Диоксин и в немски прасета, колят стотици

Високи нива диоксин са попаднали и в свинете в Германия. Това бе доказано за първи път вчера, след което бе дадено нареждане за унищожаването на стотици прасета.

Отровата бе засечена в свинско месо от ферма в Долна Саксония. Стотици прасета от една ферма в окръга Верден ще трябва да бъдат убити и месото им - изхвърлено.

Властите ще съобщят по-късно името на фермера, засегнат от скандала. Негов колега също вече е докладвал за проблем с диоксин в месото от предприятието му.

Досега се смяташе, че с отровата са замърсени основно яйца и кокошки носачки, незначителни дози бяха открити в някои свински салами.

Диоксиновият скандал в Германия избухна преди седмица, след като стана ясно, че фирма за фуражи е бъркала хранителните си смески с индустриално олио, в което се съдържа диоксин. Химикалът може да предизвика рак на кожата.

Засегнатите фермери ще поискат обезщетение от виновника за скандала. Хиляди са изправени пред фалит заради унищожаването на милиони яйца. Обезщетения ще искат и властите в региони с ферми, в които е открит диоксинът. Още птицеферми вчера бяха пуснати отново да работят, след като дни наред изчакваха пробите от продуктите им да покажат дали в тях е попаднал диоксин. Само 330 селски двора все още са със забрана за продажба на яйца.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще потърси нов начин да уреди чрез закони сигурността на хранителните продукти и да задължи производителите да спазват строги норми за безопасност.

Чехия настоя за нови правила на ЕС, които да задължават на етикетите на храните да се посочва страната, в която са произведени продуктите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Български фирми в схема с данъчни измами в Италия

Властите в Италия разкриха схема за данъчни измами, в която участват и български фирми, съобщава агенция АНСА, цитирана от Нова телевизия. Шестима души са с обвинения.

16-годишно момиче от Газа: Оцелях в три войни. Може да умра тази вечер

„Аз съм Фара Бакер, момиче от Газа, на 16 години. Откакто съм родена, оцелях в три войни. Мисля, че това е достатъчно”. Tова пише палестинско момиче в профила си в туитър.

Русия дава $ 100 000 за хакване на Tor

Руското правителство дава награда от 100 000 долара на този, който успее да хакне мрежата за анонимност Tor, съобщи Би Би Си. На правителствен сайт се е появило съобщение за възлагане на поръчка “за

Деца палят телата си и заснемат с камера как горят (видео)

Нова мода сред тийнейджърите се разпространява като опасна игра във фейсбук. Предизвикателството се нарича "Огнено предизвикателство". Участниците в нея палят телата си и заснемат с камера как горят.