Пламена си разбила черепа в банята, рентген не хванал пукнатината

Калин и Пламена живеели с родителите му и двете си деца в квартал Левски във Варна. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Семейството на 30-годишната Пламена Георгиева крие всички нейни снимки. Свекървата и свекърът гледат двете деца на внезапно починалата жена. Крият сълзите и говорят само по домофонната уредба.

Пламена умря часове след като бе прегледана от лекар. Паднала в банята и ударила главата си, докато къпала 7-месечния си син.

“По телевизията чухме, че имала 8-сантиметрова пукнатина на главата. Защо не са й направили скенер? Защо не я оставиха в отделението за наблюдение”, пита свекървата Павлина Георгиева.

Тя и мъжът й гледат 7-месечното бебе и 10-годишното му братче Димитрин. Въпреки че работи с деца, Павлина смята след трагедията да се отдаде изцяло на осиротелите си внуци.

Във фаталната сутрин на Цветница Пламена влиза в банята да изкъпе бебето. Получава световъртеж и пада. Но за да запази детето, удря главата си лошо. Съпругът й Калин веднага звъни на тел. 112. Идва линейка и я откарва в спешния център на болница “Св. Анна”.

Там д-р Касабски вика невролог и назначава рентген. Д-р Ганчо Стоянов преглежда младата жена, прави й 3-4 шева и след престой около час изпраща пациентката у дома. Лекарят дава подробни наставления на нея и на съпруга й: ако получи гадене, световъртеж или й стане лошо, веднага да викат линейка.

В 2,45 ч през нощта Пламена губи съзнание. Георгиеви пак звънят на тел. 112.

“Линейката се забави повече от половин час. Големият ми син й прави изкуствено дишане, а аз слязох долу боса да чакам линейката. Нямаше никакво движение по улицата, а те се забавиха толкова много. Живеем на няколко минути от болницата”, казва свекървата.

“Наистина има технологично време от подаването на сигнала на 112 до нас - 150. Но то е малко и в никакъв случай не е половин час. Нали знаете, че всичко е на запис и може да се провери”, казва д-р Мая Рашева, началник на “Спешна помощ” във Варна. Тя обаче не пожела да уточни за колко време е стигнала линейката.

“Адресът е наистина на няколко минути от нашата служба. Колежката дори е останала изненадана, че от него се подава втори сигнал. Изпратила е реанимационен екип. Колкото и да ни смятат за коравосърдечни, и ние се вълнуваме, когато става въпрос за толкова млад човек”, допълва Рашева.

Спешните медици опитват да реанимират Пламена, макар че тя вече е починала. После екипът на линейката подава сигнал в полицията за разследване на смъртта.

“Ходих днес при джипито да уредим някакви майчински ли - не знам какво трябва да се направи. И лекарката ме пита: “Направиха ли й скенер на главата? Нали във Варна е най-хубавата и най-модерна техника за диагноза на глава”. Нищо. Оставили са я като куче. Лекарят казал на мъжа й: “Тя е обработена, можете да я приберете.” Правили й рентгенова снимка, а сега я крият”, споделя свекървата. Тя разказва история отпреди 15 години, когато същият д-р Ганчо Стоянов лекувал съученик на Пламена. Обвинява медика, че не е спасил тийнейджър с хематом.

Д-р Ганчо Стоянов е уважаван неврохирург с голям опит. През 1997 г. той е един от лидерите на СДС в Добрич. След неразбирателства с управителката на местната болница се мести във Варна, където работи и до днес.

“Ще ви разкажа целия случай, но след като завърши разследването - казва д-р Стоянов. - Аз съм представил моите аргументи пред ръководството на болницата. Водят се вътрешна и прокурорска проверка.

Твърдя, че рентгеновата снимка е сериозен източник за поставяне на диагноза. Но ситуацията е много по-сложна от пукнатина в черепа. Искрено съжалявам за загубата на тази интелигентна млада жена.”

Пламена Георгиева е работила в проспериращата корабна компания “Юнимастърс Лоджистикс”. Всичките й колеги са отишли да я изпратят за последно в Добрич.

Според аутопсията причината за смъртта на Пламена Георгиева е пукнатина с дебелината на косъм надлъжно отзад на черепа. Освен това тя е имала и оток на мозъка.

Тепърва ще се анализира каква е същинската причина за смъртта на жената и има ли връзка световъртежът, който я е накарал да падне сутринта в банята.

Прокуратурата разследва дали лекарите са провели адекватно лечение на пациентката.

"Няма да има прошка за никого от виновните! Ще заведа дело срещу отговорните за смъртта на моята Пламена! Има и европейски съд", заяви пред агенция БЛИЦ съпругът на 30-годишната Пламена. Близките на жената вече са се консултирали с адвокати.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 19

Сортирай по:

-1
За мое огромно съжаление, имах "честта" да си имам работа с Ганчо Стоянов и от личен опит сега мога и аз потвърдя вече всеобщо известния факт: Ганчо Стоянов (дори няма да го нарека "доктор") е АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТЕН! АКО НЯКОГА ВИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО, КОЕТО ДА ВИ ДОКАРА ПРИ НЕГО (ДАНО НЕ) ПРОСТО НЕ МУ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ, ВЕДНАГА ТЪРСЕТЕ НЕЧИЕ ДРУГО МНЕНИЕ! ИЗОБЩО АКО НЕ ДАЙ БОЖЕ ВИ СЕ СЛУЧИ ДА СТИГНЕТЕ ДО ОКРЪЖНА, ПРЕМЕСТЕТЕ СЕ ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ!!!

0
"Д-р Ганчо Стоянов е уважаван неврохирург", само не знам от кого. Познавам двете му некъдърни дъщерички. Малката влезе в езикова гимназия с оценка 2 по математика, аз лично я видях с очите си. После "я приеха" да учи медицина във Варна и после някак си се прехвърли в София. Скоро и тя ще е докторица като мама и тате, и от нея ще трябва да се пазим

0
Къде е професор Миланов??Не му чувам гласчето компетентно?Здравеопазване в България няма най-малко от 1985г.,но след"здравната реформа"на Костов хептен се загуби.

0
,,Уважаваният,,д-р Ганчо Стоянов за нищо не става!Докато работеше в болницата в Добрич,много хора ревяха от него!Не го знам от кога е във Варна,но жалко за Варненци-те,дето ще отидат тои да ги ,,лекува,,!?

0
Imam edin vapros: pochti vinagi, pri fatalen krai na chovek, blizkite parvo obviniavat zakasnenieto na lineikata i edva sled tova zapochva diskusia otnosno vinata na lekar ili lekarski ekip. " “Наистина има технологично време от подаването на сигнала на 112 до нас - 150 ", kazva D-r Maia Rasheva. Vaprosat mi e: zashto e neobhodimo za speshna pomosht, kogato vsiaka sekunda e ot reshavashto znachenie za jivota na chovek, parvo da se zvani na 112, a posle signalat da se preprashta na 150? Bi sledvalo da se zvani direktno na 150. Mislia, che tova e nujno pri speshna pomosht, pojar, kriminalen sluchai.

0
Познавам лично Стоянов."Уважавания лекар" е едно недоразумение в професията. Усмъртил е не един и двама пациенти. Престъпник отвсякъде. Призовавам всички варненци чуят ли това име да бягат далече от него. В Добрич просветените знаят какъв помияр е. Знае се случая с една жена на която за да и направи операция/черепно-мозъчна/ взема от сина и 16000 лева. На въпроса му каква е гаранцията набеденият лекар отговаря-никаква. На следващия ден жената умира. Малко е да се отнемат лекарските права на този убиец! Трябва съд и дълъг престой в затвора!

0
Познавам лично Стоянов."Уважавания лекар" е едно недоразумение в професията. Усмъртил е не един и двама пациенти. Престъпник отвсякъде. Призовавам всички варненци чуят ли това име да бягат далече от него. В Добрич просветените знаят какъв помияр е. Знае се случая с една жена на която за да и направи операция/черепно-мозъчна/ взема от сина и 16000 лева. На въпроса му каква е гаранцията набеденият лекар отговаря-никаква. На следващия ден жената умира. Малко е да се отнемат лекарските права на този убиец! Трябва съд и дълъг престой в затвора!

0
Алгоритъма не е спазен.От рентгенография не може да се разбере има ли мозъчен оток.При поставена Дг Контузия на глава,престоя в болнично заведение е задължителен.Жалко за нелепата смърт на младата жена

0
Преди 3 год.детето ми падна и си счупи ръката.Беше на 3год.при преглед във Варненска болница му правят ренген и казват че нищо му няма и му превързват китката с бинт.След 3 дни се прибира от море ръката му виси.Веднага в Пирогов и какво се оказва счупена костица на лакътя.И досега като се сетя ми става лошо как може лекарите да са толкова сляпи и безчовечни.И те са хора не се ли замислят ,че могат да изпаднат в същото положение.Искренни съболезнования на семейството.

0
Не бързайте с квалификациите,много е вероятно на жената да и е била предложена хоспитализация ,която тя да е отказала.При това положение пациентът сам поема отговорноста за състоянието си.Този отказ се удостоверява с подпис от пациента .Разбира се при влошаване на състоянието му отново може да потърси помощ и да бъде хоспитализиран

0
Всичко може да има оправдание ,но изписването веднага от медицинското заведение е грешката и оставане за наблюдение , е задължително .Това с изписването е непрофесионално ,така че и останалите причини изпъкват на този фон.

0
До кога г-н. Ганчо Стоянов, до кога г-н ГАНЬО БАЛКАНСКИ с тези ганьовски номера...? На кой ли твой колега ще е следващия ГАНЬОВСКИ НОМЕР....? За жалост вероятно много скоро друг хипократов ганьо отново ще се "открои с новина"...!!!! Питам аз -Колко дипломирани лекари не са станали доктори, било то кадърни или некадърни...???

0
Навсякъде при нещо такова трябва да се прави скенер.Ама в БГ лекарите са под непрекъснат натиск да спестяват изследвания,щото струват реални пари,които никой не възстановява.По-точно-персонала получава пари от това,което остане.За прегледа,хирургичната обработка,рентгеновата снимка,консултацията с неврохирург болницата ще получи от Касата в най-добрия случай 20 лв.Скенерът е около 70.Затова вероятно е спестен.Използвани са безплатните за болницата опит и интуиция на неврохирурга,които в случая са го подвели.Стандарти са необходими-като навсякъде по света-при травма на глава скенерът да е рутина,+ набор други изследвания,на базата на които лекарят си прави консултацията.Тук е принуден да гледа на кафе или на пъп.При тези условия на всичко отгоре му викат и убиец-лайняна система,липса на стандарти,загинали млади хора,които поне би трябвало да бъдат диагностирани-политиците си траят,болничните мениджъри слушкат и папкат,лекарите им бягат,народът мре.

0
Вярвайте ми!Дофторът не е виновен,Жената си е имала скрито заболяне,което е довело до смъртта и.Бог да я прости! Това ще го потвърдят и всички останали колеги-специалисти.Вярвайте ми!

0
Защо бе, г-да медици, работите така? Нали държите на името си и на професията? Не виждате ли,че през 1-2 дни ваши "колеги" се отчитат с поредната смърт я на пеленаче, я на малко дете, я на хора в работоспособна възраст! Смятате ли,че смъртта на пациент поради небрежност или некадърност на опериращия или лекуващия лекар няма да се криминизира? И точно в този момент вие настоявате за минимални такси! Питайте колегите си от НЗОК: поне 20% от младите хора или не си плащат здравните вноски, или плащат такива в минимален размер. Не разбирате ли,че вашата ясла ще стане като пицата на мин.Дянков?!

0
Не мога да разбера тези лекари: жената пада и за да запази бебето си, си наранява тежко главата. Рентгеновата снимка би трябвало да покаже пукнатината в черепа; изследване със скенер не е правено, при положение,че лекарите са уведомени,че падането е било тежко. Не смятам да обиждам лекарите, но все повече се убеждавам,че някои от тях са некадърници или пък толкова небрежно работят, че са за дисциплинарно уволнение! Не мога да проумея и техните колеги, които реагират водени от стадния инстинкт - не се разграничават от посочените потенциални убийци, а ги защитават!!! Защо бе, г-да медици, нали държите на името си и на професията?

0
Това на първата снимка е офисът на фирма Unimaster, намиращ се на ул. Граф Игнатиев в т.нар. Гръцка махала, на около 50 м от Морската градина. Кв. Левски е съвсем друга част на града. Сега, ако авторката на статията я е домързяла да отиде на мястото на нещастието да снима, няма лошо, но в такъв случай би трябвало изобщо да няма снимка. Защо е публикувана точно тази?

0
Варна се напълни с добрички боклуци!

0
Ганчо Стоянов е бил депутат от СДС. Родом е от Севлиево. По негово време на СДС-Добрич викаха СДЗ (Съюз на Добричките Зетьове), защотото управата бе все от такива. Съпругата му приватизира Аптечното в Добрич и досега държи аптеки, без да е фармацевт. Тя също е доктор. Ганчо Сточнов е отцепник от СДС в някаква социалдемократическа партия, която вече май не съществува. Край него вечно има някакви далавери и скандали.

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,