Сипи чаша смути за обяд

СНИМКИ: РОЙТЕРС И АВТОРЪТ

Eдна студена, плътна напитка превзема държава след държава в Европа. Манията тръгва от Америка и както може да се очаква, завладява най-напред тийнейджърите. С първото истинско затопляне младежките заведения и у нас я връщат в листата си след сезона на чая. Но към нея посягат и родителите им. Понякога съпроводено с конфузни поръчки като: "И за мен смути като на сина ми, но топло." Гафът е подобен на безсмислицата дървено желязо. Смутито е много, много сool не само като оценка от ученическия жаргон, а и в буквалния смисъл. А идеята да го пиете със стайна температура е отчайващо ретро.

Името на гъстатата плодова или зеленчукова напитка идва от английското smooth (гладък) заради хомогенната структура.

Перфектно приготвената е с атлазена мекота - съставките са смлени в мощен блендер до фино пюре. Използват се пресни продукти. От консерва - само за екзотични рецепти. Най-вкусни, а и най-полезни са току-що приготвените от свежи плодове или зеленчуци, често смесени. (Достъпни рецепти - долу.) Така незабелязано витаминната бомба се дозарежда с микроелементи, които може да са непривлекателни под формата на салата.

Освен задължителният растителен компонент в комбинация по избор смутито няма как да мине без лед като песъчинки. Оригиналът се получава със специална машина. Съгласете се от любезност, когато в заведението ви кажат, че това го прави неподражаем. Но опитайте вкъщи с полузамръзнала в нискотемпературното отделение на хладилника вода и кухненски комбайн (или с пасатор) - ще се получи.

Тези две съставки са достатъчни за базовото смути.

За атрактивен вид се сервира на райета.

Ефектно е, лесно за постигане и у дома. Просто различните на цвят плодове поотделно се смилат със скрежа. За хоризонтално "рисуване" най-гъстата, а съответно и най-тежка смес се налива като първо ниво в чашата. Следващите етажи се редят лъжица по лъжица, за да не се смесват. По-опитните на бара практикуват друга технология. В основата разполагат най-рядката съставка, а след това бързо наливат точно в центъра й малко по-голямо количество от по-плътната. Гъстата каша пада на дъното и равномерно повдига другата. Изисква се практически усет за плътността и теглото на смесите и за начина на изливане. Освен това и при най-големите майстори неизбежно цветовете леко се замъгляват заради оставащите по чашата следи от избутваните нагоре слоеве.

Вертикалните изискват приспособления за разделяне на обема според формата на чашата, освен това не всяка е подходяща.

В много заведения като бонус към напитката предлагат кисело мляко или нискомаслена сметана, лимон, подправки. Част от бутилираните смутита също съдържат сухи млека или суроватка. В някои е добавено соево мляко, чай, мед. В този си състав смутито е наричано течна храна - замества едно ядене.

С идеята, че антиоксидантната напитка набавя достатъчно енергия и витамини по време на пролетното вталяване с диети и спорт. Мнозина залагат и на спорната от здравна гледна точка теория, че от студени напитки се отслабва повече, защото тялото гори калории да ги затопля. За предимство пред фрешовете се броят съдрържащите се в гъстата пюрирана напитка фибри, които улесняват метаболизма.

През великденския пост модата увлеча и по-възрастните, които я сравняват с познатия им от младостта по-щадяш гърлото вариант - шейка.

Твърди се, че бумът на студената напитка е предусетен от продавачите на сладолед. С увлечението на модерния свят по здравословно хранене и вечна младост хората търсят все повече плодови замразени лакомства, справедливо приемани за по-диетични от класическите сметанови. Разширяването на бизнеса в тази посока логически води до откриването на смутито.

Както в повечето случаи - добре забравено старо. Подобни напитки са познати по целия свят с изключение на географските ширини, в които топлото време никога не е достатъчно. Дълбоко вкоренени са в традициите на южноамериканските и азиатските народи. Сегашната рецепта е най-близка до бразилския оригинал, който тръгва по света със засилващия се интерес към макробиотичното меню. Залага на естествените храни, смятани за щит срещу болести и старост. Веганите, които ядат само растителни продукти, приемат срещу пролетната умора зелена "боза" от спанак, зеле, маруля и кълнове от люцерна.

Смутито е братовчед на шарбата, шербета, урдуто - традиционни за Изтока и Средиземноморието плодово-млечни напитки. Роднина е и с френското сорбе.

С налагането на концепцията за здравословно хранене плодовите и зеленчуковите напитки у нас се предлагат не само в световните вериги, а и в малките заведения край бизнес центровете и младежките свърталища. Както и край точки за безжичен интернет. (24часа)

Класиката е с ягоди и мляко

В най-разпространеното в Европа смути преобладават ягодите. Обикновено се смесват само с нискокалорично кисело мляко или мъъъничко сметана. Често се добавя лимон за повече свежест.

Уморени сте? Боровинка

Срещу пролетната умора тонизира смути с много витамин С от фино пасирани 1 чаша боровинки и малини, банан, обезмаслено кисело мляко на вкус. Ако горските плодове са замразени, не се добавя лед.

Цитрусовото - суперстуд

Богатите на фибри цитруси все по-често се пият пасирани, за да не страда перисталтиката. Комбинацията е според вкуса. Не прекалявайте с леда - цитрусите по принцип имат охлаждащ ефект в тялото.

Хванете се за зелено,

ако не държите на традиционната студена супа в чиния. Маниаците правят пасиран таратор с много зелени подправки според сезона и добавят капки овкусен зехтин. Диетичен вариант е и спанак с мляко.

Леко лютото пречиства

Пуснете в блендера по 1 банан и ябълка, 1 чаша къпини, щипка лют червен пипер или капка табаско (лютото засилва обмяната и изхвърля токсините), лед. Добавете кокосово мляко до желаната гъстота.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Бразилското дупе пак на мода

Започва ерата на възхода на голямото обло и щръкнало дупе, наричано често бразилско. Представете си Салма Хайек, Ким Кардашиян, Дженифър Лопес - напоследък дупестите звезди с лопата да ги ринеш. Те

Турците изядоха за 5 години калкана ни

Само Симеон Дянков може да спре с квоти тоталния износ по канала през Александруполис Иди, батко, в Истанбул, да снимаш калкан! С тази реплика собственик на сергия на Рибния пазар във Варна

Спалнята на царица Йоанна в "Кричим" - любимо място на Вълко Червенков

Вълко Червенков не пропускал да нощува на спалнята, където съпругата на цар Борис Трети - Йоанна, е прекарвала летните си почивки в двореца "Кричим". Тя се намира на втория етаж.

Най-добрите плажове е Европа

Отиваш на море и се печеш по бански. Да, но има плажове, на които и това е забранено. Нудизмът е почти задължителен например на Форментера в Испания, който е в класацията на най-добрите плажове в