Крайно време е да отменим двойното гражданство

Валери Найденов

Kой е този народ, който хем намалява застрашително, хем се увеличава обезпокоително? Българският. Българите може и да намаляват, но чужденците с право на второ българско гражданство се множат като индийците.

Потенциални български граждани са поне 1,4 милиона македонци, стотици хиляди молдовци, украинци, албанци, сърби и др. - общо 2,5 милиона според различните интервюта на Божидар Димитров. Всички те могат да станат българи, без да се отказват от родния си паспорт и без изобщо да живеят в България. Не знам за вас, но лично мен това ме тревожи повече, отколкото ме радва.

Към тях, разбира се, трябва да добавим и поне 600 000 жители и граждани на Турция, от които поне 300 000 имат български паспорти и спокойно могат да участват в определянето на българската политика. Както и правят. А раждаемостта в Турция е доста по-висока от българската.

Десетки милиони турци се стремят да работят в Европа, но тя вече спуска резето пред неевропейската имиграция. Утре ще се окаже, че съвкупният турски народ разчита само на една вратичка - българското гражданство. Стига да сключиш фиктивен брак с внук или внучка на преселник, и вече можеш да рецитираш "Аз съм българче" в турски превод.

Никак няма да е чудно, ако българите в Турция изведнъж набъбнат на 2-3 милиона. При добра организация техният вот може да натежи повече от всички гласоподаватели в България. Не знам защо, но мен това изобщо не ме радва. Вярно, ГЕРБ въведе някои ограничения по местоживеене, но добре знаем, че всяко изменение в Избирателния закон е предпоследно. Утре ДПС пак ще е в коалицията и местоживеенето ще отпадне.

До вчера българските изселници в Турция гласуваха за ДПС и оставяха на Доган да върши останалото. Напоследък обаче у тях се заражда амбицията да участват по-активно в българските работи. Те поискаха да връщат турските имена на българските градове и планински върхове, да кадруват в българското мюфтийство, да потурчат българомохамеданите.

Искат и Касим Дал, тъй като Доган им се види като последовател на Мата Хари. Те вече гледат на българската политика като на свое лично дело.

Мен и това никак не ме радва. Не виждам защо да даваме политически права на хора, заклели се в лоялност към друга държава.

Никак не ме радват и новите българи в Македония. Знаем, че Скопие сънува подвизите на Александър Македонски.

Утре ще даде таен знак и ще се чудим откъде изникнаха 200-300 хиляди революционери с български паспорти. Македония е държава в неизбежен полуразпад, нейният основен износ скоро ще бъдат проблемите и неприятностите. Като раздаваме с лека ръка паспорти, ние сами вкарваме вълка в кошарата.

Политиката на ГЕРБ има патриотични мотиви - като приобщаваме хора с българско самосъзнание, ще си решим демографските проблеми. А Божидар Димитров бе единственият министър, чиито усилия се увенчаха със сериозен ръст на производството.

Досега на чужденци се раздаваха по 8000 паспорта годишно, а през 2010 г. те бяха 15 000. Ако тази политика продължи, скоро ще бъдат по 30 000 и по 60 000. Но една много малка част от тези хора имат намерение да живеят в България. И още по-малка част смятат да са лоялни към нея. За тях това не е паспорт, а тескере, с което могат да тръгнат на гурбет из Франция и Англия.

Убеден съм, че рано или късно България ще прекрати двойното гражданство. Само че, ако го направи след 10 г., сътресението ще отвори сериозни пукнатини в националния ни суверенитет. Днес също няма да мине без трус, но той няма да е разрушителен.

По-добре 3 по Рихтер сега, отколкото 9 по Рихтер след две петилетки.

До 1992 г. България не признаваше двойно гражданство. Щом получиш чужд паспорт, губиш българския. Филип Димитров отмени това с разпоредба, която по принцип нарушава конституцията - както много подзаконови актове по онова време. В отговор Турция даде автоматично гражданство на всички, които са напуснали България до 1993 г. Така изведнъж се сдобихме с 300 000 избиратели, които не живеят у нас и нямат никакви задължения към България.

Те служат в чужда армия, кълнат се пред чуждо знаме и дори не научават български. И когато изведнъж се сетят, че българските градове трябва да имат турски имена, на мен това някак си не ми харесва.

Какви са международните норми за двойното гражданство? На практика никакви. Европейската конвенция за намаляване случаите на множествено гражданство от 1963 г. приема принципа, че не можеш да имаш два паспорта. Но тя дава право на страните на каквито си искат изключения. В резултат редица европейски държави водят безпринципна и двусмислена политика.

Германия и Австрия хем забраняват двойното гражданство, хем го допускат със специални разрешения. В резултат Арнолд Шварценегер хем е губернатор на Калифорния и влиятелна фигура в Републиканската партия на САЩ, хем още е австрийски гражданин. Но това, което е разрешено на бате Арни, спокойно може да е забранено за Ханс. Испания също забранява двойното гражданство, но го разрешава за повечето латиноамериканци и за португалците. Някои признават "отвъдморско" гражданство с крайно ограничени граждански права. И така нататък - колкото държави, толкова закони.

България има пълното право да отмени двойното гражданство, след което да го разрешава или забранява по целесъобразност и без никакви принципи. Единственият принцип е националната сигурност - така, както я разбира българският народ.

Защо впрочем ВМРО не предложи референдум за двойното гражданство? Това е много по-смислен ход, отколкото абсурдния референдум за членството на Турция в ЕС.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 190

Сортирай по:

-5
НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА ДОГАН СЕ ПОКАЗАЛ ЗАВЕЛИК ЛИДЕР И ДА НЕ ГО ИСКАТЕ ТОИ СИ ОСТАВА НОМЕР ЕДНО В БЪЛГАРИЯ.АЗ ВИ РАЗБИРАМ НЕ ГО ИСКАТЕ 4Е Е ТУР4ИН ПИК ТОЗИ ДА НЕ НЕСТО ДРУГ СОРТ НЕГО ГО ПОТКРЕЯТЕ ЗАТОВА 4Е Е ГОЛА ВОДА.ПОЗДРАВЯВЯМ ВИ СВ ЕДНА http://www.youtube.com/​watch?v=51LkP641VE4

4
Ne mi xapecva ctatiata na toia gocpodin.Niamame pravo da otkazvame gragdanctvo na xora koito imat ocnovanie. kolkoto pove4e balgari po cveta tolkova po dobre za BG.Pomicli malko gocpodine predi da pichech.

0
Значи,чакайте сега,че май не ви разбрах,гусин Найденов.Аз съм американски гражданин,гласувам всеки път на бълг.избори,пращам по $9-10 000 долара в България годишно,инвестирам колкото мога повече пак там,а вие ми казвате,че понеже вашата партия(която и да е тя!) не може да си спечели изборите(най-вероятно,защото е изградена от хора,които вече са се осрали във властта и никой не иска да гласува за тях!??) аз трябва да си скъсам БГ или Амер.паспорт??Ама вие сте слънчасал бе,гусин(другарю?)Найденов!! И само да попитам,ако ми вземете паспорта пенсионираните ми и болни родители+половината рода,на която помагам финансово,ВИЕ ЛИ ЩЕ ХРАНИТЕ И ЛЕКУВАТЕ?

2
Добре де, нека разгледаме основата на проблема. А той е такъв, че хора, които въобще не живеят в България, и дори не знаят български език - имат право да гласуват. ... Ок, ако им се отнеме българското гражданство - на какво основание? Ще писнат, че им се нарушават права някакви. ... Ми, по-добре е да се остави тая работа с гражданстовото, щото и без това вървим към глобализация, ами да се намери начин за забраняване на гласуването от страна на такива граждани, които са били извън страната за повече от 3 месеца в последната година например. ... Да, такъв критерии ще обхване и гурбетчиите, разбирам го, но преди да осъждате мнението ми - помислете реално дали тези гурбетчии са наясно какво се случва в България, и имат ли способността на трезва преценка, за да дават гласа си за някоя политическа сила. Би трябвало избирателите да са тези хора, които са непосредствено на първата фронтова линия тук, в мизерията.

0
Лесният начин за печалба от Интернет ! Повече инфо тук ------>netpari.co.cc

0
Много добре,тъкмо няма да се занимавам с тъпи процедури да се откажа от БГражданство.

2
Ало, Р Е М З И , вижда се че си позеленял от яд. По спокойно. Заради последното ти писание може да допълни към теб това: След толкова подкрепа от вас към Доган накрая се оказа, че той ви е качил целият турски електорат на онази си работа , която цитираш. ЯСНО ?!

2
Преди известно време четох едно писание на орг, на бълг, изселници че вече в турция се самоопределяли като българи 8 милиона турски граждани , ами тогава Б,Димитров ряпа да яде , дайте да дадем гражданство на всички турци и по тожи начин турция ще ижчезне от картата на света и на нейна територия ще цъфне името БЪЛГАРИЯ НА 2 КОНТИНЕНТА , но при едно условие да говорят само на БЪЛГАРСКИ и да се управляват от нашите управници - какво ще кажете ?не е лоша идеята нали ,но и още едно условие да станат ХРИСТИЯНИ да приемат БЪЛГАРСКИ имена и тогава ще им дадем така желаните наши паспорти

1
Ремзи, ти да не си привърженик на ДПС? Защото след последните събития в ръководството става ясно, че тъкмо Доган има най-много полза от отмяната на двойното гражданство.

2
Ерго, ако придобиваш друго гражданство по произход, не си български гражданин.

0
Иванов, ето ти кво пише в конституцията: "Чл. 25. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход." Е, кво не си разбрал?

0
А бе,на баба ти гащите,кой ти е казвал как да живeeш бе,говедо. Ти като си с триъгълна глава,що си избра премиер дето те качи на кура си,а?

0
ПРАВ Е ПИЧА .АЗ СЪМ ЗА .НЕ МОЖЕ ИДИОТ С КВАДРАТНА ГЛАВА ОТ АНАДОЛА ДА КАЗВА АЗ КАК ЩЕ ЖИВЕЯ . ДА СЕ ПИКАЯ НА КОНСТИТУЦИЯТА АКО Е ТАКАВА

0
Г-н Найденов,Вие май не сте в час с българската Конститутция.Май е необходимо да я прочетете по-внимателно преди да пищете глупави статии.

0
ДОБРУТРО ,ТОВА СЪМ ГО ПИСАЛ ПРЕДИ 5 г. СЕГА ЛИ ГО ПРОУМЯ. НО И ТОВА Е НЕЩО.!! НО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ..!!!!!

0
Вие двамата май нещо се харесахте. Ремзи, тази Мария нещо те будалка. Ако й удариш среща, може да си изненадат. Щото стилът й не е точно женски...

0
А бе,Мария,няма смисъл да повтаряш,че човек има една Родина.....аз не мога да разбера само,защо ти и подобни на теб си присвоявате тази Родина,нима смяташ,че не е и моя ли?Ти не си тъпа,ти си умница. Дяволе,Дяволе?!?!?!

1
Бях чувала израза :"Тъп ,но упорит",но чак сега го свързах с конкретна личност -Ремзито .Както "Няма значение "каза-много на сериозно се е взел ,но мен ме разсмива .Само един миропомазан, или последовател на великия философ ,хидролог ,{има ли и други ,неподозирани заложби } мoже да е толкова заблуден .Защото повечето от гласоподавателите му живеят същият мизерен живот като българите. Вашият патрон мълчи ,защото няма какво да каже ,а мисля че и не умее .По-лесно и по-тайнствено е да мълчи .Отричате и критикувате т.н .западен модел на живот ,но мило и драго давате да сте тук ,а не някъде в анадола при забулените кадъни .Ако сте част от едно общество -бъдете докрай. Правете така ,че целта да е общото благо ,а не вечно да се дистанцирате ,да обиждате и иронизирате. С нищо не сте по-добри от нас. Затова не трябва да има двойно гражданство .Човек има само една родина.

0
В статията ства дума-ще имат ли българските граждани друго поданство или ще имат само българско,а не как се пише фондотен....Чел-недочел и набързо си испраскал три поста непотемата,няма значение. Темата е за паспортите,няма значение,за паспортите,а не какви глупости се въртят у тиквата ти.

1
продължавам към " РЕМЗИ "- много на сериозно си се взел -умнико. Вижда се колко си умен , след като неможеш да разбереш,че ние българите не мразим честните, трудолюбиви и почтенни турци, защото и те като бълг. си събратя теглят най вече от вашият мафиот и всички по веригата ,чак до кметовете ви като оня дето прави шоуто с българското знаме / в момента му забравих името/някъде в Сатовча или около него. А ти вероятно си от тези миропомазаните, които се възползват от сарая на Доган. Затова, затвори си най сетне устата, че нещо се поуля отпред, а може и отзад!

1
продължавам към "РЕМЗИ" : Колкото до красотата на българките / не визирам чалгаджийките-във всяко стадо има и мърша, както и турското стадо-нали доста филми текат/ няма да обиждаш на красота,защото през вашето турско робство във харемите твоите прадеди са завличали най-красивите ни момичета! И ако сега имате красавици ,да знаеш, че в тях тече българска кръв! А ориенталският символ за красота го знаем: ДЕБЕЛИ ТРЪТКИ!. И се пише :ФОНДЬОТЕН , а не фондотен!- УМНИКО !

1
към умника " РЕМЗИ " , който като истински комунист /нали бяха в една коалиция, навярно от тях го е прихванал/ , поучава и назидава . Момченце,малък си за това. Трябва много да си живял и теглил в тази страна за да си наясно със всичко, за да сочиш пръст като лидера си. Най- големият мафийот в тази държава заедно с тези които го оправдават / нали е и от ДС?!/. Затова е и награден с ордена от ГОЦЕ! ? От тебе много по-вече неща знаем и непарадираме с това.

0
А бе,Мария,мойте въпроси може да се каже,че са риторични/не искам отговор,щото го знам/ама лошото е,че никой досега не посмя да конкретизира,а всеки увърта колко прости биле кралете на тютюна. Мария,как става така,че тез прости тъпи овце и неграмотни турци гласуваат за човек-философ,хидролог,носител на ордена ''Стара планина''и даже играел важна роля и със финансовите потоци на държавата,а умни избиратели като теб и подобни на теб гласуват за човек-огнеборец,дето не може да каже две изречения свързани.Как става така,че избираш министър,който живота му е минал във платненки и министър на културата,който се хвали,че през целия си школски живот се е борил за тройка,а?За министъра дето крещи''Гати шибания народ'' няма да те питам.Мария,Мария,умница си ти,то е хубаво да крещиш колко са тъпи някой хора,ама моето наблягане за огледалото беше,не да гледаш колко кила фондотен имаш или колко кубика силикон/все пак си българка/,а да се погледнеш малко по....иначе в отразяващия джам. Пази,Боже,УМНО да прогледа !

0
В 20% от населението на Украйна и в 5% от населението на Русия може да се намерят български корени. Мисля, че е редно тези хора да получат българско гражданство и да гласуват, също като "българите" живеещи в Турция.

0
Много дълга полемика и много обиди прочетох по-долу.Хубаво би било голяма част от словесната агресия да се преобразува в нещо по-градивно и полезно.Всеки има своята правда и тя е най-вярната за съжаление.Не желая да знам кой за кого е гласувал и много се радвам, че има български граждани навсякъде по света, но не желая хора които не говорят български език и никога не са искали да го говорят да гласуват сляпо при парламентарни избори и да определят житието и битието на нас , българските граждани, които сме останали да живеем в България.За демокрацията сигурно ние българите знаем много малко,но със сигурност аз знам, че българските турци не гласуват по съвест.Бъдете здрави и се обичайте повече!!!

0
С развалена плоча е излишно да се спори. Така завърта мухабета ,че все някой трябва да им казва за кого да си" хвърлят гласчетата "...Даа ,религията ги държи здраво в хватката си и на всеки кривнал встрани от партията ,му се случва нещо .Похвални са напъните ти да изразиш мнение за красотата ми, при положение ,че не ме познаваш. Нищо ,простено да ти е невежеството ,ние българите сме толерантни .В крайна сметка, всеки има право на СОБСТВЕНО, а не наложено мнение. Или ние не сме хора като вас ?

0
Към всички които се стрелятпо-доло. Всяка страна си приема закони отговаряща на нейната специфика./съгласно статията/. Авторът е абсолютно прав. На господата катоREMZI ще кажа:Живели сме доста и сме видели доста. Имам много приятели турци. Но имам информация от извора: "Трябва да знаете и да предавате на по-младите,че тук е било ТУРСКО и турско ще бъде!" това е изказано от починал вече турчин, като завещание. Изводите си направете сами,без много да се плюнчите"

0
''Демокрацията се изразява в това, че всеки може да гласува по съвест ,за когото сам реши.''- Мария,похвални ти са рзбиранията за демокрацията,ама що не може да вденеш,че тез хора,дето гласуват за ДПС упражняват демократичното си право и то по съвест.Така си завъртяла мухабета как се гласува по съвест,че пак си забравила да посочиш конкретно за кого да ''хвърлят гласчето си'' тез прости електорални нищожества. ''Ние уважаваме българските турци''-ти ги уважаваш тез турци ако са на нивата и строежите,ама видиш ли ги на административна работа,и откачаш от злоба.... Очаквах да бъдеш малко по скромна за външната си визия,ама нали ''все пак си българка''трябва да си покажеш байганьовщината,макар,че пак не си разбрала защо те карам да се погледнеш в огледалото.

0
vili,benim yazdıklarımı iyi oku,sonra yorum yap,amcıklaşma.Anlamış-anlamamış çıkıp adamın canını sıkma.Sana gyaur demiş olabilirler,ama bana demediler,sen ilk önce düşün neden sana gyaur demişler.İnsan gibi konuş.

0
emi che to taya shibana pojarnikarska tatkovina me ograbva sas nad 50% ot zarabotenoto - a nasreshta - plashtam si v bolnicite, nyama da vzema pensia shtoto koga shte dojiveya 65, a i da dojiveya pa kva pensiika shte vzema, postoyanno digat ceni - GERB sa nai smeli - napravo s po 30-50% i to oshte predi monopolistite da sa otvorili usta daje i za 10%. Abe hubav jivot ni chaka tuka. A pri taya mizeria si budete RODOLUBCI I SI OBICHAITE STRANATA! ZA BULGARITE SPASENIETO E NAVUN - TAYA STRANA E SAS SIGANSKO-TURSKO BUDESHTE - WC! Rodoliubci kato Bojo, Boiko, Dogan, Bai Mangau etc dotam ya dokaraha.

0
Djidji - vseki bulgarin napusnal rodinata si prez TERMINAL2 pecheli. Vsichkite mi priyateli izbyagaha ot taya strana, az sujalyavam che ne go napravih /no se nadyavam skoro nai-nakraia da se resha da se mahna ot tova skapano tursko WC klekalo/. Tuk e pulno s izmamnici - politici, mutri, sigani, turcheta-moshenicheta. Te upravlyavat - moehsenicite. A obiknovenite hora sa obrecheni na rabota do smurt, mizeria, divashko selsko ograbvane i lipsa na budeshte! Eto az sum se buhtal, imam 2 vishi, rabotya si po specialnostta i uj sa prilichno platen - a pak jiveya v mizeria, samo smetni za zaplata 2k leva davash nad 500 leva pod forma na kvi li ne danaci,taksi,osigurovki, posle oshte 20% ot parite ti otivat za DDS.

0
Че съм приказно красива ,си го знам,[ все пак съм българка ],но не разбрах защо според теб заставайки само пред огледалото ,човек би видял съвестта си? И не повтаряй като развалена плоча -цитирам :"кажете за кого да гласува тоз прост електорат "-отново искаш някой да каже на толкова хора за коя точно партия да гласуват .Демокрацията се изразява в това, че всеки може да гласува по съвест ,за когото сам реши .Вашият патрон е един добър ученик на Тодор Живков,за него винаги гласуват 99. 99 процента. Дори е по-добър-гласувате на сто процента и пак оставате встрани от интересите му .Ние уважаваме българските турци ,но не и когато те са настройвани срещу нас и нашата родина. Който не се чувства на място тук, светът е достатъчно голям.

0
remzi gledam mnogo si otvoren i opisvas HAN ASPARUH ya potirsi ot koya rasa sa tursite i ot kade sa dosli? i bi li proveril kakvo e znacenieto i prevoda na HAN ASPARUH.Az sisto sim ot ilgarskite tursi jiveya v cujbona no ne razbira se v tursiya posetila sim 1 pit tr v BG nikoga nesa ni naricali TURSI,nesa ni obijdali daje sme imali povece prava ot bilgarite nali?remzi na vas vi teji tova ce v tursiya vi naricat GYAURI nali?znam ce istinata boli no tova e bratle dezole

0
Аз не гласувах за никого. Но доколкото си спомням, турците май гласуваха за Първанов на президентските и за Доган на парламентарните. Така че какво искаш да докажеш?

0
Мария,омръзна ми да задавам въпроси,а да получавам за отговор кой си !!хвърлял гласчето''и колко безотговорно са се отнасяли накой избиратели към урните. Стига си увъртала и ти,ами посочи една партия,за коятао да гласува тоз прост електорат,дето гласувал под строй? Чакам да назовеш партията поимено,а не колко прости и лицемерни били нашите.... Знам,че си приказно красива,ама не бях наблегнал за огледалото да се вгледаш в него колко си красива,а за да се засрамиш след като си прочетеш мненията. Ама човек за да се засрами трябва да има СЪВЕСТ,Мария,СЪВЪЕСТ.

0
А бе,Джиджи,за кого съм гласувал,ще ти кажа съвсъм откровено-не съм гласувал,ама ти били ми казал за кого гласува ти? Да видим колко умен избирател си,а?

0
Явно на тези избиратели, някой все трябва да им казва за кого точно да гласуват ,което пак потвърждава тезата ми .Ако гласуването за вас е "хвърляне на гласчето", ясно е колко отговорно се отнасяте към въпроса .Дори тези ,които живеят тук се отнасят негативно ,да не говорим за онези ,които идват с автобусите. От тях някои все пак говорят български, но в повечето случаи демонстративно се правят ,че не могат .Щом е толкова негативно отношението им към България ,тогава защо си правят труда да идват и да гласуват ?Защото някой така им е казал .И от което печели само този някой ,за тях остава kраткото посещение на родния дом. Вашите водачи са най-лицемерни .Относно огледалото-само който се съмнява в себе си ,прибягва до него .Макар да не виждам какво общо има външният вид на човека с гражданската му позиция?

0
Добре де, Резми, кажи кого би избрал ти! Доган? Някак си не ми вдъхва доверие, и то не защото е турчин.

0
Аз пък искам да изтъкна,че след като си избрахте огнебореца с около 2 000 000 гласа,не са ти виновни ни изселници,ни емигранти,чаткаш ли аз какво ти изтъквам? Ама както винаги става-хем си го избирате и после.........''мамичката им на изселниците,мамка им на емигрантите'',да връщат паспортите,никой няма право да ни избира премиера. Кой избра сегашния премиер,Джиджи,изселниците или емигрантите. Задавам въпроса от няколко дена.....а бе,няма ли някой да ми отговори де.

0
Опитвам се да изтъкна, че е много тъпо да се ровим в мотивите на гласуването - дали заради партията или заради етноса и религията. Това си е работа на гласуващите.Но кагато те са поданици на друга държава, а гласуват кой да ни управлява, всеки българин има пълното право да възрази.

0
Мария,понеже турците не са гласували за партия,а за религиозно сдружение,били била така любезна да ги посъветваш да гласуват за партия на която патроните и са бедни като църковни мишки. Прави ти чест,че си загрижена за ГОРКиТЕ хора,ама няма да е лошо и да ги посъветваш за кога да си хвърлят гласчето. Мария,Мария,и ти нямаш едно голямо стенно огледало за да се погледнеш,ама си се загрижела за бедните,горките хора,дето гласуват за човека притежател на ордена ''Стара планина''. Пак казвам,че няма да гласуват за другите партии,щото лидерите на другите партии много лъжат,а тоз електорат не обича да бъде лъган.

0
Всеки българин, който милее за родината си, печели.

0
Какав партия ,какви пет лева ?Това си е религиозна сдружение ,от което печелят патроните, а на обикновените хора им остава само да гласуват, докато ги връткат на прословутото барбекю. Горките....някой определено печели на техен гръб

0
Джиджи,за другите партии няма да гласуват,що те много лъжат...и за да не са излъгани си гласуват за човека с прословутото барбекю. Схванах и за поданството,болни амбции на един журналист,ама не схванах ти ко печелиш от цялата тая работа. Печелиш ли нещо?

0
Ремзи, да си гласуват за когото си искат. Просто един човек - едно поданство! Толкова ли не схвана за какво става дума?

0
Вероятно е малко offtopic, но мили коментиращи, Пролема за изчезването на "чистокръвните" в тази държава си е изцяло ваш. Технически в културата ни по време на прехода и след това, цари неписаното правило "Божкеле, дано детето ми не забременее, че не знам какво ще го правя". Единственото на което се възпитават малчуганите е "Изкарвай кеш, бачкай, бачкай и внимателно със секса преди да преуспееш". А в тази реалност, в която живеем, да се почувстваш преуспял е равносилно на това да стъпиш на луната. Факта е, 4е мнозинството под 35г. изпитват силна неприязън при мисълта за деца. Кой може да ги вини, след като са растли в нестабилни семейства и за пръв път са чули за внуци, когато тяхните родители са чукнали заветната възраст в която се чувстват безполезни?

0
Ива,я кажи за кого да гласуват турците в България щом те не мислят с главите си....Ама сериозно ми кажи-без да увърташ. Тях ги лъжат от 20 години,а?Права си......ама били ми казала вас кой не вие лъгал от 20 год. Серозно те питам и ако ми отговориш ще се радвам.

0
Ако отнемен гражданството на 300 000 изселници в Турция, ще трябва да отнемем гражданството и на около 2 млн. етнически българи, прогонени от "промените", както и да обречем македонци, бесарабци и българи от Западните покрайнини на претопяване. Всички те говорят разбираема форма на български, но не живеят в ЕС и да работят и живеят законно в България, както и да плащат данъци, е почти невъзможно. Да се създаде партия от български граждани в чужбина, която да участва в политическия ни живот "дистанционно" е практически невъзможно - няма да събере необходимата подкрепа, за да е фактор. Мен инак турците в България не ме притесняват - притеснява ме, че не мислят когато гласуват. Инак щяха да гласуват за различни партии, а не за една, дето за 20 г. ги пренесе в Анадола и ги държи в положението на социален и икономически резерват.

0
Има такива, но те се спасяват в Испания. Напоследък е на мода циганин - евангелист. Те се гласят за американци.

0
Половината цигани българи ли се смятат......а аз си мислех,че се турчеят и гласуват за ДПС.

0
Ами проучи как това става в ЮАР. Първо, половината цигани се смятат за българи, което ще рече, че винаги ще сме 2:1 в наша полза. Ти да не си расист?

0
Абе вие сега ги храните безплатно, плащате им тока ,водата, давате им социални помощи без да работят, тогава как ще ги накарате да работят незнам.Понеже ще са мнозинство те ще ви мачкат и ще им бачкате като роби....

0
Но за да подобрим раждаемостта, трябва да въведем многоженството. Има какво да научим от вас, мюсюлманите.

0
И ще си живеем чудесно, тъй като всеки ще разполага с имение. Всеки българин ще разполага с 100 000 декара и с по десет мургави аргати. Я виж как е в Саудитска Арабия! Първо обаче трябва да приберем паспортите на тези, които и без това са чужди поданици.

0
Валери Найденов женен, с дъщеря и син. Толкова е максимума при българите, а циганите правят по пет шест.... Да ви припомня за официалната прогноза за след 50 години-800 хиляди българи и четири милиона цигани.Циганин президент, циганин премиер и ново име-Мангалия... Ако премахнете двойното гражданство ще принудите над 1 милион българи зад граница да се отказват от БГ гражданство , защото никой няма да се отказва от американско или испанско гражданство..

0
Найденов има 8 законни деца и 16 незаконни.

0
Валери Найденов с този си манталитет ми напомня за бетонираните ком. мозъци. Сега къде е истинският проблем ? Да попитам Валери Найденов колко деца е отгледал? Проблемът е че българите не се женят и не правят деца . Да започнем от министър председателя,Бойко дори няма брак, камо ли да има деца, ами Станишев ? Големият `българин` Волен Сидеров до вчера нямаше брак и на 54 години си взе жена с готово дете...Е уважаеми българи кой е виновен за намаляването на българите като число? Македонците ? Турците ? Кой ми сра в гащите...Ако премахнете двойното гражданство ще си останете с циганите и те ще ви надминат като число и тогава България ще се нарича Мангалия.....

0
не така с цървулите...и защо трябва да ти харесва,ако мислиш,че гласовете от Турция определят политиката в България,ами,вярвай си...то тъпотията не ходи по дърветата другарю "джурналист"

0
Обезсърчен, а само българите ли са виновни за това? В миналото СССР ни вменяваше, че някои българи са лоши, сега западът ни вменява, че други българи са лоши. Кой ни подтикна към тотално разграбване на икономиката? Ран-Ът и МВФ. Откъде тръгна корупцията? Ами когато големите западни компании започнаха да приватизират чрез подкупи. Ами безкрайният цирк с досиетата? Ние сме подложени на такъв набор от злонамерени чуждестранни експерименти, че е чудно как още съществуваме

0
За голямо мое съжаление Б-я е държава с постоянно намаляващо население от българи, защото българите имат странна култура - да се омаскаряват и унизяват взаимно. Може да има и други такива нации, но аз не знам държава, в която взаимното оплюване да е толкова ожесточено. Както каза един германец наскоро, Б-я няма нужда от Уикилийкс. Предлагам Б-я да се запише в книгата на Гинес като народ, които е най-злонамерен към сънародниците си за всички времена докато на земята има човечество. Естественото развитие на Б-я е към обезличаване и разселване на българите по други земи. Да идва който ще - сигурно ще управлява по-добре от българин. От историята е ясно, че ние не можем да се уравляваме. Толкова е неудобно да имаш бг паспорт...

0
Ремзи се усети и се спаси в Турция.

0
КЪМ БОРИС. на тези назначени богаташи трябва да им отнемем богатството и да ги вкараме в затвора и да върнем отново плановата икономика и държавната собственост, тя държавата да създава предприятия и в тях работниците и служителите да могат да участват в управлението, нормални европейски заплати и сигурност за работното място, а не както сега работиш 2 или 3 месеца и те съкращава мутрата , защото 100% ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА МУТРИ трябва пълна промяна в българия

0
КЪМ БОРИС. на тези назначени богаташи трябва да им отнемем богатството и да ги вкараме в затвора и да върнем отново плановата икономика и държавната собственост, тя държавата да създава предприятия и в тях работниците и служителите да могат да участват в управлението, нормални европейски заплати и сигурност за работното място, а не както сега работиш 2 или 3 месеца и те съкращава мутрата , защото 100% ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА МУТРИ трябва пълна промяна в българия

0
ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е - МОГАТ ЛИ ХОРАТА, ДОШЛИ ОТ МАКЕДОНИЯ, МОЛДОВА И ДР....ДА ПРАВЯТ ПАРИ, ДА ИМАТ МАЛЪК СЕМЕЕН БИЗНЕС, ЖИЛИЩА И Т.Н. В БГ ? ОТГОВОРЪТ Е - НЕ, НЕ, НЕ...ТРЯБВА КОРЕННА ПРОМЯНА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ И КЛИМАТ, - ВИЖ ПИСАНОТО ОТ МЕН ПО-ДОЛУ...ВИЖТЕ КОЛКО УМНО И ХИТРО ПРАВЯТ В САЩ - ПЪРВО ТЕ ПОДБИРАТ ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА, СЛЕД ТОВА ЖИВЕЕШ 5-7 ГОДИНИ С ДЕЦАТА СИ ТАМ И ЧАК СЛЕД ТОВА ПОЛУЧАВАШ ГРАЖДАНСТВО...ТАКА ТРЯБВА ДА Е И У НАС, ИНАЧЕ КИПИ БЕЗСМИСЛЕН ЧИНОВНИЧЕСКИ ТРУД. ИДВАТ ХОРАТА В СОФИЯ- КАЛНА, МРЪСНА, СТУДЕНА И НЕПРИВЕТЛИВА, НЯМА РАБОТА, НЯМА ЖИЛИЩА, ВИСОКИ НЕПОСИЛНИ НАЕМИ, БИЗНЕСА Е САМО ПО ПАРТИЙНА ИЛИ МВР КОНТРАБАНДА ЛИНИЯ...И ПОЕМАТ ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗАЕДНО С МЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ....СЪМНЯВАМ СЕ ДАЛИ НЯКОЙ ВЪОБЩЕ ЩЕ ПРОЧЕТЕ ПИСАНИЯТА И МИСЛИТЕ НА "РАЯТА" ТУКА - БОЛШИНСТВОТО ОТ НАЗНАЧЕНИТЕ БОГАТАШИ И РЪКОВОДИТЕЛИ НЕ ПОЛЗУВАТ ИНТЕРНЕТ И ЧАКАТ СЕКРЕТАРКАТА ИМ ДА ИМ ИЗПРАТИ Е-МЕЙЛА....

0
Рахманинов,ако ще ме цитираш цитарай ме като хората,няма да ми вадиш думички от контекста.......казал съм думи на конкретни лица,а не съм обиждал теб или България. Няма да е лошо и та да вземеш да разбираш това де четеш,а не първосигнално да реагираш...... Обори ма и ти. Лек ти ден! За паспорта ще помислим дали да ти ГО врещам.

0
Резми, цитирам: ". Повръща ми се от такива българи като тебе,де не можеш да напишеш два реда грамотно..." "То ако всички милeeщи за Родината ми са като тебе,жалка и мамата на България. Не напарзно съм се чудел що България е на това дередже" "Иване,да ти пикам на българското четмо и писмо......" Всичко това са твои изрази, има и други подобни. Е, аз като българин как да се чувствам пред такъв език? Най-добре си ни върни паспортчето и забрави за родината си, върху която пикаеш.

0
Статията е много точна и съм напълно съгласна с написаното в нея .Особено с последното изречение. Голяма част от хората с двойно гражданство по-скоро пречат на България ,отколкото помагат .Да не говорим, че за тях то наистина е трамплин към страни ,които иначе не биха допуснали турски граждани. И са много прави, защо им са такива елементи ?Това са предимно хора ,Kоито не говорят български ,не живеят в България и ни най-малко не уважават страната ни .Да не говорим- да я обичат. А тук по форумите дори я обиждат .Е ,за каква са ни такива ....

0
Киро,аз казах по-отворен,ама в реалния смисъл,а не ОТВОРКО.

0
Ремзи,като търсиш по-отворен ,ето ме!Кажи ми кога ходиш да се молиш в джамия,че да те "погаля"отзад , както си надупен?

0
Рахманинов,къде видя в мойте исказвания грубост,омраза и къде съм псувал-прочети ми постингите внимателно. Ти просто не искаш да чуеш истината,а чуеш ли истината си въобразяваш,че против теб има омраза,грубост-няма такова нещо. Защо си мислиш,че като ми вземеш паспорта ще си по-добре,а? Нима няма пак да те управляват,Бойковци,Фидоски,Маргини или тем-подобни.... Защо не разбереш ти и другите като теб,че политиците ви баломосват с изселниците,емигрантите,турците,ромите,те просто си търсят виновници и ние сме черните овци... Политиците си търсят балъци,ама като гледам много в България бол. Някои от вас може ли да ми каже какви са резултатите от ЕВРОВОТА,дето не гласуваха изселниците и емигрантите,а? Много преувеличавате думичката ''уседналост'' Лек ви ден!

0
Джиджи. Отново продължава пълното неразбиране. Двойното гражданство създава рискове за сигурността на България. Принципът за уседналост е само за местните избори. За всичко останало не може да се приложи поради европейското законодателство. Единственият начин да се предпазим от намеса във вътрешните ни работи е отмяната на двойното гражданство. То лишава човека от правото да гласува в две държави, да прави партии в две държави и така нататък. Правото на пребиваване и правото да плащаш данъци в друга държава е съвсем друго нещо. Може да не си български гражданин, но пак да се заселиш тук или тук да си плащаш данъците. Така че всичките ви аргументи отпадат, Ива, Факта и т. н.. Остава основният аргумент - ще я бъде ли България?

0
Джиджи, симпатичен си ми заради активната позиция. Нека сега обясня защо аз съм ЗА двойното гражданство - защото от него има полза, а няма вреда (като се въведе строг принцип за уседналост). Българското гражданство означава и че Родината ти милее за теб и че не си отхвърлен. То дава право на БГ например да защитава преследваните за българското им чуство в странство. То наистина прави по-лесно заселването на българи по произход тук - защото ако не си от ЕС страна е почти невъзможно да живееш в БГ 5 г. законно (не можеш да работиш, плащаш, за да учиш и т.н.) Не виждам смисъл от такива трудности за нашите съотечественици... Тази статия ме радва, защото много хора явно се вълнуват от съдбата на България :)

0
Do fakta - vnivay che ako si v BG i taka pishesh .. mogat da te lishat ot grajdanstvo.. da stanesh bez edno dri.. : ) ... saglasen sam za tva che ak ne si pstoyanen da nyamash pravoto na glsuvane.. az sm si v TR .. ne me valnuva koy shte specheli.. sami si reshavayte... no ne sasipvayute darjavata.. kato kazvam che me boli.. dori na tva mi ne mi vyarvate... Dbre che v zakonya nyama da glasuvam sas zadaljitelnst.. do sega za BG ne sum glasuval i pri tezi usloviya na zakon i jivota mi ne mislya da glasuvam.. Ako mi dadat 1000 lv i me zakarat v BG ... parite shte gi vzema.. ste si vidya stranata no shte glasuvam neredoven/nepravelen nachin da ne se broi.. No ima balgari - diplomati i mnogo dr.. koito sa po dlujnost izvan BG i nad 5 godini imata mandati... te kak shte sa !!

0
Кому пречи сега пък двойното гражданство? Ето американци искат да стават български граждани за да плащат по-малко данъци.Хубаво за нас, за България.Защо да се лишаваме от тази възможност? Я стига анти предложения ! Аз пък съм за това хората да могат да имат и две гражданства.Колкото до гласуването, нито е морално, нито би трябвало да се разрешава, след като не е живял в една от двете си родини непрекъснато минимум пет години - избирателния закон да не им дава право да гласуват.Като живея в друга държава, как ще знам какво им е нужно и какво не в другата държава? Не си живял минимум пет години без прекъсване в държавата България - нямаш право да гласуваш.

0
Do Rahmaninov - kato gledam balgarin s balgarin kolko se imaaaatttt... ta parvo se sdobri s rodninata si, s saseda si ( balgarin ) pa posle vij zashto si mislish che si nenavijdash .... kato tebe si mechtayat da sa na palninata v edna peshtera i nikoy da ne gi zakacha.. ama kato ogledneesh nyama da slizash da kradesh ot gradinite... che ..... ( mejdu drugoto nali zaesh kakvo znachi *Rahman * !! ....

0
Do Rahmanv - kato gledam balgarin s balgarin kolko se imaaaatttt... ta parvo se sdobri s rodninata si, s saseda si ( balgarin ) pa posle vij zashto si mislish che si nenavijdash .... kato tebe si mechtayat da sa na palninata v edna peshtera i nikoy da ne gi zakacha.. ama kato ogledneesh nyama da slizash da kradesh ot gradinite... che .....

0
Асане, аз не бях привърженик да се отменя двойно гражданство, но като прочетох в този форум как разсъждавате ти, Ремзи и други някои, вече си промених мнението. Вие сте груби, мразите българите, псувате ни , приписвате ни мисли и намерения, каквито ние нямаме. Затова върнете си българските паспорти и по живо, по здраво. Няма начин да обичаш България, щом ненавиждаш българите.

0
KAM AFTORA-Валери Найденов Sigrno ste ot horata na Todor Jivkov.. mnogo malık krag imate na mislene.. za razsajavane hich go nyamate.. Zashto Turtsiya vednaga dade grajdanstvo na izgonenite ot Bulgariya a ne dava na Kyurdite.. Roden sum v Balgariya.. raborya s balgariya - jiveya v Turtsiya - Rodinata mi e Balgariya.. Bolezno mi e kato vijdam kak se sasipva.. ( ne go sasipvat glasovete na dvoynite grajdani) ... s zlobni misli i deystviya se samosasipvate.. potdrutjate si egoistichna misal.. " ako nyamam az i saseda da go nyama" - a tryabva da e " ako saseda ima -i az da go imam" no za tova tryabva da se raboti.. Vmesto da se izgradi edna super strana i na vseki da mu se jivee tam .. mislete kak shte nakarate oshte jiveeshti da izgonite pa posle da se vaykate... s uvajenie..

0
КЪМ НИКОЛОВ- това ли ви е свободен пазар и отворена икономика ,да отидеш на Илиенци да купиш 100кг домати по 50 ст и да ги продадеш на пазара по 2 лв за кг , това е чиста спекула и грабеж на хората ,за това нещо по време на социализма вкарваха в затвора , а сега спекулантите станаха милионери и това вие го харесвате те да ви ограбват и да живеят на вашият гръб , това ли ви е демокрацията?

0
- А относно записаното в Конституцията на Родината, това е от времето на малоумниците на Партията-Майка, когато щяха да правят социална държава с Родината, ама с парите на Запада, щото народните вече ги бяха изяли или изнесли, барабар с досиетата. С тая изцепка в Конституцията си е още само Франция. Всеки нормален с икономически уклон мислене е на ясно, че в свободен пазар и отворана икономика това е неизпълнимо, но пък звучи добре-Популистки.

0
- За това най-добре знаят и могат да кажат наследниците на последните партйни секретари, кметове, шефове на горски стопанства, АПК-а и така на татък. Закон на джунглата в чист вид - Ти си ми мил, ама аз съм си по-мил, пък и направо гладен по принцип(за човешкия род става дума).

0
- и на края специално за участника Седларов - от по долу написаното става ясно че имам някакво представа и за малките населени места, друг въпрос е как софтуера в главите ни прави интерпретация и възприема ставащото. Не коментирам дали го премам или не.

0
- с него пораснахме заедно в едно малко планинско градче в Североизточна България и връщащ се редовно в Родината: 1во - (...името ми..), в Турция не ни имат за турци, в България не сме бъгари - какви сме тогава? 2то - (..името ми..), едно време тука бяхме българи, турци и тук таме цигани, сега като гледам само цигани и тук таме българи и турци. На къде отива тая държава - какво ще става?

0
- Като гледа човек колко народ се активира по тая статия, май създателят и си е свършил работа. А за целокупния ни наш народ участвал в тази дискусия, без начение на кой Бог се кланя два реални примера казани ми от човек заминал със родителите си с голямата Екскурзия.

0
Найденов, слабо си подготвен. Немалък процент от българите, получили роден паспопт, остават да живеят тук. Това важи с особена сила за хората от Македония (особено студентите и работилите у нас), Молдова, Украйна, да не говорим за Западните покрайнини. Дори 10 на 100 от всички наши сънародници да остават тук след получаване на паспрт, и това си е демографски потенциал, който не може да си позволим да изпускаме. Така че леко с призивите. И стига с плашенето. Български град няма как да си "върне" турското име. Турско име не се връща. Преди него е имало друго. Така че ако се връща името на селище в България, то това трябва де е предосманското.

0
димитри,ставаше ми смешно,ама вече взе да ми става тъжно.... Наистина ме обори. Леки ти сънища!

0
това не са събития от 1000 г а от 25г така чене можеш да ме обориш това не са драсканици а коментар ти искаш да ренапишеш историята във ваша полза , както иска турция да и се пренапише в нейна плза за да си поправи имиджа и да я приемат в европа, но това ще стане на куково лято,

0
димитре,не помниш събития от преди четири петилетки,а си тръгнал да ми обесняваш какви са били дедите ми преди незнам си колко века. Като ти чета драсканиците ми става смешно.

0
Борисе,а ти знаеш ли как е изглеждал Хан Аспарух? Хронокьорите пишат,че е бил с черна коса,черни очи и притежавал татарски черти........ти може ли,или целия български народ може ли да се похвали с тез качества,а? Недей да търсиш под вола теле.

0
защото нашите мюсюлмани не са турци а потомци на на потурчени българи това е изторическата истина, а към РЕМЗИ -изселването започна лятото на 1985 гоина това е документирано декември 1984 започна смяната на имената а изселването лятотона 1985 ,което беше напълно законно за да се върнат към българските си корени , и още нещо много от тях си запазиха българските си имена за да могат да пътуват свободно из европа , имам мой много добър приятел мюсюлманин когото не го сменям за1000 българи на него името му е било сменено 1973г от ИСМАИЛ става СТЕФАН ДИМИТРОВ и сега още е с това име да е жив и здрав това е истината но той никога не е бил фанатик , това е приятелю ЧАО

0
КЪМ РЕМЗИ - ГЛЕДАМ ТУРЦИТЕ ОТ ТУРЦИЯ СА С ТЪМНОЧЕРНИ КОСИ И ЧЕРНИ ОЧИ. БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ СА С КАФЕВИ И СВЕТЛИ, ДОРИ С РУСИ КОСИ И СЪС СВЕТЛОКАФЕВИ И ДОРИ СИНИ ОЧИ...НАПРАВО ЕВРОПЕЙСКИ ТИП ХОРА СА БЪЛГАРСКИТЕ " ТУРЦИ" ... А КАЖИ МИ ЗАЩО Е ТАКА ?

0
Джиджи, ми ти тогава си по- българин и от Бербатов, М Петров, Котоошу .... щото видиш, ли ти си бил в България и много милееш за ставащото там, а на тях не им пука и ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ИЗВЪН България :))) И на тях, ли да им вземете българското гражданство??? Или на теб ти се иска да е като преди 89та и никoй да няма право да живее и работи извън България, а? Няма вече комунизъм Джиджи, останаха само плиткоумници, като теб.

0
димитре,димитре,1985 год.изселване нямаше/послъгваш малко/,тогава имаше по-важна дилема пред твоите другари,тогава ни връщахте към истинските ни корени. А доколкото за нещастния случай на твоя познат,такива работи стават по целия свят,не може да твърдиш,че рожбата му е загинала затова,че е отишъл в Турция. Османлиите са клали,както и българи са клали османлии,димитре - а бе,има ли народ на Балканите дето не се е клал помежду си,а? Вярно е това,че искаш да извлечеш дивииденти със по страдателна история..и не е вярно това,че си въобразяваш,че само ти си страдал и то на Балканите..ОК.

0
РЕМЗИ, ТВОЯТ БЪЛГАРСКИ МНОГО КУЦА БЕ МОМЧЕ НЕ ЗНАМ КЪДЕ ЖИВЕЕШ АКО СИ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ХОДИШ НА УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВТОРИ КЛАС ,МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ СИТУАЦИЯТА ОТ 1985ГОДИНА ЗАЩОТО ТОГАВА РАБОТЕХ КАТО НАЧАЛНИК ГАРАЖ И ВИЕ ОСТАВИХТЕ КАМИОНИ АВТОБУСИ СЕЛСКО СТОПАНСТВО И СЕ ЮРНАХТЕ В ТУРЦИЯ КАТО СИ МИСЛЕХТЕ ЧЕ ТАМ ВИ ЧАКА ВСИЧКО НА ТЕПСИЯ , ПОМНЯ ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ СЪЩО ЗАМИНА НО СЛЕД 2 МЕСЕЦА СЕ ВЪРНА РАЗОЧАРОВАН И НЕЩАСТЕН КАТО ЗАГУБИ МАЛКИЯТ СИ СИН В ТУРЦИЯ, ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ДЕЦА ЗАГИНАХА СКРИТИ НА ВСЕВЪЗМОЖНИ МЕСТА , ВСИЧКО ТОВА ТЕЖИ НА НЕГРАМОТНАТА И МАНИПУЛАТИВНА СЪВЕСТ , ПИШЕШ НЕ Е ВЯРНО , КОЕ? ЧЕ ОСМАНЛИИТЕ НЕ СА УБИВАЛИ ХРИСТИЯНИ А ?

0
Не,не е вярно.

0
аз много добре пиша на моят роден език и съм достатъчно грамотен ,но ти не даваш отговор на истината която съм написал , отговори вярно ли е или не ,но шестно без доганщини,

0
димитре,радвам се,че си българин и милeeш за България,ама няма да е лошо да научиш и българското четмо и писмо. То е хбаво да се биеш в гърдите''Булгар,Булгар''ама лошото е,че не можеш да напишеш едно изречение грамотно на български. То ако всички милeeщи за Родината ми са като тебе,жалка и мамата на България. Не напарзно съм се чудел що България е на това дередже..... С такива патриотари,такава държава.

0
КЪМ ОРХАН-АЗ НЕ СЪМ ФАШИСТКО МЕКЕРЕ А СЪМ БЪЛГАРИН И МИЛЕЯ ЗА РОДИНАТА СИ,ПИСАХ ЧЕ ВИЕ ИЗОСТАВИХТЕ РОДИНАТА СИ И СЕ ПОДВЕДОХТЕ ПО АКЪЛА НА ДОГАН И СИЕ КОИТО СЪС ЗАПЛАХИ ВИ КАРАХА ДА СЕ ИЗСЕЛВАТЕ ВАС НИКОЙ НЕ ВИ Е БИЛ И ГОНИЛ А ВАШИТЕ ЛИДЕРИ ВИ ГОНЕХА И БИХА ЗА ДА СЕ ИЗСЕЛВАТЕ , ЗАЩОТО АКО НЕ БЕШЕ ТОВА ИЗСЕЛВАНЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРА ДПС И ТЕ РЕГИСТРИРАХА ТАЗИ ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ДА БОГАТЕЯТ И ЖИВЕЯТ НА ВАШИЯТ ГРЪБ И ПРОСТ МОЗЪК , ВИЕ НЕ СТЕ ТУРЦИ А ПОТОМЦИ НА НАСИЛСТВЕНО ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ,ЗАЩО ВИЕ РЕВЕТЕ СЕГА А КОГАТО ОСМАНЛИИТЕ С ОГЪН И МЕЧ ПОТУРЧВАХА И КЛАХА БЪЛГАРИ АРМЕНЦИ РУСИ СЪРБИ ГЪРЦИ УНГАРЦИ АЛБАНЦИ АРАБИ И ОЩЕ И ОЩЕ ХРИСТИЯНИ ЗАЩО ВАШАТА СЪВЕСТ НЕ ПРОГОВОРИ СЕГА? ЗАЩО ТУРЦИЯ НЕ ДАВА НЕЗАВИСИМОСТ НА КЮРДИТЕ -ЗАПОМНИ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ НЯМА ТУРЦИ ,ТУРЦИТЕ СА В ТУРЦИЯ ЯСНО

0
Ива, извинявай за обидата, не е нарочно. Но въпросът ти е абсурден - ако например и бащата, и майката не са американци, а и внукът не е роден в България, как да си избере гражданството.? Ами никак! Родителите са го избрали вместо него, както се е случило с всички нас. Ако това момче изведнъж реши да се пресели в България, идва, заселва се и след известно време подава документи. А може и веднага да ги подаде, ако докаже български произход. Какъв е проблемът, не разбирам?

0
Уф, Джиджи, защо обиждаш, бе човек? Аз обиждам ли те? Питам ли те дали си наясно със закона и колко книги си прочел, пък и да те питам... Как ще си избере внукът ти (щото и ти, дай Боже, ще имаш внук някога) гражданство, като и майка му, и баща му може да не са български граждани? И защо е важно да имаш едно гражданство, а? Ако не е за гласуването, защо? Айде, и не се наемай много, щото ние българите трябва да се подкрепяме, а не да се лаем :)

0
Ива, моля те, вземи си билобата! Задаваш въпроси, от които личи, че изобщо не схващаш. СТава въпрос всеки сам да си избере гражданството. Може да си ти, можа да е внукът ти, всеки може сам да избира! Важното е да има едно гражданство, а не 2, з или 100.

0
Ремзи, Германия не признава двойното гражданство.

0
Бармалей,хубу тогава,отказвам се от афганистанското си гражданство,живея в Турция,но ще гласувам в България,понеже ще имам български паспорт. А бе,вие не разбрахте ли,че света стана едно глобално СЕЛО,и само гумени патриоти като вас могат да крещят-''България за българите'' Ще вземе да светнете някой германец да се провика-''Гемания на швабите''и тогава ще видите от де изгрява слънцето.

0
Джиджи, как ще разбереш кой български гражданин ще живее в България и кой не? Гражданството се отнася и за децата, не само за родителите. Да им затворим вратата ли?Дайте да изгорим и суровото покрай сухото, така ли? В много страни основно изизскване за гражданство е да се говори разбираем вариант на езика. Инак, има начин живеещите в чужбина да не ни се месят в политиката и това е принципът за уседналост. Проблемът не е двойното гражданство, а избирателната система!

0
Няма никакъв смисъл да се разграничават едни изселници от други преселници и така нататък. Нещата са съвсем прости - да няма двойно гражданство. Който приема руско, турско, американско и каквото и да било друго гражданство, автоматически губи българското. И обратното - ако приеме българско, отказва се от предишното. Какво толкова не разбирате?

0
Джиджи: Да, FL, аз съм по-българин от теб. Защото мен ме тревожи грубата намеса във вътрешните работи на България, а теб явно изобщо не ти пука. Ти не можеш да видиш по-далеч от своята лична изгода, която впрочем не ти дава абсолютно нищо. Но заради тази твоя дребничка лалугерска изгодица ти предпочиташ България да се срине. Явно е, че изобщо не си българин.

0
Иване,да ти пикам на българското четмо и писмо........ Повръща ми се от такива българи като тебе,де не можеш да напишеш два реда грамотно. Тръгнал си и становище да даваш,кой да има български паспорт и кой да няма афганистански. Срам и позор си за България!

0
Първо . Юридически Закон обратна сила Нама ! Второ . С Автора частично съм съгласен . Гражданство да се дава по происход на българи а не на турци според които моите предъци се изселили в бесарабия бягайки от турски репресии преди 200 години и си запазили културата, изика . И имат пълно право на граждансто . Може би тий са по патриоти ,родолюбци от колко жителите на българия . Но по въпроса гражданство да са дава само на Българи по происход , никакви Турци исселници които да определят съдбата на България ( тий га определеха 500 години СТИГА ) По повод да се местат да жевеят в България теоритически е възможно но има проблеми Жилищни , Экономически и Т. Н . Младото поколение Да се преселват за щото ништо не ги държи ,

0
До F.L.: Моля те, обясни ми какво ти дава българският паспорт? Ясно, доволен си от живота в САЩ, сигурно не ти е било леко там, грижиш се за близките си в България, вероятно се връщаш понякога. Но защо ти е гражданството. То не е ли само един документ? Или е нещо повече? Ако е важно, защо търсите друго?

0
Джиджи, пак да си задам въпроса - Това, че ти си в БГ, а аз в САЩ, ли те прави повече българин от мен? Аз не видях ти какви аргументи изтъгна, че да определяш нещо, като твърде глупаво. Кое е глупаво, че пращаме пари в България, ли е глупаво? Или това, че аз имам щатски и български паспорт (зелената карта е временна и подлежи на отнемане при определeни обстоятелства, глупаво е ти да ми казваш, какво дава и какво не дава зелената карта, живея от много време тук...) е глупаво ? Или е глупаво, че децата ми говорят 2 езика? Къде прочете, че плановете са ми един ден България да я няма??? Или ти си вадиш извод, щом е избягал, значи е предател... много глупаво, е най мекото с което мога да определя такова мислене. За гласуването е безмислено да ти повтарям предния си пост.

0
Мисля,че трябва да разграничим изселниците в Турция от българите в Молдова и Украйна.Защо? Най-напред тия първите съвсем не се определят за българи,почти не знаят български,не искат български имена,и Доган и мекерета като него тогава ги провокираха да напуснат страната.Бил съм много пъти в Приднестровието и Украйна,където срешнах Българи в истинския смисъл на думата ,много повече Българи от някои между нас,българи,които не се казват Пол Атанасов,не са сменили имената си и говорят на български както още пра-пра дядо ми е говорил,които в сърцата си обичат българското,слушат Недялка Керанова и Стефка Съботинова.Останах с невероятно вълнение и чувство на Българщина,когато при посещение при кмета на Тираспол редом до Руското и Приднестровското знаме стоеше и Българското и бях посрещнат на Български.Не знам кое е правилното-да имат ли тези в сърцата си Българи наше гражданство или не,но наистина това са достойни за уважение хора с български произход.

0
Ne na dvoinoto gragdanstvo,- a i nikade v EVROPA ,nyama registrirana etni4eska partiya,koyato da u4stva v zakonite . Vav parlamenta te-etnosite imat prisastvie NO - bez pravo na glas.

0
FL, на последните парламентарни избори в някои секции в Турция са гласували по 10 човека в секунда. Затова съдът касира техните резултати. Ето ти един пример за груба намеса във вътрешните работи на България, благодарение на двойното гражданство. Аргументите ти са пълни глупости. Независимо дали имаш или нямаш българско поданство, ти винаги можеш да се връщаш в България и да си харчиш парите както си щеш. Можеш и да си възстановиш българското гражданство, живеейки в САЩ със зелена карта, която ти дава абсолютно всички права. Само че ако продължава така един ден може да я няма България. Да не би това да е твоят план?

0
До РЕМЗИ, ОРХАН, ИЗСЕЛНИКА и др. Виждаме, че обичате България и тъгувате - обикновените българи ви съчувствуват....На Запад също масово и сега променят имената - Майкъл Чанг - тенисист, Пола Абдул - певица....Българите също си променят имената - Кайл Иванов, Сам Петров, Пол Колев, Чaпa...така те считат, че по-лесно ще се впишат в обществото, в което живеят и ще ги приемат по-лесно. Защо на Запад може, а в България - не може....? Също на Запад няма нито ЕДНА етническа Партия...БГ турците трябва да отидат към наличните БГ Партии, а не да се цепят и делят, и да се самоизолират...

0
Я един от родолюбците, които грачат против живеешите в чужбина, да ме убеди, че е по-голям българин от мен.Да каже, какво работи и с какво помага на България?Стоенето в България,ли ви прави по-голeми родолюбци от нас?Ще живея и , ще работя там където мога да осигуря всичко необходимо на семейството си. Ще пращам на родителите си, колкото са им необходими за да посрешнат нуждите си в БГ. Когато мога, ще се прибирам със семейството си в България и парите които съм заработил в САЩ, ще ги харча там. Родината ми е България и аз съм българин, американския ми паспорт няма да промени това. За гласуването съм съгласен, не се натискам да гласувам и никога не съм гласувал от САЩ. Но някой да иска да ми вземе БГ паспорта и тези на семейството ми, защоте не живеем в България, е смешно.

0
Ремзи, изобщо не ми пука кой щеше да е премиер и не виждам защо повтаряш този въпрос като развалена плоча. Имотите ти не зависят от поданството, това не е Турция. Виждам, че си падаш по елегантния език, което говори, че си интелектуално извисен. Отвори си някое книжле на Орхан Памук и си поплачи. Ние сме в Европа, а ти си оставаш в Азия.

0
Фесовете почнаха да се обаждат...20 години гласуват под строй за ДПС,за Доган който разсипа и ограби НАШАТА България...След това за Гоце...За да си гражданин на една държава трябва да си част от нейната култура и традиции.Фесовете ор Анадола дори не знаят български,не познават кирилицата.Хич не им пука за България,а за това че с БГ паспорта могат да пътуват навсякъде.Стойте си в скапания Анадол,вие сте вредни за България!Вие сте се отказали от България.БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!

0
Бармалей-моето гражданство ли ти пречи,а? То много просто яааааааа,откажи се от гражданството....хубу де,имам имоти,ниви и т.н. и т.н. тях коправиме,а патриотаре? Ти първо ми отговори-кой щеше да е Премиер,ако не бяхме гласували ние изселниците........нямаше ли пак бат Бойко да качи теб и всичките умници като теб на кура си? На каплпавия българин-изселници и емигранти криви.

0
Орхане, въпросът е прост - ако желаеш, винаги си добре дошъл в България. Засели се тук, откажи се от турското гражданство и си запази българското. Ако пък не желаеш, запази си турското, но не и българското. Няма смисъл тук да се ругаем и да се обиждаме. За миналото - извинявай, ама дай да живеем в настоящето. Тук никой не споменава нито турското робство, нито арменския геноцид, нито пък погромите, с които турската държава е знаменита. Ердоган казва: нула проблеми със съседите. И аз казвам същото - всеки да си избере поданството и нула проблеми.

0
Mekere fashistko,kade beshe 1986 kogato ni preimenuvaha,biha ,ubivaha,unijavaha.Togava za koya Bılgariya mislehte,na kogo rakoplyaskahte?Sega shte mi darshish smetka za grajdanstvoto mi.Az ne napusnah Bılgariya a me izgoniha ot Bılgariya,s ritnitsi,s psuvni.Napusnah obiden,pri tova kakvo mojesh da kajesh-Blagodarya vi che me gonite li?Driplyo ,sega li se seti da mislish za Bılgariya a otkade znaesh i s kavo pravo me obyavyavash za vrag be liglylo...

0
КЪМ ИЗСЕЛНИКА- КАТО СИ НАПУСНАЛ БЪЛГАРИЯ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ И ОТИДОХТЕ В МАЙКА ТУРЦИЯ ЗАЩО СЕ МЕСИТЕ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РОДИНАТА КОЯТО ИЗОСТАВИХТЕ И ВИКАХТЕ НА КАПЪ КУЛЕ- С КОЛИ СИ ОТИВА;Е С ТАНКОВЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ- ЗАБРАВИХТЕ ЛЕ ТОВА? НИКАКВО ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ДА И; СЕ ОТНЕМАТ ПАСПОРТИТЕ И ДА СИ ГЛАСУВАТ В АНАДОЛЛУКА

0
Ремзи, нещо много си се изнервил! Я пий една топла вода, щото май там в Анадола нямате студена...

0
За последно...........ако не бяха гласували изселниците и емигрантите,кой щеше да е сегашният Премиер,бе отворковци??? Народе????

0
Проблема е в това,че си избирате премиер,който като ви го натресе на пет ката почвате да търсите вината някеде другаде,а не в самите себе си.... Хем си избирате Бойко,и после псувате изселниците........да ви имам манталитета.

0
А бе,много юнаци тука......някой от вас може ли да ми каже,кой щеше да спечели последните избори,ако не бяхме гласували-ние от Турция? Ние гласувахме-и койспечели,бе юнаци? С нас и без нас пак щеше да спечели БОЙКО........и какъв е проблема,може ли някой по-отворен да ми каже?

0
Prosto balnuvane na edno 4enge ot DS pri 38 gradusa temperatura,ni6to po-ve4e...Balgarskata zloba nqma krai, ami kato ste nekadirni i nikoi ne vi iska stoite si v BG na glad i mizeria, no ne hulete tezi koito si tarsqt nasa6tniq po sveta.Makar i v Turtsiq da sa...Mnogo zloba ve..mnogo zloba...Zlpba i strah do 6izofreniq.Pazete se ey hora, ta da ne sko4ite ot 16 etaj s vikove "Turtsite idat". Vse tova vi se privijda:Ne se vrazumihte...4e koi ideot 6te se zaeme da se zanimava sas skapanata vi darjava?

0
ПЕТО - В БГ МНОГО ЯСНО И ТОЧНО СИ ЗНАЯТ ПРАВАТА ЗА КОМИСИОНА, НО ВЪОБЩЕ НЕ Е РЕГУЛИРАН ВЪПРОСА ЗА БАКШИША...В САЩ МНОГО ТОЧНО СЕ ЗНАЕ КОИ ПРОФЕСИИ КОГА И КОЛКО ПРОЦЕНТ БАКШИШ ПОЛУЧАВАТ...НАПР. СЕРВИТЬОРИТЕ ПОЛУЧАВАТ НИСКА ПОЧАСОВА ЗАПЛАТА, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 10% БАКШИШ ОТ КЛИЕНТИТЕ. В БГ ЧУЖДЕНЦИТЕ ОСТАВЯТ ДРЕБНИ СТОТИНКИ НА СЕРВИТЬОРИ, ШОФЬОРИ И ПО ХОТЕЛИТЕ...ТОВА ЩЕ УВЕЛИЧИ ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ЩЕ ПРИВЛЕЧЕ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ ТЕЗИ ПРОФЕСИИ В БЪЛГАРИЯ, А НЕ ПО ЧУЖБИНАТА НЕМИЛИ-НЕДРАГИ.... БГ ПРАВИТЕЛСТВАТА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАК Е В САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА, НО НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕ ВЪВЕЖДАТ В БЪЛГАРИЯ И ХОРАТА ЕМИГРИРАТ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ.... БИХ СЕ РАДВАЛ АКО ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ НАПИШЕ СТАТИИ ПО ВСЯКА ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТОЧКИ, С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ИДЕИ...ТЕЗИ НЕЩА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ, А НЕ ПАСПОРТИТЕ....

0
ЧЕТВЪРТО - БГ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОСТАВЯ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ ПРЕД ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ОТ ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ЯПОНИЯ И ДР. ДА ДАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРИТЕ...ДА ВЪВЕДАТ ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ И ЧЕКА ДА СЕ ДАВА ВСЕКИ ПЕТЪК - ДА ДАДАТ ПРИМЕР И НА ОСТАНАЛИТЕ БГ ПРЕДПРИЯТИЯ...НАПРИМЕР - АВСТРИЙСКИ ЕЛЕКТРО ИНЖЕНЕР В МАРИЦА - ИЗТОК ПОЛУЧАВА 19 000 ЛЕВА, А КОЛЕГАТА МУ БГ ИНЖЕНЕР ЗА СЪЩАТА РАБОТА - 1 000 ЛЕВА....ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В ЯПОНИЯ БОЙКО БОРИСОВ СЕТИ ЛИ СЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА - НАЙ - ВАЖНИ , ДА СЕ ДОГОВАРЯТ С ИНВЕСТИТОРИТЕ....

0
ЧЕТВЪРТО - БГ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОСТАВЯ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ ПРЕД ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ОТ ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ЯПОНИЯ И ДР. ДА ДАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРИТЕ...ДА ВЪВЕДАТ ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ И ЧЕКА ДА СЕ ДАВА ВСЕКИ ПЕТЪК - ДА ДАДАТ ПРИМЕР И НА ОСТАНАЛИТЕ БГ ПРЕДПРИЯТИЯ...НАПРИМЕР - АВСТРИЙСКИ ЕЛЕКТРО ИНЖЕНЕР В МАРИЦА - ИЗТОК ПОЛУЧАВА 19 000 ЛЕВА, А КОЛЕГАТА МУ БГ ИНЖЕНЕР ЗА СЪЩАТА РАБОТА - 1 000 ЛЕВА....ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В ЯПОНИЯ БОЙКО БОРИСОВ СЕТИ ЛИ СЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА - НАЙ - ВАЖНИ , ДА СЕ ДОГОВАРЯТ С ИНВЕСТИТОРИТЕ....

0
ПИШЕТЕ С БЪЛГАРСКИ БУКВИ И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.... ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧИ И ИЗПОЛЗУВА ОПИТА И ПОЛОЖЕНИЯТА НА "ЗЕЛЕНАТА КАРТА " НА САЩ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ИМА В БГ ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА И ЗАПЛАТИТЕ ДА СЕ ДАВАТ В КРАЯ НА СЕДМИЦАТА , А НЕ В КРАЯ НА МЕСЕЦА....ДЯНКОВ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ КАК Е В САЩ, ЗАЩО НЕ ПРАВИ КАКТО Е ТАМ....ТРЯБВА ДА ИМА И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА 'ПАРТ ТАЙМ' РАБОТА - ЧАСТИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ, КОЕТО ДА СЕ ЗАПЛАЩА ПОЧАСОВО...ТАКА МЛАДИТЕ ХОРА, СТУДЕНТИТЕ И ЗАСЕЛНИЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ПЪРВОНАЧАЛНО ПОНЕ ДА СЕ ПОДПОМАГАТ....

0
Настанало е време разделно...

0
То е ясно - който иска Анадола да не се бърка в политиката, не трябва да има български паспорт. Те сами избраха да са азиатци, да си стоят в Азия.

0
Не забравяйте, че много от българите , които се обаждат от чужбина, са от турски произход и те затова са против автора на статията, защото са настроени против България и нямат интерес да им се забрани да гласуват от чужбина.Българи, по-доброто за България ще бъде когато се забрани да се гласува извън България и ако се забрани на хора с двойно гражданство да гласуват. Нека тези, които сме останали тук, сами да определяме съдбата си. А ако има идиоти, то това е този под мен и подобните на него. Ако "ТОЙ" си истински българин, чий хуй търсиш на майната си? ИСТИНСКИТЕ българи си стоим в България и не я предаваме, кучи сине.

0
ВСЕКИ РОДЕН В БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН И КОЙТО ИСКА ДА МУ ОТНЕМЕ ТОВА ПРАВО Е ПРЕСТЪПНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0
Абе идиот (Найденов), що не се гръмнеш. Истинските българи в момента са извън България!!!!!!!!!

0
Е, друго си е ТЕЛЕ да цока от две крави. А тия ТЕЛЕТА дето имат само една майка, и тя ако се разболее, да мрат от глад. Обидно ми е, когато моята РОДИНА някой я използват за РЕЗЕРВНА ГУМА. Ако се спука НОВАТА им гума, могат да използват старата - резервна ГУМА. Поизхабената, но няма да спрат своя поход към "РАЯ" заради някаква си ГУМА - РОДИНА исках да кажа де!.

0
До Архимандрит Младен Когато ни се родят децата в чужбина им вадим документи, че са български граждани. И пращаме пари на родителите си кой за лекарства, кой за отопление и т.н. да не изпадаме в подробности. Така че освен за себеси, мислим и за хората които са ни създали и отгледали. Нали знаете - рибата се вмирисва от главата. Така се е вмирисала рибата в БГ, че всеки се спасява както намери за добре.

0
Имам си и българско и руско гражданство. Интересно е кой и по кой начин ще ми вземе някое от тях... Ако пред българските органи не декларирам наличието на руско никой няма как и да разбере дори...

0
Защо трябва да се отказваме от неща, които сме си ги постигнали с много труд. Тъкмо се дипломирахме в БГ и демокрацията дойде, ама с това дойдоха и фалитите на много предприятия и следователно разпределенията ни изгоряха. Моето поколение остана да се лута и голяма част от колегите ми започнаха да карат таксита и да продават зеленчуци. Еденици си намериха работа по специалността. Моят съпруг го поканиха да работи в чужбина и той прие. Ценят способностите му, работи в научна лаборатория. С годините получихме и гражданство. Никога не сме мислели да се отказваме от българското гражданство. Трябва в България да се променят законите за чужденци - живееш, работиш и плащаш данъци минимум 5 години, което ти дава право да кандидатстваш за гражданство, а през това време можеш да напускаш страната само в рамките на годишния си отпуск. Ако си отсъствал за по-дълго време (в рамките на 5-те години) - гориш.

0
Ива Н., ти май не си разбрала за какво иде реч. Става дума за тези, които държат двойно гражданство без да живеят в България. Те с нищо не облекчават демографската криза. Те просто ни се месят в политиката все по-нахално.

0
Ще попитам българити емигранти в този форум: Вие за какво повече милеете? За това допълнително паспортче, от което не печелите нищо, или за целостта и сигурността на България? И да откажете българското паспортче, вие винаги можете да си го върнете. Но ако изгубите България за какво ви е тази хартийка? Я погледнете малко по-далеч от носа си!

0
Напълно съм съгласен с авторът на статията.

0
Доктор Милев, я забрави малко личния си интерес и помисли за България. Щом си българин, ти ще я обичаш дори и ако си само с американски паспорт. А ако я обичаш, сигурно не желаеш да попадне в ръцете на турците с двойно гражданство, нали така? Ами то това именно се случва в момента! Какво губиш, ако останеш без единия паспорт? Нищо! А какво печелиш? Ами печелиш възможността някой ден да се завърнеш в цалостна, сигурна и щастлива България, ако разбира се това те интересува.

0
Поп Василе, ти си по-зле от Поп Кръстю. Ами ако в Турция се съберат критична маса турци с допълнителни български паспорти, те спокойно могат да си направят партия в България, да свикат референдум, да се намесят сериозно в българските работи. И това вече се случва пред очите ни, но предатели като теб, се правят, че не го забелязват. Ти поп ли си или ходжа?

0
Имам американски паспорт и никога няма да се откажа от българския. Но ако ми поставят условия и нямам право на избор, ще предпочета американския

0
Доста ограничено мислене. Гражданството няма нищо общо със служене в армия. А това клетвите кой го измисли, че имат някакво значение. По-старите офицери са се клели и във Варшавския договор, и в НАТО и нищо им няма. Проблемите на българите и демографската криза няма да се решат със забрани и ограничения, а със създаване на държава, с която да се гордеят. Иначе ако се постави въпрос на избор кой паспорт ще избера между българския, американския, канадския - мисля че отговорът е еднозначен: там където ще се реализирам, където ще съм щастлив.

0
Да,двойното гражданство е извращение. Трябва да бъде забранено. И БГ паспорт да се дава само ако си живял минимум 5 год. В България а не както сега фесовете от Анадола да получават БГ паспорти с кашони.Докога ще ги търпим?

0
За какво му е на човек двойното гражданство? Само заради едната носталгия? Ако си се установил да живееш в друга държава постоянно и имаш тамошно гражданство, защо се нуждаеш от българското? Нищо не пречи да поддържаш връзки с България ако не си гражданин на страната, нито да развиваш бизнес в България, нито да я посещаваш. Изборът на гражданство е личен и не бива да засяга живота на другите, които са избрали да живеят в родината си.

0
Защо да ограничаваме гражданството при тази демографска криза? Защо, след като повечето ЕС страни позволяват двойно гражданство, ние да сме по-светци от Папата? Не пречи всички от Македония, Албания, Молдова, Сърбия и т.н. да получават гражданство по произход - говорят езика и много от тях наистина остават в България. Какво да кажем за западните страни, които си внасят чужденци от всички континенти? Това ли искаме? Инак, Турция не признава двойно гражданство. Как тогава нашите изселници от преди 30 г. още са с българско гражданство? Проблемът с изборите се решава лесно с принципа за уседналост. Това е, другото е манипулация.

0
Авторът на статията - служител на ДС. Това е мисленето на едно долно ченге.

0
САМО ЗАКЛЕТ КОМУНИСТ МОЖЕ ДА РАЗСЪЖДАВА ПО ТОЗИ НАЧИН. ДРУГАРЯТ НАЙДЕНОВ СЕ Е ВГЛЕДАЛ В 300 000 ТУРЦИ, А НЕ ВЗЕМА ПРЕДВИД НАС, ПОВЕЧЕ ОТ 1 000 000 РАБОТОСПОСОБНИ БЪЛГАРИ, ЖИВЕЕЩИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА, САЩ И КАНАДА. НИЕ, КОИТО ВНАСЯМЕ ЕЖЕГОДНО МИЛИАРДИ В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА. ЗАЩО, ДРУГАРЯ НАЙДЕНОВ НЕ ИЗМИСЛИ И ПРЕДЛОЖИ РЕЦЕПТА КАК ДА СПРЕ 22 ГОДИШНОТО ОБЕДНЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ИЗТИЧАНЕ НА МОЖЕЩИ ХОРА ОТ ЛЮБИМАТА МИ СТРАНА - БЪЛГАРИЯ? КАКВО ЩЕ СТАНЕ - БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ЛИШИ ОТ МИЛИОНИ ХОРА, КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ ТАМ, КЪДЕТО СА СЕГА. И ТО ЗА КАКВО - ОТНОВО ДА БЪДАТ СПЕЧЕЛЕНИ ИЗБОРИТЕ ОТ ХОРАТА, КОИТО ДОКАРАХА СТРАНАТА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ. ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ПРЕДИЗВИКАНО ОТ ЗАВИСТ, ИЛИ ОТ КЪСОГЛЕДСТВО. ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА СКРИТИТЕ ХОДОВЕ НА КОМУНИСТИТЕ. ТЕ ДОКАЗАХА, ЧЕ НА ТЯХ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА.

0
Vseki koito pro4ete napisanota bi razbralo nedomlavkite na avtora, pak se zaglejda v turskiq dvor,bez da kaje kak izvednaj 360.000 du6i za tri mesetsa se ozovaha v Turciq. I sprete s tova "Bulgaria na bulgarite" .Ako naistina vqrvate v tova 4ii go tursite v ES? Za da se priloji tova koeto se predlaga ot avtora trqbva da se prieme edna konstitutsiq po podobie na Hitleristka Germania. A tova nadali 6te stane..Ne se hva6taite za turskiq rqzan,za6toto samo sled 10-15 godini TE 6te badat va6eto spasenie, za6tot 6te ste v "sladostrastnite pregradki" na tsiganite..

0
Словоблудство безкрайно!Я имам първо руско,отпосле българско гражданство.НО не съм се клел-тва не е казарма и плац уважаеми!Паспорта и докюмента не правят човека,но това май се учеше в първите 7 години?

0
Да, много добре написана статия! Поздравления! Не съм против имиграцията, но до някъде сме на това дередже и заради наши съграждани, които напуснаха безвъзвратно родината, не им пука за положението у нас,"милеят само за собствените си задници", ( както се е изказал патриот) а иначе се пишат за големи родолюбци и държат на българското си гражданство. Ами, елате си тогава тук,уважаеми братя българи, елате и допринесете нещо добро и градивно за измъчената ни родина ! Ако ли не, какви претенции имате- останете си със здраве и гражданството на страната в която сте решили да останете да живеете!

0
И аз съм съгласен Румене:Право на гласуване да имат само тези,които имат постоянна регистрация в Българи;

0
АЗ НЕ СЪМ РАСИСТ АЗ НЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА И НЕ ГЛАСУВАМ НЯМАМ МОРАЛНОТО ПРАВО ЗАЩОТО НЕ ЖИВЕЯ ТАМ ИНЕ МОГА ДА ОПРЕДЕЛЯМ СЪДБИНИТЕ НА ХОРАТА КОИТО ЖИВЕЯТ ТАМ КОИТО ЖИВЕЕ ПОСТОЯННО В БЪЛГАРИЯ ДА ДА ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА КОЙТО НЕ ЖИВЕЕ ПОСТОЯННО ТАМ ДА НЯМА ПРАВО ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ХИТЛЕР

0
В "Труд" преди време попитах: като си двоен гражданин и като се сбият двете ти родини и те призоват под знамената, к'во прайш? Или едната ще те разстреля, или другата, или и двете. Бъдете здрави!

0
към всички които пишат- КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТО ЗАЩОТО ОТ ТОВА ГУБИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. НЕ МОЖЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗСЕЛНИЦИ ОТ ТУРЦИЯ ДА НАЛАГАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ В СТРАНАТА НИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА -САЩ НЕ ПРИЗНАВАТ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО - ЗАЩО НИЕ ДА ГО ПРИЗНАВАМЕ? МОЖЕ ДА ОСТАНЕМ 1000 НО ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ТОВА Е

0
GALKO G-n Naidenov, Tcudj se kak vav vashata i Sie Glavi se RAGDAT Takiva IDIOTSHTINI!!! MAI VIE i SIE shte Stanete DOSTOINI Samishlenitci i Posledovateli na HITLER za TCISTA Rasa, TCISTA Dargava i .. SAMO si Zamislete i si OTGOVORETE IMATE li MORALNO Pravo da LISHITE Stotitcite Hiljdi Balgari ot Smeseni Brakove i TEHNITE Detca ot BALGARSKITE im KORENI i BALGARSKOTO im GRAGDANSTVO ??? VLEZTE vav VREMETO v koeto Giveem i namerete SILI da preodoleete OTGIVJLITE NATCISKI DOGMI

0
Аз съм Българин с двойно гражданство, постоянно живеещ в ЮАР. Спрях да гласувам отдавна, защото съм съгласен с автора, че нямам право да определям живота и политиката в страна, в която не живея. "Тъпите" южноафриканци обаче решиха нещата много Соломоновски - имаш право на две гражданства, но не можеш да гласуваш от чужбина, освен ако не докажеш, че си там в командировка. Право на глас имат имат само тези, които са регистрирани като постоянно живеещи в Южна Африка... А пък относно кой напуска кораба първи и кой за кого и какво милее - смешно ми е да го коментирам.

0
Споделям мнението на г-н Найденов,време е да се назовават нещата с истинските им имена,а не да се крият под криво разбраната ни демокрация.

0
Някои хора във форума явно не разбират за какво иде реч. Ти можеш да си работиш 20--30 години в САЩ и Европа, но пак да си запазиш българското гражданство. Ще го загубиш само ако приемеш чуждо гражданство. Но и токава можеш винаги да си го възстановиш, ако се откажеш от чуждото.

0
Българските емигранти в САЩ, Канада и Западна Европа са отишли да живеят там не заради бъдещето на България, а заради собственото си оцеляване. Като са големи патриоти, защо не се завърнат в родината и да помагат за нейното благополучие? Защото милеят само за собствените си задници. Кои напускат първи потъващия кораб - плъховете!

0
Споделям казаното от В.Найденов! Не ни са нужни псевдобългари. По-добре малка но сплотена нация, отколкото многобройна но пълна с продажни фигури. Защо не отнемаме на изселените турци българското гражданство? Какво очакваме да направят за България? Да дойдат отново като поробители? А, молдовците? - С промита от дълги години психика - от болшевики, румънци. Ако трябва да получат българско гражданство, всеки един от тях трябва да докаже поне с едно поколение, живяло в България. До тогава да имат статут на желани гости, с права да работят, да развиват икономическа дейност, но не и да гласуват и определят развитието на държавата. Техните деца, родени и израсли в България, които го;ворят чист български език да могат да получат гражданство. Вземете пример от Словения - малобройна по население но много по-напреднала и европейска от нас ! Трябва да се научим да бъдем нация с достойнство.

0
i as se slozuvam so valeri.koga e vo prasanje makedonia.90 procenti od takanarecenite makedonci koi go polucvat bg graganstvo,tova go pravat so laga,ne se voopsto lojalni na majka bulgaria.ni ke bidat.bulgaria mora da osmisli nova taktika.oti samo taka ke i go pokaze patot na nevernite makedonci.bulgaria e poslednata sansa na takarecenite mkd za podobar zivot.tova bulgaria treba da go naplati.samo taka takanaracenite mkd ke o cenat bulgarskoto grazd,oti bolno e da se gleda kak mnogu mkd go zemaat bulgr grazd,aposle se gavrat na nego.as nesakam tova da go gledam ,slusam,oti as bulgarskoto grazdanstvo go zemah od srce i dusa.

0
Валери много си пич хареса ми статията. Като се замислиш не трябва да се прави през куп за грош а според ситуацията, Ми на всеки австриец му се вири перчема като каже че Арни е австриец, обаче ние намаме много време защото имаме много емигранти на запад и в америките, ще се изненадам ако не са 2 000 000 и няма избор на б/я трябват бели хора- навярно е най добре Молдова те живеят бедно и тук може да им хареса.

0
snae li nqkoi dali dvoinoto grajdanstvo e rasre6eno v Germaniq.Az jiveq v taq darjava,no imam bg grajdanstvo,iskam oba4e da polu4a nemsko.Snae li nqkoi dali vaob6e stava da sapasq balgarskoto si ,no i da polu4a nemsko.Blagodarq ako nqkoi otgovori.A ina4e po temata -dvoinoto grajdanstvo trqbva da se premahne sa ne evropeiskite strani.taka Bg 6e isvle4e po golqma polsa.statiqta mi haresa

0
NICOLOV ,ti ne znaech li ,kak moge da te izjvurli RODINATA.Po KONSTITUTCYATA na R.BULGARIA vsichki sme ravni i imame PRAVO NA TRUD .Do tuk dobre ,no tova esamo na jartia.VSICHKI znaem kak stoyaja nechtata v po malkite gradove, namerich nyakoi mochennik -biznesmen[ vprochem chesten biznes NYAMA ] RABOTICH KATO EGIPETSKI ROV ,nyakolko mesetca vez trudov dogovor .Zaplatata suchto ne e sigurno dali chte poluchich . V byuroto po truda pitat :POSLEDNA MESTORABOTA ,TR.DOGOVOR .BEZ TR. DOGOVOR ne mogech da budech registryran.I kakvo stava :BEZ ZAPLATA ,BEZ RABOTA , BEZ NIKAKVA SIGURNOST OT STRANA NA RODINATA .Imache edna ministurka na truda i sotc. politika koyato ni predlagache da si prodavame gilichtata .I ti aco mislich che tova ne e prosto NAI- GADNIYA DOLEN nachin na UNIGENIE I GAVRA S JILYADI SEMEISTVA. Taka che uvagaemi Nicolov ,aco tova ne eizjvurlyane ,zdrave mu kaji . ILI I TI SI KATO avtora NA STATIATA , NA JRANILKATA MAIKAAAAAAAAAAAA.

0
Напълно подкрепям автора.Тези които се обаждат от САЩ, просто не са разбрали проблема - заплахата, която дебне България. И после, дали да станеш чужд гражданин, си е твой проблем.Не може да напуснеш страната си и да имаш претенции към нея и към тия които са останали там. Може да знаеш и 10 езика и пак да си останеш варварин и глупендър.

0
Едно е да отидеш в чужбина на гурбет, друго е да си смениш поданството и да се закълнеш пред чуждо знаме и да служиш пред чужда армия. Който се е отрекъл от родината си, той все едно се е отрекъл от майка си. Вместо да пишете тъпи вопли, по-добре залягайте над чуждия език и спрете да четете български вестници. Те само ще ви развалят настроението.

0
Щом има двойно гражданство, защо да няма и двуженство?

0
Тяхната мамка манафска!

0
DOBRE KAZANO,NOMAD! MASHALLAH ASHKOLSUN KOMSHU!

0
Я пък сакам тройно,петорно и десеторно гражданство!Кат ме домързи да работа ша висна кат сопол на социалната система на Франция или на некой от тия скандинавците.Кат спеста пари от социални помощи ша дойда в Турция да ги арча и да се права на паша,та да си избияа комплекса за малоценност дето тия скапани западняци ми внушават,кат ми дават помощи.Ама сакам и американско гражданство щото зер може и да ми се доработи,па тия хамериканци плащат лоялно кат работиш.Па като изкарам паре оти да не дойдем у България да си опраам зъбите и херната,щото хамерикаците сакат много паре.Пък сакам и Занзибарско гражданство,щото там кат идеш с паре само си лежиш на плажо и църните ти прислугват по цел ден за един долар.Я кат си с Тайландско гражданство че си се отебеш за без паре,тиа жлътите са много еВтини.Ей ама ,че си земем и южноафриканско гражданство,щото тиа авропейците нещо се лютат на далаверите,та кат ме подгонат за далавери требе некуде да се покриам.

0
До baba ty и останалите слепци : Аз, като съм роден в България и живея от 15 години в сащ , какъв съм ? Ти и автора на горния пасквил, ли ще ми казвате , кой може и кой не може да има двойно гражданство? Или вие сте по-българи от нас, които живеем навън? Имате, ли представа, колко и какви хора са навън, по-какви причини.... техните деца, които са родени в сащ, вие ли ще им отнемете българското??? Над 1 000 000 родени в България са зад граница, има ли семейство без роднина зад граница???

0
Иначе статията си е мнение на български гражданин. Не коментирам дали е прав или не. Просто една идея за размисъл. Ако се обсъждат човешки такива неща свързани с Родината, а не се псуваме и подобни делови разговори от Балкански тип с основно оръжие Лайнометите, може пък на Родината да и придадем по-приличен и човешки вид. Просто от натрупаните лайна отгоре и почти не и се вижда човешкото в нея или когато някой се опитва да направи нещо човешко за нея.

0
Родината е в нас и според това как ние мислим, живеем, битуваме, правим нейния образ - добър или лош. Аз конкретно, нито пък някай от моето семейство не съм те гонил от Родината, нито пък когото и било друг. Това че ти си си тръгнал по един или друг повод да си търсиш късмета посвета е въпрос на личен избор. Цял свят го прави, от както съществува човешкия род. Аз също съм живял на вън, дори съм поучвал. Доста сщкаш съм и попътувал по белия свят, но и искам още. Това си е въпрос на личен избор. А иначе - какъвто е народа, такава му е и Родината. За несвършената работа, страх, мързел, на филията мекото и подобни, би трябволо да се обърнем първо към Родителите си - те какво не се направили както трябва? - дали не са правили компромиси когато не трябва и т.н

0
едно малко уточнение за размисъл към г-н NicKa - не бъркай нещата. Как Родината те е изхвърлила, като непотребен боклук - с ритник ли, за ушите ли те хвана или за врата и с шут през вратата. Родината братко от кога има материален образ? Сподели къде ти се случи събитиео да отида и аз да пипна поне веднъж Родината. Да я видя в материален образ и подобие. едно малко уточнение за размисъл към г-н NicKa, пък може и към четящите тия редове - не бъркай нещата. Как Родината те е изхвърлила, като непотребен боклук - с ритник ли, за ушите ли те хвана или за врата и с шут през вратата. Родината братко от кога има материален образ? Сподели къде ти се случи събитиео да отида и аз да пипна поне веднъж Родината. Да я видя в материален образ и подобие.

0
МНОГО ВЕРНА СТАТИЯ .ПРИМЕРА СЪС САЩ НЕ СТАВА. ЗА ВСЯКА БОЛКА ИМА РАЗЛИЧНО ХАПЧЕ .В АМЕРИКА ИМА ЕДИН ПРОБЛЕМ ТУКА ДРУГ .А ТОЗИ КОЙТО ДАВА ПРИМЕРА СЪС САЩ ДА СИ СТОИ ТАМ КАТО ИСКА . МНОГО ВЯРНА СТАТИЯ .ДАНО НЯКОЙ СЕ СЕТИ ВЕЧЕ ЗА ТОВА

0
В САЩ държавата се грижи за гражданите си, а България за угояване на политиците си! Много тъпа статия със кенефно мислене.

0
Baлери, спри твърдия алкохол.Едно време пишеше...

0
az sym s dvoino grajdanstvo, mnogo kraino e da se otmeni dvoinoto grajdanstvo, bih kazal glupavo... spored men e po dobre da se vyvede edna regulacia ... s otmianata niama da se reshat problemite...ima dvoino grajdanstvo ima problem, niama dvoino grajdanstvo niama problem... typo e

0
До автора- хубаво е да пишеш статии за да изкараш някой лев за пиячка,обаче опитай се първо да помислиш и да погледнеш нещата малко по-мащабно- много си тесногърд писачо!

0
Двойното гражданство трябва веднага да се премахне! България - за българите! Не за йодейци, чалмалии и безродници.

2
Аз съм се родил в България. Това нито съм го избирал, нито някой ми го е "подарил". Това означава, че по рождение аз съм българин и по тази причина имам български паспорт. Това, че една друга държава, много по-демократична и развита от Бългрия е решила, че аз съм достоен да бъда и неин гражданин, нито ми вреди , нито ми помага. А това, че Родината ми България, ме е "изхвърлили" като непотребен боклук / с две висши образования и четири чужди езика / ... това е съвсем друг въпрос. Не виждам по какъв закон / макар и приет и измислен от безмозъчните политици на България/ аз мога да бъда лишен от българско гражданство след като не съм извършил нищо против Родината си, а дори напротив... направил съм твърде много за нея.

0
На слабия водолаз водораслите му пречат. Ако условията за живот в България са на ниво и хората са доволни никой няма да мисли българите живеещи извън България за чужденци. Завист е думата. Националната сигурност е грижа на НАТО и Европейския съюз

0
BILGARIYA SAMO PECHELI OT HORA S DVOYNO GRAJDANSTVO,NO AVTORA E NEGRAMOTEN ZA DA OSAZNAE TOVA!

0
AKO NE TI HARESVAT BILGARSKITE DEMOKRATICHNI ZAKONI,MOJESH DA SE PRESELISH V BREGA NA SLONOVATA KOST,NAMA DA E GOLAMA ZAGUBA ZA BILGARIYA-EDIN RASIST I ZAVISTLIVETS PO- MALKO.BYE BYE!

0
Щом си плащат данъците и таксите в България,какъв е проблема да са с двойно гражданство?

0
Тези граждани които живеят в страна която не е в ЕС, , двойното гражданство да падне.Но ,жителите на ЕС имат право да са с два паспорта

Добави коментар

Добави коментар

аватар

12 500 национални предатели в събота вечер

Ако четеш само коментарите в интернет, очевидно българинът не иска голям тенис Eдин българин отишъл на гости на приятеля си и какво да види - в задния му двор разцъкват на един прекрасен корт

Озверяваме бавно, неусетно почти

Не може да сложим до всеки лекар полицай То не е за песен, а за плач. Агресията става ежедневие. Или еженощие. Защото поредният побой в здравно заведение се случи онази нощ.

Кому е изгодно свалянето на самолета?

Светът се тресе от кризи, България трябва да се съсредоточи върху националните си цели “Кому е изгоднo?” (на латински Quo prodest?) е въпросът, с който от Древния Рим досега са търсели извършителя

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

ПРЕДВЕСТНИК Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни,

Коментар №1 на седмицата: Турция предупреди Русия?

Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия,

Коментар №2 на седмицата: 4 причини за конфликт между Русия и Турция

Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране,

60-те страни, с които “Даеш” ще води война. Само да ни намерят на картата!

ФЕЙЛЕТОН Или защо ислямистите не включиха България в списъка си с държави мишени “Държавата, това съм аз.” Не го е казал Бойко. Но е факт – когато го няма него, няма я и държавата.

  • Има ли бъдеще такса “Перник”

    Идеята на бизнеса с такса “Перник” да се пълни хазната в София е противоречива. Може и да има някакво основание колите от страната, които използват инфраструктурата на столицата, а там, където са регистрирани, плащат по-малки налози, да си плащат допълнително. Това обаче е трудно да се случи в живота.
  • Христо Иванов да бъде изслушан в парламента за скандала с ЕК

    Той представи пред ВСС анонимен текст, публикуван в близка до него медия, като официална позиция на ЕК ПРЕЗ последните няколко дни се заговори много по медиите дали Европейската комисия е искала оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и разследване на случая “Янева”. ЕК няма как да се намесва и да влияе по никакъв начин във вътрешната