Еврокомисари с по 1,2 млн. евро при напускане на поста

МАРГОТ ВАЛСТРЬОМ

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1,2 милиона евро под формата на пенсии и други плащания.

Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център “Оупън Юръп”, цитиран от БТА. Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната Еврокомисия до края на годината, но те ще бъдат поне двайсет. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври.

Според “Оупън Юръп” натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 милиона евро, ако напусне поста си тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още над 19 хил. евро по друго направление. В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат.

Членовете на комисията получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро.

Като цяло 27-членната Еврокомисия начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 млн. евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, пише “Оупън Юръп”. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

Караджич: Нося морална отговорност за престъпленията, но няма доказателство срещу мен

Поемам морална отговорност за престъпленията, които са извършени по време на войната в Босна и Херцеговина. Това заяви бившият сръбски лидер Радован Караджич по време на заключителната си реч пред

Барозу предупредил Путин да не въвежда нови санкции срещу Киев

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди руския президент Владимир Путин да не въвежда нови търговски мерки срещу Киев, съобщи АФП, позовавайки се на съобщение на ЕК.

Лосове сами си пускат чешмите в националния парк Гранд каньон

Ако ожаднеят, туристите в националния парк Гранд каньон ще трябва да се наредят на опашка след местните лосове, предаде Асошиейтед прес. Когато управата на парка монтира десетки чешми на територията

Българин се спусна в пещера с балон (видео)

Роденият в България пилот Иван Трифонов слезе в хърватската пещера Мамет с балон и след това се издигна до повърхността, пише Daily Telegraph. Пещерата Мамет е в планината Велебит.