Кариерата на Делян Пеевски - депутат и медиен магнат

Той още не е навършил 31 години. Но действа с размах и иска много.

Казва се Делян Пеевски и за има-няма 10 г. натрупа богатство и влияние. Днес управлява централни и местни вестници, две телевизии, сайтове, разпространителски фирми.

За него се знае малко и още по-малко се пише. Официалната му биография се изчерпва с няколко реда. Роден е на 27 юли 1980 г. в София, завършил гимназия пак там... и още малко сухи факти.

Слънце обаче огрява кариерата му още когато е само на 21 години. През 2001-а става най-младият член на политически кабинет, след като тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото пристанище в България. Нищо, че по това време Пеевски няма нужния за поста образователен ценз - той е само втора година студент по право в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Оттогава възходът на Пеевски в държавното управление е стремителен. Трамплин за него обаче е приятелството на майка му Ирена Кръстева с говорителката на царя Галя Дичева. Със сина на Дичева Росен, с когото са много близки, Пеевски работи за каузата на младежкото НДСВ и го оглавява, когато царската партия печели изборите. С Дичев създават и електронния сайт "Новото време", който дълго време бе смятан за орган на НДСВ.

При правителството на Симеон Сакскобургготски Делян Пеевски трупа активи от приятелството на майка си, която тогава е шеф на тотото, с министъра на спорта Васил Иванов - Лучано. Той явно оценява високо потенциала на младежа и дори го прави кандидат за депутат от жълтата партия.

Само един скандал за скрита приватизация на зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" на Златни пясъци хвърля за кратко сянка върху резултата от перфектното сътрудничество на министъра и младежа.

Но от проверките, които образува прокуратурата, резултат не се видя.

Междувременно синът на шефката на тотото Ирена Кръстева успява да завърши висшето си образование, до януари 2004 г. да е юрисконсулт в "Ти Ви глобус" и след това да е адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.

Със замайваща скорост от май 2005 г. вече е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Според Закона за съдебната власт за това е нужен задължителен 2-годишен стаж, но може и да има изключения. И изключителният младеж става изключение.

А само след още 5 месеца е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

В началото доста хора си мислят, че постът на зам.-министър му е даден от квотата на царската партия. Но малко по-късно става ясно, че надареният младеж е назначен от квотата на ДПС. А как Пеевски попада в екипа на Доган, аналите мълчат. Вероятно и там е впечатлил с възможностите си.

Зашеметени от светкавичната му кариера са всички. Вестниците започват да му отделят все по-голямо внимание. Като "безспорен вундеркинд на администрацията" го определя в."Сега".

"Делян Пеевски е живото доказателство, че и преди да се е дипломирал, човек може да направи първия милион, и то на държавна служба - пише в броя си от 12-28 май 2007 г. в. "Капитал". - Дори само от имотната му декларация става ясно, че за три години (2002 - 2004) той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. Павлово, друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Според декларацията е платил за трите имота общо 152 263 лв., което означава, че само за финансирането на покупките трябва да е получавал 4300 лв. на месец. Майка му Ирена Кръстева е придобила други три апартамента в София, също без да има официален бизнес. По пазарни цени общите активи на майката и сина надхвърлят един милион лева", пресмята тогава седмичникът.

В България скандалите съпътстват успелите. Не подминават и зам.-министъра Пеевски. През 2007 г. името му бе замесено в скандала "Овчаров-Александров" по делото за столичната "Топлофикация". В разправията бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга. Заради скандала Румен Овчаров подаде оставка. Премиерът Станишев пък уволни Пеевски. "След като приключи разследването, може би някои хора ще трябва да ми се извинят", заяви обаче Делян на излизане от разпит в прокуратурата по случая.

Дали някой му се е извинил, не стана ясно. Факт е обаче, че след като се върна за кратко към кариерата си на следовател и прокуратурата не откри доказателства за твърденията на Лачев, Пеевски бе възстановен като зам.-министър. Премиерът Станишев тогава даде да се разбере, че това се прави по настояване на коалиционния партньор ДПС.

А през 2009 г. Делян бе избран за депутат с листите на ДПС и дори го предложиха за член на антикорупционната комисия в парламента.

Кандидатурата му обаче бе отхвърлена от мнозинството със скандал. Оттогава Пеевски, подражавайки на Ахмед Доган, рядко може да бъде видян в парламента.

Но още докато гради кариерата си в държавната администрация, младежът се нагърбва с големи отговорности.

Помага на майка си в управлението на медиите, които тя купи, след като бе уволнена от Спортния тотализатор. Тогава те поддържаха политиката на правителството на Сергей Станишев и остро критикуваха столичния кмет Бойко Борисов, като публикуваха дни наред снимки на боклуците из София.

В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер не скри обидата си от отношението на вестниците на Ирена Кръстева към него.

Още на следващия ден те обърнаха тона, а Делян Пеевски се настани в кабинета на майка си в ИПК "Родина", където са редакциите на "Монитор", "Телеграф" и "Политика", и пое еднолично всичко, включително и редакционната политика. Тя се оттегли от прякото управление, а изданията започнаха да хвалят премиера със същото усърдие, с което преди това го плюеха.

В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България - ИПК "Родина" , едноличен собственик на вестниците "Телеграф","Монитор" ,Политика", "Засада", "Борба", "Меридиан мач" и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството - собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.

С името на младия депутат и майка му свързват и вестниците "Уикенд", "Шок" и "Контра", както сайтовете Вnews и "Всеки ден", но в регистрите и системите за фирмена информация няма такива следи. По непотвърдени с регистрации данни Пеевски държи 80% от разпространителската вестникарска мрежа. Депутатът е сочен от хора в този бизнес за действителния собственик на разпространителските дружества "Близнаци", "Сенатор", "Оларт", "Национална дистрибуция", БИС - Бургас,"Камекс". А през март тази година в медиите се появиха информации, че е закупил две от най-големите фирми в бранша - "Прес" ООД и "Братя Герини". Първата контролира пазара по морето, втората - в Пловдив и цяла Южна България.

Казват, че не го прави само с цел печалба, а и за да ограничава конкуренцията. Затова вероятно не веднъж той амбициозно поглежда и напоследък пак се е устремил към собствеността на най-големите всекидневници у нас - "Труд" и "24 часа". Запознати твърдят, че в момента именно той стои зад Христо Грозев, който претендира за изданията.

А, че на Делян нищо човешко не му е чуждо, личи от джиповете, мерцедесите, бодигадовете, фолка и подаръците, които прави или обещава на приятели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 37

Сортирай по:

-17
Уважаеми българи, коментари от рода на "sigurno se ebe s maika si" и "za6to nikoi ne mu e teglil kur6uma na tova prase" са недостатъчно прозорливи и акцентират на простата омраза. Очевидно е от обективната статия, че тази личност се е сдобила с имущество и много власт, служейки на партийни интереси. На НДСВ, на БСП и ДПС, на ГЕРБ. Това ме кара да се запитам : каква е разликата между всички тях ? Защо протестираме в полза на едните и срещу другите ? И знаете ли - защото е лесно. Лесно е някой да отговаря за "държавата", а ние да псуваме всички какви са лекета. Вместо да работим за себе си и за околните, да се грижим за старите хора и малките деца, за бременните жени, за бездомниците. Е, не за просяците. Да не си продаваме гласа - включително и на протестите. Нека всеки си каже какво мисли, и да уважава мнението на другите. Да протестираме само когато ще спечелим от това, а не "заради тези 10/20 години". Свалихме Делян Пеевски - УРА ! Сега за какво се борим ? За да дойде пак Бойко Борисов ли ? За да го свалим отново ? За да дойде шовиниста Волен Сидеров ли ? Дадохме урок на управляващите. Поставихме искания. Нека сега им дадем шанс да ги изпълнят. И ако не си вземат урок - пак ще излезем ! Ние сме българи ! Ние сме горди ! Нека бъдем и умни !

92
Горката Цецка как ли се е прежалила за това прасе!!!!!1

360
До кога ще търпим този обществен паразит така нареченият еничар Делян Пеевски да трови с помия обществото ни ? Как нема кой да му размаже свинската мутра по паважа се чудя вече ? Най голямата пералня за мръсни пари се оправлява от подставеното изчадие Делян Пеевски сарм за всеки Български и международен журналист !!! Глашатая на недоказаните ченгета и подлога на власт имащите към момента независимо кои са те !!! Цяла България знае се че прави секс кучета и с този компромат го държат и оправляват изрод или изверг ВИДИШ ЛИ ГУ УДРЯЙ У ГЛАВАТА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е ПАРЦАЛ И ГНУСЕН ПАРАЗИТ

128
Не би си хвърлил сопола на него, ама Цветелина Янева си е хвърлила нещо друго. Милата, и тя направи кариера покрай него, нищо че е дебел, грозен и мазен.

75
Spored men i dvamata plachat za naroden sad!

182
И майката и синът ПЛАЧАТ за обстойна проверка на НАП, от "А" до " Я". ИЗРАЖЕНИЯТА И НА ДВАМАТА ПРЕДИЗВИКВАТ В Ъ П Р О С И ?

96
Чудя се, защо пропускате и факта,че освен изброените фирми и вестници, този елегантен хубавец е собственик и на футболния отбор Ботев Пловдив

92
Нисше създание.

78
Как издържахте да го прочетете? Аз не можах.

26
богатството не е най-важното нещо в този свят прекрасен. по-добре ще бъде това младо и амбициозно момче да обърне по-голямо внимание на теглото си и здравословния начин на живот. защото здравето е много ценнно нещо. само то не може да се купи с много пари.

224
Защо го ласкаете тоя, че бил мутра? Мутрата е вид човек, макар и неприятен. Това тук е низша форма на живот, която във всяка нормална държава щеше най-много да мие клозети. Само в страната на неограничените възможности, наречена Чалгария, това същество може да бъде нещо друго. Както казваше баба ми : "Върху този и сопола си не бих хвърлил".

16
Снайперист и готово ще чакате Господ

-3
Имам един въпрос към ' 24 часа ' и ' Труд ' : Имате ли нещо общо с кръга ' капитал ' и Иво Прокопиев ? Отговорът на този въпрос дава отговорите и на много други незададени въпроси ! Уважавам О. Донев, но ... ! Благодаря !

27
Smartna prisada bez objalvane

61
"Пази боже сляпо да прогледа!" - казва българската поговорка и много на място го казва. Не от прогледналия физически слепец се отвръща българинът, а от слепеца - простак, издигнат от нищожество, от тинята, благодарение на случайни обстоятелства, достигнал, без разбор на средствата, до висота, която той омърсява със своето присъствие... това е великият Алеко...аз няма какво да добавя

63
Да се разстреля! Само това ми липсва при това управление. Показните разстрли на мутри.

20
i tozi e bil porednoto politichesko vlechygo natrypalo bogatstva chrez izmami kakto mnogoto my sapartiitsi .......... S CHESTEN TRYD NE SE ZABOGATIAVA NIKOGA ......... gorkiat ima nyjda ot yskorena dieta za otslabvane v protiven slychai 6te se prasne ot maznini .....

68
ХОРА ПОГЛЕДНЕТЕ 10 ГОДИНИ,ЖУРНАЛИСТИТЕ ПИШАТ,НО КАКВО ОТ ТОВА НА ВСЯКА КРАЧКА НИ ЗАСТИГА НЕМОТИЯТА,ТАКИВА КАТО ДЕЛЯН И МАЙКА МУ НИ ОБКРЪЖАВАТ И НИЕ СИ МЪЛЧИМ,ЕТО ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ,ДА НЕ НИ ВЛАЧЕ ТЕЧЕНИЕТО,ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН СМЕ ОБРЕЧЕНИ С МЪЛЧАНИЕТО СИ.

23
Гнусен плазмодий!

2
Все пак е възможно Огнян Донев да се опитва да ограби Карл Хабсбург и да сведе участието му от 34% на 9% като оскандали представителя му в България Христо Грозев и го свърже с прост човек като Делян Пеевски. Вестник "24 Часа" и "Труд", както и други активи са заложени в Булбанк и г-н Донев трябва да деомонстрира пред банката, че е безспорен мажоритарен собственик, какъвто може би не е. Скандалът е и защото идват избори и г-н Донев иска да даде ясен знак на политиците на кого трябва да плащат за имидж в двата вестника. Присъствието на Карл Хабсбург очевидно е нежелано в нашата антагонистична медийна среда. Но Щом Карл Хабсбург казва, че владее 34% и става дума за финансов преврат, значи е така.

79
Браво! Делян е пример за модела на българската демокрация! Със средно образование, на двайсе и няколко години -председател на борда на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД! "Равен старт", "конкурсно начало" и т.н. девизи за простолюдието! Сигурно има огромен принос за повишаване производителността на труда в България! Сигурен съм, че дори да го проверят от НАП, ще се окаже, че баба му е плела и продавала ковьорчета, дядо му е имал фирма до 90 год. и въобще - заможни и щедри роднини! А самият Делян е гений, сравним само с партийните си патрони!

9
Abe tozi spi s maika si, zatova e tolkova debel,sigurno i su4e!Tejko vi,kato veli4aete mutri,koito sa za zatvora. Opomni se narode!.

15
Чичо Огняне,обаче си траеш за човека,който финансира проектите на Пеевски. А защо не си спомниш,че твоята подчинена ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА преди 1 месец пусна именно огромна статия за човека,който финансира Пеевски и така му излиза гъза,че ако се събуе,хората биха ослепели от блясък!

17
Тази мутра бе предложена от "ВЕЛИКИ" български политици за член на антикорупционната комися към НС! Подобна идиотщина на наши "ВЕЛИКИ" политици бе и предложението ни за Либия да стане председател на Комисията по правата на човека към ООН. Няма оттърване!! Обречени сме.

5
Zashto se izlagate dacviarvate,koi nezavarshil bi stoial na takava flajnost bez MAMA koiato po tova vreme e shefka na tototo pri Luchano,kakav e toia vunderkind osven v iadeneto zaedno s maika si zashtoto i tia goni 200 kila.Do koga shte se lajeme.

33
Смятам, че е възможна манипулация твърдението, че този прост човек делян Пеевски стои зад Христо Грозев. Много е възможно вестник "24 Часа" предумишлено да обвързва Грозев с Делян Пеевски, за да го злепостави. Нека Христо Грозев сам да си каже, иначе клюки много. Моето впечатление е, че след оттеглянето на Руц от Австрия, г-н Донев се опитва да премахне Карл Хабсбург като оскандали представителя му в България Христо Грозев и го свърже с неприятния на всички Делян Пеевски.

29
Късно се сетихте да пишете. Сега вече Делян Пеевски и майка му владеят напълно пазара на вестници у нас. Наистина, къде сте били 10 години? Журналисти, разровете далаверата около зала "Универсиада", тя много смърди, вижте историята около Държавния резерв, злоупотребите с тотализатора, пипнете и в Министерството на бедствията и авариите - случайно ли е, че то бе единственото закрито? За да се заметат далаверите явно... Закъснели разследвания. Когато ние, служителите в държавните ведомства, роптаехме през 2006 г. и бяхме готови да изнесем истината, ни попречихте. Сърбайте попарата му...

13
i toi, i maika mu sa za zatvora, no uvi durjava njama.....

16
24 часа, цитирате кога кои вестници са публикували интересни и любопитни факти около този боклук. Сами пишете, че е на сцената от 2001 г. Сега сме 2011. Десет години ли ви трябваха, за да разберете, че около него и майка му всичко е далавера, корупция и търговия с влияние? Дано сега като ви е настъпил по мазола, някой пък сериозно да се захване с тези две мутри. Няма да е лесно обаче, защото всичко им изпрано през кредити. Няма нужда точно на вас да се казва коя им е банката кредитор. Сами знаете, че парите на държавните предприятия стоят зад тяхната медийна, а и не само медийна, инвазия.

20
ПОТРЕСАВАЩО!!!!

15
Прилича ми на дебилче пък не знам.

6
Tozi pat e bezpristrastno napisano.O4akvah da mu lijete zadnika i na tozi negodnik. Zna4i kasmeta mu na tozi tip trugva oot nnjakoi si Plamen Petrov,koito e bil ministar na transporta prez 2001 i koito nikoi s ni6to njama da zapomni....

29
Алчна и ненаситна свиня като майка си! А после се питаме защо Българинът мразел богатите!!!!

7
Последното изречение да се тълкува като предупреждение. Така пресгрупата намеква на Пеевски, че може войната да загрубее и да започнат да му вадят кирливите ризи регулярно. Става все по-интересно...

9
Dobre che e maika mu inache shte go vidia kolko moje sam,s ogranicheniat si umstven bagaj....

14
Само като го гледам, ми прилича на дилиорманска дива свиня.

33
Те и Илия Павлов го пазиха , но му го набиха в машинката. Голямата алчност рано или късно ще му отмъсти. Бог си знае работата, бави но не забравя.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска.

Министерски съвет разреши на фирма да добива пясък в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на “Рок трейдинг” ООД...

Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е носил ценна информация на Държавна сигурност за съселяни, войници, с които е служил, и свои състуденти. Общото между обектите на доносите му е, че са турци и мюсюлмани, к

Банкер и съсед на Филчев осъдиха посмъртно прокуратурата, опозорила ги

Банкери, пенсионери, полицаи, офицери и дори роднина на висш магистрат са сред незаконно обвинените българи у нас, които от началото на 2012 г. са осъдили държавата за стотици хиляди левове...

Манекенки на Мистър България изкарвали по 600 лв. на час от платен секс

600 лева на час у нас и 50 евро за 20 минути в чужбина - това е била тарифата на проституиращите манекенки от агенцията на Мистър България 2003 Мирослав Йончев "MY Agency", твърдят разследващите...

Свидетел: Алексей Петров ми заповяда да записвам тайно прокурорка

Действащи агенти на ДАНС принудили защитен свидетел да прави незаконни записи на разговори с прокурор, за да провалят дело срещу най-голямата банда сводници, арестувана край морето...

"Дунарит" монополист в обезвреждането на боеприпаси

Шумотевицата около взривените складове край Петолъчката заглуши някои доста разумни идеи за оптимизиране на и без това сложния процес на утилизация. Като идеята държавата отново да се заеме с нея.