Държавата дава още 5 разрешения за шистов газ

Трайков държи в ръката си шиста, от която се извлича газ. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Държавата ще обяви още конкурси за търсене и проучване на шистов газ в блокове в Северна България.

Това обяви вчера на дискусия за технологичните и екорискове икономическият министър Трайчо Трайков. Според експерти от ведомството се подготвят пет процедури освен находището край Нови пазар, което бе дадено на американците от "Шеврон". Предстои и старт на конкурс за проучване на газово находище в Черно море в блок "Хан Аспарух", обяви зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

Законите в България не предвиждат за търсене и проучване на нефт и газ да се прави оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), но ще бъде направена преценка и евентуално оценка за съвместимост на проекта с опазване на защитените зони от "Натура 2000", обясни министърът на екологията Нона Караджова. Това обаче щяло да стане, след като "Шеврон" представят работната си програма за търсене, за да се види къде точно ще са сондажите, обясни тя.

ОВОС ще се прави само ако "Шеврон" решат да добиват шистов газ, което ще стане след 10-15 години, каза още Караджова. Такава оценка предстои да се направи за находището "Девенци" на компанията "Дайрект петролиум", която на дълбочина от близо 6000 метра откри както конвенционален природен газ, така и шистов.

Проучванията за шистов газ не се различават от тези за конвенционалните находища на природен газ, обявиха на конференцията учени от софийския минно-геоложки университет. Около 2 г. продължават само геоложките проучвания и чак след това може да се прецени дали да се прави сондаж, обясни пък Йордан Кирков от икономическото министерство.

"В света при 300 хил. сондажа за шистов газ има едва 80 аварии. Ако толкова искат еколозите да се отказват от всички продукти на цивилизацията, да ходят в пещерите", защити проектите Радослав Ников от геологическия институт на БАН. В това време екозащитници раздаваха листовки с изброени 20-ина опасни химикала, ползвани за добив на шистов газ.

Министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова откриха дискусията за рисковете при добив на шистов газ.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари 15

Сортирай по:

0
Явно лозунгът на управляващите е - БЪЛГАРИЯ -ШВЕЙЦАРСКОТО СИРЕНЕ НА БАЛКАНИТЕ : Канадската компания LNG Energy е сключила сделка с TransAtlantic Petroleum, чрез която ще придобие 50% от бъдещия добив на шистов газ край Етрополе. Регистрирано е търговско откритие. Предстои да започнат да ни frack-ат. Също така районът на Плевен - Враца- Ловеч-Михайловград. ДА СЕ ГОТВЯТ СЛЕДВАЩИТЕ!

0
Скъпи сънародници - простете, СЪПЛЕМЕННИЦИ, нема да се плашите! Канадско-базираната компания ПаркПлейс Енерджи, която се готви да рути шисти в район Вранино, Добричко, потвърди, че ДИВИЯТ ЗАПАД ДНЕС Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА!. За нас остава ролята на индианците, но великият бял колонизатор ще се погрижи, да живеем в хубави резервати. Ютуб вранино парк плейс енерджи

0
В съединените щати шистите са на до 1800 м дълбочина. Там се нагнетява с налягане около 350 атм. Тук - 4000м и 800 атм. Къде е икономическата изгода? Тук НЯМА съществени находища на шистов газ. Това се знае прекрасно и от спътникови радарни снимки. Компаниите обаче нямат работа в САЩ и Канада. В 16 щата, вкл. Ню Йорк забраниха добиването на шистов газ. Англия, Франция също! Те сигурно са по-тъпи от нас?!?? Е? Звъннали са на Уорлик - абе я кажи на оня там, нашия, министър председателчето - трябва да започнем да фракаме в Булгаристан. И балончето се помпа. Акцийките скачат. Също така - докато разиграват театъра в северна България апетитите са насочени и към южна България и западно от София. Там шистите са плитки - 600 м. Така че, драги сънародници, гответе се и вие!

0
Шистогазовата индустрия е поредният американски балон. Прогнозите за находища на шистов газ драстично се различават от реалните резултати. Защо ли? Тези компании играят на борсата. Продават акции. Когато обявиш многомилиардно находище, акциите скачат. Когато прогнозата се опровергае, акциите падат. Тогава си намираме ново "находище". Шеврон са обявили 25 млрда м3 находище в България. Айде да видим, дали прогнозата ще се потвърди. След като ни продупчат, изпразнят се, направят си кефа, продадат си акциите и си заминат по живо по здраво.

0
КАК СЕ НОСИ "НЕОГРАНИЧЕНА" ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА?: Проф. Константин Щерев, хидрогеолог : "Проучванията и добивът на шистов газ в Североизточна България ще застрашат химическо и радиоактивно замърсяване резервоара, снабдяващ цялото Лудогорие с питейна вода, смята хидрогеологът проф. Константин Щерев." "Във въглищата на т.нар. газоносни шисти, винаги се съдържа повишено количество природен уран. Уранът се разпада на радии, след това на радомии. Радият е най-голямата опасност, ако тези разтвори проникнат нагоре по шистените пукнатини и достигнат до водоносния хоризонт. Там вече нещата стават много тежки от гледна точка на това, че радият има период на разпадане 1620 години и това е другата опасност, която е доказана в редица случаи извън България. Всичките неща трябва да се подложат на много сериозна и строга преценка преди да се даде разрешение за проучване, а камо ли пък за добив."

0
и не само в североизточна България,ще се усети,ако се получи пробив и се замърси сладководното подземноо езеро...от което се захранва почти 3/4 от България... сигурното е,че тогава когато са го давала това право..не са знаели за нас,че съществуваме въобще...

0
Това правителство трябва да си отиде предсрочно, като поредната престъпна организарана група с цел унищожаване на България. Трябва мсички да ги вкараме в затвора доживот! Всички на протест на 1 септември!

0
Ето ви един мотив - Уорлик: vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3963132 Ето ви още един мотив - пак Уорлик: trud.bg/Article.asp?ArticleId=653015 А ето какво казват експертите: on-parliament.com/media/2011/07/19/становище-за-шистовия-газ-на-коалиция/

0
Ето това ни чака: youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc Министър Трайков не е идиот, не е неграмотен, чете и прекрасно знае какво прави. Ако имаше капка съвест, нямаше да позволи даже да се повдигне въпроса за този метод на газодобив на българска територия. Защо го прави? Политически натиск... (Защо Костов даде БГА Балкан на Гад Зееви? Политически мотиви ли имаше, лични - или и двете?...)

0
Преди да се повдигне въпроса за този газодобив, все се надявах, че правителството на ГЕРБ ще ни донесе повече ползи, отколкото вреди. Но ТОВА ме накара да си променя мнението - беше наистина последната капка. Не ме интересуват софийското метро, еврофондовете или на Бойко магистралите. Няма да гласувам за ГЕРБ даже под страх от разстрел. Тези хора извършиха национално предателство, следователно за мен са престъпници.

0
Ако този газ въобще трябва да се добива то с това трябва да се занимава единствено държавата! Това което сега се прави е, че българският газ се раздава с договори на принципа "който го намери негов си е". Което означава, че ако се добива някога ще си го плащаме по пазарни цени, т.е. по цени на Газпром, а може и по-високи.

0
ТОВА Е ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО НАИСТИНА ЩЕ УСПЕЕ ДА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ АКО МУ РАЗРЕШИМ.

0
ОПАЗИ НИ БОЖЕ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА ТОВА СМРЪДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО. ДАЛИ НЯКОГА щЕ ДОЖИВЕЕМЕ ДА ВИДИМЕ БЪДЕщИТЕ ПРИчИНИТЕЛИ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ЕКОЛОГИчНА КАТАСТРОФА В БЪЛГАРИЯ НАКАЗАНИ. ГАДОВЕТЕ ОТ ГЕРБ СИ МИСЛЯТ чЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ С НАС.

0
Става дума за най-плодородните земи в Европа, и идват времената, когато хлябът ще е по-скъп от газта! Тия от БАН така са ги притиснали, че утре могат да напишат за ползата от рака за здравето на човека. Или вече Шеврон им плаща за "правилните" научни заключения...

0
Ако изгледате филма "Gasland" ще ви настръхнат косите какви и колко отровни химикали ще се излеят в земята. А от чешмите ще излиза газ.Тежко им на северна България......

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Токът за бита с 0,11% по-ниска цена от август (Обзор)

Таксата “задължения към обществото” е 38 лв. за мвтч и за индустрията, и за бита Цената на тока за битовите потребители намалява от 1 август с 0,11%.

Отпушиха пътя за Гърция, 240 000 пътници тръгват по “Струма” (Обзор)

Пуснаха лот 4 на магистрала "Струма", от Сандански до Кулата се стига с 30 минути по-бързо Мъките на шофьорите, пътуващи за Гърция, привършват. В петък вечерта бе пуснато движението по лот 4 на

Петкова: Големите предприятия реално ще плащат 19 лева ток годишно

Разработихме наредба и съгласно параметрите й след нейното нотифициране големите енергоемки предприятия, които са голяма част от индустрията, и изразходват ел.

Цената на тока за бита от 1 август поевтинява с 0,11%

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11%, добавка „задължение към обществото“става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева.

Танева: Малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв. от кампанията по директни плащания

За първи път през тази година производителите на малини ще могат да получат подпомагане по Схемата за обвързана подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци.

Синдиците на КТБ продават 15% от "Техномаркет"

Синдиците на КТБ продават 15% от веригата "Техномаркет". Това става ясно от съобщение на сайта на фалирата банка. Към продажбата се пристъпва по силата на Закона за особените залози.

Виваком дава новия шеф на Мтел - Александър Димитров

Александър Димитров, който е главен търговски директор на "Виваком", поема управлението на Мтел от 1 октомври, а досегашният шеф Танасис Кацирубас е решил да не подновява договора си.