Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
ПРОДУКТИ
За пандишпана
12 яйца, 500 г брашно, 1,5 кг захар, какао, 100 г млечен шоколад, 2 ч.ч. пудра захар, 250 г орехи, 250 г масло
За сиропа: варим 1 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. вода. Чакаме го да изстине и заливаме студения пандишпан.
КОЙ ГОТВИ
Пише ни редовният читател от Лом Ивайло Благоев. Той предлага много ефектна и вкусна празнична торта, която е предизвикателство към всеки сладкар. Не е лесна за приготвяне, но е много вкусна. Ивайло използва за мярка чаши, които събират 300 мл течност.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме пандишпанения блат, като смесваме 8 яйца, 1 ч.ч. захар и още 6 с.л., 1 ч.ч. брашно и още 5 с.л. Разбъркваме до сгъстяване, като яйцата не трябва да са студени. Печем в умерена фурна, а като изстине готовият пандишпанен блат, го режем с конец на 2 равни части.
Правим два крема, като за първия разбиваме 4 жълтъка, 4 с.л. захар и 2 с.л. какао. Разбиваме маслото и 1 ч.ч. пудра захар и ги смесваме с първата съставка. Третата смес крокан се получава, като карамелизираме 6 с.л. захар в купа, намазана с олио. Като се разтопи, добавяме орехи. Изсипваме ги върху целофан, счукваме ги и ги добавяме към сместа.
Втория крем правим, като разбиваме 4 белтъка и 4 с.л. пудра захар на сняг. Добавяме топъл сироп от 1/2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар. Прибавяме го на капки, за да не слягат белтъците. Върху напоените блатове слагаме от първия крем. След това слепваме двата блата и върху горната половина на втория блат прибавяме белтъците на сняг, като ги оформяме с лъжица във форма на вулкан. Ако не ви се получат белтъците на сняг, може да използвате 0,5 кг течна готварска сметана.
Накрая поливаме с разтопен шоколад. На върха на вулкана закрепваме половин черупка от яйце, пълна с ром или медицински спирт. Палим го при поднасяне