Нямаме черен визов списък, всеки случай е конкретен

С посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик разговаря ВАСИЛ С. СОТИРОВ

- Г-н Уорлик, продължавате да сте обект на остри лични нападки от бившия вътрешен министър Румен Петков. Дойде ли време да кажете защо бе отнета визата му?

- Не, нямам какво да кажа по този въпрос.

- Няма ли да отговорите и на обвинението му, че подкрепяте възгледа, че леката дрога може да бъде легализирана?

- Няма да отговарям на въпроси по тази тема.

- Широк отзвук в България предизвика разкритият от "Уикилийкс" доклад на експосланик Пардю за организираната престъпност в България. Бихте ли се подписали и днес под този доклад?

- Не бих коментирал документ, написан още през 2005 г. В България все още има проблеми с организираната престъпност и корупцията и те трябва да се решават. Както знаете, аз неведнъж съм оценявал високо усилията на правителството в тази насока. През изминалата година например бяха направени някои важни арести. Вижда се, че улиците в България днес са много по-безопасни, отколкото преди 2 или 4 г. И това е заслуга на сегашното правителство.

Мисля, че на българите им е писнало от престъпност и корупция. Те искат да видят върховенство на закона. В България някои хора от доста време си бяха повярвали, че са недосегаеми, заради парите си и заради политическото си влияние. На това трябва да се сложи край. Никой не може да бъде над закона.

- Но през последните 2 г. видяхме, че е много трудно да пратиш виновните зад решетките...

- Системата трябва да работи по-добре. Няма съмнение, че тя трябва да бъде реформирана. Българите сами трябва да решат как. Но резултатът трябва да бъде съдебна система, която функционира честно и ефикасно, с добре квалифицирани и неподкупни съдии, с прокурори, които умеят да изграждат убедителни дела и да гарантират, че всички факти стигат до съда.

- В доклада на Пардю се изреждат десетки имена както на криминални босове и на хора от подземния свят, така и на видни български бизнесмени и политици. Вярно ли e, че те са в черен списък и не могат да получат американска виза? Не е ли абсурдно тези две категории хора да се смесват?

- Трябва да се знае, че всяко решение за издаване или отнемане на виза за САЩ се взема за конкретния случай и според конкретния човек. Някои хора си мислят, че то е приумица на посланика. Не е така! Решението се взема от консулския служител в консултация с властите във Вашингтон. Тези хора, за които се прецени, че са в нарушение на американските закони, няма да получат визи, а ако имат визи, ще им бъдат анулирани.

Не искам да коментирам имената, посочени в този доклад, но ще ви уверя, че особено когато става дума за известни хора, всеки случай се разглежда сам по себе си най-щателно и в консултации с Вашингтон.

Няма черен списък на хора от България или друга страна. Ние не държим такива списъци на хора - тези са добри, а тези са лоши. Така е и с имената, които ми показвате от доклада на Пардю. Те са широко известни личности, но не са вписани в никакви особени списъци и задача на нашия консулски служител в консултации с Вашингтон е да прецени в дадения случай, ако те поискат виза. Всеки от тях има право да подаде молба за виза и тя ще бъде разгледана честно.

Пак ще повторя, това решение не се взема от американския посланик. Аз нямам власт да издавам визи. И това е стандарт,който се прилага не само спрямо България, но и за всяка страна по света. Всеки, който иска да пътува в САЩ, трябва да се съобразява с нашите закони.

- Ако вие трябва да изпратите днес подобен доклад, какво би било по-различното в него?

- Продължаваме да сме загрижени от проблемите с корупцията и организираната престъпност в България. Мисля, че това тревожи и повечето българи. Ключовият въпрос е да се осигури върховенство на закона.

- Почти всички факти в този доклад са били изнасяни в българските медии под една или друга форма. Откъде посолството събира информация по подобни въпроси?

- Не мога да коментирам съдържанието на този доклад. Но никой в България не би трябвало да се изненадва, че ние пращаме подобни доклади от посолството. Всичко онова, за което говоря открито тук всеки ден - включително и въпросите за престъпността и корупцията, - това е и съдържанието на нашите доклади във Вашингтон. Въпрос на професионализъм е да представим честна картина на проблемите, които съществуват тук и които засягат всички българи.

- Четете ли жълтата преса у нас и намирате ли нещо интересно в нея?

- Чета. Такава преса има във всяка страна. Важното е да има независими медии. Ако има журналисти, които пишат онова, което мислят, и редактори, които публикуват материалите им - това е медийната свобода. Нека цъфтят хиляди цветя и ако част от тази градина е жълтата преса - добре, за всеки има място под слънцето. Англия например е родината на жълтата преса и тя и до днес процъфтява, но никой не подлага на съмнение независимостта на медиите там. Хората, които четат жълтата преса, разбират, че това е съчетание на журналистика и забавление.

- Ще се съгласите, че се озовахте в нелеко положение да слушате остри нападки от български политици като Румен Петков, Яне Янев и др. Това затруднява ли работата ви в България?

- Демокрацията не е лесно нещо. Винаги има различни гласове в политическия спектър. Не мога да се съгласявам с всички. Някои от възгледите могат да бъдат крайни, някои могат да бъдат очевидно погрешни. Има и откровени лъжи, политиците просто не казват истината. Така е не само в България, така е и в САЩ. Аз не харесвам всичко, което говорят американските политици, то невинаги е вярно. Но това е демокрацията. Тя не е перфектна, но по-добра система не е измислена.

- Дискусиите у нас за отнемане на незаконно придобитото имущество са много бурни. Вие ги нарекохте здравословни. Възможно ли е при силен закон да се спазят правата на гражданите?

- Първо ще кажа, че не само в Америка, а и в много европейски страни има такива закони и те са важен съдебен инструмент. Навсякъде има основен принцип: всеки иска възможно най-силен закон за отнемане на незаконно придобито имущество, който в максимална степен зачита и правата на гражданите. Никой не иска собственост да се отнема произволно. Така че и България може да има такъв закон, но съчетан с друг, който гарантира правата на гражданите.

Разбирам притесненията на хората, че могат да пострадат без вина, ако няма надеждна защита на гражданските им права. Но тук има хора с палати на Черноморието, хора, които карат бентлита. Българите с право се питат с какви пари са купени, как са спечелени - законно или незаконно. Затова трябва да има надлежен законов процес тези пари да се запорират до изясняване на произхода им.

- Няколко пъти посещавате ромски квартали и домове. В правилна посока ли се търсят решения на ромските проблеми?

- Ромският въпрос не е нито уникален, нито нов за България. Интегрирането на ромите е голямо предизвикателство за целия регион. Ромското малцинство в България е голямо и продължава да расте. То не може и не трябва да бъде игнорирано. Някои хора биха предпочели ромският въпрос някак си да бъде потулен и да бъде забравено, че ромите съществуват. Това обаче няма да стане.

Тези проблеми няма да изчезнат сами, а трябва да бъдат решавани и те изискват доста време. За тях си дават сметка и в Брюксел. Няма универсална рецепта в случая. Трябва да се търси път към всяко ромско семейство, всеки случай е конкретен.

- След труса в Япония в Европа се разгаря дебат за ядрената енергетика. Балканските страни и България обаче не се отказват от строежи на АЕЦ. Какви са настроенията в САЩ?

- Явно е, че светът не може в обозримо бъдеще да се откаже от ядрената енергия. Тя ще съставлява важна част от т. нар. енергиен микс. Урокът от Япония е огромната важност на ядрената безопасност. Ако преди седмица бяхте попитали японците дали смятат ядрените си реактори за безопасни, те щяха категорично да ви отговорят - да, 100%, нищо не може да се случи, имаме безупречни системи за сигурност. А сега виждаме, че природните стихии понякога са по-силни от експертните решения и най-съвършените технологии.

А България е в сеизмична зона. На въпросите на безопасността трябва да се обръща най-голямо внимание. Затова е важно решението на българското правителство да наложи известен мораториум върху решение за АЕЦ "Белене", за да се преценят отново въпросите за сигурността и за цената. Пауза за размисъл по тези въпроси обявиха и много други страни.

- Говореше се и за американски инвеститор в "Белене"...

- Преди това трябва да се вземат някои решения. В момента с консултантски анализ за бъдещето на АЕЦ "Белене" се е заела уважаваната международна банка HSBC. Очаква се тя да даде препоръки, въз основа на които българското правителство да реши как да постъпи. САЩ нямат позиция по въпроса - той трябва да бъде решен от България.

Но когато става дума за "Белене", трява да се вземат предвид 3 фактора. Първият, който сега става особено важен, е безопасността: наоколо живеят милиони хора. Вторият е: има ли централата икономически смисъл за България, ще има ли пазар за тока, който тя ще произвежда. Няколко страни наоколо вече строят или планират нови АЕЦ. Аз не зная отговора, но анализът на HSBC може да помогне. И трето, ще даде ли тази централа енергийна сигурност, и то не само на България, а на целия регион. Пак опираме до въпроса за енергийната диверсификация.

- Какво става с американските инвестиции в България?

- Благодаря ви за този въпрос. Знаете ли кой е най-големият чужд инвеститор в България през 2010 г.? Не е Русия, не е Англия, нито Германия, Италия, Австрия или Япония, а САЩ! И съм уверен, че и през 2011 г. САЩ ще запазят първото си място тук. Много българи не са запознати с този факт.

- Откъде дойде този бум в тези кризисни години?

- От няколко източника. Много съществено е, че тези инвестиции не са в 1-2 крупни обекта, а са разпръснати по отрасли, не само в енергийния сектор - има ги във високите технологии, във фармацевтиката, дори в преработващата промишленост.

Ще дам само един пример. Преди няколко седмици ходих в Търговище. Там действа американската компания ЕNERSYS, която произвежда индустриални акумулатори. Това са много сложни и възлови устройства, които се използват в подводници, ядрени реактори. ЕNERSYS би могла да открие производствената си база във всяка друга страна по света, но тя е избрала България. В завода в Търговище сега са наети над 600 българи, а ръстът на компанията е 20% годишно. Аз сам доскоро не знаех за тази удивителна история.

И знаете ли как са започнали? Идват тихомълком, виждат в Търговище една запусната социалистическа фабрика, без никаква конкурентна стойност. Но ЕNERSYS взема тази практически бездействаща фабрика, влага милиони долари в нея, модернизира я до съвършенство, влагайки там най-добрата за този бранш технология в света.

Това е публична компания от Ню Джърси, която не е искала помощ нито от американското, нито от българското правителство. Просто сами са оценили предимствата от инвестиране в България. Намерили са тук висококвалифициран персонал - всички инженери са българи. Цялата продукция е за износ.

Това показва, че България може да бъде важна инвестиционна дестинация за компании, които нямат дори за цел да продават продукция тук, но могат да използват страната като производствена база.

Другата добра новина е, че за разлика от предишните години, когато тук идваше т. нар. лесен капитал, влаган предимно в имоти с цел бързото му "превъртане", вече става дума за дългосрочни инвестиции, влагани в производствена дейност. Те ще осигуряват работни места години наред.

Такъв вид капитал искам да привличам в България.

- Продължавате ли да следите сериала "Стъклен дом"? Помага ли ви той да си обясните някои неща в България?

- "Стъклен дом" е преди всичко чудесно забавление. Направен е професионално, сценарият е превъзходен, продуцентите и режисьорите са най-добрите в страната, актьорите играят великолепно. Затова 1,5 милиона българи всяка седмица сядат пред телевизорите да гледат. Разбирам, че през идните месеци излизат няколко нови български сериала - и по БНТ1, и по бТВ. Надявам се, че и те ще бъдат на високо ниво.

- В България станахте и кинозвезда. Мечтаете ли за нова роля? Бихте ли продължили тази кариера и в Америка?

- За мене беше изключителна възможност да участвам във втория сезон на "Стъклен дом". Достави ми голямо удоволствие. Надявам се, че хората видяха човешката страна на американския посланик. Допадна ми добре написаната роля, която представи посланика не като някой над останалите, а като част от обществото, като служител, чиято цел е да помага на американските граждани и на другите.

Джеймс Уорлик:

Посланик е на САЩ в България от една година, но вече е сред най-коментираните публични личности в страната. Както бе и с неговите предшественици, оценките на най-високопоставения пратеник на САЩ в България тежат. Някои ги харесват, други не. Но те винаги слагат пръст в раната и в повечето случаи не можем да не се съгласим с тях.

Но Уорлик е човек с вкус към живота. Той обикаля българските градове и природни забележителности, среща се с политици и обикновени хора, с християни, мюсюлмани, роми. Успя дори да изиграе роля в български филм - популярния сериал "Стъклен дом". Смята, че посланикът не само представлява своята страна, но е и част от местния обществен живот. Завършил е Станфордския университет, има и докторат от Оксфорд.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 15

Сортирай по:

0
То пък остана ли още някой да иска да ходи в САЩ и защо?

0
Другари Българи, гласувайте за правителство дето ще скъса дипломатическите си отношения със САЩ и няма да виждате повече хора като Уорлик. Хубаво е да имаме отношения само със Сев.Корея, Зимбабве, Либия и Боливия. Четири държави ни стигат, даже са много, но някоя от тях може и да се обиди. Забравих за Беларус. Все пак Европа трябва да я зачетем. А дотогава ще трябва да се примирим с визите. Все пак домакинът решава кого да покани в къщи. А вие продължавайте да бъдете ГОРДИ БЪЛГАРИ.

0
нещастен лобист, който отдавна трябва да бъде обявен за персона нон грата в България...Да не сме му индианци или колониална държава че ще се меси на всякъде...Жалко че проституиращата ни журналистика все му се умилква и подмазва...

0
ЛЕЛЕ!!!, казано с неподражаемата интонация на един голям сръбски актьор... Леле, що увредени миниатюрни мозъчета изповядващи бананов антиамериканизъм има в милото ни отечество! И техен гуру е вмирисаният на алкохол комунист от Плевенския край...Четеш долните коментари и си представяш Бай Ганьо във виенската баня с отпечатаните шарки на мръсните крака и биещ се в косматите гърди "Булгар, булгааааар"...Да ти се доповръща.

0
Ваше превъзходителство, Възмутен съм от правилата на вашата страна да издава визи. Преди много години исках да посетя страната ви, но вашият служител без никаква консултация ми отказа с аргумента "Не можете да докажете, че няма да емигрирате". Аз обиколих света, видях много по-добри места от САЩ и още не съм емигрирал. Вашето посолство е единственото, което ми е отказвало виза. Доводите ви за отказ на виза за просто смешни, нелогични и абсурдни - как може да се откаже виза защото някой не може да докаже, че няма да сгреши в бъдеще?! Затова искам да Ви прегърна като за последен път, защото никога няма да видя нито вас нито държавата ви. Последно сбогом и на добър път.

0
Your Excellency, I am disgusted and shocked by the visa issuing rules of your government. Many years ago your officer refused to provide me with a visa on the following basis: 'You cannot prove that you'll not emigrate.' Since them I have travelled the world, but your embassy is the only one which has refused me admission as a tourist. Your officer's arguments were ridiculous, illogical and absurd - why do you punish someone BEFORE committing a wrongdoing? That's why I would like to hug you farewell, as I will never see neither you, nor your country.

0
Никога няма да стъпя в агресорската му държава. За черния списък мога да му предоставя егн.

0
Каква е тази "такса зелена енергия" във фактурата ми от ЧЕЗ и отива ли тя в джоба на Уорлик?

0
rosene, ти да не си роден на 5-то авеню? Май си роден в село Ръгниколец, или си от Поду(хв)ене. Нещастен е бил бащати, а сигурно и майка ти. Ходи да направиш една свирка на Уорлик.

0
Не зная дали е гей или педофил, но със сигурност е алкохолик.

0
Не знам защо, но У. ми прилича на гей, или даже на педофил.

0
NECHTASTNIK E TOZI KOJTO GO DOPOUSKA NA CONFERENTZII, TEZI KOITOGO KANJAT NA TV EMISSI. KOGA STE VIDELI NJAKOJ BALGARSKI "POLITIK" DA SE IZKAJE V USA POTJAHNATA VIZOVA POLITIKA GOVNA

0
То ако сме нормална държава отдавна Губернатора Уорлик да е в черния списък! А на Росен ще му кажа, че съм горд от раждането си в Българи! Надявам се такива като него да вдигат или да са вдигнали гълъбите и друм да ги няма! Нека да вървят да се гордеят в САЩ:)))))

0
Нещастник си ти 4е си роден в България,него не го мисли!

0
Този Джеймс Уорлик е пълен нещастник и смешник.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

"168 часа": Не станаха ли много литературните конкурси

Идва краят на годината и пак започват отвсякъде да валят анкети, конкурси, класации за по- и най-добър в дадена област. Вероятно много от тях са необходими,

"168 часа": Двойното гражданство виси като брадва над България

В речта си пред парламента миналата седмица френският президент Франсоа Оланд поиска някои конституционни промени. Една от тях е да се отнема френското гражданство на ислямистите,

Помните ли Брус Джаксън?

ОТ МРЕЖАТА За тайнствените чиновници, дето дори имената им не разбрахме, и атаката срещу Цацаров Брус Джаксън беше председател на американския комитет за разширяване на НАТО, един от хората,

Турция, Русия и световната газова война

Обтягането на отношенията между Москва и Анкара може да доведе до обрати в енергийните партньорства СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на

Какви игри играят Турция и Русия

Свитедели сме на историческа криза в отношенията между двете страни СЛЕД свалянето на руския Су-24 Путин заплаши Турция с тежки последици. Москва обаче няма интерес от влошаване на отношенията си

Плевнелиев: Срещу атаките - повече Европа

Отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай “Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

На кого му пука какво мислят Миков, Сидеров и Местан за конфликта Москва - Анкара?

Турските изтребители свалиха руския Су-24 в далечна Сирия, на над 1000 километра от България, но от политическите реакции в София имам усещането, че стратегическият бомбардировач е паднал директно на

  • Как да се пазим - заедно или поединично?

    Въпрос на дискусия е дали да има обединяване на информацията за заподозрени терористи в границите на Европейския съюз, или нещо като европейско ЦРУ, както настоява премиерът на Белгия.  Едно е сигурно - трябва да има по-активно сътрудничество между различните служби и институции на европейските държави, по-активен обмен на информация,
  • Христо Иванов да бъде изслушан в парламента за скандала с ЕК

    Той представи пред ВСС анонимен текст, публикуван в близка до него медия, като официална позиция на ЕК ПРЕЗ последните няколко дни се заговори много по медиите дали Европейската комисия е искала оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и разследване на случая “Янева”. ЕК няма как да се намесва и да влияе по никакъв начин във вътрешната