Еврокомисари с по 1,2 млн. евро при напускане на поста

МАРГОТ ВАЛСТРЬОМ

Европейските комисари, които напуснат постовете си тази година, ще получат по над 1,2 милиона евро под формата на пенсии и други плащания.

Това се казва в съобщение до медиите на изследователския център “Оупън Юръп”, цитиран от БТА. Не се знае точният брой на комисарите, които ще се оттеглят след изтичането на мандата на сегашната Еврокомисия до края на годината, но те ще бъдат поне двайсет. Съставянето на новата комисия може да бъде отложено до октомври.

Според “Оупън Юръп” натрупалата значителен стаж Маргот Валстрьом, която е комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия, ще получи почти 1,9 милиона евро, ако напусне поста си тази година. На Катрин Аштън, която замести Питър Манделсън като комисар по търговията и заема поста от по-малко от година, ще бъде отпусната годишна пенсия от 10 000 евро. Към това ще се прибавят т.нар. преходни плащания от по 90 000 евро годишно в продължение на три години, както и още над 19 хил. евро по друго направление. В тези суми не влизат заплатите и другите плащания, на които имат право комисарите по време на своя мандат.

Членовете на комисията получават основни трудови възнаграждения в размер на най-малко 238 000 евро на година. Председателят на комисията Жозе Барозу взима годишна заплата от над 290 000 евро.

Като цяло 27-членната Еврокомисия начело с Жозе Барозу е струвала на данъкоплатците над 75 млн. евро през целия петгодишен мандат, като в тези пари са включени заплатите, пенсиите и някои други отпускани суми, пише “Оупън Юръп”. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 0

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Шарлот Елизабет Даяна се казва малката принцеса (Обзор)

Кейт и Уилям съобщиха името на новородената си дъщеря след два дни трепетно очакване. Тя ще се казва Шарлот Елизабет Даяна. Френското име Шарлот според в.

Сръбската православна църква печели по 140 млн. евро на година

Епархиите на Сръбската православна църква печелят по около 140 млн. евро всяка година, съобщи сръбският вестник „Блиц“, цитиран от БГНЕС. 40-те епархии на Църквата са били едни от най-големите

4-годишната Ани е била убита и изхвърлена в контейнер от баща си

4-годишната Ани е била насечена на парчета и изхвърлена на боклука от родния си баща. Това стана ясно от последните ужасяващи разкрития, съобщава "Български новини".

Безработна и бездомна гъркиня притежава влог от 97 млн. евро

Гръцкият вестник "Вима" посочва шокиращи случаи, открити от финансовите прокурори, заели се с борбата срещу укриването на данъци в Гърция. Ето някои от най-фрапиращите случаи: Жена, декларирала,

Куче потопи колата на собствениците си в басейн (Снимки)

Черният лабрадор Каролайн скочи върху педала за газта и потопи колата на собственика си в басейнa му. Това съобщи mirror.co.uk.  Лабрадорът седял на задната седалка на автомобила,

Испанската полиция разби китайска мрежа за трафик на хора

Испанската полиция съобщи, че са били арестувани 80 предполагаеми членове на банди. Те са обвинени в незаконен трафик на китайци към Северна Америка и Европа, срещу заплащане от 22 000 евро.

Малката принцеса се казва Шарлот Елизабет Даяна

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън и принц Уилям кръстиха новородената си дъщеричка Шарлот Елизабет Даяна, съобщиха от монархията преди минути във фейсбук.