СРС уличават горнооряховските лекари в убийство

Снимка архив

Подслушване на телефона на директора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" доказва, че бебето на 17-годишната родилка в Горна Оряховица е било умъртвено умишлено, съобщи радио "Фокус".

От Окръжна прокуратура във Велико Търново изнесоха запис на телефоните разговори, които директорът на болницата е водил. Те доказват твърденията на полицията, че детето е било родено живо.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Прокурорът по случая - Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15.00 часа в горнооряховската болница. Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо. Първият разговор е проведен в 14.44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонаталог. По време на разговора директорът на болницата заявява ‘'Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим." От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15.24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. Мъжът пита д-р Кожухаров „дали да мята детето". От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16.10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето "вече е при Андрей Баташов". Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци. Д-р Кожухаров заявява: „Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул''.

Данните от разговорите между лекарите посочват, че е бил обсъждан и въпросът да се плати на майката сума около 1000 лева, за да запази мълчание по случая.

Цветан Цветанов: Живо бебе е умъртвено, не му е даден шанс

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза вътрешният министър Цветан Цветанов. От парламентарната трибуна той прочете дословно разговорите в болницата от деня на случая. Част от цитатите в разговорите между лекарите на смяна и ръководството на болницата гласят: „Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", „Той си е виновен. Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", „Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!", „То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим".

В коментар на твърденията на Лекарския съюз, че става въпрос за аборт, министър Цветанов каза, че от хронологията на водените разговори става ясно, че в началото детето е било живо, че е тежало 600 грама и че е било в 23-тата седмица на развитието си. Министър Цветанов каза още, че е разговарял с главния прокурор на базата на всички доказателства и на резултата от съдебната експертиза при необходимост да бъде направена повторна експертиза в чужбина. Той подчерта, че информацията е събрана, съгласно българското законодателство.

Цветанов благодари на лекарите от ГЕРБ, че не са се включили в декларацията на лекарите-депутати, които вчера протестираха срещу полицейските действия. „Днес всеки сигнал трябва да бъде проверен и да се търси отговорност за тези, които са извършили престъпления. Исках да ви дам цитати, за да си изградите изводите. Аз съм винаги на ваше разположение, когато има подобни въпроси", обърна се Цветанов към тях. По думите му много енергия се изразходва по коментиране на полицейщината, но МВР застава на правилния път, за да гарантира сигурността на българските граждани.
„Трябва да не говорим за полицейщина в страната, а който нарушава законите в страната, да понесе своята отговорност за това, което е причинил", каза Цветанов.

Министърът на здравеопазването: „Срам ме е"

„Сутринта казах, че съм притеснен от действията на полицията, но сега като чувам всичко това, какъв коментар да направя? Мен ме е срам. Нищо не мога да коментирам повече." Това каза в кулоарите на НС министърът на здравеопазването Стефан Константинов в коментар на допълнителната информация по случая с умъртвеното дете в Горна Оряховица. Министърът каза, че не е бил запознат с детайлите по декласифицираната информация, която министър Цветанов разгласи, само е знаел от вътрешния министър, че нещата са много сериозни.

Според министъра това е един криминален случай, по който трябва да се произнесе следствието. По думите му - стандартите са категорични - над 600 грама и над 22-ра седмица, е раждане. „И след като се говори, че бебето е дишало, какво повече да го коментираме. Дори да е аборт, чисто технически, дали му е било писано, статистиката казва, че тези деца живеят малко, но какво трябва да бъде човешкото отношение. Тук не говорим даже за медицинска етика. Тук става въпрос за нещо съвсем различно".

Много е важно заключението на съдебномедицинската експертиза, каза още Константинов и допълни: „Аз не мога да си представя, че тези неща са говорени по телефон и не могат да се потвърдят".

Попитан дали трябва да се отнеме правото на тези лекари да практикуват, министър Константинов каза: „Попитайте Лекарския съюз. Те винаги са много „хард", но има етична комисия, нека те да кажат, след всичко, което се е случило, какво ще правим", каза Константинов.

Д-р Димитър Ленков от Лекарският съюз: Това е аборт, полицията е превишила правата си

Бебето не е родено живо, това е аборт, и полицията категорично си е превишила правата, е мнението на д-р Димитър Ленков - главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). „Това не е бебе, в 21-ва седмица. За да може един плод да е жив, да е способен, той трябва да е поне в 22-ра седмица и да тежи поне 600 грама, а в случая няма нито едно от двете условия", каза д-р Ленков. „Независимо колко дълго е живяло, това бебе нито може да диша самостоятелно, нито е имало сърдечна дейност. Позицията ни няма как да се промени, не могат да се въведат нови критерии и нови стандарти", каза още главният секретар на БЛС.

По думите му - стандартът по акушерство и гинекология е наличен от интернет страницата на Министерство на здравеопазването и може да се прочете какво означава „аборт". Ленков допълни, че за да преживее едно дете, да бъде вписано като живородено, то трябва да преживее 7 дни. „Това, че един плод е имал движение, това дете е било обдишвано и му е бил направен пряк сърдечен масаж в продължение на половин час. То няма нито спонтанно дишането, нито сърдечна дейност", каза още представителят на БЛС.

Според него полицията категорично си е превишила правата, отнасяйки се по този безобразен начин спрямо едни достойни хора в един малък град. „Това ли е начинът тези хора да бъдат публично унизени чрез един публичен арест? Бебето не е родено живо, това е аборт, питайте когото искате лекар", допълни Ленков.

Той се усъмни дали не е незаконно оповестяването на разговори между лекарите в болницата и каза, че не ги е чул.

„Държа да кажа, че ще накажем много по-строго, отколкото съда, колегите ни, ако има нарушаване на професионални или морална етика", каза проф. Милан Миланов - председател на Централната етична комисия на БЛС. Той заяви, че има решение на управителния съвет на съюза, с което са създадени две комисии, които на място ще проверят медицинската ситуация.

По повод изнесената информация от вътрешния министър Цветан Цветанов за разговора на лекари от болницата, проф. Миланов заяви: „Доколкото аз чух там се води някакъв разговор между двама човека, които никой не знае какви са - участвали или не са участвали. Просто никакви коментари до този момент. Когато ние си направим някаква оценка, ще излезем с изявление".

Проверките на лекарския съюз ще бъдат извършени тогава, когато наличната документация и съдебномедицинската експертиза на трупа на детето бъдат на лице, посочи проф. Миланов. „Искаме пълната документация и да сме наясно точно за какво става дума - и по медицинската документация, и по сведение на колегите. Проверката ще бъде много точна и много прецизна", подчерта председателят на Централната етична комисия на БЛС.

Д-р Кожухаров: Не сме го убили, беше плод след аборт без жизнени функции

„Със специалните разузнавателни средства са записани разговори, проведени 24 часа след смъртта на плода, така че няма как това да мине в съда", коментира директорът на болница "Св. Иван Рилски", д-р Миролюб Кожухаров по радио „Дарик".

„Ние не можем да го убием, след като то е било мъртво, говорим за плод след аборт без жизнени функции, твърди д-р Кожухаров. Освен това ние имаме свой специфичен език, в който казвайки живо, значи че има потрепвания, посочи Кожухаров.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 31

Сортирай по:

0
abe tiq doktori kakto i poveche v balgariq sa urodi trqbva smurtna prisuda tova ili onova ako ima pari vsichko e dobre ako nqma mrisi cqlata rabota e suro bajina6tina

3
do hurd pisal si 4e dete na 600 gr 6te bude izrod itn .koi ti kaza na teb tazi glypost ,poznavam mom4e koeto e rodeno 500gr i sega e 26 godi6en prekrasen maz ,a ti kak bi komentiral ako deteto be6e tvoe ,ne stava vapros dali e na bylgarin ili ciganin i as sam mnogo protiv prestaplenijata na ciganite ,no za edno novorodeno nikoga ne bih kazala tova koeto ti pi6e6 po doly ,zasrami se

0
Ако имате сто лева и животът ви зависи от лекар или от мутра, кой смятате, че има по-голяма вероятност да вземе парите и да ви спаси? Може да звучи много спорно, но аз ще заложа на мутрата, защото лекарят не би рискувал да подбие цената си като приеме да ме спаси за толкова малка сума. http://www.svobodnablogaria.com/?p=1734

0
Оги Фроги бил спестил парички и взел да издава газета за птички. Любица Кулезич яхнала метлата се пулела грозно от екран на децата. Оги Фроги синчето си Сашко – готвача, административен директор даже направил. А от Слънчев бряг АД някак незнайно се изпарили 200 милиона случайно. Наркоман един бесен, крадлив дошъл да издава парцала нов заядлив. Три дена яли, пили и се веселили и накрая вестник Торнадо съчинили. Зализал перчема и налял шкембето Оги Фроги вече станал Оги Кюфтето. Мушмулата Стойко брадата от село гордо се изтъпанил пред общото дело. На стари години Оги пасквили прописал и от фуражка в журналист се уйдисал, като всеки низък и платен лайномет да се мисли за всенароден поет.

0
Шокиран съм от част от изказаните мнения!!!. За мен не е важно законни ли са СРС-ата, а действията на лекарите. Не поставям всички под един знаменател, но тези просто нямат моралните качества да бъдат такива. Та който е чел стенограмата на записаните им разговори, е разбрал, че самият им изказ е по-подходящ за някоя мутра. Надявам се останалите им колеги да застанат на принципна позиция, а не да се поддават на на позорящата ги "колегиалност"!

0
Кой, кога и защо е разрешил тези СРС-та?! Защо веднъж се казва бебе в 22 седмица /при положение, че това е просто плод/, а след това се говори за 7-месечно бебе?! За мен това е поредната акция за отвличане на вниманието от Цвъчко и Боко, от Калинка и Миро Найденов. СРС-тата са изфабрикувани.

0
Помнете ми думата че тези СРС-та са скалъпени в някоя полицейска лаборатория.И целят да отвлекат вниманието от необяснимите богатства на Цветанов, от национализацията на парите ни за здрве от Дянков,от далаверите на Калина Илиева..Защо Цветанов не извади СРС-та с/у Алексей Петров,а.Не му стиска,май.

0
Абсолютно НАГЛАСЕНА работа.Целта е да се манипулира общественото мнение ,да се настроят хората срещу лекарите за да не протестират срещу унизителното положение в ,което ги е поставила държавата.Така действа Сегашната власт-Никокво уважение към хора учили по 20 години.Нетърпимост към интелигенцията...защо ли звучи познато.Да се върнем назад в историята...къде ли пак правиха така не веднъж.

0
И защо е трябвало да събличат докторката гола? Какво са търсили? Оръжие, наркотици или още един труп? Идиоти. 600грамово бебе на майка инфантилка и баща ром, ако оживее какво става с него? Поредният идиот на издръжка на държавата. Поредният маргинал,крадец или убиец.На тези доктори да им се даде орден. Хайде стига сте се сополявили! Дете идиотче за кого е радост? За родителите или за държавата? С изроди ли ще увеличавате популацията? Защо не сте искрени?

0
Лекарското поведение е един въпрос, полицейщината е друг въпрос. Виновен е 1 лекар вероятно, а тръшкат и малтретират 3. Никъде в законите не е казано, че тръшкането и гаврата в участъка са елемент от разследването , че дори от наказанието.

0
И тези Мръсни Долни Убийци !!! искат пари за здравеопазване ,това си е чисо престъпление - смъртно наказание или затвор до живот. Трябва във всяко едно учреждение да има камери ,във всяка стая да се правят записи да се записват телефони ,звук от операционни от родилни зали итн. и тогава да ги питам къде ще ходят ,лекарски съюз мръсници. Г-н Борисов най-голямата мафия в българия е тази с белите престилки ,а тя се крие зад някъква етика която я няма от 20години.........................

0
Стефан Лазаров - Смърт чрез Обесване Гражданите на Република България след като разгледаха събраните доказателства и изслушаха свидетелите решиха : Михаил Милатович - Смърт чрез Обесване Божидарка Дончева - Смърт чрез Обесване Миролюб Кожухаров - Смърт чрез Обесване осъдените да бъдат отведени за изпълнение на присъдите

0
Божилов - Българските лекари не са хора! те са изроди убийци! Това се видя за пореден път! Смъртен случай на млад човешки живот поради лекарска свръх немарливост има всяка седмица в тази държави и нито един осъден лекар! Всички съдии дето пускат под гаранция лекари - убийци и лекарите убили бебето във фризера едно денонощие!!!

0
плода е бил наполовина ромче.. тъй, че смятайте дали майката на детето и родителите и искат това дете. :) циганите ако не с опитваха да се омешат с нас това сега нямаше да се случи.

0
Ако детето е убито от лекарите,каква е причината,мотивът,за да го убият?

0
Вземи ти да прочетеш колко трае една бременност и кога се ражда едно бебе( СЛЕД 40г.с. вече е преносено) и кога е с оформени органи- виж за системите е друг въпрос...Оставам с впечатлението , че се дават много пари на хора да пишат глупости по форумите- поне си прочети учебниците, за да си ги заработиш! И аз се срамувам, че колеги са постъпили по този начин.

0
До пичовете които се наричат - Lekar. Господа малоумници, къде е връзката между здравната вноска, парите на/от здравната каса, корупцията и УБИЙСТВО!!!! Колко ПРОСТ трабва да е човек за да излиза с подобни обяснения!? До сега обикновенно ви защитавах по форумите, защото относно финансите сте прави, но КОЕ Е ОБЩОТО МЕЖДУ ДВЕТЕ???

0
Винаги съм считал, че циганите.......! Да видим сега всички терлъци и кукумявки дето само с циганите се оправдаваме как ли ще понесем това! Това не са Митре и Мунчо от Левуново или Манго и брат му, да каже човек - прости селяни, к'во да ги пра'иш!? Тези обикновенно се определят като - цвета на нацията, хората с образование - отговорни за постъпките си и пред обществото - а сега де!?!?

0
Чуите ме добре ужасяващи се лекомислени хора. Едно дете се ражда нормално на 3000-3500 грама след 40 та гестационна седмица. На 600 грама и на 21 седмица това не е оформен човек и не може да преживее защото няма оформени органи. Как може едни тъпи и долни ченгета да преценяват показанията в медицината. Защо им е на докторите да убиват детето, то просто само си умира. Запитаите се защо се подслушват лекари, защо се разкарват с белезници като престъпници. В държава управлявана от тъпи милиционери интелигентните хора-лекари, учители, учени трябва да бъдат унизени. Престъпниците-наркотрафиканти, убиици, търговци на оръжие са на почит-те владеят фудболни клувове, курорти, банки.

0
Възмутен съм!

0
zatova zdr. vnoska trjabva da stane 15,5 % , kolkoto e v Germanija , a bolnicite - 150 . Togava njama da ima takiva tragedii , njama da ima korupcija . A , zabravih i % ot BVP za zdrave da stane 10 % (sega e 3,7) .

0
Андреев, не разбрали че по друг повод са разследвали шефа на болницата и така се е стигнало до тук, нищо нагласено. Но такива като тебе търсят конспирацията, а не виждат шокиращите неща в болниците. Ами, айде сезирай правозащитните институции срещу Цветанов, а остави докторите да си ходят в тях и да гледат телевизия. Можеш ли да ми обяснищ какво точно искаш?!!!

0
До г-жа Ангелова: Д-р Гецова е ангел,вторият лекар - Ангелин, ама сложили недоносеното живо бебе във фризера. Да не ни се случва! Тази 17-годишна майка сега как се чувствува? Във вчерашното предавне по телевизията не видях лекарят много да се беше стреснал.Та той обясняваше,че това не е бебе, а плод! Какъв плод - в Г.Оряховица ябълки или круши се раждат вместо бебета? По-добре да си беше мълчал!

0
Оказа се,че както със случая с умрелия в софийската болница,чиито роднини са се молели на приемащите лекари на болницата да го прегледат и приемат, а те категорични са отказв али, човекът си умрял, а после при аутопсията беше установено,че е бил болен от рак и е щял "така и така да си умре".И тук същото,само че по-просташко:първоначално недоносен ото бебе не е мърдало и лекарите го записали "умряло",после обаче се е размърдало и те го сложили във фризера "да не мърда". А сутринта лекарското лоби в НС правеше цирко ве.Разбира се,не одобрявам действията на качулатите.Могли са по-легално да ги арестув ат и пак да ги преведат с белезници пред пациентите,за да ги видят какви хубостници са.

0
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,ЧЕ ТОВА НЕЩО СЕ Е СЛУЧИЛО.РОДИЛА СЪМ ДВАМА СИНА ТОЧНО В ТАЯ БОЛНИЦА.ВИЖДАЛА СЪМ ТЕЗИ ДОКТОРИ В ОТДЕЛЕНИЕТО.МНОГО ВНИМАТЕЛНИ СА БИЛИ ВИНАГИ С РОДИЛКИТЕ.ВИНАГИ СА ОБРЪЩАЛИ ВНИМАНИЕ НА ВСИЧКИ.А Д-Р ГЕЦОВА Е АНГЕЛ.

0
Wsichki ni podslushvat, prevarnali sme se v policeiska darzhava...sled malko ochakvam Don Tsetsi da mi pozvani na vratata sxs SRStata :))

0
Как така се оказва, че са подслушвани някакви си лекари в Горна Оряховица? Това ми мирише на нагласена работа!

0
Situacijata e kriminalna . Ste ima sadeni i osadeni . A okupacionnite , efektivni stachki ste zapochnat za da ne se sluchvat poveche takiva nesta . Da ima dobre saorajeni bolnici , neonatolozi , med. transport i t.n. . Ako slmjatate che kato naciomalizira vashite zdrvavni vnoski , chrez aresti GERB ste podobri zdraveopazvaneto , lejete se . !,5 miliarda vashi pari iskat da vi vzemat i da nalejat drugade , ne za po-dobro zdraveopazvane ...

0
RAVO DOCTORI, MAI SE VJIVIAVATE V ROLIATA NA BOG I RESHAVATE KOI DA JIVEE I KOI DA OTIDE PRI ANDREY BATASHOV-PRESTAPNICI,UBIICI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0
В този случай трябва да поздравим Цецко, както че си е свършил работата, така и че застана срещу популизма и колегиалната солидарност на лекарите... Потресаващо е как може лекар да има такова поведение... И лекарите са хора, и трябва да са хора, преди всичко... Кой човек ще направи такова нещо?

0
ИЗРОДИИИИИ ...ИЗЛЕЗТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ДА ЕБА МАЙКА ВИ МРЪСНА......

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,