Разстрелян преди 24 г. се сдоби с дъщеря

След 2 седмици се навършват 24 г. от смъртта на старши лейтенант Маргарит Димитров.

Някой да е чувал за него? Не, нали. Разстрелян е на 28 януари 1987 г. в Централния софийски затвор. Смъртната му присъда е за държавна измяна. Седмица след разстрела офицерът от Зенитноракетните войски (ЗРВ) е щял да навърши 29 г.

Когато губи брат си, Елеонора, сестричката на Маргарит Димитров, е на 14 г. Пет години по-късно от масиран инфаркт умира баща й. Преди 2 години губи и майка си.

От разстрела са минали 24 г. Елеонора завършва висше образование, работи в Министерството на външните работи и вече има два дипломатически мандата в чужбина. Но и до ден днешен тя не вярва, че брат й е мъртъв. Влезе ли в черква, пали свещ за него при живите, не при мъртвите.

Маргарит обаче го няма, не е известен дори гробът му. Чудеса не стават.

Тази максима обаче е валидна до 17 август 2010 г. Тогава Елеонора изневиделица научава, че брат й е имал дете, за което той самият също не е знаел! Днесдетето е красива 25-годишна девойка.

Откритието разтърсва Елеонора трайно и дълбоко. Емоциите й са невероятно силни.

Тази Коледа тя се върна за 15-ина дни в България. Главната й цел бе да прекара светлия празник с най-близкия си човек - детето на брат й. Самата тя сподели, че й се иска да навакса по някакъв начин всичките 25 пропуснати коледи и цялата топлина и обич, които племенницата й би получила от нейното семейство.

"Иде ми да изкрещя на целия свят и особено на онези, които са подписали присъдата на брат ми, че не са успели да го унищожат, че все пак нещо живо е останало от него!", споделя през сълзи Елеонора. И не губи надежда, че един ден брат й ще получи пълна, макар и посмъртна, реабилитация.

Репортер на "24 часа" се срещна с дъщерята на Маргарит. Тя категорично отказа да се пише за нея.

Подкрепи я и Елеонора, която се съгласи да говори пред вестника при едно условие: племенницата й да остане встрани от медийното внимание.

“Смърт, майчице, смърт!”

На 17 април 1986 г. Софийският военен съд осъжда старши лейтенант Маргарит Димитров на смърт.

В залата пускат само баща му. Майката остава отвън. Последната дума на Маргарит е, че не се признава за виновен. На излизане конвоят го държи далече от близките. Той само успява да промълви:"Смърт, майчице, смърт!"

Маргарит е роден на 4 февруари 1958 г. в Търговище. Майка му е учителка, бащата - военен лекар. През 1977 г. завършва с отличие варненската немска гимназия. От малък мечтае да стане разузнавач, стаята му винаги е отрупана с книги за Рихард Зорге и Ким Филби. Затова заляга над спорта и езиците. Знае е 5 езика - немски и руски перфектно, английски добре, сам изучава италиански и шведски.

В школата на МВР в Симеоново обаче не го приемат. По неизвестни причини името му не се появява в списъците - нито сред приетите, нито сред скъсаните. Приемат го във Висшето военно артилерийско училище в Шумен, политически профил. Маргарит е много амбициозен и способен, учи усилено и завършва с пълно отличие и златен медал.

Като отличник има право да избере гарнизона, в който да служи. Посочва София. Когато слизаот влака в столицата обаче, разбира, че на мястото му в Божурище е назначен синът на висш военен. А него го разпределят в зенитноракетен дивизион в село Ярлово, Самоковско.

Този първи удар го разтърсва дълбоко. Обиден е и за това, че го назначават не като политически офицер, а на длъжност старши механик. Не се отчайва обаче и за кратко време овладява тънкостите на сложната специалност.

Заради отличната работа след 2 г. го издигат за зам.-командир по политическата част. Това обаче не го радва. Мечтата му е София, а там някъде е и военното разузнаване. Още същата година подава рапорт за работа в РУМНО (Разузнавателно управление на МНО). В силното си желание стига до митичния за онова време ген. Васил Зикулов, шеф на РУМНО цели 23 г. Чрез познати влиза в дома му и го убеждава да го допуснат до изпити и тестове. Членовете на комисията остават доволни и му предричат добро бъдеще. Дори го съветват да си потърси съпруга, защото на мисии зад граница пращали само женени, да не се поддават на изкушения.

И когато детската му мечта е на път да се сбъдне, кадровикът полк. Манов се обажда, че молбата му е отхвърлена. Не бил издържал психотеста. Втори удар, много по-силен!

Но Маргарит пак не се отказва. В края на 1983 г. случайно се запознал с дъщерята на ген. Зикулов. Хрумва му безумната мисъл да й предложи брак и така да стигне до заветното разузнаване. Девойката обаче има приятел, за когото скоро се омъжва.

После пробва да се захване с преводи в отдел "Международен" на МО, но му отказват, защото работел в секретно поделение.

Довършва го новината, че през април 1985 г. негов колега от Божурище е одобрен за работа в РУМНО. По интелект Маргарит го биел с няколко класи, пишел му преводите, превъзхождал го и с външността си - бил висок около 1,80, с красиво лице.

Решението да вземе нещата в свои ръце не идва изведнъж. Първата идея е да напусне армията. В намеренията си посвещава само баща си. Военният лекар обещава на първо време да издейства чрез свои колеги освобождаване от военна служба по медицински причини. Планът за замисления контакт с чужди дипломати обаче запазва в тайна.

В един топъл октомврийски ден на 1984 г. Маргарит облича цивилни дрехи и зад волана на ладата си застава на пост пред посолството на Фередална република Германия. Избира наслуки дипломатическа кола, в която сядат възрастен мъж и вероятно съпругата му, и подкарва след тях. Двойката стига до село Бистрица над София и тръгва на разходка. Там именно ги пресреща Маргарит. Мъжът, който се оказва посланикът на ФРГ Йозеф Томас, реагира хладно на опита на непознатия младеж да ги заговори на перфектен немски.

Аз съм политически офицер от поделение на ЗРВ, което охранява София, казва Маргарит. Споделя и недоволството си от отношението към него, от липсата на перспектива за развитието му.

имоли за съдействие да напусне страната и да заработи в Западна Германия. Посланикът отклонява разговора и насочва младежа към консула Петер Шонберг.

На другия ден Маргарит се свързва по телефона с немския дипломат и иска среща извън посолството. Шонберг отказва да се видят и го приканва българина да дойде в посолството. Това обаче притеснява старши лейтенанта. Опитите за контакт той подновява чак след 10 месеца.

На 20 август 1985 г. Маргарит най-после се вижда с Шонберг. Под претекст, че иска да купи обявена за продан дипломатическа кола, влиза в посолството. Легитимира се с военния си паспорт и отново моли да го изведат от страната.

Немецът не дава отговор, уговарят се до края на септември да го потърсят на телефонния номер на родителите му във Варна.

Целия септември Маргарит изкарва вкъщи - ползва годишния си отпуск. Но никой от посолството не се обажда.

На 16 октомври младият мъж предприема нещо смело, дори безумно. Около 9,30 часа влиза направо в британското посолство и се среща с културния аташе Стив Уилямс. Двамата излизат от сградата и разговарят, вървейки по улиците из квартала. Тази среща, както и августовското влизане в немското посолство, са регистрирани от агенти на ДС. Англичанинът обаче насочва Маргарит към американските си колеги.

В 11,30 ч. офиерът влиза и в посолството на САЩ.

Там го чака дипломатът Ерик Кнокенбуш. Само той се съгласява да изведе старши лейтенанта от България, но срещу сътрудничество.

На другия ден вечерта непознат мъж търси Маргарит по телефона в квартирата му, която е наел в София. Пред хотел "Плиска" непознатият чака в бяло БМВ с чужд номер. Представя се като западногермански гражданин, колега на Шонберг. От "Плиска" отиват на паркинга на ресторант "Тополите" на "Симеоновско шосе". Там, в колата водят дълъг разговор.

Ключовият момент в него е желанието на "германеца" да получи сведения от военен характер. "Да, нямам нищо против, но не съм готов", казва Маргарит. Уговарят се за нова среща, след което младият мъж излиза от колата и се насочва към близката автобусна спирка.

Вече е мръкнало, минават случайни коли. Само след минути обаче го приближават двама души и искат да се легитимира. Миг по-късно до тях спират коли без опознавателни знаци. Арест!

В обстоятелствения протокол за ареста е записано, че обектът не е оказал съпротива.

Задържан е в 21,15 часа. Ареста е извършил Иван Ненков Иванов от поделение 72 700 на МВР.

Оказва се, че Държавна сигурност вече е установила самоличността на офицера, който от година броди из западните посолства. Следяла е всяка негова крачка, заснети са посещенията му в посолствата на Великобритания и САЩ. А "немецът" е служител на контраразузнаването с много добър немски. Толкова добър, че Маргарит не се усъмнява нито за миг.

Не се усъмнява дори когато не получава смислен отговор на въпроса откъде знае телефона му в София. Нали се бил разбрал да се обадят на телефона на родителите му във Варна? Но там никой не бил звънил. Малко преди срещата Маргарит се чува с баща си и специално пита дали са го търсили.

А разговорът естествено е записан. Бялото БМВ е оборудвано с подслушвателна апаратура.

Още на другия ден в следствения арест на ул. "Развигор" в София започват тежки и продължителни разпити.

По ирония на съдбата 15 години по-късно Елеонора намира агента с перфектния немски, участвал в т.нар зашифрован контакт край ресторант "Тополите". Срещат се в едно кафене в София. "Не го обвиних, такава му е била работата. Исках само да разбера какви са основанията за смъртната присъда", разказва сестрата.

Оперативният работник Георги Ненов е бил категоричен, че по време на разговора брат й не е издал секретна информация. Пак той съобщил, че по време на срещата наблизо слухтели шефове на две големи спецслужби. Той нямало как да знае, че след години ще му се налага да се среща с Елеонора почти всеки ден. Съдбата го пратила в Берлин, където сестрата на разстреляния започнала първия си дипломатически мандат.

Някои от разпитите, водени тогава от следователя капитан Дунав Савов, са записани на видео. С разрешението на Елеонора Димитрова репортер на "24 часа" бе допуснат до материалите от дело № 143, както и до 3 диска с пълен запис на разпита. В него не се съдържа нищо, за което следствието да се закачи.

Спомен за цял живот обаче оставя гласът на следователя Дунав Савов - обигран, подвеждащо мек, но на моменти парализиращ с невероятната си агресия.

Защитната стратегия на старши лейтенант Маргарит Димитров е построена изключително върху детската му мечта да стане разузнавач.

Пред следствието той развива тезата, че контактът със западните дипломати е имал една-единствена цел - да провокира оперативна игра с ЦРУ и БНД, в коятотой да заработи за българското военно разузнаване.

Знаех прекрасно, че българските специалните служби следят и подслушват посолствата на Германия, Великобритания и САЩ, но влязох в тях, за да привлека вниманието им, твърди офицерът на разпита и пред съда.

Почти 6 месеца - до връчването на обвинението в шпионство и държавна измяна, той всеки ден и всяка нощ очаквал да влезе някой и да каже:

Хайде, стига толкова, заминаваш на обучение!

С цялата си наивност дори е очаквал да го пуснат у дома за Коледа или за рождения му ден на 4 февруари.

През май родителите обжалват присъдата. Молбата, заведена под номер 0297, обаче е отхвърлена.

На 7 януари 1987 г. с писмо, подписано от Тодор Живков, Държавният съвет на НРБ потвърждава смъртното наказание. 3 седмици по-късно присъдата е изпълнена.

Прокурорът полк. Павел Павлов, поискал смъртното наказание, служи в съдебната ни система 10 г. след промените на Десети ноември. Името му бе замесено в редица скандални разследвания като Албанската сделка например. Павлов умира през 2000 г.

Следователят Дунав Савов, който изготвя обвинителното заключение за държавна измяна, е жив и здрав. На неговите мотиви по-нататък се опират прокурорът и съдиите, като ги преписват буквално.

Съставът на Софийския военен съд, издал смъртната присъда, е с председател полк. Петър Делчев и членове полк. Георги Тодоров Устапетков и полк. Димитър Христов Дилков.

Елеонора Димитрова: ДС криеше от нас за ареста на Маргарит

- Какъв е най-силният спомен от детството ви за Маргарит?

- Най-силният ми спомен за него е не толкова от конкретно съвместно преживяване, колкото невероятното усещане за голяма обич и чувството за закрила, които съм получавала от него. Разликата във възрастта ни бе голяма - цели 14 години, и аз бях малката обожавана сестричка. Прекарала съм много малко, но безценно време с него и в моите спомени и представи

Маргарит е по-скоро една икона, събирателен образ от мои усещания, разкази на родителите ни и на близките ни хора, които винаги са били изпълнени с възхищение. Понякога в тежки моменти дори си задавам въпроса: "Имало ли го е изобщо?"

- Днес как сглобявате образа му?

- Чрез писмата му от военното училище в Шумен и от периода след това, които често препрочитам. Неотдавна попаднах на едно писмо на мама. Пише му колко й е мъчно, колко е празна къщата без него. Има и един мой по детски глупав цитат, който от днешната перспектива ме шокира с пророческото си звучене: "Искам и аз да си имам батко, защо го изпратихте там?"

Била съм на 5 годинки, когато е постъпил в Шумен, на 9 - когато след дипломирането си отново е заминал надалече - в Ярлово, Самоковско. Времето, което сме прекарали заедно, се измерва чрез свижданията ни в Шумен, кратките му отпуски през годините, едно посещение в квартирата му и единственото ми свиждане в Централния софийски затвор в София.

- Не си ли идваше във Варна?

- От курсантския му период имам много ярък спомен. Той си дойде изненадващо във Варна за състезание по плуване. Била съм във втори или трети клас, но помня, че буквално полудях от радост. Тогава той извади няколко лева и ме помоли:"Цацко(така ми викаше), иди да купиш на батко един шоколад за енергия преди състезанието." Аз изтичах щастлива, че мога нещо да направя за любимия си брат. Но уви - в кварталния магазин нямаше шоколад. Знаете какви години бяха - едни марципани само. Обиколих безуспешно целия квартал и се върнах разплакана при него с празни ръце.

Така и не му купих шоколад. Помня и първото ми ходене до София със самолет. Бях на 10-11 г. Батко го нямаше в квартирата, още не се бе върнал от работа. Хазайката му обаче ни отвори стаята и какво да видя: на леглото ме чакаше пълен догоре кашон с портокали и банани! Знаете как по онова време се намираха такива плодове. Само по Нова година, и то с връзки. А до кашона бе метнато едно чудно хубаво зимно яке: и сега го виждам - в бяло, зелено, оранжево, ръкавите му се махаха и ставаше на елек. Когато го обличах, се чувствах като весело цветно петно на сивия фон в училище и по улиците на града.

- На процеса го критикуват, че гледал куче. Това било буржоазна отживелица?!

- Кучето се казваше Рина. Порода коли - рядко за времето си животно в черно с красив бял шал на шията. Беше си го купил в София и го отглеждаше с много обич от малко бебе в канцеларията си в поделението. Рядко умно куче - днес, след като съм прочела в архивите безумията, написани от негови колеги от поделението в Ярлово в показанията им на процеса, мога да разбера защо това изключително животно е могло да бъде за него не само другар, но и спасение, а допускам и предпочитана компания сред такова нискочело и духовно осакатено обкръжение. Те не са го обичали, защото бе умен, красив, интелигентен, образован. В показанията на процеса го описват като високомерен и саможив. Не се е вмествал в техните представи за ЗКПЧ - да пуши, да играе карти и да се напива геройски в единствената кръчма и по домашни вечеринки.

- Какво стана с Рина?

- След като катастрофира с нея край Омуртаг, батко реши, че няма право да я подлага на такива опасности и я остави при нас във Варна. Аз съм израснала с Рина. Тя беше "кучето на батко" и успя заедно с безграничната обич на моите родители, макар и частично, да запълни голямата празнота от липсата на брат ми. Почина през 1993 г.

- Кога разбрахте, че е арестуван?

- Много по-късно. След ареста му на 17 октомври 1985 г. в продължение на месеци ни лъжеха, че е пратен като преводач с някаква делегация. Дори още пазя картичката от Берлин, която получихме от него с дата 6 ноември 1985 г., в която ни съобщава, че е добре и поради многото си ангажименти не е успял да пише по-рано.

Чак в края на януари родителите ми разбират жестоката истина. Не зная точната дата, на която са им съобщили, но от донос на хазяйката му, законспирирана като агент Зоя, разбрах, че на 30 януари 1986 г. майка е пристигнала в София видимо много разстроена, събрала е багажа и е освободила квартирата.

- А вие кога научихте?

- Трябва да е било някъде през август 1986 г. Вече бях приета в немската гимназия. Спомням си като днес, че седмица преди майка да ми каже, сънувах, че батко е в затвора и плаках на сън. Няма да забравя думите и тогава: "От сега нататък внимавай какво говориш и как се държиш! Ние сме белязани." На другия ден му написах дълго писмо. Дано го е получил!

- Кога го видяхте за последен път?

- В началото на ноември 1986 г. на свиждане в Централния софийски затвор. Помня, че бе много студено. Бяхме само двамата с татко. Маргарит бе страшно отслабнал, бе останал без глас, разговаряше шепнейки. Разплака се, че го виждам на това ужасно място и в това състояние. Не помня колко време сме били в тясната стаичка, но ми се стори само миг. Стисках силно ръката му и плачех.

Не говорихме много, защото до нас слухтеше надзирателят старши лейтенант Найденов. Той не разреши да предадем на брат ми всички топли дрехи и вълнената шапка, които му бяхме донесли, за да се сгрява в суровата зима. Знам и помня добре името му наред с имената на следователя от ДС кап. Дунав Савов, прокурора Лилко Йоцов, шефа на Главно следствено управление Коцалиев. Тогава батко ни каза, че в затвора е написал 250 стихотворения и 1 роман.

- Каква е тяхната съдба?

- Не знам, не ни ги върнаха. Ако надзирателят Найденов е все още жив, може би би могъл да каже.Вероятно някой ги е откраднал и ги е издал под чуждо име. В годините след това все се взирам в стиховете, когато чета българска поезия. Познавам стила и изказа на батко и все се надявам да открия нещо негово.

- Трудно ми е да си представя надзирател да чете поезия. По-скоро са ги изхвърлили. А друг идваше ли му на свиждане?

- След нас през декември на последното свиждане ходиха майка и леля. По това време почти никой друг не знаеше. Във Варна се носеха някакви легенди - че бил избягал зад граница и т.н.

А някои от приятелите му и до ден днешен не знаят какво всъщност се е случило с Маргарит.

- Какво стана с родителите ви след присъдата?

- По това време татко беше лекар във военноморското училище във Варна. Беше човек, който неизменно печелеше уважението и симпатиите на хората, и когато това се случи началникът на ВНВМУ го помолил сам да си пусне рапорт за напускане, за да не го уволнят дисциплинарно.

Въпреки това никъде в града не го искаха, беше белязан. Остана без работа, изключиха го, разбира се, и от БКП. След време едва си намери работа като участъков лекар в едно село до Вълчи дол - Есеница.

Тръгваше в поделник сутринта и се връщаше в петък вечер. Прие съдбата си и новата си работа - да лекува бабичките, на които викаше галено "моите момичета".

Страдаше тихо, но силно. Почина през 1992 г. в съня си от масивен инфаркт и инсулт едновременно.

Майка запази работата си като преподавател в Електротехникума във Варна, съхрани и обичта и уважението на колегите и учениците си. След като загуби и татко, от дълбокия стрес получи диабет и почина от бъбречна недостатъчност преди 2 г.

Ужасно ми липсват. И тримата.

Осъден само за намерения

Маргарит Димитров е осъден за намерения, за назидание. Той не е издал държавна тайна, нито пък е бил шпионин.

Този умен и интелигентен младеж действа като слон в стъкларски магазин с ясното съзнание, че службите го наблюдават. Той ги провокира, защото изпада в абсолютна житейска безизходица. Ако наистина се е готвел да издава държавни и военни тайни, щеше ли да влиза посред бял ден в най-наблюдаваните западни посолства?!

Още на процеса двамата му защитници Марко Манев и Борислав Илиев убедително разбиват версията на прокурора за държавна измяна.

Всички тези на обвинението се основават на записа от разговора на Маргарит с мнимия немски дипломат. По думите на офицера обаче всичко, казано в колата, е целяло да привлече вниманието на чужденците. Неслучайно на процеса той се отказва от тези "признания". И смъртната присъда почива единствено на тях, разследващите органи не са се добрали до нито едно друго доказателство.

Това, че е показал личните си документи в чуждите посолства, изобщо не е равнозначно на издаване на държавна тайна. В тях няма нищо секретно. Номерът на поделението е създаден именно, за да прикрие истинското му название - еди-кой си зенитноракетен дивизион.

По същия начин стоят нещата и със записките от курса във военното училище, който Димитров бил изкарал в началото на 1985 г. Намират ги при обиска в квартирата му ден сред ареста. Но те не са били скрити в тайник под дъска на пода или зашити в хастара на невзрачно сако, а отлежавали в джоба на шинела повече от половин година. Като ЗКПЧ на дивизиона Маргарит не се е занимавал с техническа работа, но държал да бъде на "ти" със зенитноракетните комплекси. Затова отишъл на курса и тайно си е водел ръкописни записки - за да си припомня от време на време някои данни. Който е служил в онази войска, отлично знае, че една от причините за лошата репутация на някои политически офицери бе, че не бяха добри специалисти.

Да, Маргарит е нарушил правилата за работа със секретни документи и затова трябва да му се наложи съответното наказание. Но това, че са стояли в джоба на шинела, изобщо не означава, че ги е издавал на чужденците. В разговора с предрешения агент офицерът дори не споменава, че разполага с такива записки.

Най-сериозното обвинение срещу старши лейтенанта е, че е издал местонахождението на своето поделение, както и неговото въоръжение - зенитноракетния комплекс С-75.

Първо, Димитров е съобщил единствено, че то се намира по път, който минава през Бистрица. В този район има не само доста малки населени места, но и няколко армейски поделения. В Самоков например през 80-те години бъкаше от войска: освен с артилерийски полк, градът бе известен и с мощна ракетна бригада, подчинена на щаба на Първа армия. А освен всичко друго по онова време американски сателит всеки ден следеше всяко излизане на бойна техника от поделенията в района.

Второ, "суперсекретният" комплекс С-75 изобщо не бе някаква новост през 1986 г. В Съветската армия той влиза в употреба през 1957 г. Ракетите, които използва комплексът, са най-разпространените в света от този тип. С такава ракета на 1 май 1960 г. е свален разузнавателният самолет Ю-2, пробвал да прелети незабелязано над почти цяла Русия. Катапултиралият пилот Гари Пауърс по-късно бе разменен за прочутия съветски разузнавач Рудолф Абел.

Посещенията в западните посолства също не доказват шпионска дейност. Последният лаик би си помислил, че това е начин за предаване на военни тайни. Нарушение на правилата - да, но не и шпионаж.

Член 301 от социалистическия НПК гласи: “Присъдата не може да почива на предположения”.

А 100% от обвиненията срещу Маргарит Димитров не са подкрепени с факти.

Ако ДС го бе включила в оперативна игра и го бяха хванали да предава секретни данни, тогава би бил виновен. Но такова нещо няма. В архивите на нашите служби наистина фигурира план за оперативна игра. Но въображението на тогавашните шефове е стигнало дотам да се опитат да заловят евентуалните му помагачи. Месеци наред в името на тази игра родителите на Маргарит не са знаели истинската съдба на своя син. С подправения му почерк им пращат картичка от Берлин, а командирът на поделението ги лъже, че Димитров е командирован като преводач.

Можело е да бъде осъден на 10, доли на 20 г. затвор. Но смъртната присъда е прекалено сурова за този 28-годишен младеж. Тя, а също и бързото изпълнение на екзекуцията, издават колко свирепо е било правосъдието в България. Ако бе останал жив, след по-малко от 2 г. той със сигурност щеше да бъде амнистиран.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 90

Сортирай по:

56
Ох, съдба, винаги сложните личности живеят трудно,а ония с ниските чела са си добре във всяка епоха. За съжаление простотията , жаждата за власт и пари властва, властвала е и ще властва и ще управлява не само България, но и света. Жалко за прпиления млад живот, съсипаните мечти и почерненото семейство.

-65
С уважение към скръбта на близките му бих казала,че според разказаното в статията аз също приемам действията на офицера най-малкото като неразумни постъпки,без да знам всички подробности,тъй като четейки статията намирам ,че пишещият я е пристрастен! Дори и днес без да знам военният указ и закони и след уж демократичните промени отново бих останала на позицията,че подобно отношение към държавата е непростимо! Не е нормално хора ,които би трябвало да защитават държавата и границите ни и сами са избрали задачите си ,в един момент да застават от другата страна!Не е почтено,не е морално! Съжалявам за загубта и съчувствам на близките,но си мисля,че по това време той е бил достатъчно голям и е трябвало да знае последствията от действията си!

6
Жалко за момчето тогава.Бил е енергичен с идеали,отвратен от мрачната социалистическа действителност,бил е умен и е виждал как боклуците се издигат и преуспяват ,а такива като него са следени и мачкани.Обвинявам го в прекалената му наивност.Не е нормално офицер,да прави такива наивни глупости.Можел е да преследва мечтата си бавно,търпеливо ,методично и с много голям разум и преценка на обстоятелствата ,а не така да ходи в посолства.То и на невежите тогава беше ясно,че ДС следят и наблюдават.Ми ето един прост пример:-Влизаш в корекома и те арествуат да кажеш от къде имаш доларите.А той ,офицер ще ми ходи на срещи и по посолства и ще иска да го изведат.Това с а глупости и то големи ,недопустими за един офицер.Само не разбрах как така има дъщеря.Не се спомена в биографията му ,че е женен,от къде тая дъщеря?

-12
Как Пелтека замаза смъртта на Аврамов през м.март кажи боко и ти влади

0
Обръщам специално внимание на детето Иван! Абе скапаняк много си готин на приказки и не само ти почти всички пубери в интернет пространството,които халхабер си нямат за тия неща.Убеден сам че даже в казарма не си ходилП.С Деца не умувайте на теми на които сте на светлинни години.

15
Лека му пръст на момчето но защо е ходил по разни псолства защоне е отишъл на екскурзия и просто да забрави да се върне а така е рискувал живота си и е умрял напразно от глупост ,в1986 с плет до Куба на екскурзия жената на мой познат емигрира в Канада в Отава 186 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ВКУПОМ ИСКАТ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ ОТ ВЛАСТИТЕ ,а той е постъпил толкова глупаво и съмнявам се че може би е привъртял .Предлагам един пример с мен и с всички които са напуснали страната поради различни причини. бях един от първите които се борихме за демокрация , бях председател на моята партия в нашия регион след като нещата не се получиха и се видя че комунистите вече продължават във власта вече като новоизпечени капиталисти аз заминах за Германия и то с виза , питам защо и той не беше направил така ,щеше да е жив, а сега журналистите го изкарват герой и жертва , просто е вършил глупости

7
Добро, но глупаво момче, въпреки симпатийте ми към него. Аз избягах на Април 9, 1986 без особени проблеми. Системата също беше оглупяла.

0
На Пентагона и Белия дом пък Еймс предоставял неточни доклади за развитието на съветската и руската военна промишленост. За това руснаците му се отблагодарили с поне 2,7 млн. долара. Именно охолният живот навел ФБР на мисълта, че контраразузнавачът заработва допълнително и започнали да го следят. При годишна заплата от 69 843 долара, той си купува жилище за 540 000 долара в брой и за още 40 000 долара - червен "Ягуар" XJ6, с който е и в момента на ареста. Еймс прави признание за шпионската си дейност и е осъден на доживотен затвор без право на помилване.

1
Не е "Адрих Еимс - бивш агент на ЦРУ", тъй като такъв не е съществувал, а Олдридж Еймс, който е един от най-ползотворно трудилите се агенти и то на два тихи фронта. Контраразузнавачът на ЦРУ става двоен агент, като добавя през 1985 година към основното си занятие и шпионска дейност за КГБ. След арестуването му през 1994 г. федерални служители заявяват, че е извършил най-скъпоструващия пробив в системата за сигурност за цялата история на ЦРУ. През 9-те години шпионска дейност той успява да приспи всички подозрения и два пъти да излъже детектора на лъжата. А през това време предава повече от 100 тайни операции и над 30 оперативни работници, занимаващи се с разузнавателна дейност за ЦРУ и за други западни разузнавателни служби. Най-малко 10 от предадените руснаци и източноевропейци са убити.

59
ЗА ВСИЧКИ БЕДИ В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ НОСИ ВИНА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!! И НЕ СИ МИСЛЕТЕ , ЧЕ Е БИВША, ЗНАМ ОТ СОБСТВЕН ОПИТ?! МИР НА ПРАХА МУ!!! ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР И ГЕРОЙ ЗАСЛУЖАВАЩ ПАМЕТНИК НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ КОМУНИЗМА, ЗА ЖАЛОСТ "ИДЕАЛИС"Т!!! ИСТОРИЯТА ЩЕ ОЦЕНИ ГЕРОИЗМА МУ!!!

4
mamka im dolni komunisti ubiici

24
Това не е било предателство, а битка срещо мръсните комунисти ! Почивай в мир Герой !!!

1
Скапани боклуци. Майка ви да еба нещастна. Мрете всичките в мъки.

0
vidite li gospoda vkakıv rejim sme jiveli sgodimi, tova e samo edna malka istinska tragediq s edin bg ofitser a predstavqte li si kak turskiq narod e jivql v stoq stroy. Ey razumni bılgari uvajavayte se po mejdusi ne se delete kakto ni delqha (abe hubovo mom4e e no e tur4e) jalko za tozi mlad otmen s tri godinki ofitser.Leka mu prıst

-8
Предателството е най-голямото престъпление по всички закони.Лично аз ,ако имам власт,никога не бих подписал смъртна присада.

7
И какво искаш да кажеш, че като не е спазил закона да му отнемат живота ли? Аз не казвам, че не е трябвало да получи някакво наказание, а че не е трябвало да го убиват.

-37
Ако си бил воиник знаеш,че на клетвата се подписваше документ,че си се клел във вярност към държавата.Този документ е бил нарушен!И е крайно време в Балгария да се научиме да спазваме закона!Ако не е бил подписал този документ може да се говори за несправедливост!

0
Предателството в случая може да се разглежда като нещо относително, което зависи от гледната точка. Ако следваме вашата логика партизаните също са били предатели, а вие ги направихте герои. От гледна точка на 2011 г. човека е дисидент.

-12
Предателството си е винаги предателство!По всички закони и във всички даржави!

6
Мария, под достойнството ми е да отговарям на нищожества от твоя ранг, но в случая ще направя изключение. Прочети си коментарите и тогава ще видиш, кой пръв започва да обижда. Виж какво си написала за един млад човек загубил без време живота си при това за нищо и си представи как щеше да се почувстваш ако това се беше случило на твой близъk . Чувала ли си някога за чувства като добрина, жал, състрадание или подобни на тях? В това, че не си в състояние да ги изпитваш съм сигурен

-5
Наистина, когато човек няма какво съществено да каже -започва да обижда .Това е повече от очевидно и доста елементарно. Тая комунистическа дъвка не я ли издъвкахте най-накрая, г-н някАде?

18
Мария, като всеки комунист си безкрайно безочлива, нагла, а на всичко отгоре тъпа, но със самочувствие. Говориш на другите за грамотност, а ти си безкрайно неграмотна. Прочети си постовете и виж какви глупости си написала (с максимум правописни грешки на минимум място - имаш ли въобще представа къде се слагат препинателни знаци?!) и хвани се скрий някаде, че си безкрайно смешна, а в комбинация с комунистическата ти злоба си чак жалка. В хора като теб няма нито едно положително човешко чувство.

3
СЕГА ПРЕДАТЕЛСТВОТО Е ПОЛИТИКА НА ГЕРБ , НО МОМЧЕТО Е НЯМАЛО КЪСМЕТ! ЖАЛКО!

1
MN KOFTI NEZNAM KOI NA KOGO E DAL PRAVO DA OTNEMA DRUG JIVOT DA RESHAVA KOI KRIV KOI E PRAV TOVA E BILO DARJAVNA SIGORNOST IDIOTI AKO V NE6TO SAM SE OBEDIL ZA TEQ 26 GODINI TO TOVA E CHE VSICHKI SI PLA6TAME RANO ILI KASNO APAK TOQ CARVUL TODOR JIVKOV DETO O6TE PLACHAT ZA NEGO KAK E RASPISAL TAKOVA NE6TO I TEQ MASTI DARJAVNA SIGORNOST TE OT TERORISTI NEMOGAT NI OPAZQT AMA DA NI MACHKAT NAS SA PARVI KATO SA TOLKOVA OTVORENI KATO PRAVQT ARESTI DA SI KRIQT FIZIONOMITE TEQ MISHKI

5
Годините нямат значение .Офицерът е търсил странни пътища за постигане на целите си- брак с генералска щерка ,посещение на чужди посолства .Но и там не искат предатели-щом си готов да предадеш веднъж ,и то родината си ,ще предадеш пак .Човекът не имало как да знае ,че ако почака още малко, ще заживее във времена ,когато предателството ще е държавна политика .А статията е повече от странна.

10
Изумен съм, че след повече от 20 години се намират хора, които да твърдят, че това е предателство. Предателство спрямо кого - Маркс, Ленин, Сталин или Т. Ж.? Явно комунизмът е неизтребим. Жалко за Маргарит.

-12
Както и да го погледнете младежът-офицер е един класически предател. Статията е доста едностранчива, все пак можехте да звъннете на адвокат Дунав Савов - телефонът му е 9294869 и щяхте да разберете, че предателят не може да бъде герой. Дори на вестникарски очерк. Маргарит е искал да бъде комунист на запад, да го изпратят на някоя службичка като военен аташе и да си живее живота. Като не става се озлобява и пак се опитва да осъществи битовата си мечта.

10
Язък за момчето.Убиха го за това, че отишъл в посолството, в което по-късно министър Луджев занесе списъка с контраразузнавачите.Сега Винету от Банкя води мизерника Уорлик като мечка и никой не го пита какъв е бил баща му, след като говори навсякъде за дядо си.Срам за България-"Нема такава държава" в която пожарникар и физкултурник да определят съдбата и!

-1
Е Ленчо си беше п...а.А каква служба си изкарах там само.За невярващите мога да покажа снимки от там.

0
A вие знаетели въобще какво беше в това поделение.Не. Аз знам защото служих там. Пълна пародия на секретно поделение. Снимките които имам от там доказват всичко това.Лека му пръст на човека.Жалко за него.

2
Дава ми ЛЕНЧО награда отпуска за стрелбите в СССР а гадта командира Пелтеков я отменя. Ей пич си беше Ленчо така му викахме от лейтенант!!!Италианския го научи за един месец,събра ми очите!

8
Ужас! Ето това са истинските жертви на миналия строй, а не разни музиканти, естрадни певци или артисти или журналисти! Човека са го убили за нещо за което само след три години са щели да му дадат награда и зелена карта! Съчувствам на семейството му!

2
Da.., dobra statia.. Jalko za choveka. Iskame prodyljenie !

-23
Ако беше направил кариера като политически офицер или разузнавач, сестра му щеше да гледа Външно министерство през крив макарон.

1
Любопитно ми е как успява сестра му да работи във външно министерство и да гледа по цял ден мазните мутри на убийците на брат си?

-31
Тоя е щял да коли и беси безогледно, ако му бяха дали възможност. Али Агджа ряпа щеше да яде. Могли са да смегчат присъдата, като на психически болен, но военният съд е по-строг от гражданския. Въпреки всичко е бил вменяем.

1
Познавах човека. Викали са ме като свидетел по делото. Беше наистина супер интелигентен, но невероятен идеалист. Просто мястото му не бе в армията. Вярно е, че първата година са го назначили на техническа длъжност, защото го прецакаха. Трябваше да отиде в Божурище, но син на големец от МО, мисля че се казваше Кюркчиев, му зае мястото. И го засилиха в Ярлово, нищо че там нямаше свободен щат за политически. Но тъй като бе много подготвен, се справи с техниката, която бе изучавал подробно във военното училище в Шумен. И чак на втората или третата година го направиха директно ЗКПЧ на дивизиона. Пиша това заради идиоти като Иванов, който си чеше езика без да е наясно с нещата. Всичко е точно, убиха човека мърцина.

-106
Абе балъци не усещате ли манипулацията в този материал 1Няма как офицер заършил политически профил да бъде назначен на техническа дръжност /Политически профил учеха най-големите връзкари/ 2.Най ниската длъжност на такъв "офицер" е ЗКПЧ на рота или батарея 3.Основната работа на ЗКПЧ/замесник командир по политическата част/ е да прокарва линията на БКП в армията и да ПИШЕ ДОНОСИ срещу тези които не споделяха тази линия. Тези ЗКПЧ са причинили повече бели на честните български офицери отколкото щатните доносници ВКР в армията фактите са такива и моляви се не превръщайте един партиен работник в жертва Причината за разстрела на това комунистичесо леке най-вероятно е друга

2
познавах го лично - снимката, но която е във фотьойл с книга в ръка е в нашата къща. много му се искаше да стане разузнавач. и да работи на запад. считаше, че в таз армия хора с 3 западни езика (+ руски) са ценни и тр да се използват. беше (болезнено) амбициозен - доколкото знам е следвал във военно у-ще, защото не можел да си представи, че ще загуби 2 години в родната казарма. направи глупост, разбира се, но не заслужаваше разстрел, в никой случай.

8
Момчето е било даровито и талантливо, но психически лабилно. Вие представяте ли си във времена в които прибираха за един виц, офицер от секретно поделение да се разхожда между две западни посолства. Бил е фиксиран от службите, дори преди това, заради маниакалното преследване на мечтата си да стане разузнавач. Недолюбвам комунистите, но не може да се отрече, че имаха стройна и гладко работеща система, която виждаме и до днес..

-6
Всичко за способностите и качествата му е вярно. Истина е, че във военните училища не постъпваше елита на България. Там влизаха преди всичко "децата" на "военната интелигенция". При тези си качества, Димитров, син на доктор и учителка просто се открояваше пред всички и веднага можеше да го забележиш. Превъзходството му беше очевидно и без грам високомерие. Респектираше от мига в който те погледне. виж му очите, разгледай и осанката ... http://www.kafene.bg/picture/article/picture/5286.jpg http://static.bnt.bg/public/files/movies/584.jpg

-2
Още тогава го асоциирах с образа на отец Ередия .. физически си приличат като 2 капки вода... погледа ... и не само ... наистина пълен идеалист добър или зъл, бвезкрайно принципен, физически и психически корав, силен, красив ... и способен на самоонищожение. Този човек, когато беше на 22-23 години имаше смелост да направи един генерал на 2 стотинки и пунлично да го срине със земята. В тази случка мога да се закълна. Кой знае колко още такива безумни прояви е имал. Такъв човек създава около себе си невероятен респект. Но той си създава и страшни врегове. Кой знае колко много са били засегнатите. От тук нататък въобще не е ясно и доказано нищо по обвинението му. По онова време, а и сега да имаш врагове сред генералитета нямаш никакви шансове за успех. Могат да ти курдисат всякакви постановки и да си платиш с лихвите всякакви "своеволия" и принципност. Димитров е платил скъпо защото е бил такъв какъвто го описах и защото е живял в оная среда. По наше време щяха да го утрепят без съд ...

-1
По-скоро ти би трябвало да се притесняваш ,първо, от правописните си грешки ,и второ -от ограниченият си ум. Аз не раздавам присъди ,но ти пък ръсиш обиди- единственото оръжие на плитките умове .За своя 50-годишен жизнен опит помня онези времена ,и дори ,[разбираемо е], да не съм била войник и няма как да имам личЕни впечатления,знам че там нещата имат друг ред [нямащ нищо общо с т.н .другарски съд ].Затова, не се пени толкова ,не е здравословно .И въпреки ограниченият си ум ,винаги мисли преди да кажеш или направиш нещо.

3
Мария, историята е от курсантските /учебните/ години на Маргарит Димитров. При теб прозира липсата на личени впечатления от подобна среда и познаването на такова хора. По тази причина историята ти се струва украсена. Ума ти е на 17 годишна миска с жизнен опит почерпан от книжле на Пабло Куельо. Би трябвало да се притесняваш при скромните си възможности да раздаваш присъди и оценки наляво и надясно.

0
Какъв другарски съд в армията ,4040 ,какви 5 лева ? Много украсена история .Други пък ,с пяна на уста обвиняват комунистите ,и колко гадни и лоши са .Комунистите отдавна измряха, но злобата човешка още живее .Това е проклятието на България. Дори новата ,17 годишна мис Америка знае, че НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ е на първо място .Постъпките му са недопустими за човек,чиято грижа са националните интереси ,как да очакваме той да защитава родината си, щом е готов да сътрудничи на всеки чужденец ?А това и днес навсякъде си е национално предателство ,и се наказва сурово .Изключение правим може би само ние-у нас предателите са повече от комунистите.Уви .

1
Predstavete si kakvo shteshe da stane s nego sled 10.11.1989 ako beshe stanal razoznava4. Kofti za mom4eto, za dan e go obijdam ste kaja 4e e bil dosta naiven.

3
Жалка и странна съдба. Но за такава постъпка на офицер, такова наказание. Колкото по-голямо доверие се оказва на един човек, толкова и наказанието трябва да е по-строго за злоупотребата с доверие.

-3
Имал съм чест да познавам този човек. Беше най-добрия от всички. Имаше едно лайно генералско синче, което крадеше из курсантските и войнишките стаи. Хванаха го. Генерала, бащата на крадеца дойде на тогавашния другарски съд. Взе думата и първо направи сина си на нищо. Но накрая взе да се мазни, и да го увърта. Лозаря, като зарязвал лозите как трябвало първо да помисли .. дали да я отрежел лозата или да не я отрежел и прочее .... с една дума и ние да почнем да мислим дали да изгоним сина му или да му дадем шанс. Маргарит Димитров стана и каза: "Другарю генерал, синът ви не е цвете, той е плевел! А плевелите трябва да ги изкореняваме. " Изгонихаме го от военното училище. Маргарит го изгони. Жалка съдба на достоен и смел мъж. Но и сега не е по-различно ... никога не е било по-различно .. достойните хора плащат сметките на плужаците. Мир на праха му.

0
LORENA смесва понятията "враг на народа" и държавен изменник.

-1
Разбира се,че съм праволинейна! Да наричаме комунистите "гадни" е най-малкото. Те са проклятието на България. Да слагаш диагноза на някого ,че е психясал, без да си го чувал и виждал-това са го правили само комунистите. Да вкарват" враговете" в психиатрия. Практиката на КГБ е практика и на ДС-братски партии, братски служби. Когато някой е "враг" и "предател", такива са сестра му ,децата му и родАта до девето коляно,нали Гост!

0
Лорена - не изглеждаш тъпа ама се изказваш много праволинейно! Каза ви Коко , ще ви кажа и аз - прочетете материала още веднъж и сглобете картинката - кога , къде , как, кой , какво , че и ЗАЩО!!! На всички здраве и късмет! Тоя вероятно сега си бачка някъде внедрен от "гадните комунисти от ДС" и след като малоумниците на Боко и Цв Цв се разприказваха , и както навремето Луджев предаде списъка с българските разузнавачи на Анкара, сега на този мъж (ако е жив разбира се - което си мисля и съм убеден - щото гроб няма, а и други нещица не се връзват - освен да е бил психясал) му е необходима легенда - сиреч наново потвърждение за алиби или нещо подобно - винаги разузнавачи така се създават! Не че не съм гледал "Комбина" - предполагам , че и повечето от коментаторите тук знаят за какво иде реч. Тая сестричка аджеба - как тъй във ВЪНШНО се уреди бе????? Тва не ви ли намирисва на компенсацийка няква???

1
... не може да има.

2
Преди няколко години имах възможност да прочета материалите по това дело и виждам, че във вестникарския вариант те са посъкратени и е добавена розова боя. Направи ми впечатление, че не се споменава и дума за избирането на Димитров за комсомолски секретар на поделението, и че той е получил от ЦК на ДКМС сумата от 10 или 11 хиляди лв за закупуване на музикална апаратура, т.е. бил е човек облечен в доверие. Непонятен е стремежа му да стане разузнавач /вероятно книгите които е чел са го довели до тази идея/, но начина по който е направил контакт с дипломати от други държави сочи, че Димитров е имал проблеми с психиката, а оттам и нереална оценка за действителността. Бог да прости този нещастен млад човек, но да не забравяме, че предателството се наказва само по един начин ! Дано това наказание постигне и неговите убийци !

0
Kakvo go sjalqvate toq smeshnik,vav vsqka razvita darjava izmqnata se nakzva sas smurt!Bog da go prosti!Reshil e da se pravi na Rihard Zorge i v kraina smetka si go e poluchil!Kakvo sa sednali da go oplakvat tuka shmatkata psihqsala?

0
...е на Коко

0
Ако беше вярна тази история на 100 процента, то сестра му щеше да направи копие на всички документи, свързани със този случай и да ги публикува. Сега ситуацията е - този видял, онзи прочел, трети много запознат с методите на бившия режим ... То почти всички журналисти - чули-недочули, разбрали-недоразбрали, гледат да напишат материал, за да изкарат някой лев. И колкото по-спорен и жълт е, толкова се смятат за по-големи професионалисти. ВъзможнВъзможндаhttp://www.24chasa.bg/Images/InputTextareaCanvasRight.gif има доза истина

0
Иво,върни се и прочети френските утописти,после Маркс и Енгелс и може би ще откриеш,че те нямат нищо общо с извратените убийци, изкривили комунистическите идеи през собствените си първобитни мозъци. В кой учебник прочете за чорбаджиите ограбници? Май ги бъркаш с чорбаджиите изедници от възрожденската ни литература. Изпитвам съжаление към такива като теб. Голтаците трябва да поработват,а не да набиват канчета на успелите в живота.

0
Берия,страшно е,че тези тънки детски гласове толкова леко оправдават чудовищните престъпления на комунистите убийци. Такава каша е в главите им, че мислят,че като напишат 2 реда за националното предателство,/вероятно самоо това им е останало от училищните уроци/, стават големи патриоти. Жалко за образователната система, за цялото българско родителство. Че те утре и Хитлер ще защитят за геноцида-че е унищожавал национални предатели. Срам,голям срам ,че подобни неща се пишат във форуми през 21-ви век!

1
Скъпа ми ЛОРЕНА, явно ти не си наясно с нищо! Само за твое сведение комунизма е измислен в Германия и от там тръгва! Революцията в Русия - 1917 година е спонсорирана от Централната Банка на САЩ и дали били голтаци, ами има си причина голтаците да начупят канчето на чорбаджийте ограбници!А ти колко разбираш от държавни тайни, предполагам нищо по простоватия ти израз и ограниченост, която показваш!

-1
По-младите може би не знаят, че от ДС стреляха на месо по един фотограф, който пишеше по подлезите "Тодор Берия Живков". Миризливите отрепки, които твърдят, че са защитавали интересите на държавата НИКОГА не са защитавали българските интереси. Единственият им господар винаги е била престъпната назиатска империя. Та нали те искаха да ни правят съветска република.Ако това на са национални предатели, здраве му кажи. А тук някои тънички детски гласове бръщолевят глупости за предатели.

0
ама какво се правите всички на ощипани, навсякъде предателят си е предател. Няма червен, зелен или розов. И каква сълзливост - виждате ли, той бил млад, красив, интелигентен, умен, пък лошите от ДС го убили. Е, като е умен, не знае ли как се наказва предателството? Не се ли сещате, че и тези, които са го разпитвали, са разбрали, че е умен и не им се е вярвало, че може да постъпи толкова глупаво... ако няма нещо друго наум. Ами ако той е бил разочарован, че не може да се развива в България и наистина е искал да предаде информация на чуждите служби? Сега няма как да разберем истината, но каквато и да е тя, фактите са си същите. И това навсякъде се наказва жестоко. Жалко, че един човек с явни заложби и качества не е успял да ги насочи в по-подходяща посока. България, за жалост, не е място за мечтатели...

-3
Иво,изпий си хапчетата преди да коментираш. Явно не си ял бой от комунисти за един виц.Обаче някои бяха в затвора именно затова. Ади бегай да попрочетеш малко, че не си наясно и с държавните тайни. Преди това прочети предния ми пост. Нямаш никаква представа от това ,което е било между 1944 и 1989г. Какво са заграбиликомунисти- голтаци и разбойници-земи,фабрики,къщи-национализация с бой,разстрели,концлагери. За врага с партиен билет чувал ли си,за ДС пък и хабер си нямаш-фабриката за унищожение на всички ,които не са верни на чудовищната им болшевишко-азиатска партия.

3
Много сте .наивни повечето......без коментар! Не може да служил в секретно поделение и да се срещаш с посланиците на сащ и западна германия, знаете ли какво беше това през студената война?! равно на предателство! освен това е разкрил къде му е поделението и номера, какво плюете комунистите, вие навити ли сте да издадете вс държавни тайни на чуждите разузнавания и който ни ги издава е комунист, така ли?! Спомням си в едно предаване - Ясновидци, как позакаха един дето искал да взриви народния театър и как лошите комунисти го пратили да чука камъни, горкия той и колко са зли комунистите. Я се осъзнайте! Сащ в момента вкарва хора в концлагера - Гунтанамо, само по подозрения! Сега в 21 век! А колко народ също са разстреляли не се казва никъде, ама нали е наша действително дай да плюеме без да се замисляме, че има и държава и интереси и тайни!Иначе жалко за момчето, ама не може да ходиш по посолствата през студената война и да служил в секретни поделения

0
Човекът си е бил с психически проблеми. Липсва някакъв факт от разказаната история. Не са разстрелвали току-тъй. Ако пък беше станал разузнавач, всички тези, които го жалят и плюят предишния режим, щяха сега него да го приковат на позорния стълб. И навярно кариерата на сестра му нямаше да се развие така.

0
TOTO, какво имащ предвид - разстреляният е бил член на БКП, както всеки офицер по това време?

2
На офицера на челото му с големи букви е било написано "ПРЕДАТЕЛ"! Чел е Зорге, но нищо не е разбрал. Как ли е влязъл във Военното училище в Шумен? Или е търсил близост с дъщерята на генерала?...После - не е приет в школата в Симеоново ; не е издържал теста в РУМНО; търси връзки и среща с ген.Зикулов; търси близост с дъщеряму ,но удря на камък /девойката ще се жени/.Търси и моли посланика на Западна Германия /Йозеф Томас/; среща се с американския дипломатЕрик Кнокенбуш и получава обещание, че ще го изведе извън страната "срещу сътрудничество"!!!!Върхът на айсберга е когато мнимият "германец" /ченгето/ му е искал иформация, героят- офицер е казл:"Да, нямам нищо против, но не съм готов". Е това ЗКПЧ е бил готов за моментален разстрел,но защо са го забавили толкова ? В USA щеше да отнесе поне пет присъди по 150 години без право на обжалжане! В МО това трябва да им е за пример какъв не трясва да е един офицер и болните мозъци да не преминават прага на военните училища и ВА.

0
МРЪСТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗВЕРОВЕ !!!!!!!!! ДАЛИ Е БКП ИЛИ БСП ВСЕ СА СЪЩИТЕ ИДИОТИ ...СЪДИЯТА ПОДПИСАЛ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА СИГУРНО Е ОЩЕ ЖИВ... НА ТАКИВА КОМ. ИЗВЕРГИ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПРЪСНЕ ЧЕРЕПА!!!!! НАЙ ДОБРИЯ КОМУНИСТ Е МЪРТВИЯ КОМУНИСТ!!!!!!!!!!!!!

1
Бойко Борисов е най-големия подлец и предател защото хвали предишния режим. А лъже за българите в Сърбия, че не им са нарушени правата. Слушайте тук да се уверите, че дните му са преброени. Разбира се и тези Гоце, тарктора, АБВ БСП, ДПС няма да го онаследят защо всички са предатели: http://www.youtube.com/watch?v=Sde1qxtNrYA

0
А какво го довежда до идеята да търси контакти с чуждите посолства, подминавате с лека ръка. Комунистите и национална сигурност-боже,колко заблудени овце има още! Няма по-големи национални предатели от тях,по-големи връзкари,унищожители на човешки съдби, убийци на всичко мислещо и интелигентно. Отглеждал куче, значи е буржоа,а това вече е престъпление. Жалко за човека и хилядите други знайни и незнайни жерви на комунистическото мракобесие!

2
Tsveti komunizma se zavurna - vij MVR sushtoto kato 1no vreme - ne spazva zakoni, bie, pie etc. Vij novia ni vojd ednolichnata mutra Boiko. Vij mizeriata. Kakvo poveche ti tryabva. Daje samiat Boiko si prizna che e po-zle ot komunizma i che pri Jifkov bilo po-dobre. Moje bi Boiko goni Jivkovite standarti. Da e chestito na Bulgaria - chaka ni takav infrastrukturen i blagodenstven jivot che samo si vikam danooooo /se mahna ot Bg/. Do mladite chestni i trudolubivi hora - ZA BOGA NE OSTAVAITE V BG - TUK SHTE SE PROVALITE, TAYA STRANA E PROVAL I TURSKO WC - HORATA VI GO POKAZAHA, TUK KOLKOTO PO-TYP si, KOLKOTO po-PROST MILICIONER SI TOLKOVA SI PO-DOBRE. TUK ZNANIATA I PROFESIONALIZMA NE SE CENYAT, A JIVOTA E PO SIGANSKI MIZEREN!

1
Съдбата на сем. Розенберг в САЩ бе същата - те бяха обвинени в опит за шпионаж и екзекутирани. Така че това е съвсем нормално. Сам си е надробил попарата. Ситуацията в днешно време не е по добра - бившият агент на ФБР Робърт Хансен едва успя да отърве смъртната присъда преди няколко години. Същото се случи и малко по рано с Адрих Еимс - бивш агент на ЦРУ. Обаче не съм прочел подобна статия за тях в Американската преса. Може би нашите "умни" журналисти ще напишат нещо сърцераздирателно и за тях.

6
Разбирам болката от загубата на брат й ,логично е за нея наказанието да е несправедливо .НО ...Никой тук не се замисля малко по -задълбочено .Говорим за национална сигурност, за офицер ,не за обикновен граждани.н Именно той ,целящ да бъде разузнавач ,трябва да знае последиците от посещенията си в легациите. Дори те са си го подхвърляли от една на друга-или са го приемали за провокация, или са знаели ,че такива кадри биват следени .Представете си американски офицер да търси контакти с руското посолство .после с българско и т.н . Американците щяха да направят същото. Защото това е въпрос на национална сигурност ,а не на комунизъм .И както е видно ,лошите комунисти не са попречили на сестра му да се развие в желаната от нея посока. Жалко за момчето ,но май е било болезнено амбициозно ,и в един момент не е разсъждавало трезво.

0
През дългите нощни дежурства ми четеше западната преса и съвсем си беше нормален ! За две години нито един път не съм го виждал пиян!Този човек е най хубавият спомен от казармата...дано да е жив!

16
И днес се ужасявам от мисълта за тези години. Дано никога не се върнат и комунистите си отидат.

-1
na prokorora Pavel Pavlov tova mu e bila rabotata,katu na xsi4ki prokorori,, ISKAM DA KAJA NE^TO NA TOZI DETO E PISAL STATIATA. prokurorat P,Paxlov ne e bil namesvan v skandal s ALBANSKATA zdelka TOI E BIL RASLEDVA6T TAZI AFERA AKO STE ZAPOZNATI PO TAI NARE4ENATA ZDELKA BILA E ZA IS4EZNALO ILI PO TO4NO OTKRADNATO OT BG ORAJIE TAM SAS SIGURNOST STAVA NA VAPROS ZA MAFIA,PO VREME NA RASLEDVANETO PROKORORAT Pavel Pavlov E BIL RASTRELIAN PRET DOMAMU,TOZI PROKUROR E OJIVIAL PO 4UDO v MVR BOLNIZA. TAKA4E GOSPODA JURNALETA NE MI RASLEDVAITE KOI E OSADIL EDIN MALOUMEN DE4KO A MI RASLEDVAITE ALBANSKATA ZDELKA 6TOTO STAVA NA VAPROS ZA ORUJIE ZA MILIARDI I RASLEDVAITE KOI RASTRELIA TOGAVA RASLEDVA6TIA PROKUROR

2
Димо, тези, които са убили този псично болен човек са в момента на власт. Те никога не са я пускали, ако трябва да сме точни. Желев - селянин с претенции за "писател-философ", очевидно просто шаяк, Стоянов - някакъв адвокат-бракоразводник, женен за дъщеря на служител в лелеяна Германия, Гоце - ачик продажен доносник. Да не обсъждаме, какви са Борисов или Костов - единият пожарникар-милиционер, другият - нещо подобно на това момче, за което е статията - льотчик в СССР му се щяло да става. Ф. Димитров - явочник, подпопулация на доносник, Сакс Кобургготски - пияница и комарджия под лияние на КГБ, ех, че дълга редица от полунормални хора, които по една случайност не били разстреяни, все още

1
Ну познавам брата на Елеонора, но ми стана много тъжно за нея. Тя беше във Външно и водеше делегация от журналисти през 2002 г. в Атина. Всички патки от всякакви редакции на другия ден след събитието отказаха да отидат на Акропола, само аз настоявах всички млади български журналисти да се качат на свещенния за всяка демокрация храм. Елеонора явно съзря цялата несретност на случая и накара патките да станат за малко чайки...жалко за брат и...

0
Ot suobschtenieto, ne se razbra,osudeniet na smuret,znae li se kude e grobut mu dnes???, Sumniavame, da sa go ostavili jiv i da stane razuznavach??, i dnes da raboti za Bulgaria???

0
POKURTITELNA ISTORIYA. RAZPLAKAH SE OT MUKA YAD I ZLOBA ZA TOVA KOETO SA IZVUR6ILI OT DURJAVNA SIGURNOST

3
тъжна история ... има някои неточности ,но те не са толкова важни. Но наистина не мога да повярвам, че за това са се разстрелвали хора . Все пак всички сме поживели малко и по времето на комунизма , чак пък такива неща едва ли е имало ... Вероятно има и още нещо ,което не е споделено тук. Разбирам мъката на сестрата и дори сълза ми потече , но съм убеден,че до истината има и още нещо ,което тя не знае ...Никой не е убивал хора за срещи с чужденци, затвор 10-20-30 години - да, но смърт.... Но като цяло мога да кажа - тъжна история ...

2
Някои от тези "хора" може би все още са на работа, или поне техни колеги. Тези мръсници още си вършат работата, за която са били обучавани. Съвременници сме на това , което се случва в Б-я в момента. Защо не бе приета лустрацията, както в много други страни ? Всеки, който се е докосвал до ДС трябва да е аут. А какво е сега - ДАНС и МВРса пълни с бивши служители на ДС, посланници, министри, директори на агенции и т.н. Резултатите са налице, но кой ни е виновен.

-2
Незнам защо всеки обича и жали предателите .Друк искавъзмездие затози който е наредил разстрела друг незнам какво .Ами защо сега не реагирате за това което става с България защо не търсите отговорност от тези който продадоха Държавата на чужди разузнавания Защо ЕБАН Народе устите ви големи гъзовете отворени за пари ивласт Така няма да стане и никой няма да се върне в България стия проклетни Политици Айдуци но Идва видов ден БОГ забавя но не ЗБРАВЯ.Па сестраму не я грижете тя само еи така много важно през оная работа мие и за нея

0
dimo a TEZI KOITO SA GO UBILI /SUSHTITE ZA KOITO E ISKAL DA RABOTI KATO RAZUZNAVACH/ NIKOGA NE SA PADALI OT VLAST! Ogledai se - DS E NAVSYAKADE VECHE 65 GODINI!

-3
Abe iskal e da stane shapkar, razuznavach i si e poluchil zaslujenoto. AKO E IMAL KUSMETA DA STANE TAKAV PRI KOMUNISTITE KOI ZNAE KOLKO HORA SHTESHE DA E IZBIL - TYPO, PROSTO SELSKO CHESTOLUBIVO GOVNO! Ne vijdam za kakvo pishet vaobshte za takiva, sa ostava da pishete i za kolhoza, za nekoi drugar milicioner koito stanal milioner etc.

4
ОТ КОМУНИСТИТЕ ПО-ПРОСТИ И ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА - НЯМА! ПРИЧИНИЛИ СА УЖАСНИ НЕЩА НА ХИЛЯДИ СЪНАРОДНИЦИ. ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕВЕРОЯТНИТЕ ГЛУПОСТИ В УПРАВЛЕНИЕТО ИМ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ТЪРПИМ И ДНЕС. НАПРАВО СЕ ЧУДЯ КАКВИ СА ТЕЗИ ДЕБИЛИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА БСП ДНЕС

-2
Бог да го прости, човека! Като гледам историята му, малко не ми се вярва да са го разстреляли само заради глупостта му. Ное ако наистина е бил такъв глупаккой знае какво щеше да му се случи след 1989! Освен това е служил в секретно поделение така, че ако е предавал секретна информация то това си е предателство. Във всяка страна за предателство се дава най-тежката присъда без право на помилване. Освен това е бил комунист от семейство на комунисти, така че според тях е бил двоен предател. Сестра му е завършила международни отношения, което показва, че въобще не са били от неоправданите класи. Сега какво да направим - Гоце да му даде орден Стара Планина, ли?

-10
Ако нещата са така както са описани ( защото все пак това е само една страна ) то този Маргарит очевидно не е бил добре с психиката. Направо самоубиец от глупост въобще не е трябвало да го убиват, а да го лекуват. И каква му е била безизходицата - бил си е на военна служба, е не е станал ченге ама то при такава чевадна непригодност кой ще го направи разузнавач. Съвсем нормално е, че не е минал психотеста, но при това положение как са го направили офицер е направо безумие.За наказание са тези които въобще са допуснали такъв лабилен човек на военна служба, заради тях си е отишъл човека.

-11
Като бивш (слава богу) гражданин на тази държава бих искал да зная кой лично е отговорен за това решение и какви последствия е понесъл. България очевидно продължава да бъде държава, контролирана от специални служби (бивши, които без реформи са прераснали в настоящи), които нямат нищо общо със съвременните тенденции на европейско развитие. Тези служби и всички елементи, свързани с тях са един тумор в държавата и обществото, който не само спъва развитието на България, но я обрича на гибел. Те трябва да бъдат изолирани и унищожени напълно в най-скоро време. Друга алтернатива за български прогрес няма.

-1
Mnogo tujna istoria ...Jalki komunisti.

0
И тези, които го убиха отново искат властта!?

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.