Диоксин и в немски прасета, колят стотици

Високи нива диоксин са попаднали и в свинете в Германия. Това бе доказано за първи път вчера, след което бе дадено нареждане за унищожаването на стотици прасета.

Отровата бе засечена в свинско месо от ферма в Долна Саксония. Стотици прасета от една ферма в окръга Верден ще трябва да бъдат убити и месото им - изхвърлено.

Властите ще съобщят по-късно името на фермера, засегнат от скандала. Негов колега също вече е докладвал за проблем с диоксин в месото от предприятието му.

Досега се смяташе, че с отровата са замърсени основно яйца и кокошки носачки, незначителни дози бяха открити в някои свински салами.

Диоксиновият скандал в Германия избухна преди седмица, след като стана ясно, че фирма за фуражи е бъркала хранителните си смески с индустриално олио, в което се съдържа диоксин. Химикалът може да предизвика рак на кожата.

Засегнатите фермери ще поискат обезщетение от виновника за скандала. Хиляди са изправени пред фалит заради унищожаването на милиони яйца. Обезщетения ще искат и властите в региони с ферми, в които е открит диоксинът. Още птицеферми вчера бяха пуснати отново да работят, след като дни наред изчакваха пробите от продуктите им да покажат дали в тях е попаднал диоксин. Само 330 селски двора все още са със забрана за продажба на яйца.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще потърси нов начин да уреди чрез закони сигурността на хранителните продукти и да задължи производителите да спазват строги норми за безопасност.

Чехия настоя за нови правила на ЕС, които да задължават на етикетите на храните да се посочва страната, в която са произведени продуктите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Паника в Одеса заради земетресението в Румъния

Земетресението, регистрирано в събота вечерта на територията на Румъния, е било усетено в югозападните райони на Украйна, съобщи изданието ОК-Информ. Трусът е предизвикал паника в Одеса.

Защо светът лудна по задника на Ким Кардашиян

Ким Кардашиян разголи задник за корицата на нюйоркското сп. “Пейпър” и светът веднага полудя по него. Снимката на реалити тв звездата стана едно от най-препечатваните и споделяни в мрежата

Бум на пластичните операции тип Бразилско дупе в САЩ

Пластичната хирургия, която е най-доходоносният сектор от медицината в САЩ. Жените са готови да платят хиляди долари за корекция на задните си части. Цените варират от 10 000 USD да 13 000 USD.

Арестуваха главния борец с престъпността в Румъния заради корупционни сделки

Началникът на специализираната прокуратура за организираната престъпност и тероризма (DIICOT) в Румъния Алина Бика е била арестувана в рамките на разследване за корупция,

Майки садистки, деца братоубийци и разгулни девойки в приказките на Братя Грим

“Трябва да ви убия, за да не умра от глад.” Злокобните думи не са на озверял войник след опустошителна битка, а на майка от XIX век към децата и? в приказка на Братя Грим.

След силните снеговалежи, западен Ню Йорк се готви за наводнение

Докато комуналните служби продължават работата по разчистването на снега, който се изсипа над западните части на американския щат Ню Йорк, регионът се готви за възможни наводнения,

Обучават малки деца за войници в ново видео на Ислямска държава

Ново пропагандно видео на "Ислямска държава“ се появи в социалните мрежи. От него става ясно как се обучават десетки малки деца за войници. Предполага се, че клипът е заснет в Казахстан,