Клади за еретици? Не, църквата просто проговори

Христо Генчев

Hа 7 март 2011 г. група свещеници от Сливен поискаха 25 самообявили се врачки и "лечители" да бъдат отлъчени от църквата. На 13 март йеромонах Висарион "посегна" на две много известни имена - Ванга и Петър Дънов.

В развихрилата се дискусия се чуха какви ли не мнения от крайно положителни до сравнения с тъмно Средновековие и заплаха за невлизане в църква (“24 часа” - 15.03.2011).

Нека видим дали това възмущение е основателно, или не. Учението на Господ Исус Христос, проповядвано от християнската църква, е повече от еднозначно - всякакъв досег с окултизъм (occultus - скрит, т.е. търсене на "скрито знание" - хороскопи, нумерология, зодии, врачки, екстрасенси и т.н.) е грях. Един искрен служител на Исус Христос, какъвто би трябвало да бъде всеки свещеник и пастир, се изправя пред дилемата да си замълчи или да конфронтира хората с техния грях и да им даде възможност да се покаят.

Ако замълчи, църквата става параван за безброй злини. Ако изобличи греха, тя поема удари върху себе си. Когато съвестта ни проговори, ни се налага да изберем дали да замълчим, за да запазим, личния си интерес и комфорт, или да предприемем нещо.

Ако направим първото, не можем да спим, ако направим второто, ставаме мишена на упреци. В живота си съм правил и едното, и другото. Истината е, че спокойният сън е за предпочитане.

В българската история имаме примери както за първото, така и за второто. Спасението на българските евреи е до голяма степен заслуга на Българската православна църква, в редиците на която се намират достойни мъже, които не се поддават на политическия натиск и извършват това, което им повелява съвестта. Това са хора, опълчили се на всесилния държавен апарат на Третия райх!

Съвсем на другия полюс е ролята на църквата през последните десетилетия на комунистическа България и тежките години на прехода.

Мълчанието на църквата рефлектира не само върху нея, но и върху обикновените хора. Заниманието с хороскопи и зодии например лишава човека от ясен критерий за вземане на решения.

Попадналият в лабиринта от противоречащи си указания се лута и намира обяснение само за миналите си неуспехи но, не и база за правилен избор в живота. Дори един известен "ясновидец" беше "забравил" че, предсказаното от него земетресение в Хасково се отменя заради съвпадението с Великден. Какво остава за простосмъртната хоби-астроложка.

Пример за мен е една хубава, симпатична и образована приятелка, която години наред не може да се задоми въпреки че се съобразява точно с изискванията на зодиите. Не са и малко фирмите, където основният инструмент за назначаване е хороскопът на кандидата. Сами можем да си представим колко неефективни, глупави, безсмислени, а понякога и пагубни решенния се вземат ежедневно на тази база. В името на духовното здраве на хората църквата не само може, тя е длъжна да се изправи срещу това.

Остава открит въпросът - връщаме ли се в тъмното Средновековие, към лова на вещици и кладите за еретици? Не. Връща се свободната воля на хората.

Ако пазарувам в магазин, аз имам свободния избор да купя каквото намеря за добре. Това важи само ако съдържанието отговаря на опаковката.

Важното е ясно да се разграничи какво е християнство и какво - не. Когато понятията са размити ще има незапознати хора, които ще мислят, че, заниманията с хороскопи, посещенията при врачки и екстрасенси, нумерологията са съвместими с християнството.

Истината е, че не са. Всеки трябва да направи сам избора си. Съзнателно и без външен натиск. Т.е. на продукта окултизъм не бива да се слага опаковка християнство. Църквата би имала огромна вина, ако допусне да бъде използвана за алиби.

Напълно неразбираема от тази гледна точка е реакцията на художника Светлин Русев.  Той също ще се възмути, ако представя моя скица с химикалка за импресионизъм от началото на XX век. За хората, които искат да практикуват техните "странни" занимания, имам следния въпрос: "Защо непременно искате да минете за християни и ученици на Исус Христос?".

Силно вярвам, че Църквата в България ще преодолее миналите слабости и още по-активно ще работи за оздравяване на народа ни. Събитието от 7 март само подхранват моя оптимизъм. Радвам се за тези Божи служители, осмелили се да започнат да казват неудобните истини на народа ни. Радвам се, че са решили да живеят смело, а не комфортно.

ВАЖНО Е!

Сломена от негативния подбор, от желанието да бъде приета от другите църкви, от компромисите, от инфилтрацията на държавния апарат, от разцеплението -църквата в България не съумя да бъде съвестта на нацията, както трябваше да бъде. Тъжен пример за тази слабост на църквата е липсата на реакция през 2006 г., когато президентът Първанов награди "народен лечител" със знак на президента.

Христо Генчев е предприемач, син на известния урбанист арх. Христо Генчев

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 61

Сортирай по:

0
Рече безумец в сърце си: "няма Бог". Развратиха се човеците, извършиха гнусни дела; няма кой да прави добро. Господ от небесата с внимание погледна към синовете човешки, за да види, има ли кой да разбира, да търси Бога. Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма нито един. Нима не ще се вразумят всички, които вършат беззаконие, които тъй изпояждат народа ми, както ядат хляб, и които не призовават Господа? Там ще се уплашат те от страх, (дето няма страх,) защото Бог е в рода на праведните. Вие се подиграхте с мисълта на сиромаха, че Господ е негова надежда. "Кой ще даде от Сион спасение Израилю!" Кога Господ върне пленените от Своя народ, тогава ще се зарадва Иаков, и ще се развесели Израил.

0
а не е ли най-добре ЦЪРКВАТА да ми лапа хуя, а ОКУЛТИСТИТЕ да ми ближат гъза......... а авторчето да си дяла чикии докато ни гледа

0
Stiga ste pluli sreschtu zarkvata koiato e tialoto Hristovo ne znaete s kakvo se zahvaschtate. Balgarskoto duhovenstvo ima si problemi no pri usloviatat v koeto e postaveno bez podkrepa pravi mnogo za vazrazdane na viarata v Balgarina. Pochit kam patriarha i zialoto balgarsko duhovenstvo. Opomnete se hora!

0
Bravo na statiata. Nashata Zarkva naistina progovori za prav pat. Bravo! Odobriavam deistviata na zarkvata. I Vanka i vsichki vrachki dunovzi biali bratstva niamat nischto obschto s hristianskata viara. Te sa naistina eretizi i sa za otlachvane ot zarkvata. Za sazelenia balgarina tolkoz veche mu sa promili mozaka komunistite che ne e naiasno s viarata si a za da e naiasno triabva da znae bibliata. Za sazelenia niamame mnogo balgari koito se smiatat za hristiani a niamat nischto obschto s hristianstvoto a sa samo krasteni ateisti. Mnogo zalko za naroda ni. Mnogo schte stardame dokato ne ni doide akala v glavata samo da ne e kasno. Boze pazi ni ot samite nas i krepi balgarskoto duhovenstvo.

0
.Един искрен служител на Исус Христос.......и да им даде възможност да се покаят"!!!!!!!! Ама кой оторизира този посерко да ни дава възможности??? Кой и как го назначи за водач на "заблудените"?? Трудов или граждански договор има с "господ" и при кой нотариус е заверен? А бе много ревнив тоа вашия господ, като затаряла и надебеляла буля. Вликите нямат нужда да са ревниви, те са велики от самосебе си. Ако този свят е най-доброто на което богът ви е способен, то такава работа е срамота за осмокласник. А ако не, значи че не му пука за вас така или иначе.

0
Ейй тя завистта и злобата сред чедата Ганьовски здраво се е вкоренилааа... в нощните ви мечтания си представяте навярно как прословутия Мерцедес на Дядо Владика с комунистически плам и революционна дързост присвоявате под лозунга.. В името на народа ..аа и златения Ролекс ..бях забравил за него ..и на сутринта когато се събудите ...оо то било само безумное мечтаниеее...оо тежка участ на комплексирано нищожество ...и със студена пот на челата и пяна на устата в неистов бяс се започва едно заклеймяване на Църквата..защото в помраченото ви съзнание Тя е мишената на вашето отмъщение ..за вашата осъзната нищожност

2
Хора ,като Vavasht, явно турчин или помак, да не се намесват ! Нагледали сме се на тъпота и наслушали! Твърде сложно е за умствените им способности разбирането на Християнството. За тях са камикадзетата,но то за това ум не се иска! Статията си струва да бъде прочетена и над нея да се замислим...Авторът е прав, че е по-добре да не насочваш стрелите към себе си,но също и към личност като Ванга-утешителка и помощница на много угнетени .Не съм компетентна,но се отнасям към хора раздаващи Анатеми, със сдържаност, дори и да са прави...А според църквата те са прави.

1
Докато има мислещи хора ще има спор. Баба Ванга беше озарена свише, Дънов-окултист и протестант. Да,църквата е права,но нека не забравяме,еврейската кабала говори за прераждане. Това обезсмисля ада и рая, но кой знае Божията воля? А да се определят нашите братя католиците като сектанти си е скудоумие... Явно църквата се страхува от конкуренция,пожелавам на Православната ни църква вярата иа усърдието на католиците! Мога да приема осъждането на Ванга и Дънов,но оскърбления против католическата църква-не! Въпреки,че съм действаща християнка,Православна. Авторът е прав,така пише в светото писание,но нека не забравяме,че в него има много пророци,нима и тях ще отлъчат?

0
Защо ли никак не съм изненадана от откровената глупост, бликаща от тази статия?! От попски "умотворчества" и на техните последователи се изглупява до степен олигофрения. Като че ли някой може да забрани на хората да се чувстгват християни и извън християнските храмове. За такова чувство не трябва храм, а вяра.

0
http://prozoretz.bg/528.doc http://prozoretz.bg/5110.doc http://prozoretz.bg/4111.doc http://prozoretz.bg/332.doc http://prozoretz.bg/3210.doc http://prozoretz.bg/Yordan.doc !!! и т.н., и т.н. ... Останалото в http://prozoretz.bg/. Нека прочетеното от вас само говори за себе си!

1
Ванга е най обикновенна врачка..врачувала срещу заплащане...служителка на ДС ...а дънов е самопрелъстен окултист...

1
Браво на автора..напълно аргументирана статия...окултистите скърцат яко със зъби...има надежда щом все още има хора който предпочитат да кажат истината пред удобството да си замълчат

0
"Всякакъв досег с окултизъм е грях" -- това е одата на материалиста, пък бил той и почитател на църквата. Талибаните в Афганистан преди време смятаха, че музиката е грях -- и разтрелваха всеки който пееше или танцуваше. Това беше понеже те бяха на толково примитивно ниво, че отъждествяваха музиката с плътските удоволствия. Сега някои искат на приравнят учението на Христос с материализма, а това е учение дълбоко мистично. Но хубавото е, че хората мислят за тези неща.

0
""антихрист: баба Ванга е помогнала на много хора,включително и на мен.''П О М О Г Н А Л А КАЗВАТ ЧЕСТО ХОРАТА,И ОЩЕ ТЯ ИМА ДАРБА. Е, ЩОМ ИМА ДАРБАТА-ПОМАГА.НЯМА ДАРБА-НЕ ПОМАГА.ТУК ВИ МОЛЯ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ,К О Й Т О Г А В А ПОМАГА?????? КОЙТО ИМА ДАРБАТА ИЛИ КОЙТО Д А В А ДАРБАТА? А КОЙ И Е ДАЛ ТАЗИ ДАРБА И ЗАЩО??? ЗНАМ,ЧЕ БОЖИИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ ИЗПАДАТ В ТРАНС.НО СТАРОВРЕМЕННАТА ЗМИЯ,ДЯВОЛА МОЖЕ ДОРИ И КАТО СВЕТЪЛ АНГЕЛ ДА ВИ СЕ ЯВИ,ЗА ДА ВИ ЗАБЛУДИ,ЗА ДА ВИ ВЗЕМЕ ПРИ СЕБЕ СИ Т. Е. В АДА,ЗАЩОТО ВИ МРАЗИ,БОГ ОБАЧЕ ТЕ ОБИЧА И ТЕ ИСКА ПРИ СЕБЕ СИ Т. Е. В РАЯ,А ТАМ ЩЕ ТЕ ЗАВЕДЕ НЕ ВАНГА,НЕ ДЪНОВ,НЕ КОЙТО И ДА Е ЧОВЕК А САМО БОГ-ИИСУС ХРИСТОС!!!!! НЕ БАДЕТЕ НЕВЕЖИ,МОЛЯ ВИ ОТНАСЯ СЯ ЗА В Е Ч Н О С Т А - ТИ КЪДЕ ЩЕ БЪДЕШ?????

2
Като журналист във весник ви е в кръвта да не проверявате много обстойно материалите които пишете-все пак всеки ден трябва да има новини и няма време за много проучване.Но тук говорим за очерняне на двама известни българи.За Дънов не зная много,но за Ванга знам,че е била ревностна християнка. Построи църква,осветена от БПЦ.Така че казусът е сложен.И да,един от проблемите в България е,че всеки вярва в каквото си иска-няма я ролята на БПЦ да е духовнен водач на народа.Тази инициатива едва ли ще спомогне това да се промени.

0
Г-н Генчев,правите една основна грешка.Приравнява Ванга и Дънов до редовите врачки и астролози из махалите.Оттам вече всичко казано е изопъчено и изкривено.Какви зодии,какви окултизми???Приказки и пак приказки и нито едно доказателство,че Ванга и Дънов са окултисти.А какво значи "окулстист"?Знаете ли ТОЧНА дефиниция на това понятие според библията? Не бива така.Най-малкото защото май някои от светците в христианството ще се окажат окултисти по вашата логиката.Аз съм христианин и вярвам,че има надарени хора-дали от Бога или не,това само Господ знае.Ролята на БПЦ е да отсъди,но след задълбочено проучване и вътрешен дебат-не от вестникарски изрески и книги писани кой знае от кого.Не става така.

0
Всъщност авторът е съвършено прав. Всеки може да вярва в каквотноп си поиска днес, но не е ясно защо някои си мислят, че са християни и се натискат да съдят църквата и свещениците. Те не са християни и могат да почитат Ванга, Дънов или Груйчо от село Нанагорнище, но да не бутат в църквата и да си мълчат. Защото наистина ако ;църквата заговори ще лъснат още много пороци, заблуждения и нелепици, които някои си мслят, че са нещо заслужаващо внимание. В този форум досега не съм срещнал християнини, още по-малко православен и не знам дали от писалите тук знаят какво изобщо е това. И по-добре е да се пообразоват, ако искат да имат мнение, което тежи, а не да е изява на полуграмотни тъпанари.

0
А това как го наричаш, Someone: "Нешка, чети Дънов, той е истината."? За мен е учение и всички останали неща, които е съветвала нещастните хора са доста далеч от вярата, завещана ни от нашия Господ Иисус Христос, неговите апостоли и Светите Отци. А това, което ти наричаш агресия, е твърдо защитаване на тази вяра. Да самата тя е казала, че дарбата й е тегло, а за истинските светци да помагат на хората е било радост. Св. Серафим Саровски, знаеш ли как се е обръщал към идващите при него за помощ: "Радост моя!". Да определяш дарбата си да помагаш на хората като тегло и да си истински последовател Христов са две несъвместими неща, не мислиш ли?

0
Учението на Ванга? Какво учение??? Тя не е имала учение.... Просто си е седяла в къщичката и хората са идвали при нея... ако си мислите, че е проповядвала на всеки по 20 минути преди да помогне, глупости! Близките и са издали книгите с надеждата, че информацията ще бъде полезна за всички. Не е имало никакво учение. Тя самата е казала, че нейната дарба е била тегло... а не светота. Но въпреки това я е използвала за хората, това е важното... Защо се оставяте на догмите и не виждате доброто?? Никой не се кланя на Ванга.. всички се молим на един и същ Господ... просто вие, "християните" сте възпитани с тази агресия, която ви кара да отблъсквате всичко, от което не печелите и което не разбирате... Бог да е с Вас!

0
Защо априори се приема, че всички трябва да бъдем християни. Къде остана свободната воля да се определяме както си искаме.

0
Христо, много добре. Бръкна в раната на окултизма и сега има плач и скърцане със зъби. Много се радвам за реакцията ти. Бог да те благослови.

0
Здрава, нормална християнска реакция. Браво, имаме голяма нужда от такива реакции.

0
Юлиане, никой не осъжда Ванга за нейните човешки немощи, осъждат учението й. Ето какво трябва да бъде отношението ни към съгрешаващите в нравствено отношение и към съгрешаващите против вярата. "Към първите ние трябва да бъдем снизходителни и да не ги осъждаме, понеже и нашите души са грешни, а чрез осъждането стават още по-грешни. Към вторите пък ни е заповядано да бъдем не снизходителни, а крайно бдителни, критични и непримирими. Св. ап. Павел, който ни учи в никакъв случай да не одумваме ближните си за нравствените им слабости, е много строг, щом се постави въпросът за съгрешаващи против чистотата на вярата: Пазете се от псетата, пазете се от злите работници! (Филип. 3:2). Гледайте, братя, да ви не увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание,... а не според Христа (Кол. 2:8). Защо той е толкова рязък към лъжеучителите? Защото безспорно лъжеученията са отрова за душата, а безкритичното отношение към тях и приемането им води към вечна гибел."

0
Писано е за една блудница и за хвърлянето на камъни. Явно нашите свещеници са непогрешими, те се осмелиха да хвърлят тежки камъни по време на Великите пости. Българският народ е достатъчно разделен и си има достатъчно проблеми, по би подхождало на свещенослужители да помиряват и поучават с любов, а не със заплахи за отлъчване и анатемосване.

0
Много добре казано!Поздраления за смелостта и доблестта!Бог да ви пази!

0
Тия "отчета" от Сливен, барабар със Фисарион/все ми се иска да напиша Висарионович/, що не идат да помагат на ОТЕЦ Саръев или на ОТЕЦ Иван, ами си стоят в хралупките и измислят глупости.Прав е бил Ян Хус....о свещенна простота.

0
БЪЛГАСКИЯ НАРОД В МНОГО ОТНОШЕНИЯ НЯМА УСПЕХ И ПРОСПЕРИТЕТ И ДОРИ ТЪРПИ ОТ КОГАТО СЕ ПОМНИ ВСЯКАКВИ ПРОКЛЯТИЯ ИМЕННО ПО ПРИЧИНА ЧЕ НЕ ПОЧИТА ГОСПОДА ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН АМИ СМЕСВА СВЯТАТА БИБЛЕЙСКА ВЯРА В ИСУС ХРИСТОС СЪС ВСЯКАКВИ ОКУЛТНИ ДЕМОНИЧНИ И ЕЗИЧЕСКИ ПРАКТИКИ И РАСЪЖДЕНИЯ И АКО ТЕ ПОМАГАТ С НЕЩО ТО Е ЧЕ ВКАРВАТ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ В ЖИВОТА НА ОНЕЗИ КОИТО СЕ ИЗЛЪЖАТ ДА ГИ ПОСЛЕДВАТ

0
Статията е великолепна, издържана във всяко едно отношение. А Лидия Стоянова бих попитал със следния въпрос. Предполагате ли, че диктатори като Хитлер, Сталин, Т. Живков и други подобни, не са помагали на хората. Помагали са и още как, при това на много повече в сравнение с Ванга и Дънов. Само, че на хората в един момент им се отвориха очите и разбраха, че вредата от тях е с пъти повече от ползата. Ако вникнете поне малко в библейските книги ще разберете как въпросните Ванга и Дънов извращават принципи и закони на които се е крепяло и продължава да се крепи човечеството. Но предполагам, че няма да го направите защото от изявлението ви личи, че се числите към онези на които трябва да се помага от „феноменални личности”.

0
Бил ли сте при Ванга? Предпазила ли Ви е от зло? Помогнала ли е на Ваш близък да се излекува? Знаете ли,че тя виждаше в отвъдното и редеше имената на починали близки? Тя виждаше и в бъдещето. Ванга е феноменална личност. Тя сама казваше,че е Мъченица,а не Светица. Много са хората, ходили при нея и те няма как да Ви повярват на хулите и обругаването. Има живи свидетели на добрините й.Няма научно обяснение на такива феномени.

0
Евангелията са 100% окултни четива. Прост пример- навсякъде, където се говори за качване на високо(напр.планина) става въпрос за издигане във високите сфери на духовния свят, където става дума за вода(апр.езеро), става дума за астралния свят, оттеглянето в пустинята е навлизане от духовния свят във физическото тяло, което е откъснато от духовната си родина и пр.и пр. Който не разбира тези неща, не разбира и християнството, в което се кълне.Така че се опитайте да погледнете малко по-широко на християнството, от това което ви представя църквата.

0
ЕДНИ ВЯРВАТ,ДРУГИ НЕ.ДА ОСТАВИМ МЪРТВИТЕ НА МИРА ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ ОЛИГОФРЕНИ ''ЯСНОВИДЦИ'' ИМА ПО МЕДИИТЕ И ТВ.КАНАЛИТЕ ОТ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМЕ.

0
Респект! Браво на автора, благодаря!

0
Какъв е този тъпак?

0
СРАМОТА!!! Не е ли сега време за пост? Не трябва ли сда се въздържате от подобни изказвания, от конфликти, от гордос? Вярвам в Бог, но започвам да губя вяра в българската църква. Странно защо приехте църквата дарена ви от Ванга...... Странно и защо се наричате божии хора.

0
Браво за статията.Изключително точна и спретната мисъл. Моите уважения. На мюсюлманина с ник "Vavasht", / каквото и да означава/ ще кажа, да си гледа корана и уахабитските идеи, и да не говори за промиване на мозъци, защото вашите саудитски имами ви промиват нискообразованите мозъци и ви карат да се самовзривявате. Победа или рай, нали? Сбъркани, слепи и нещастни ислямисти...

0
Страшно ми е интересно откъде се пръкнаха толкова много вярващи. Ох, хора... абе, какво да ви кажа. Маркс го е казал за религията. След което самият той създаде една страшно зловредна религия.

0
Браво за смелостта, г-н Генчев! Не е лесно да да бъде човек на такава позиция след като отсреща се изказват блудкави и привидно хуманистични идеи, но истината трябва да се казва ясно, колкото и да не звучи "модерно", "новаторски", "хуманно". Трябва да се знае, че не Църквата, а тези суеверия и езически практики ни връщат към Средновековието. Същите тези хора, които сега критикуват Църквата, че има позиция, различна от тяхната, същите те при повод са първи в критиките срещу нея, че... изпълнява ролята си в обществото като водач на народа. Явно от нея се очаква само да ги аплодира - тях, самозабравилите се интелектуалстващи.

0
РЯДКО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК . МНОГО ТОЧНО КАЗАНО. ИМА ДАР СЛОВО.

0
Ето позицията на образования православния християнин. Браво на автора! Благодаря на йеромонах Висарион и на свещениците, които имаха смелостта да говорят истината и да се опълчат на мощното лоби на окултистите в медиите. Те знаеха, че върху тях ще се излее водопад от хули, презрително отношение, обиди, насмешки, но това е кръстът на християнина. Христос не ни е обещал да живеем добре на този свят. Напротив, обещал ни е да бъдем гонени и хулени заради Неговото име. И всеки, който се нарича православен християнин, трябва да бъде готов за това. А на г-жа Филипова ще кажа: какъв православен храм е построила Ванга? Вие била ли сте там? Знаете ли какво е изобразено на престола на Христос, там където трябва да бъде Неговата икона. Изобразена е Ванга. Светлин Русев е нарисувал Ванга като Бог. Ще рече, Ванга е построила храм на самата себе си. За какъв православен храм говорите тогава?

0
бравиo!най-после някой ,който разбира за kакво ставад дума!! ''За хората, които искат да практикуват техните "странни" занимания, имам следния въпрос: "Защо непременно искате да минете за християни и ученици на Исус Христос?". БРАВО

0
Благодая на българските православни свещенници, защото най после отговориха на въпросите които си задавах за това коя е и каква е Ванга. Гледайки предаванията по телевизията и нападките срещу свещенниците се почуствах самотно и отчаяно. Мислех, че никой не е разбрал, не иска да разбере и най-вече се страхувах, че направо ще ги изплашат. Благодаря на автора на статията за яснотата с която се изразява, за ''светската'' защита на православната ни вяра и за подкрепата която дава на цвещенниците, показвайки , че има кой да ги чуе и разбере! А най много се радвам на разбралите и коментиралите по-долу. Благодаря!

0
Уф, най-после един интелигентен човек! Благодаря и браво! Вече се отчайвах...

0
Браво за много точно написаната статия! Колко е страшно човек да се определя като християнин без да познава православната ни вяра! Вяра запазила целият ни Български народ през многовековното ни робство! Г-жо Филипова (по ника който сте поставили) не се опитвайте да коментирате неща които стоят далеч от вас!

0
Напълно съм съгласен с автора на статията. Баба Ванга (както беше известна сред хилядите хора, но които помагаше, Бог да я прости - това "леля" го измислиха Нешка Робева, Светлин Русев и пр.) безспорно е много достойна жена, както и Петър Дънов, но техните учения се разминават с посланията на църквата. Един пример - баба Ванга говори за прераждане (има го регистрирано в документален филм на Томов). Идеята за прераждането противоречи на основни християнски догмати за това какво става след смъртта (за какво са Ад и Рай тогава), за лична отговорност тук и сега и пр. За много хора баба Ванга и Дънов са висши учители, но какво общо има това с православната църква. За техните последователи - живи здрави, моите уважения и пр., но не намесвайте православното християнство.

0
Присъединявам се към мнението на автора на статията.

0
Свещенниците от Сливен са повели война срещу едни от най-достойните хора на България: Ванга и Учителя Дънов. Те са изпратени на Земята и са изпълнили мисията си, която е им дадена Свише. Уважавани са извън границите на България. Престъпление спрямо светлите им дела е поругавнето на тяхната памет.Още повече Леля Ванга построи ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ ! Не петнете имената на Висшите Учители на България. Те са предсказали много неща за Света и който има очи ще ги прозре. Дай Боже по-достойни дела на нашите свещенници и да рабитят за духовното обединение на нацията ни, а зне а противоставянето им на достойни хора. Асрологията е древна наука и някои от известните ни астролози са получили духовно просвещение в Тибет. Възможно е да има и шарлатани, но зарати тях не отричайте добрите лечители и астролози.

1
Браво на автора, неговата статия съвпада в голяма степен с моето виждане по въпроса, но аз не бих могла да се изразя толкова добре. Да, вярно е че Ванга и Дънов ще оставят дълбока следа в историята. Може да са велики хора, но не са християни, и не е правилно да ни се натрапват непременно като такива.

0
Благодаря на автора и на редакцията, че днес можах да прочета този материал. Започнах деня с гледане на смешния плач по темата в bTV...Прелистих всички вестници - карикатури, възмущения..и елементарно неразбиране на понятието свобода. На този фон една статия във вярната посока ми подейства изключително оптимистично:)

0
Поздравления. Църквата - това е нашата вяра. Никой не трябва (и не може) да посегне на нея.

0
Много хубава статия, просто обяснение на едно явление, по което наистина българската църква си мълчеше. Но на високо ниво. Не бива да виним обикновените служители свещеници, които минаги и навсякъде са обяснявали, че е по-добре да се помолиш в църква, да запалиш свещ пред олтара, отколкото да ходиш по врачки и екстрасенси. Не дай си Боже да викаш духове. От сърце се радвам, че расте младото поколение на България, много по -смело и отговорно от нас. Което не се страхува от истината.

0
Не ако стане, църквата Е параван за безброй злини. Няма да повтарям клишето за липсата на всякакво милосърдие, състрадателност, помощ към бедните и болните. Обаче докато висшите духовници трупат имане, докато заклеймяват тоя и оня,, из България, в смесените райони щъкат ислямски фундаменталисти. И бавно, но методично отделят духовно тези части от БЪлгария. Въпрос на време е да стане и физически. Така, че всички долукаканижещи християни нека си зададат въпроса те какво направиха лично, за да я има България. А църквата вместо да гони духове, да се осъзнае в какво време живеем. И да се постарае да му бъде адекватна!

3
Много хубава статия. Благодаря на автора.

0
Нито попът шизофреник написал пасквила,нито г-н Генчев ще ги помни някой след година-две. Е,Генчев ще се мярка тук-таме,най-вероятно си плаща за публикациите. Докато и Дънов( не ме вълнува конкретно мен) и баба Ванга ще останат в паметта на хората.По това се различават духовността и морала от жалките плювачи.Макар,че плюнките на Генчев са рафинирани и парфюмирани,галят ушите на психически лабилните хора.Той е напълно неадекватен приравнявайки Дънов и Ванга до хороскопи и зодии.Човекът решил да напише нещо.

0
Първо-авторът се надбягва с вятъра-т.е. сам отговяря ня някакви тези,които му се струва,че съществуват.Не вярвам Дънов да е искал да бъде близък с Църквата,а баба Ванга е била обикновенна селска жена,която е приела догмата Църква безропотно тъй като е вярвала в някаква сила извън реалността.Но за разлика от служителите на Църквата,които са омазани до ушите в различни грехове и са по-грешни и от населяващите Софийския затвор, свикнали само да получават то баба Ванга е помогнала на много хора,включително и на мен.Не я смятам за светица,но благодарение на нея дъщеря ми оздравя,а доколко има по-изострени сетива говори и факта,че ме предупреди на връщане да карам внимателно,да не се повтори случилото се на идване.А на отиване притеснен изпуснах пътя и беше въпрос на шанс,че се разминах с катастрофа.Статията има само литературно значение,но иначе е безсмислена.

0
duma kazana na mesto e kato zlatna iabalka v srebaren sad, bravo ico

2
Много грамотен материал. Браво на автора!

0
GOSPOD SAZDAL CHOVEKA ! A KOY SAZDAL "GOSPODA" ISUS HRISTOS ? VSEKI ,KOYTO TVARDI,CHE ISUS HRISTOS E GOSPOD ILI SIN NA GOSPOD V BUKVALNIYAT SMISAL,MESTOTO MU E ZAVINAGI V PAKALA,ADA ! ISUS HRISTOS E CHOVEK PROROK! TOY NE E GOSPOD I NE E SIN NA GOSPOD ! GOSPOD NE E CHOVEK I NAMA SINOVE I DASHTERI! HRISTIYANSKATA TSARKVA I RELIGIYA E VIDOIZMENENA 97% I E BIZNESS,PROMIVANE NA MOZATSI,KONTROL I RAZBIRA SE PEDOFILIYA I AKO TEZI HORA SA BOJI SLUJITELI,TO TOGAVA KRAYAT NA SVETA E MNOGO BLIZAK!

0
Благодаря за чудесната статия.Достави ми огромна радост.Всичко е много точно и много вярно.

0
Ето, това е България! Докато има хора като тебе, Христо, ще се запазим като народ.

3
Чест,Слава и Почитание . Докато има такива Българи ,България ще пребъде.

2
Браво Ицо!

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Помните ли Брус Джаксън?

ОТ МРЕЖАТА За тайнствените чиновници, дето дори имената им не разбрахме, и атаката срещу Цацаров Брус Джаксън беше председател на американския комитет за разширяване на НАТО, един от хората,

Турция, Русия и световната газова война

Обтягането на отношенията между Москва и Анкара може да доведе до обрати в енергийните партньорства СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на

Какви игри играят Турция и Русия

Свитедели сме на историческа криза в отношенията между двете страни СЛЕД свалянето на руския Су-24 Путин заплаши Турция с тежки последици. Москва обаче няма интерес от влошаване на отношенията си

Плевнелиев: Срещу атаките - повече Европа

Отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай “Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

На кого му пука какво мислят Миков, Сидеров и Местан за конфликта Москва - Анкара?

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на

Абсурдният парламент в 10 точки

Светът гори, нашите депутати се замерят с декларации Абсурд първи – конфликтът е между опозицията – БСП и ДПС. Управляващият Цветанов, като Помирителя, бащински ги успокоява.

Кои са туркмените и защо се превърнаха във фактор

Добре въоръжени от Турция и опасно близо до руската база в Латакия Туркмените в Сирия още от началото на кризата се включват във войната срещу правителството на Башар Асад, като получават финансова,

  • Дядо Коледа да работи

    Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.
  • Образованието е граждански ангажимент

    То не може да бъде затворено в рамките на маниакални подозрения, користно нагнетявани страхове и колективни обсесии ДНЕШНОТО българско образование е оставено почти изцяло под опекунството на държавата. Тя формулира целите и задачите, тя се проверява сама, тя се хвали със свършеното. Трябва да сме пределно наясно,