Пухкави бити козунаци

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 33.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчевае от София. Предлага рецепта за вкусни козунаци, която е научила от баба си. Казват се бити, защото при всяко замесване тестото се удря в масата по 100 пъти. Така традиционните великденски вкусотии стават пухкави и при разчупване се късат на конци.

ПРОДУКТИ

-2 кг. брашно

- 400 г. мас и олио

- 400 г. захар

- 500 мл. прясно мляко

- 12 яйца

- 60 г. мая

- щипка сол

- 1 лимон

- ванилия

- стафиди

- орехи или бадеми

- коняк

- локум

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Размивамемаята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса.

Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата издълбаваме кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.

Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.

Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.

Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Биляна Гавазова започнала да закусва, откакто води сутрешния блок

Биляна Гавазова пропускала първото ядене за деня, преди да започне да води “Тази сутрин” по Би Ти Ви. Журналистката карала на празен стомах до обяд. Но откакто започнала да става в 4-4,30 сутринта,

Тирамису

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Есенен десерт

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър к

Пиле тика масала

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Гювеч за табиетлии

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър

Диана Любенова готви по две различни вечери

Диана Любенова готви по два пъти в седмицата. Старае се поне в два дни да осигури домашно меню за вечеря. Като го прави по две. Приготвя една храна за себе си и съпруга си и друга за тригодишната им

Кюфтенца от кускус

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,