Бил Клинтън рязко свали килограми с бобена диета. Тази новина обиколи света преди месец. И се оказа, че бобът е номер едно в списъка на продуктите, подходящи за ядене от онези, които искат да свалят някое килце.
Той е извор на полезни за организма вещества - съдържа нишесте, въглехидрати, витамини, минерали, а белтъчините му са лесноусвоими и близки до месото и рибата. Фибрите в него пък забавят процеса на усвояване на въглехидратите - така човек получава по-малко енергия за по-дълъг период.
И тъй като не може да се яде всеки ден боб, хубаво е една диета да включва и други култури от същия род - леща, грах, нахут, които също съдържат бавни въглехидрати.
Младият боб обаче намалява усвояването на мазнини от организма благодарение на съдържащата се в шушулките целулоза.
Заради ниското съдържание на мазнини, масла и захари използването на бобови култури ежедневно е много препоръчително за хора с високи кръвна захар и холестерол.
Установено е, че фасулът действа благоприятно и на сърдечносъдовата, и на нервната система. Полезен е и за стомаха. Бобовите зърна помагат и на зъбите, тъй като имат антибактериални свойства и ако се консумират често, предпазват от зъбен камък.
Един от митовете в кулинарията ни е, че бобът причинява най-много газове. Истината е, че млечните продукти оглавяват класацията, тъй като с възрастта тялото все по-трудно разгражда и абсорбира лактозата в млякото.
За да се избегнат неприятните усещания след консумация на боб, трябва да се спазват няколко прости правила:
- Никога не се използва водата от кисненето. А пък ако направо варите зърната, първата вода задължително се изхвърля.
- Ако се използва консерва, водата също се изхвърля, а бобените зърна се изплакват.
- След консумация на боб трябва да се избягват десерти, богати на захар.
Важно е да се знае също, че за разлика от много продукти бобът запазва полезните си свойства дори и след топлинна обработка и консервиране.
Широко разпространена е и тезата, че бобът помага за половата потентност на мъжете.
Заради високото съдържание на фолиева киселина пък се препоръчва като редовна съставка в менюто на жените, които правят опити за бебе.
Освен хранителни има и разкрасяващи свойства. Ето маска за подхранване на кожатаи срещу бръчките: 1 к.ч. сварени зърна боб се размачкват с вилица. Добавят се 2-3 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. зехтин. Топлата каша се нанася на лицето за 20 минути. Измива се първо с топла вода, а след това с хладка.
СЪДЪРЖАНИЕ
В 100 г сварен безсолен боб се съдържат
B 142 калории, разпределени така:
Протеини - 9 г
Въглехидрати - 26 г
Мазнини - по-малко от 1 г
Фибри - 10 г
Минерали (в осреднени стойности):
Калций - 73 мг
Желязо - 2,84 мг
Магнезий - 68 мг
Фосфор - 169 мг
Калий - 463 мг
Натрий - 2 мг
Цинк - 1,09 мг
Мед - 0,149 мг
Манган - 0,510 мг
Селен - 1,3 мг
Витамини (в осреднени стойности):
C - 0
B1 - 0,236 мг
B2 - 0,059 мг
B3 - 0,272 мг
B5 - 0,251 мг
B6 - 0,127 мг
Фолиева киселина - 137 мг
ИСТОРИЯ
Първите доказателства за съществуването на боба като култура датират от 9750 г. пр.Хр. - открити са от археолози в Тайланд. Нахут, леща и боб са намерени и в египетски гробници, които датират най-малко отпреди 4000 години.
Иначе родина на боба е регионът на днешните Мексико и Перу, където негови разновидности са се отглеждали още през 7000 г. пр.Хр. Тъй като индианците кръстосвали из целия континент, отглеждането на фасул постепенно се разпростира из цяла Америка. И бива открит от Колумб и европейците при акостирането им по бреговете на Новия свят през ХV-ХVI век и пренесен в Европа.
За първи път на Стария континент се приготвя през 1528 г. в Италия, а 20 г. по-късно - и във Франция.
В днешно време по цял свят се отглежда боб и повечето страни могат да се похвалят с някакъв местен сорт. Около 30% от световното производство идват от Мексико, Централна и Южна Америка, а значителни количества се отглеждат и в Азия и Африка.
Вегетарианско чили със зрял фасул
Продукти:
275 г боб от консерва
50 г булгур
115 г лук
115 г гъби
115 г зелени чушки
50 г червени чушки
2 ч.л. олио
2 ч.л. чили на прах
225 г бланширан ориз
2 ч.л. зелени подправки
1 кубче зеленчуков бульон
150 мл гореща вода
2 с.л. доматено пюре
425 г домати от консерва
Сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Булгурът се накисва за 1 час във вода и се подсушава.
Лукът се нарязва на ситно. Гъбите и чушките - на парчета. Загрява се олиото в незалепващ тиган и лукът, гъбите и чушките се задушават за 4 минути.
Прибавя се чилито и се готви 2-3 минути.
Добавят се оризът, булгурът и зелените подправки и се готви още 3 минути.
Бульонът се разтваря в гореща вода и се добавя. Слагат се и всички останали продукти. Кипва и се оставя на тих огън за около 20 минути.
Сервира се топло. Може да се украси с магданоз.