Тапас - яжте с наслада и в компания

Навикът да се похапват малки количества храна, тапас, като мезета или заместители на основното хранене, е склонност, разкриваща изконно испанския начин на светоусещане. Тапас се хапват с наслада, бавно и в компания. И въпреки че, в началото тази кулинарна привичка изглеждала невъзможна за износ, днес тя е на мода из целия свят и е алтернатива на безумния ритъм на бързото хранене.

Терминът е от XIX в., когато в Андалусия започнали да поставят тънко парче колбас върху чашата с вино, за да се избегне попаданено на насекоми. Това е значението на думата - тапа, запушалка. Но също така по този начин се възбуждал апетитът и жаждата на клиента. Скоро парчето колбас се видоизменило във вкусни мезета от всякакво гастрономическо естество.

Обичайните напитки

Напитките, съпътстващи най-често консумирането на тапас, са бирата и виното, обикновено типичното за региона. Така в страната на баските пият "чакол", в Каталония вино "Панедес" или кава, в Галисия вино от Рибейра, в Андалусия - сладко вино "Херес", а в Централна Испания вино "Ла Риоха" от областта Валдепеняс. Емблематичните испански мезета се придружават и от така наречените "кларас", светли напитки - бира с лимон или газирана вода.

Испанските колбаси чистора

Родината на този колбас, смятан за класиката на испанските предястия тапас, е страната на баските и Навара. Направен е от смес от свинско и телешко месо, ароматизирано и овкусено с червен пипер и чесън. Обикновено чистора се сервира пържена, в комплект с пържени яйца или чушки.

Наденица - чорисо

Смяса се за царицата на испанските колбаси. Приготвя се от сурово свинско месо. Яркочервеният й цвят се дължи на присъствието на червен пипер в марината, където се добавят още чесън, сол, подправки и малко бяло вино, което при ферментация придава типичния леко кисел вкус на чорисото.

Наденица от филе - ломо ембучадо

Води началото си от Уелва (Южна Испания) и се прави от нарязано на дълги парчета свинско филе, предварително накиснати в марината от чесън и червен пипер. За да запази обичайната си мекота, се суши в продължение на 3-4 месеца. Консумира се като тапа (мезе).

Кървавица - морсиля Незаменим продукт в иберийската кухня, кървавицата присъства задължително в типичното "косидо", чиято географска родина е Кастилия, и на боба "фабада", в Астурия. Представлява смес от варена кръв, ориз, хляб или лук (съставките варират в зависимост от региона на производство), напълнена в свинско, телешко или агнешко черво.

Бизбе

Бизбе (на каталонски - епископ) е каталонски специалитет, приготвен от месни субпродукти като черен дроб, стомах, език и свински кожички, подправени със сол, бял пипер и индийско орехче. Напълва се в дебело черво и се вари.

Собрасада

Типичен за Балеарските острови колбас, който се изработва от качествено свинско месо, смляно и подправено с червен пипер, сол и черен пипер. В оригиналния си вид е колбас за мазане, но се яде и суров, пържен или печен на фурна.

Наденица салчичон

Обикновено се поставя между хляб като сандвич, но може да се сервира и като предястие или мезе. Приготвя се от свинско месо, сланина, сол и черен пипер и на зърна. Натъпква се в дебело свинско черво. Най-известните са "Вик" и "Хабуго".

Наденица от Теруел - чорисо де Теруел

Сушена наденица, която се прави от свинско месо и има сертификат за наименование за произход от Теруел, арагонската столицата на колбасите и на шунката хамон. В нея има още бекон, сол и много подправки.

Кървавица с лук - морсиля де себоя

Въпреки че тази разновидност на кървавицата е разпространена из цяла Испания, тя е най-типична за Леон. Съдържа смес от дребно нарязан лук, ориз, месо от гуша и кръв, подправени със сол, червен пипер, чесън, риган и магданоз.

Бяла наденица - бутифара бланка

Изработена от свинско месо, сланина, кожа и дреболии, овкусени с черен пипер, индийско орехче и канела, бялата наденица е националният колбас на област Каталония. Цветът й е бял и много характерен.

Черна наденица - бутифара негра

Варената черна наденица съдържа сланина, кръв и дреболии, типична е за Барселона и е най-подходящата наденица за пържене и за комбинация с ястия от картофи и варива. Заедно с бялата са основната съставка на каталонската яхния ескудел.

Фует

Този вид наденица е получила наименованието си заради своята форма - камшик, на каталонски fuet. Съдържа сурова смес, натъпкана в много тънко черво и оставена да се суши с нитратна сол. Отвън е покрита с благородна плесен. Обикновено се консумира с хляб.

“СОФРИТО” - ОЛИО СЪС СПЕЦИФИЧЕН ВКУС

Това е един от основните компоненти на испанската кухня, незаменим при приготвяне на множество национални ястия. Има различни видове софрито. Най-семплият се прави с лук, към който може да се добави чесън, магданоз, домати ... Представяме ви соса „софрито", типичен за Каталония.

1. Ситно нарязан лук (никога настърган), счукан чесън и домати на кубчета се запържват до изпаряване на виното или водата. Когато използвате софрито за гарниране на ястия с риби, долейте бяло вино или рибен бульон. Може да добавите моркови или праз.

2. Лукът се запържва бавно в покрит тиган и на тих огън за около час или повече, като от време на време се разбърква. Ако е необходимо, се добавя вода. Капакът се маха и температурата на огъня се усилва, докато лукът придобие характерния златистокафяв цвят.

3. Добавете доматите и чесъна и похлупете тигана, като разбърквате периодично. Задушавайте бавно в продължение на час. Отстранете капака и оставете да се изпари. Когато забележите, че започва да залепва, добавете 1/2 чаша вода. След изпаряване добавете още 1/2 чаша. Щом течността се изпари, овкусете със сол, черен пипер и захар.

ТОМ 6

Испанската кухня е съчетание от галисийска, каталонска, андалуска... Свързва ги богатството на народния рецептурник, използването на зехтина като основна мазнина в готварството, култът към свинското месо и хранителните произведения на негова основа. Кулинарното тържество, оставено в наследтво от келти, римляни и араби, достига най-високата си точка с продуктите, донесени от Новия свят, които осъществяват истинска революция.

Най-популярните рецепти в испанската кухня ще научите стъпка по стъпка от том 6 от поредицата "Шедьоври на световната кухня". Излиза във вторник с "24 часа".

МИЛА МАНОЛОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Агнешки кюфтенца върху канапе от зеленчуци

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Тортила с картофи и чушка

КОЙ ГОТВИ Днес са вас готви Роза Костова от Павел Баня. Тя изпраща своя вариант за тортиля. ПРОДУКТИ 2 глави лук 2 картофа 1 прясна чушка 5 яйца розмарин черен пипер чубриц

Ани Михайлова от "Шоуто на Канала" си прави маски с мед и извара

Преди години Ани Михайлова решила да сготви зелен боб за баща си, който се прибирал от командировка. Била студентка във ВИТИЗ, а това било бойното кръщение в кулинарията. Баща обаче си останал гладе

Бананов чийзкейк с бял шоколад

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кул