Най-вкусна е райска ябълка, узряла на клона

Кръгъл плод, обагрен в цветовете на пламък, привлича погледи на клиентите по големите пазари за плодове и зеленчуци.

- Какво е това оранжевото?, често питат любопитни.

- Дар от боговете.

Така търговците наричат най-вкусния плод, който предлагат на сергиите си през есента.

Заради изключителната му сладост и приятен аромат той наистина може да заеме челна позиция в класацията за най-вкусен плод. Иначе гръцкото му название е "диоспирос", което в превод означава “божествен огън”.

Родината му е Китай и Япония. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат. Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат, разказват продавачи.

И съветват: в такъв случай не се отказвайте от плода, купете го. Добре е обаче да го оставите на перваза на прозореца, за да доузрее.

Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.

За първи път страните от Средиземноморието и Америка вкусват оранжевия плод още през XVIII век, свидетелстват летописци.

У нас обаче райската ябълка идва едва през 1935-1940 г., разказват агрономи. След вноса на плодовите дръвчета райската ябълка веднага добива популярност заради вкусовите си качества. Модата всеки да отглежда яркооранжевия плод в градината си се разпространява като пандемия. Дръвчето е непретенциозно, вирее почти навсякъде из България и след няколко години дава обилни плодове.

Най-разпространено обаче е отглеждането му по Черноморието и край градовете Пловдив, Сопот, Сливен, Хасково и Ивайловград, където често освен райска ябълка го наричат медовина.

Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.

Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.

Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.

Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.

Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.

3-4 плода свалят кръвното налягане

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства.

Райската ябълка има успокояващи, бактерицидни и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.

Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.

РЕЦЕПТИ

ДЕСЕРТЕН КРЕМ

Продукти за 5 порции:

2 добре узрели райски ябълки

2-3 супени лъжици захар

1,5 чаени чаши прясно мляко

1 пакетче желатин

1 пакетче ванилия

Плодът се обелва и вътрешността му се разбива на пюре. Към него се прибавят млякото и ванилията. Желатинът се разтваря на водна баня с малко вода и се прибавя към сместа. В предварително намокрени формички се изсипва сместа и се оставя да се желира. Десертът се сервира със сладко по избор или натюр.

КЕКС

Продукти:

1 чаена чаша пюре от райска ябълка

1 чаена лъжичка сода

1 чаена лъжица бакпулвер

2 чаени чаши брашно

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжичка индийско орехче

1/2 ч. ч. разтопено масло

1 ч. ч. захар

1 яйце

1/2 ч. ч. кисело мляко

1 ч. лъжица настъргана на ситно портокалова кора

1/2 чаена чаша орехи

Брашното, содата, канелата и индийското орехче се смесват. Маслото се разбива със захарта, яйцето и пюрето от райската ябълка до получаване на пухкава еднородна смес. Към нея се прибавят брашнената смес, киселото мляко и настърганите портокалови кори.

Сместа се изсипва във формата и се пече на предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

СИРОП ЗА ЗИМАТА

Няколко узрели плода се нарязват на дребни парченца и се поставят в емайлиран съд с гореща вода. Съдът се похлупва и се оставя да преседи около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба шишетата могат да се стерилизират на водна баня за 10-12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка за зимните месеци.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Дидо Мачев чете само съдържанието на кулинарните книги

Дидо Мачев яде яйцата така, както са ги яли във Франция през XVIII век. Научил рецептата от мадам Гаскон, когато бил на екскурзия в град Дин, Южна Франция. Става дума за яйца по гасконски.

Лаврак на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Какаов сладкиш

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Уханни чалмички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пастички "Тирамису" с вишни и канела

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Плодов сладолед “Експрес”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Рогчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,