Еврокомисари с по 1,2 млн. евро при напускане на поста

МАРГОТ ВАЛСТРЬОМ

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1,2 милиона евро под формата на пенсии и други плащания.

Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център “Оупън Юръп”, цитиран от БТА. Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната Еврокомисия до края на годината, но те ще бъдат поне двайсет. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври.

Според “Оупън Юръп” натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 милиона евро, ако напусне поста си тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още над 19 хил. евро по друго направление. В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат.

Членовете на комисията получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро.

Като цяло 27-членната Еврокомисия начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 млн. евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, пише “Оупън Юръп”. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Египетски милиардер купува Евронюз

Египетски милиардер ще стане най-голям акционер в европейската новинарска телевизия "Евронюз". Медията ще увеличи капитала си с 30 милиона евро и тези акции ще бъдат собственост на египетския

Ципрас: Португалия и Испания се опитват да ме свалят

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвини управляващите консерватори в Испания и Португалия в конспирация, чиято цел е да свали неговото правителство, допълвайки,

В Тайланд сключиха първия брак между трима гейове

Джоке, Бел и Арт станаха първите гейове, сключили брак между трима. Мъжете, които са на възраст между 21 и 29 години са се венчали на церемония в Тайланд, съобщава британското издание „Метро”.

Свидетел на убийството на Немцов се опитал да го спаси

Свидетел на убийството на Борис Немцов се опитал да го спаси, съобщава lifenews.ru. Мъжът ходил по големия Москворецки мост зад Борис Немцов и спътницата му на около 80 метра. Виктор М.

Камери са заснели последните мигове и убийството на Борис Немцов (обновена +видео)

Камери са запечатали последните мигове на Борис Немцов. Както вече стана ясно, той ги е прекарал с красавицата Анна Дурицкая. Двамата си уговарят среща в "Боско кафе" в централния ГУМ около 22 часа

Цветан Цветанов при българите във Валенсия за 3-ти март, ще строят храм

Цветан Цветанов кацна във Валенсия, където ще отбележи националния празник на България заедно с българската общност там. Придружава го евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова.

Литва подписа газова сделка със САЩ

Литва съобщи, че е подписала търговско споразумение за закупуването на втечнен природен газ от САЩ, в опит да се намали силната зависимост на бившата съветска република от руските доставки,съобщи АФП.