Най-вкусна е райска ябълка, узряла на клона

Кръгъл плод, обагрен в цветовете на пламък, привлича погледи на клиентите по големите пазари за плодове и зеленчуци.

- Какво е това оранжевото?, често питат любопитни.

- Дар от боговете.

Така търговците наричат най-вкусния плод, който предлагат на сергиите си през есента.

Заради изключителната му сладост и приятен аромат той наистина може да заеме челна позиция в класацията за най-вкусен плод. Иначе гръцкото му название е "диоспирос", което в превод означава “божествен огън”.

Родината му е Китай и Япония. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат. Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат, разказват продавачи.

И съветват: в такъв случай не се отказвайте от плода, купете го. Добре е обаче да го оставите на перваза на прозореца, за да доузрее.

Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.

За първи път страните от Средиземноморието и Америка вкусват оранжевия плод още през XVIII век, свидетелстват летописци.

У нас обаче райската ябълка идва едва през 1935-1940 г., разказват агрономи. След вноса на плодовите дръвчета райската ябълка веднага добива популярност заради вкусовите си качества. Модата всеки да отглежда яркооранжевия плод в градината си се разпространява като пандемия. Дръвчето е непретенциозно, вирее почти навсякъде из България и след няколко години дава обилни плодове.

Най-разпространено обаче е отглеждането му по Черноморието и край градовете Пловдив, Сопот, Сливен, Хасково и Ивайловград, където често освен райска ябълка го наричат медовина.

Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.

Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.

Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.

Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.

Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.

3-4 плода свалят кръвното налягане

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства.

Райската ябълка има успокояващи, бактерицидни и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.

Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.

РЕЦЕПТИ

ДЕСЕРТЕН КРЕМ

Продукти за 5 порции:

2 добре узрели райски ябълки

2-3 супени лъжици захар

1,5 чаени чаши прясно мляко

1 пакетче желатин

1 пакетче ванилия

Плодът се обелва и вътрешността му се разбива на пюре. Към него се прибавят млякото и ванилията. Желатинът се разтваря на водна баня с малко вода и се прибавя към сместа. В предварително намокрени формички се изсипва сместа и се оставя да се желира. Десертът се сервира със сладко по избор или натюр.

КЕКС

Продукти:

1 чаена чаша пюре от райска ябълка

1 чаена лъжичка сода

1 чаена лъжица бакпулвер

2 чаени чаши брашно

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжичка индийско орехче

1/2 ч. ч. разтопено масло

1 ч. ч. захар

1 яйце

1/2 ч. ч. кисело мляко

1 ч. лъжица настъргана на ситно портокалова кора

1/2 чаена чаша орехи

Брашното, содата, канелата и индийското орехче се смесват. Маслото се разбива със захарта, яйцето и пюрето от райската ябълка до получаване на пухкава еднородна смес. Към нея се прибавят брашнената смес, киселото мляко и настърганите портокалови кори.

Сместа се изсипва във формата и се пече на предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

СИРОП ЗА ЗИМАТА

Няколко узрели плода се нарязват на дребни парченца и се поставят в емайлиран съд с гореща вода. Съдът се похлупва и се оставя да преседи около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба шишетата могат да се стерилизират на водна баня за 10-12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка за зимните месеци.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Мазанец - чешки великденски хляб

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Козунак с плънка

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул

Изданието за най-вкусните сандвичи е вече на пазара

За първи път у нас излиза една уникална по рода си кулинарна книга – „Сандвичите на Толик”. В нея ще откриете 50 различни рецепти за най-вкусните сандвичи, които някога сте опитвали.

Шоколадови яйца с плодов мус

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул