Еврокомисари с по 1,2 млн. евро при напускане на поста

МАРГОТ ВАЛСТРЬОМ

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1,2 милиона евро под формата на пенсии и други плащания.

Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център “Оупън Юръп”, цитиран от БТА. Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната Еврокомисия до края на годината, но те ще бъдат поне двайсет. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври.

Според “Оупън Юръп” натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 милиона евро, ако напусне поста си тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още над 19 хил. евро по друго направление. В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат.

Членовете на комисията получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро.

Като цяло 27-членната Еврокомисия начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 млн. евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, пише “Оупън Юръп”. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Руска медия: България се надява да построи седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ към 2025 г.

Според българската Комисия по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по най-оптимистични прогнози новият реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще може да бъде построен и въведен в експлоатация не по-рано от 2025 г.

Памела Андерсън разбуни духовете във Владивосток, чака Путин (Видео)

Памела Андерсън пристигна във Владивосток, но не в амплоато си на актриса, а като защитничка на дивите животни, съобщи НТВ. В секси черна рокля появата на известната блондинка предизвика осезаемо

Турски плаж е курорт през деня и разпределителен център за трафик на хора през нощта

Турският плаж, където бяха намерени телата на малките братчета от Сирия Айлан и Галип, докато семейството им се е опитвало да достигне Европа, е капан на смъртта за имигрантите.

Египетски милиардер е готов да купи остров и да заселили там бежанците

Един от най-богатите хора в Египет – медийният магнат Нагиб Савирис, е готов да купи остров, на който да се установят бежанците, търсещи спасение от войните, насилието и убийствата,

Учени ще правят готварско олио от червеи и хлебарки

В търсене на алтернативи на олиото за готвене, учени са намерили необичаен ресурс – насекоми, пише Popular Science, цитиран от Фокус. Вече знаем, че насекомите си проправят път към менюто ни.

Археолог: Ислямска държава краде и търгува с антики, после разрушава храмове

Милиони хора по света си задават въпроса защо екстремистите от радикалната групировка "Ислямска държава" разрушава уникалните паметници на древната култура в Сирия и Ирак.

Египетски милиардер готов да купи гръцки остров за бежанците

Египетски милиардер предлага да купи остров от Гърция или Италия за бежанците от Сирия и други зони на конфликти. "Гърция и Италия да ми продадат остров.