. Безплатни учебници, и безплатен транспорт имаше за тях, и пак бягаха от училище. Те не умеят нищо, и не искат да се научат. Цапат навсякъде, а се оплакват, че им е мръсно.

0
Ето такива статии пораждат у обикновения човек едно инстинктивно отхвърляне на всичко, свързано с ромите и с "решаването" на техните проблеми. Обърнете внимание как започва статията: с "неприятното усещане", което авторката изпитала по повод на едно изказване на министър... След това вниманието се насочва към "начина, по който ромите са третирани у нас" - не се казва нито дума за това как самите роми третират цялото общество... И по-нататък авторката дори стига до абсолютно погрешната констатация, че, видиш ли, "По-голямата част от ромите в България не ползват никое от тези права" . Е как да вярваме на такива автори, при това работещи в ... Брюксел?

0
Не ми се коментираше ,щях да напиша на 100% това което си го написала , дори и франция страната еталон за демокрация разбра че това са племе което се интегрира само с бой и методи о средновековието ЗАЩОТО ТЕ ЖИВЕЯТ В ТАЗИ ЕПОХА ЕПОХАТА НА КЛАНОВЕ И РОДОВЕ , ПРЕДЛОЖЕНИЕ НИКАКВИ ДОБАВКИ НИКАКВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ , ОБРАЗОВАНИЕ ЗАДАЛЖИТЕЛНО И СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ СЪС ПОМОЩА НА МЕТОДИТЕ НА САУДИТСКА АРАБИЯ ИЛИ ТАМ ДЪРЖАВИТЕ ОТ АРАБСКИЯ ЩОЛУОСТРОВ ЗА ТЯХ , ТАМ НЕ ПРОСЯТ НЕ КРАДАТ НЕ СМЕЯТ И КОПЧЕ ДА КАЖАТ НА ПОЛИЦАЯ ЩОТО В КОЯТО ЕПОХА ЖИВЕЯТ ТАКИВА СА ИМ НАКАЗАНИЯТА РЯЗАНЕ НА РЪЦЕ БЕСЕНЕ , САММО ТОВА ГИ ПРАВИ СОЦИАЛНИ И ПРИСОБИМИ ДРУГОТО Е ТЕ СИ СВИРКАТ И СЕ ПОДИГРАВАТ НА НАС ТЕЗИ КОИТО ИМ ОСИГОРЯВАМЕ ПАРИТЕ ДА СЕ ПЛОДЯТ

0
IV. Не искали да работят за 250лв. Ами за колко МОГАТ да работят? Какво могат да правят? Дали въобще искат да работят? Да не говорим за постоянното занимание „безработен”. Колко от тях си плащат сметките? На много от тях доходите са им не много по-ниски от моите и на други граждани на Р България, които не са РОМИ, но плащат и за тях. И т.н и т.н госпожо. Примерите са много. ДЪРЖАВАТА ли им е виновна, останалите граждани? Кой??? Уважаема г-жо Найденова, след 40 години живот и съприкосновение с моите сънародници РОМИ, най-отговорно Ви заявявам, че аз и много хора не искаме да се интегрираме или да ни интегрират с РОМИТЕ. След като самите те пет пари не дават и само искат, и искат още и още!!! Мизерията и мърсотиятя си я правят те самите, и никой не може да обвинява някой друг за това. Милозливите обяснения, как видите ли, не им се дава шанс в живота, въобще не ме трогват вече!

0
III. Сега живея почти в центъра на София срещу РОМИ, окупирали промеждутъка м/у 2 сгради и заформили истинско гето. Броят на постоянните му обитателите е приблизително 20-на, „приходящите” на моменти са дори малко повече. То е смрад, мърсотия, викове и чалга понякога от много рано сутрин. Да не говорим като се стъмни, независимо от сезона – се събират в карето зад блока. Пак са викове, крясъци.... Не смеем да се обадим, защото можем само да предполагаме какво би последвало. Ако не на момента, то в подходящ такъв. Страхуваме се!

0
II. След тях и трева не вирее. Първо рушат собствените си домове. Не им пука! Помните ли новите къщи, които им се дадоха преди няколко години? На какво приличат сега??? "Държавата" е ДЛЪЖНА според тях! До кога да сме толерантни, госпожо? След като с очите си съм виждала в транспорта да глобяват пенсионер на видима възраст над 70 години без док-ти, а в същото време тайфа РОМИ да се возят гратис, шумни, мръсни и НАГЛИ. Попитах контрольорите защо постъпват така, а те на свой ред ме попитаха дали съм луда, нямало да се занимават с ромите, защото не им се занимавало и било дори опасно!? Представяте ли си?

0
Да, ние трябва да отворим очи и да погледнем проблемите в лицето, но заклеймяването на ромите и критиките за неуспеха на интеграцията все срещу предишното правителство, не са изход от проблема. Вместо това, ние трябва да търсим решения как ромите могат да имат същите възможности, права и задължения като останалата част от българското общество. Ромите не трябва да живеят като аутсайдери в гета или в изолирани квартали в покрайнините на градовете. Ромите трябва да живеят заедно с мнозинството и това ще се случи, само когато подобни изявления на наши избрани представители не се премълчават." „Опитите" за интеграция, поне аз лично си спомням как в края на '70те год.в кв.Х.Димитър в София построиха нови блокове и на вс. първи етажи сложиха роми. След няколко години вече, никой не искаше да живее там. Смрад, мърсотия, още първите години паркетът беше използван за подпалки! Дори и коне си бяхa довели! Как да ги интегрираш!? Не искат да се учат, всичко съсипват.

0
Bravo na avtora. Opredeleno na kompleksiraniya ni balgarski narod sa mu neobhodimi takiva stanovishta ot strana na romite.

0
Тази ромка ли е или е поредната българска глупачка , що не вземе едно ромско семейство от двама души да го гледа , след 20 години ще са 100 и никой няма да работи а ще чака ние българите да работимзаради тях и ги издържаме , защо не се заинтересува колко пъти и как са им давали жилища и после са ставали на кочини , защо ЗАЩОТО СА ГОВЕДА НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ТАКА КАТО НИЕ РАЗБИРАМЕ ЖИВОТА ,, НООО И ИСКАТ БЛАГИНКИТЕ НА ТОЯ ЖИВОТ , НИЕ СМЕ ГЛУПАВИТЕ ЧЕ ИМ ДАВАМЕ , ОСТАВИ ГИ ДА ЖИВЕЯТ КАКТО ИСКАТ И ДА БЪДАТ ТАКИВА КАКВИТО ИСКАТ , НОООО ВЪН ОТ СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ТЕ СА ПАРАЗИТИ , РАСТЪТ И СЕ РАЗМНОЖАВАТ ЗА СМЕТКА НА НАС И В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ НИ ЗАДУШАТ НЕ Е СИМБИОЗА ВРЕДНИ ПАРАЗИТИ СА

0
Авторката що не вземе да си домъкне изнежения задник тук и да види, а после да смъдящата сган. На циганите им бе дадено, те го излапаха и видяха, че може наготово. Това ни е вината, че им даваме. Спрете да оплювате българщината мангали ниедни.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

12 500 национални предатели в събота вечер

Ако четеш само коментарите в интернет, очевидно българинът не иска голям тенис Eдин българин отишъл на гости на приятеля си и какво да види - в задния му двор разцъкват на един прекрасен корт

Озверяваме бавно, неусетно почти

Не може да сложим до всеки лекар полицай То не е за песен, а за плач. Агресията става ежедневие. Или еженощие. Защото поредният побой в здравно заведение се случи онази нощ.

Кому е изгодно свалянето на самолета?

Светът се тресе от кризи, България трябва да се съсредоточи върху националните си цели “Кому е изгоднo?” (на латински Quo prodest?) е въпросът, с който от Древния Рим досега са търсели извършителя

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

ПРЕДВЕСТНИК Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни,

Коментар №1 на седмицата: Турция предупреди Русия?

Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия,

Коментар №2 на седмицата: 4 причини за конфликт между Русия и Турция

Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране,

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

ФЕЙЛЕТОН Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени “Държавата, това съм аз.” Не го е казал Бойко. Но е факт – когато го няма него, няма я и държавата.

  • Има ли бъдеще такса “Перник”

    Идеята на бизнеса с такса “Перник” да се пълни хазната в София е противоречива. Може и да има някакво основание колите от страната, които използват инфраструктурата на столицата, а там, където са регистрирани, плащат по-малки налози, да си плащат допълнително. Това обаче е трудно да се случи в живота.
  • Христо Иванов да бъде изслушан в парламента за скандала с ЕК

    Той представи пред ВСС анонимен текст, публикуван в близка до него медия, като официална позиция на ЕК ПРЕЗ последните няколко дни се заговори много по медиите дали Европейската комисия е искала оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и разследване на случая “Янева”. ЕК няма как да се намесва и да влияе по никакъв начин във вътрешната