Диоксин и в немски прасета, колят стотици

Високи нива диоксин са попаднали и в свинете в Германия. Това бе доказано за първи път вчера, след което бе дадено нареждане за унищожаването на стотици прасета.

Отровата бе засечена в свинско месо от ферма в Долна Саксония. Стотици прасета от една ферма в окръга Верден ще трябва да бъдат убити и месото им - изхвърлено.

Властите ще съобщят по-късно името на фермера, засегнат от скандала. Негов колега също вече е докладвал за проблем с диоксин в месото от предприятието му.

Досега се смяташе, че с отровата са замърсени основно яйца и кокошки носачки, незначителни дози бяха открити в някои свински салами.

Диоксиновият скандал в Германия избухна преди седмица, след като стана ясно, че фирма за фуражи е бъркала хранителните си смески с индустриално олио, в което се съдържа диоксин. Химикалът може да предизвика рак на кожата.

Засегнатите фермери ще поискат обезщетение от виновника за скандала. Хиляди са изправени пред фалит заради унищожаването на милиони яйца. Обезщетения ще искат и властите в региони с ферми, в които е открит диоксинът. Още птицеферми вчера бяха пуснати отново да работят, след като дни наред изчакваха пробите от продуктите им да покажат дали в тях е попаднал диоксин. Само 330 селски двора все още са със забрана за продажба на яйца.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще потърси нов начин да уреди чрез закони сигурността на хранителните продукти и да задължи производителите да спазват строги норми за безопасност.

Чехия настоя за нови правила на ЕС, които да задължават на етикетите на храните да се посочва страната, в която са произведени продуктите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Жените решават референдума в Шотландия

Жените може да са тези, които ще решат изхода на референдума за независимост на Шотландия днес, пише в. “Дейли телеграф”. Според последните сондажи 58 процента от шотландките ще гласуват с “не” на

Кралят на Швеция катастрофира, отърва се невредим

Кралят на Швеция Карл XVI Густав претърпя катастрофа, но не е ранен. Той пътувал към летището в Стокхолм вчера сутринта с тъмносиния си мерцедес, който се блъсна в джип,

Сглобяват бомби за “Таймс скуеър”

Привърженици на ислямистите по света получиха инструкции в мрежата как да атакуват със саморъчно направени бомби “Таймс скуеър” в Ню Йорк и други туристически места в САЩ.

Арестуваха руски милиардер за пране на пари

Руският милиардер Владимир Евтушенков бе поставен под домашен арест завчера по подозрения за пране пари, съобщи Би Би Си. Задържането му предизвика срив в акциите на неговия холдинг “Система”.