София вдига паметник за тигрицата, родена в зоопарка

Глезла приживе СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Бронзов паметник на първата тигрица, родена в България, иска да направи шефът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов. Той вече е поканил Георги Чапкънов-Чапа да сътвори статуята.

"Чапа се съгласи да извае образа на Глезла в реални размери, при това без пари", каза д-р Иванов. Скулпторът дори е ходил да наблюдава тигрицата, докато тя още е била жива, за да изучи подробно навиците и формите й.

"За отливката обаче ни трябват 15 000 лева, част от парите ще даде общината, а другите ще търся от добри хора", призна д-р Иванов. Вчера следобед той бе в общината, за да иска разрешение за откриването на банкова сметка за събиране на средства за паметника на покойната тигрица. Не за първи път д-р Иванов се нагърбва с инициативата да събира от богати хора средства за столичната зооградина.

Глезла е родена през 1997 г. Тя е от вида амурски или както още ги наричат сибирски тигър. Майка й Егида-Тодорка е взета от полския зоопарк, за да прави компания на мъжкаря Амур.

Миналата година Глезла заболяла от рак, който тръгнал от лопатката на едната лапа.

Още щом видели тигрицата да куца, я подложили на кръвни изследвания и снимки. Диагнозата била категорична, имало вече и метастази в черния и белите дробове.

"Консултирахме се с д-р Шваме - експерт по тигрите в зоопарк "Шонбрун" край Виена, и той бе категоричен, че операция няма да я спаси", обясни шефът на столичното зооградина.

Само за няколко месеца любимката на посетителите на зоопарка се стопила от болестта и издъхнала през януари т.г.

Тялото й било предадено на природонаучния музей, както задължава законът за биоразнообразието.

Представителите от породата амурски тигър живеят средно по 15-17, а понякога достигат и до 20 години.

"Паметникът на първата българска тигрица ще бъде поставен пред екоцентъра в зоопарка, защото Глезла бе негов патрон", каза д-р Иван Иванов.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 1

Сортирай по:

0
Вместо да вдигаш паметници мухльо ,фани оправи малко клетките на другите животни ТЪПАНАР!Само мъчите животните!!!!!

Добави коментар

Добави коментар

Устата стана татко за втори път

Рапърът Иван Динев - Устата стана баща за втори път. Снощи, на 14 април, в клиника "Св. Лазар" се роди втората му дъщеря Лора, съобщи Lifestyle.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall -

80-годишна шашна журито на "Великобритания търси талант" с танц (видео)

Осемдесетгодишната Пади и партньорът й Нико шашнаха журито на „Великобритания търси талант" с енергичния си танц. Първоначално журито на риалити предаването бе доста скептично към двойката,

Ути Бъчваров: Животни се гледат, за да ги ядем

Водещият обича да прави курбани, на които се гощават заедно българи, турци, арменци, евреи... 10 ч. сутринта. Нахлупил качулката на суитчъра си над главата и преметнал раница през рамо,

Проф. Надежда Сейкова с Голямата награда „Аскеер“

На 24 май, празника на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър „Българска армия" за 24-и път Фондация „Академия Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в